عمومیکسب و کار ایرانی

نحوه اجرای دیوار بتنی پیش ساخته

پر کاربردترین اجزاء بتنی پیش ساخته

استفاده از قطعات بتنی پیش ساخته نحوه اجرای کار، سرعت و دقت را در روند انجام پروژه افزایش و پیچیدگی را به همان نسبت کاهش داده است. همین موضوع سبب ایجاد تغییرات بنیادی در کل صنعت املاک و مستغلات شده است. معمولاً سه جزء پیش ساخته بتنی در ساختمان سازی بیشترین کاربرد را دارند:

  1.   برای کف سازی ساختمان (دال های چند لایه)
  2. پله های پیش ساخته
  3. دیوارهای برشی بتنی پیش ساخته (که از این پس دیوارهای بتنی پیش ساخته نامیده می شوند)

ما در این مطلب به نحوه اجرای دیوار بتنی پیش ساخته و شرح مراحل نصب آن می پردازیم. اقدامات فنی که در خلال این مقاله راجع به نحوه اجرای دیوار بتنی پیش ساخته و مراحل نصب آن ذکر می کنیم، می تواند به طور قابل توجهی زمان نصب را کوتاه کند و نصب دیوارهای پیش ساخته را آسان سازد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دال بتنی پیش تنیده هالوکور لطفا کلیک کنید.

نحوه اجرای دیوار بتنی پیش ساخته به صورت مرحله به مرحله

برای آشنایی نحوه اجرای دیوار بتنی پیش ساخته، ابتدا بیایید ساختار این مدل سازه ها را درک کنیم. در واقع ایجاد توازن در استفاده از قطعات بتنی پیش ساخته و ریخته گری در محل سبب رضایت پیمانکاران، معماران و مهندسان شده است. استفاده از این قطعات بتنی پیش ساخته باعث می شود تا نظم و پاکیزگی در محل ساخت و ساز به خوبی حفظ شود و نیازی به جمع آوری نخاله های ساختمانی از محل بنا نباشد. از دیوار های بتنی پیش ساخته می توان برای تشکیل وجوه مختلف یک ساختمان (چه در معرض دید باشند و چه نباشند)، استفاده کرد.

دیوار های بتنی پیش ساخته که در معرض دید عموم قرار دارند از بتن با کیفیت بالا (به عنوان مثال استفاده از سیمان سفید یا رنگدانه مخلوط) ساخته می شوند تا ظاهری زیبا و آراسته در نمای ساختمان ایجاد کنند. ویژگی های اصلی این دیوار ها، ظاهر زیبا با قابلیت شخصی سازی بر اساس سلیقه صاحب ملک، مقاومت بالا در برابر باد و باران و حوادث طبیعی، طول عمر بالا و حتی امکان فروش آن به صورت دست دوم است.

مراحل ساخت و نحوه اجرای دیوار بتنی پیش ساخته با کیفیت بالا به این صورت است:

  1. مرحله اول شامل انجام محاسبات برای ساخت قالب مورد نیاز است. محاسبات شما بر پایه سفارش مشتری و ابعادی که به شما ارجاع داده است، انجام می گیرد.
  2. در مرحله بعد اعداد و ارقام به دست آمده به دست قالب ساز می رسد تا بر طبق الگوی خواسته شده، قالب مدنظر شما را بسازد. همزمان با این مرحله، ایعاد میلگرد ها و آرماتور هایی که قرار است درون قطعه بتنی قرار گیرند محاسبه می شود تا عملیات برش اغاز گردد.
  3. هنگامی که قالب ‌ها ساخته و پرداخته شده، نوبت به عملیات روغن پاشی درون آن ها می رسد. این کار دقیقا مانند زمانی است که شما قالب کیک تان را چرب می کنید تا مواد به داخل آن نچسبد.
  4. ابتدا سیمان سفید، افزودنی‌ های بتنی، سنگدانه و آب را طبق فرمولاسیون خاصی که برای انجام این کار وجود دارد، مخلوط می کنند. غلظت مورد نیاز برای ساخت این دیوار ها با دستگاه های خاصی سنجیده می شود تا نتیجه کار، از مقاومت مورد انتظار برخودار باشد.
  5. نقطه قوت این قطعات بتنی پیش ساخته، وجود میلگرد در ساختارشان است. بنابراین پس از قرار دادن شاخه های میلگرد در فواصل منظم، قراردهی آرماتور ها، اسپیسر‌ها، اتصالات و قلاب‌ ها، نوبت به جوشکاری می رسد. جوشکاری های لازم برای ایجاد استحکام در میان قلاب ها انجام می شود و نوبت به قالب گیری می رسد.
  6. حالا وقت عملیات بتن ریزی به درون قالب است. این کار نیز اصول و قواعد خاص خودش را دارد و باید برای انجام این کار، ابتدا بتن را بر حسب رده و مقاومت مد نظر با افزودنی‌ های لازم درون بچینگ آماده کنند و سپس در قالب مورد نظر بریزند.
  7. پس از بتن ریزی، نوبت به عمل ‌آوری بتن توسط دستگاه بخار که اتوکلاو نامیده می شود، می رسد. این کار به این دلیل انجام می شود تا بتن به مقاومت مد نظر برسد.
  8. پس از اینکه دیوار شکل قالب را به خود گرفت و کاملا خشک شد، قطعه بتنی را از درون قالب خارج می کنند و داخل انبار قرار می دهند تا رطوبت آن به طور کامل خشک شود و کوچکترین نمی نداشته باشد. چرا که وجود نم و رطوبت در ساختار دیوار، می تواند باعث ترک خوردگی و سست شدن بنیان سازه شود.

