استعلام سند ازدواج با کد ملی
استعلام سابقه ازدواج
این امکان وجود دارد، یکی از طرفینی که تصمیم به ازدواج دارند، برای جلب رضایت طرف مقابل، مسائل مهمی را از دیگری پنهان کند و به عبارتی طرف مقابل را فریب دهند. در قوانین اسلامی، این کار به نام تدلیس شناخته می شود. یکی از موضوعات مهمی که ممکن است یکی از طرفین از دیگری مخفی کند این است که مرد یا زن، ازدواج قبلی خود را پنهان کنند. به همین جهت، بهترین وکیل طلاق در تهران در این مقاله قصد دارد به این موضوع بپردازد که نحوه استعلام سابقه ازدواج چگونه است.
استعلام ازدواج قبلی (گواهی تجرد)
نداشتن سابقه ازدواج مرد یا زن، از مسائل بسیار مهمی است که ممکن است انتخاب همسر و ازدواج بر مبنای آن انجام شود. برخی افراد در مواقعی که فکر میکنند گفتن حقیقت و اطلاع طرف مقابل از ازدواج قبلی، ممکن است باعث عدم تمایل طرف مقابل به ازدواج با آنها شود، با استفاده از راه هایی مانند جعل شناسنامه یا اعمال متقلبانه و یا استفاده از امکان حذف ازدواج قبلی از شناسنامه با طلاق در دوران عقد، ازدواج قبلی خود را از طرف مقابل پنهان می کنند.
همچنین از آنجا که ازدواج موقت در شناسنامه افراد ثبت نمی شود، امکان پنهان کردن این نوع ازدواج نیز، برای افراد وجود دارد. به همین دلیل و با توجه به اهمیت این موضوع برای برخی افراد در تصمیم به ازدواج، راه حل قانونی برای اطلاع از ازدواج یا عدم ازدواج قبلی طرف مقابل وجود دارد، به این صورت که مرد یا زنی که می خواهد از عدم ازدواج طرف مقابل خود مطمئن شود می تواند، درخواست دریافت استعلام سابقه ازدواج طرف مقابل یا گواهی تجرد را از او داشته باشد. توجه داشته باشید که فقط صاحب شناسنامه می تواند، درخواست گواهی تجرد داشته باشد. در این گواهی قید می شود که شخص مورد نظر قبلا ازدواج نکرده و سابقه ازدواج ندارد یا اگر ازدواج کرده به دلایلی مانند: فسخ نکاح، طلاق، انقضا یا بذل مدت در ازدواج موقت جدا شده است.
مدارک لازم برای استعلام سابقه ازدواج
مدارک مورد نیاز جهت استعلام سابقه ازدواج عبارتند از:
- اصل و کپی تمام صفحات شناسنامه
- اصل و کپی کارت ملی
- پرداخت هزینه طبق تعرفه مشخص شده
استعلام اینترنتی سابقه ازدواج
افراد می توانند برای سهولت کار، از طریق مراجعه به سامانه ثبت احوال به نشانی الکترونیک: https://www.sabteahval.ir و کلیک بر گزینه خدمات الکترونیکی، فرم درخواست گواهی تجرد را تکمیل کنند و به صورت الکترونیکی برای سازمان ثبت احوال ارسال و شماره پیگیری اختصاصی خود را دریافت کنند.
در مرحله بعدی و بعد از بررسی درخواست، افراد می توانند با مراجعه به سامانه ثبت احوال، در قسمت صفحه پیگیری با وارد نمودن شماره پیگیری، وضعیت رسیدگی به درخواست خود را مشاهده نمایند. بعد از صدور گواهی تجرد، و مشاهده پیام صدور گواهی در صفحه پیگیری، افراد می توانند شخصا یا از طریق وکیل با همراه داشتن مدارک لازمی که نام برده شد، به مرکز مربوطه مراجعه و گواهی تجرد را تحویل بگیرند.
بنابراین افراد می توانند قبل از ازدواج از طرف مقابل خود، درخواست گواهی تجرد داشته باشند و یا می توانند دریافت گواهی تجرد را به عنوان شرط ازدواج قرار دهند. حتی با توجه به اینکه استعلام سابقه ازدواج فقط از سوی خود فرد ممکن است، افراد می توانند شرط تجرد را در سند ازدواج نیز قید کنند تا اگر در آینده مشخص شد که طرف مقابل، سابقه ازدواج داشته، بتواند از تدلیس او شکایت کند.
لازم به ذکر است در مورد ازدواج موقت، تنها زمانی که ازدواج موقت در محضر ثبت شده باشد، امکان استعلام وجود دارد. هرچد در صورت عدم امکان استعلام نیز، اگر بعد از ازدواج، مشخص شود یکی از طرفین عقد موقت داشته، شامل تدلیس می شود و امکان اقدام حقوقی برای طرف مقابل با عنوان تدلیس وجود دارد.
