آجیل و شیرینی شب عید

نکاتی در مورد خرید آجیل و شیرینی عید

این روزها اکثر خانواده ها در فکر تهیه شیرینی و شکلات، آجیل و میوه برای پذیرایی از مهمانان عید نوروز هستند. اگر قصد خرید آجیل شب عید و شیرینی دارید، حتما قبل از هر اقدامی این مطلب را مطالعه کنید.

● راهنمای خرید آجیل

آجیل یکی از خوراکی‏های پرطرفداری است که همیشه در لیست خرید عید جای دارد. آجیل، کلسترول خون را پایین می آورد و خطر بیماری‌های قلبی و عروقی را کم می کند. همچنین منبع پروتئین، ویتامین‌ها و مواد معدنی مختلف است. در عین حال آجیل ها پرکالری هستند. و هر گرم آنها ۵ کالری انرژی غذایی تولید می کند. از نظر ارزش تغذیه‌ای، یک نعلبکی آجیل دارای تقریبا ۶۰۰ کالری انرژی است. در تهیه انواع آجیل‌ از مقادیر زیادی نمک استفاده می شود و بنابراین مصرف بی رویه آن، ممکن است عوارضی را به خصوص برای بیماران قلبی عروقی، افراد مبتلا به فشار خون و بیماران کلیوی به همراه داشته باشد.

هنگام خرید آجیل این نکات را به خاطر داشته باشید:

۱) تا حد امکان آجیل عید خود را از فروشگاه های معتبر که اجناسی با کیفیت مرغوب و تازه عرضه می‌کنند، بخرید. از خرید گذری یا خرید از دست فروشان خودداری کنید.

۲) هنگام خرید آجیل به تازگی آن توجه داشته باشید. آجیل تازه نباید هیچ گونه بوی بدی داشته باشد. بوی ماندگی، بوی تند و یا بوی ترشیدگی نشانه ناسالم بودن آجیل است.

۳) رنگ آجیل را با دست‌تان کنترل کنید. اگر دست‌تان رنگی شد احتمال دارد آجیل‌ها را با رنگ‌های غیرمجاز یا خوراکی رنگ کرده باشند و باید از خرید آن خودداری کنید.

۴) از خرید پسته‌هایی که زیادی خندان هستند، خودداری کنید؛ زیرا فروشندگان آنها را در ظرف های آب جوش می‌ریزند و سپس ناگهان در آب سرد قرار می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دهند تا در اثر شوک حرارتی سر بازکنند و خندان شوند البته این شوک حرارتی، کیفیت پسته را نیز پایین می آورد.

۵) از مضرات نمک هم که اطلاع دارید. پس بهتر است تا حد امکان آجیل های شور را انتخاب نکنید.

۶) در خرید مغز گردو باید خیلی دقت کنید که کهنه نباشد. روغن فراوان موجود در مغز گردو، در اثر کهنگی، تغییر حالت داده و طعم نامطبوع پیدا می‌کند.

۷) نکته بسیار مهم دیگر این است ‌که آجیل و خشکبار قابلیت آلودگی به سموم قارچی نظیر آفلاتوکسین را دارند. واحدهای صنعتی با توجه به وجود پروانه‌های بهداشتی، ضوابط و دستورالعمل های وزارت بهداشت، ملزم به‌اندازه‌گیری آفلاتوکسین روی محصولاتشان هستند اما در محصولات سنتی آجیل و خشکبار که به صورت باز و فله ای عرضه می‌شود، این اندازه‌گیری‌ها صورت نمی‌گیرد و محصولات تولیدی قابل ردیابی نیستند.

۸) اگر آجیل‌ نوروزیتان زیاد آمد و ‌خواستید آن را برای استفاده های بعدی کنار بگذارید، سعی کنید آجیل را با پوست درون ظرف های دربسته و در محلی خشک و خنک قرار بدهید.