نکات مهم در نحوه اجرای دیوار بتنی پیش ساخته و نگهداری آن

  • نحوه چیدمان دیوار ها باید به گونه ای باشد که نقاط حساس تحت فشار و شکستگی قرار نگیرند و و امکان آب دادن به آن ها تا رسیدن به مقاومت مورد تایید مهندسین عمران وجود داشته باشد.
  • دیوار های بتنی پیش ساخته به دلیل نم و رطوبتی که داخل خود دارند، در زمان ذخیره سازی درجه آسیب پذیری بالایی دارند و بنابراین باید با رعایت جوانب احتیاط به انبار منتقل و چیدمان شوند. یکی از راه هایی که در حفظ سلامت این قطعات موثر است، قرار دادن قطعات چوبی در میان دیوار های بتنی پیش ساخته است تا در هنگام دپو و بارگیری ضربه نبینند. پس از ذخیره سازی دیوار های نیز، قطعات تحت نظارت با گونی خیس یا مستقیما با آب عمل ‌آوری می ‌شوند.

نکته فنی: نحوه اجرای دیوار بتنی پیش ساخته شباهت زیادی با ساخت سقف و پایه های فوندانسیون دارد.

  • نحوه اجرای دیوار بتنی پیش ساخته با کیفیت معمولی

دیوار های بتنی پیش ساخته که قرار است داخل کار باشند و سپس بر روی آن ها نمای گچ و خاک و سنگ می آید، از بتنی با کیفیت پایین تر ساخته می شوند. از شاخصه های اصلی این مدل دیوار ها می توان به مقاومت بالا، طول عمر طولانی، اجرای فوق العاده سریع و قابلیت جا به جایی اشاره نمود.

مراحل ساخت و نحوه اجرای دیوار بتنی پیش ساخته با کیفیت معمولی به این صورت است:

  1. در ساخت این نوع دیوار بتنی از سیمان رنگی (سیمان خاکستری) به جای سیمان سفید استفاده می شود و طبق فرمولاسیون مخصوصی که دارند، سیمان، افزودنی های بتنی، سنگ ریزه و آب را با یکدیگر مخلوط می کنند تا ترکیبی غلیظ به دست آید. اگر نسبت این مواد کم یا زیاد شود، بر روی مقاومت دیوار تاثیر می گذارد.
  2. حالا نوبت قالب گیری با میلگرد می رسد. به همین منظور شاخه های میلگرد را که ارتفاع مشخص و یکسانی دارند را درون قالب پیچ کرده و مخلوط تهیه شده را داخل قالب می ریزند.
  3. همانند روش گفته شده برای ساخت دیوار بتنی با کیفیت، در این روش نیز مدت زمان مشخصی را صبر می کنند تا مواد درون قالب ببندد و به خوبی به میلگرد بچسبد.
  4. پس از اینکه قطعه بتنی مورد نظر ساخته و خشک شد، آن را از درون قالب خارج کرده و به انبار ذخیره سازی انتقال می دهیم. این انبار باید مکانی خشک و خنک باشد تا عمقی ترین لایه های دیوار بتنی پیش ساخته خشک شود.
  5. پس از اینکه دیوار بتنی کاملا خشک شد، برای ساخت و ساز به محل اجرای پروژه منتقل می شود.