تدلیس یا فریب در ازدواج
تدلیس کلمه ای عربی و در لغت به معنای فریب دادن و پنهان کردن موضوعی است. تدلیس در اصطلاح حقوقی، به اعمالی گفته می شود که موجب فریب طرف معامله شود، کارهایی مانند: پنهان کردن عیب یا تظاهر به داشتن صفت خاصی که در واقع ندارد. تدلیس علاوه بر معاملات در ازدواج هم ممکن است انجام شود، به این صورت که یکی از طرفین ازدواج، خود را دارای تحصیلات عالیه یا صاحب اموال خاص معرفی کند، در حالی که واقعا اینطور نباشد، یا بگوید که مجرد است و سابقه ازدواج نداشته، در حالی که قبلا ازدواج کرده باشد. این ها از مصادیق تدلیس است. ارتکاب فعل تدلیس، ضمانت اجرای مدنی و کیفری دارد که در ادامه توضیح داده می شود.
ضمانت اجرای مدنی تدلیس در ازدواج
ماده 1128 قانون مدنی به بیان ضمانت اجرای تدلیس از لحاظ حقوقی پرداخته است، این ماده بیان می دارد: هرگاه در یکی از طرفین، صفت خاصی شرط شده باشد و بعد از عقد معلوم و مشخص شود که طرف مذکور فاقد آن وصف مقصود بوده است، برای طرف مقابل حق فسخ ایجاد خواهد شد، چه اینکه وصف مذکور در عقد تصریح شده یا عقد متباینا بر آن واقع شده باشد. در رابطه با همین ماده می توان به صورتجلسه نشست قضائی استان مازندران در سال 1381 اشاره کرد.
در این نشست سوالی مطرح شد مبنی بر اینکه: اگر مرد و زنی با هم ازدواج کنند و بعد از عقد نکاح مشخص شود که زن باکره نبوده آیا برای مرد حق فسخ نکاح وجود دارد؟ آیا استفاده از خیار فسخ نکاح نیاز به مراجعه به محکمه دارد یا اعلام آن کفایت میکند؟
نظر هیئت عالی به طور خلاصه این صورت بوده است که: چون در عقد نکاح دختر، اصل باکره بودن است و در واقع صفت باکره بودن در ازدواج با دختر، شرط اصلی صحت عقد است و موردی برای ذکر آن به عنوان شرط صفت هم در قانون پیش بینی نشده است، با توجه به ماده ۱۱۲۸ ق. م و با توجه به اینکه در ازدواج با دختر، شرط باکره بودن مستتر است و موردی برای تصریح وجود ندارد، حق فسخ نکاح برای مرد ایجاد می شود.
در مورد سوال دوم نظر هیئت عالی با استناد به قانون مدنی بر این بود که رسیدگی به فسخ عقد نکاح با دادگاه خانواده است و بدون مراجعه به دادگاه، فسخ نکاح ممکن نیست.
نظر اتفاقی: بر این است که در صورت توافق زوجین و یا در جاییکه یکی از زوجین اعتقاد به فسخ نکاح دارد، دفترخانه نیز می تواند بدون اخذ رأی دادگاه فسخ را به ثبت برساند و نکاح را منحل کند.همچنین اگر ازدواج بر اثر تدليس باشد، طرف فریب خورده، طبق قواعد مسئولیت مدنی می توا ند از تدليس کننده مطالبه خسارت نیز داشته باشد.
اگر مردی در اثر تدليس، با جای دختر باکره با زني که سابقه ازدواج داشته ازدواج كند، و از حق فسخ نکاح خود نیز استفاده نکند، مي تواند ما به التفاوت مهر دوشیزه و زن غیرباکره را به عنوان خسارت از تدليس کننده بگیرد. اگر مرد مهریه را نپرداخته باشد، مي تواند تفاوت را از مهریه كم كند و باقی مانده آن را به زن بپردازد.
ضمانت اجرای کیفری تدلیس در ازدواج
با توجه به ماده 647 قانون مجازات اسلامی اصلاحی ۱۳۹۹، تدلیس در ازدواج جرم است، این ماده بیان می دارد: چنانچه هر کدام از زوجین قبل از عقد ازدواج، طرف خود را به امور واهی مانند: داشتن تحصیلات عالی، شغل و سمت خاص، تمکن مالی، موقعیت اجتماعی، تجرد و امثال آن فریب دهد و عقد بر مبنای هریک از آن ها واقع شود، مرتکب به حبس تعزیری از 3 ماه تا یک سال محکوم می شود. طبق نظریه مشورتی اداه کل حقوقی قوه قضائیه در سال 1400 این ماده شامل عقد موقت نیز می شود. لازم به ذکر است که تدلیس زمانی ضمانت اجرای کیفری دارد که تدلیس کننده شخصا اقدام به فریب کرده باشد، تدلیسی که توسط اشخاص ثالث انجام می شود، قابل مجازات نیست.