● راهنمای خرید شیرینی عید و نگهداری از آن

یکی از اقلام همیشگی خرید نوروز شیرینی است. شیرینی عید به طور معمول باید دارای دو ویژگی اصلی باشد:

یکی اینکه ماندگاری طولانی‌ داشته باشد چون لازم است دو تا سه هفته سالم و تازه باقی بماند (به همین دلیل است که مردم برای خرید شیرینی عیدشان بیشتر سراغ شیرینی‌های خشک می‌روند و تولید شیرینی خشک در قنادی‌ها به ۷۵ درصد کل تولیدات شیرینی‌شان می‌رسد).

دومین ویژگی شیرینی مناسب برای عید، ارزانی و سبکی آن است؛ چون تعداد زیادی مهمان در عید نوروز به یک خانه رفت و آمد می‌کنند و صرفه با شیرینی‌های سبک و کوچک است که با خرید یک کیلوگرم از آنها بتوان از تعداد بیشتری مهمان پذیرایی کرد.

● پیشنهادهایی برای خرید شیرینی عید

برای خرید شیرینی عید اول تصمیم بگیرید چه نوع شیرینی را دوست دارید و به ذایقه مهمانانتان هم خوش می‌آید. از طرف دیگر، باید بدانید که چه شیرینی‌هایی در بازار موجود است و مهم‌تر از همه بودجه‌ای که برای خرید شیرینی عید در نظر گرفته‌اید، چه قدر است. به طور کلی می‌توانید شیرینی‌های عیدتان را از یکی از گروه‌های زیر و یا مخلوطی از‌ آنها انتخاب کنید:

۱) شیرینی‌های سنتی: باقلوا، قطاب، پشمک، لوز پسته، لوز بادام، لوز نارگیل، کیک یزدی، نان برنجی، نان نارگیلی، حاج بادام، سوهان آردی، سوهان عسلی، سوهان خانی، نان نخودچی، پا درازی، کلمپه، باسلوق، زبان، پاپیونی، نان خرمایی کرمانشاهی و کلوچه خرمایی

۲) شیرینی های فانتزی: گل محمدی (دانمارکی)، ناپلئونی، تارت‌ها، پای‌سیب و مافین‌شکلاتی

۳) شکلات‌ها و آبنبات‌ها: شکلات‌های فله‌ای و یا تخته‌ای، استاندارد و قابل اطمینان نیستند. اگر می‌خواهید شکلات و آبنبات را برای عید بخرید، به سراغ انواع بسته‌بندی شده بروید که علامت استاندارد و پروانه ساخت داشته باشند. مارک های معتبر و شناخته شده شکلات و آبنبات بهترین انتخاب‌ها هستند. به عقیده کارشناسان تغذیه شکلات‏ های مغزدار به دلیل حجم کمتر شکلات و وجود مغزها و دانه‏ های روغنی انتخاب مناسب ‏تری هستند.

▪ نگهداری شیرینی‌

گاهی وقتی برای عیددیدنی می‌روید، شیرینی‌های خشک یا تر روی میز پذیرایی ساعت ها به حال خود رها می‌شوند و گرد و غبار و یا حتی حشرات روی آنها می‌نشیند و شیرینی‌ها را آلوده می‌کند. برای رفع این مشکل، ورقه‌های شفاف پلاستیکی در بازار است که می‌توانید چند متر بخرید و روی شیرینی‌ها را با آ‌ن بپوشید. با این کار هم شیرینی‏ ها تمیز و تازه ‏تر می‏ مانند و هم ظرف شیرینی زیباتر به نظر می ‏رسد.

راهنمای خرید و نگهداری آجیل شب عید (نکات تکمیلی)

تب‌وتاب عید با خرید آجیل و شیرینی به اوج می‌رسد و بی‌شک اصلی‌ترین تنقلات برای پذیرایی از مهمانان نوروز در دید و بازدید عیدانه محسوب می‌شوند. نحوه نگهداری آجیل شب عید، طوری که تازه بماند و بیش از ۱۴ روز دوام بیاورد، یکی از مسائلی‌ست که در ایام نوروز همه درگیر آن هستند.