نکته مهم: به طور کلی استفاده از قالب های دائمی بتنی پیش ساخته یک گزینه موثر در زمان ساخت و ساز های پر خطر (مثل ساخت و یا تعمیر خطوط راه آهنی که قطار از آنجا عبور می کند) برای نصب و حذف قالب های معمولی است.

کاربرد دیوار های پیش ساخته بتنی در کجاست؟

از دیوار های پیش ساخته بتنی برای مقاصد خاصی از جمله دیوار کشی شهرک ها، دانشگاه ها، فضاهای اختصاصی نظیر باغ تالار ها، پارکینگ ها، سوله ها و حصار کشی فضاهای نظامی و امنیتی مانند پادگان و زندان ها استفاده می نمایند. همچنین نمای ساختمان بسیاری از سازه های عظیم الجثه، دیوار های پیش ساخته بتنی است.

مزیت استفاده از دیوار های پیش ساخته بتنی چیست؟

بارز ترین مزیت استفاده و نحوه اجرای دیوار بتنی پیش ساخته در کاهش هزینه های ساخت و ساز است. بنابراین کارفرمایان می توانند همین هزینه را صرف سایر قسمت های پروژه کنند. از دیگر مزیت های دیوار بتنی پیش ساخته می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کیفیتی بالاتر از همه مصالح ساختمانی
  • مقاومت عالی در برابر زلزله و رانش زمین
  • حفظ نظم و پاکیزگی در محل اجرای پروژه

انواع دیوارهای بتنی پیش ساخته به لحاظ روش قالب بندی و ساخت

دیوار های بتنی پیش ساخته به دو روش پازلی و یک تکه ساخته می شوند.

1. روش دیوار بتنی پیش ساخته پازلی

در روش پازلی دیوار ساخته شده سه بخش مختلف دارد:

فوندانسیون بنیان و بیس دیوار را تشکیل می دهد و در واقع پنل و ستون ها بر روی آن سوار است. فوندانسیون داخل زمین قرار گرفته و پس از پایان کار دیده نمی شود. از این نوع دیوار برای ساخت و پایه گذاری طبقه اول ساختمان استفاده می شود. قسمت پنل، قسمت بالایی و سطح دیوار است که در نما مشخص می شود. ستون ها لبه های دو طرف دیوار را تشکیل می دهند که محل اتصال دیوار بتنی به دیوار های جانبی هستند.

2. روش دیوار بتنی پیش ساخته یک تکه

در روش یک تکه، دیوار ساخته شده یک سطح صاف و بدون فوندانسیون و پایه (شبیه یک کاشی بسیار بزرگ) است که بیشتر برای نمای ساختمان های چند طبقه استفاده می شود. این دیوار بتنی با نام دیوار بتنی خود ایستا نیز شناخته می شود.

ابعاد دیوار های بتنی معمولا چقدر است و آیا قابل شخصی سازی می باشد؟

خبر خوب اینکه ابعاد دیوار های بتنی پیش ساخته قابل شخصی سازی است و می تواند بسته به نیاز پروژه ای که در حال اجراست، تغییر کند. اما ابعاد استاندارد برای ساخت این دیوار ها، معمولا حدود 3 متر در 3 متر است. البته نوع قالب بندی و نحوه اجرای دیوار بتنی پیش ساخته نیز در سفارش ابعاد آن موثر است. برای مثال دیوار پازلی که فوندانسیون آن در زمین قرار می گیرد، حداکثر ارتفاع آن باید 3.5 متر باشد. چرا که نیم متر از ارتفاع داخل زمین قرار می گیرد. و اگر قاعده دیوار (مثلا دیوار یک تکه) بر روی زمین یا نما قرار گیرد، حداکثر ارتفاع مورد نیاز شما 3 متر خواهد بود.