شاید جالب باشد بدانید قبل از ظهور کشاورزی، آجیل و مغزیجات غذای اصلی قبایل کوچ‌نشین بود که به دنبال غذا بودند. با ظهور جامعه متمدن، استفاده از آجیل به تنقلاتی لذیذ، با ارزش پولی و غذایی بالا ارتقاء یافت. در ایران هم خرید آجیل شب عید یکی از رسوم قدیمی نوورز ا‌ست. نکاتی را که هنگام خرید و سپس نگهداری از آن باید رعایت کنید، در این مطلب از وبلاگ طلوع پخش بررسی کرده‌ایم.

آجیل به میوه‌های درختی با پوسته سخت گفته می‌شود؛ به‌جز بادام‌زمینی که جزو دسته حبوبات است. همچنین منبعی غنی از پروتئین‌ها، ویتامین‌ها و مواد معدنی هستند. نحوه نگهداری آجیل شب عید و خرید بهترین نوع آن، در حفظ ارزش غذایی این خوراکی اهمیت دارد. سوال‌وجواب‌های زیر به شما برای خرید بهترین آجیل کمک خواهد کرد.

۱.    برای شب عید آجیل خام بهتر است یا شور؟

خرید آجیل خام به دلیل نداشتن نمک، به همه افراد توصیه می‌شود؛ اما اگر شما هم مثل خیلی‌های دیگر، طعم آجیل بوداده را ترجیح می‌دهید، بهتر است این کار را در خانه انجام دهید؛ زیرا میزان نمک استفاده‌شده در آجیل‌های آماده و بیرونی مشخص نیست. برای همین، ممکن است برای افراد مبتلا به فشار خون ضرر داشته باشد.

برای این کار می‌توانید به‌جای خرید آجیل بوداده و شور، نوع خام آن را خریداری کنید و کمی آب‌نمک یا هر چاشنی دیگری را، مثل زعفران، با اسپری روی آن‌ها بپاشید. بعد هم در فر با دمای ۱۶۰ تا ۱۷۰ درجه سانتی‌گراد به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه تفت دهید. فقط مطمئن شوید که فر شما خیلی داغ نباشد. در مورد ارزش تغذیه خوراکی خام نسبت به بوداده، تحقیقات در حال انجام است و تاکنون ثابت نشده که خوراکی‌های فرآوری‌شده خواص اصلی را کاهش می‌دهند.

۲.    آجیل با پوست یا مغزشده؛ کدام بهتر است؟

به‌طور کلی، آجیل‌های دارای پوست در مقایسه با بدون پوست، ماندگاری بیشتری دارند. با توجه به این نکته، برای نگهداری آجیل شب عید به مدتی طولانی، بهتر است سراغ آجیل‌های پوست‌دار بروید. پوسته به‌عنوان یک مانع محافظتی، عالی و طبیعی عمل می‌کند و قرارگرفتن مغز را در معرض اکسیژن کاهش می‌دهد تا از فاسدشدن سریع آن جلوگیری شود.

۳.    توجه به رنگ‌های افزودنی به آجیل مهم است یا نه؟

یکی دیگر از نکاتی که هم برای خرید و هم برای نگهداری آجیل شب عید به شکل بهتر اهمیت دارد، خرید محصولاتی‌ست که از رنگ برای ظاهر بهتر آن‌ها استفاده نشده باشد. اگر قصد خرید آجیل شب عید به‌صورت فله‌ای را دارید، بهتر است یکی از آن‌ها را در دست بگیرید و انگشت را چندین بار روی آن بکشید. اگر رنگی غیرطبیعی به پوست شما داد، از خرید آن صرف ‌نظر کنید. آجیل مرغوب، مغزیجاتی با رنگ طبیعی دارد؛ بنابراین زیاد از حد نمی‌درخشند.

۴.    خرید فله‌ای یا بسته‌بندی؟

محتوای زیاد چربی موجود در آجیل، این خوراکی را مستعد ترشیدگی می‌کند. اگر قصد خرید محصول فله‌ای دارید، باید به دنبال فروشگاهی باشید که می‌دانید محصولات خوبی دارد. آجیل‌هایی را هم که خریداری می‌کنید، باید تا حد امکان تازه باشند. نحوه نگهداری آجیل شب عید به این شکل راحت‌تر خواهد بود.

آجیل‌هایی که در شیشه، قوطی و بسته وکیوم به فروش می‌رسند، به دلیل بسته‌بندی در خلأ، در برابر هوا محافظت می‌شوند و این امر به حفظ تازگی آن‌ها کمک می‌کند. برچسب روی محصولات دارای بسته‌بندی را بخوانید تا از خرید محصولاتی با چربی زیاد یا دارای مواد افزودنی، خودداری کنید. با این ‌حال، چنین بسته‌بندی‌هایی باعث می‌شوند قیمت بالاتری هم داشته باشند.

۵.    آجیل مخلوط یا جداگانه؟

اگر دوست دارید آجیل شما برای عید، بوی تازگی دهد و ترکیب آن مطابق سلیقه خودتان باشد، بهتر است مغزیجات را به‌صورت جداگانه بخرید و بعد خودتان مخلوط کنید. استفاده از یک محصول کهنه در آجیل، باعث می‌شود کیفیت کلی آن زیر سوال برود و حتی نگهداری آن هم سخت می‌شود.

تک‌تک مغزها را، از فندق گرفته تا پسته، به‌صورت جدا بخرید و سعی کنید محصولی باکیفیت و با رنگ و مزه‌ای خوب باشد. بعد هم خودتان زحمت بکشید در خانه آن‌ها را ترکیب کنید. حتی می‌توانید آن‌ها را به‌صورت خام بخرید و با فر یا روی گاز، بو دهید.

۶.    رنگ و بوی آجیل موقع خرید مهم است؟

هنگام خرید آجیل، به دنبال محصولاتی باشید که دارای رنگی یکدست و یکنواخت باشند. برای نگهداری آجیل شب عید، این نکته بسیار مهم است که از خرید آجیلی که پوسته‌های ترک‌خورده یا سوراخ دارد، خودداری کنید. طبیعتا هرچه سالم‌تر باشند، ماندگاری آن‌ها بیشتر خواهد بود. پس به دنبال آجیلی با رنگ یکنواخت باشید.

بوی آجیل هم برای خرید، از اهمیت زیادی برخوردار است. بوی آجیل تازه، تندی خاصی ندارد. برعکس؛ محصول بی‌کیفیت، بوی ماندگی و کهنگی زیادی می‌دهد. همچنین اگر از افزودنی‌های زیادی استفاده شده است و بوی خود محصول را نمی‌دهد، از خرید آن خودداری کنید. برخی با این ترفند، محصولات کهنه را به بازار عرضه می‌کنند.

۷.    برای خرید شیرینی عید چه نکاتی مهم است؟

در کنار مواردی که برای خرید و نگهداری آجیل عید گفته شد، برای خرید شیرینی هم نکاتی وجود دارد که از اهمیت زیادی برخوردار است. در ادامه، این موارد را به‌صورت خلاصه بررسی می‌کنیم.

  • شیرینی‌هایی را خریداری کنید که از ماندگاری بالایی برخوردار باشند. برای همین بهتر است به سراغ شیرینی‌های خشک بروید. همچنین باید خرید شیرینی‌هایی در اولویت باشد که از شربت و چربی کم‌تری برای تولید آن‌ها استفاده شده است.
  • نکته مهم بعدی این‌که شیرینی مناسب برای عید باید قیمت مناسبی داشته و وزن آن سبک باشد. از آن‌جایی‌که مهمانان زیادی در عید برای دید و بازدید به خانه شما می‌آیند، شیرینی‌های دارای اندازه کوچک، سبک و اقتصادی، باصرفه‌تر هستند.
  • شکلات‌های مناسب با عید را بخرید. در کنار خرید شیرینی و آجیل، شکلات هم از خوراکی‌های محبوب نوروز است. هنگام خرید شکلات، باید سراغ برندهای معتبر بروید؛ شکلات‌های تخت فله‌ای انتخاب خوبی نیستند. در کنار این موارد، شکلات دارای مغزیجات هم انتخاب خوبی هستند.

منبع : طلوع پخش

دکمه بازگشت به بالا