مراحل نصب دیوارهای بتنی پیش ساخته

اگرچه دیوار های بتنی پیش ساخته قطعاتی کاملا آماده و متوازن در مراحل ساخت پروژه های ساختمانی هستند، اما نصب و اتصال آن ها به قطعات دیگر، نیاز به نیروی انسانی با تجربه و متخصص در این زمینه دارد. کسی که حداقل سابقه نصب این قطعات را در چندین پروژه دیگر داشته باشد و با نحوه اجرای دیوار بتنی پیش ساخته کاملا آشنا باشد. مراحل محاسباتی و بررسی مکان دقیق و روش صحیح نصب به شرح زیر است:

  1. بررسی کامل و نوشتن شرح دقیق از موقعیت جغرافیایی پروژه و ساختمان های اطراف، میزان شیب یا تراز بودن زمین، امکان تردد کامیون برای تخلیه قطعات و امکان ورود و خروج جرثقیل برای نصب دیوار های بتنی پیش ساخته.
  2. اجاره یک کامیون برای بارگیری دیوار های بتنی ساخته شده از انبار و تخلیه آن در محل اجرای پروژه.
  3. مشخص کردن لاین قرار گیری دیوار ها و صاف کردن سطوح مدنظر با تراز.
  4. اجاره یک جرثقیل مناسب توسط پیمانکار ساختمان برای بارگیری اصولی و قرار دادن دیوار های بتنی در نقاط علامت زده شده.
  5. اجاره بتن مگر برای آب دهی به فوندانسیون دیوار ها تا چندین روز پس از نصب.
  6. قرار دادن فوندانسیون دیوار های پازلی در داخل زمین و سوار کردن ستون ها بر روی آن.
  7. ریسمان‌ کشی و شاقول کردن ستون‌ ها
  8. بتن ریزی در فونداسیون برای محکم شدن ستون ‌ها و جلوگیری از سست شدن و ترک خوردن آن ها.
  9. و در پایان، نصب دیوار های بتنی پیش ساخته بتنی در بین ستون ها (برای دیوار های پازلی)

نصب دیوار پیش ساخته در طبقه اول سخت ترین نوع نصب در میان سایر روش هاست که در بالای به طور دقیق برای شما توضیح دادیم. با بررسی و تحلیل کل فرآیند از تولید تا نصب دیوار پیش ساخته در طبقه اول، چندین اقدام موثر برای رفع نقاط اسیب پذیر در ساخت دیوار پیش ساخته و تحقق نیروی برشی، توسط مهندسین عمران پیشنهاد شده است که سبب سهولت نصب دیوار های بتنی پیش ساخته در سال های اخیر شده است.

روش های اتصال دیوار های بتنی پیش ساخته به یکدیگر

برای بهره مندی کامل از مزایا و نحوه اجرای دیوار بتنی پیش ساخته، باید اطمینان حاصل کنیم که اتصال بین عناصر دیگر و دیوارهای پیش ساخته به فونداسیون به اندازه کافی قوی است تا از ایمنی و یکپارچگی سازه اطمینان حاصل شود. در اینجا 3 روش اصلی برای اتصال پانل های دیواری پیش ساخته به فونداسیون وجود دارد.

1. کانال راه راه

اتصال مجرای راه راه به عنصر پیش ساخته، روشی سنتی برای اتصال دیوارهای پیش ساخته به فونداسیون است. مجرای موجدار به عنوان سوراخ ساز برای انواع کارهای بتن پیش ساخته و ریخته گری در محل استفاده می شود. مجرای فلزی گالوانیزه گرم برای ریخته‌گری در دیوارهای پیش ساخته محکم و بادوام است و سپس با میلگردهایی به فونداسیون متصل می‌شود.

اگرچه داکت یک روش متداول برای اتصالات پیش ساخته بوده است، یکی از معایب عمده کاربرد کانال، مصرف مقدار زیادی دوغاب برای پر کردن کانال به منظور ایمن سازی اتصال بین دیوار پیش ساخته و فونداسیون است. در نهایت این روش سنتی هزینه و زمان ساخت کلی را افزایش می دهد.

2. گروت کوپلر

به طور خاص برای اتصالات قطعات بتنی پیش ساخته، گروت کوپلر را می توان روشی محبوب دانست. ستون ها و تیر ها در این روش به صورت افقی یا عمودی به هم متصل می شوند.

3. کفشک پیش ساخته

به طور عمده از این روش برای اتصال ستون پیش ساخته و فونداسیون استفاده می شود. کفش پیش ساخته همچنین می تواند برای اتصال پانل دیواری پیش ساخته به فونداسیون استفاده شود. آن ها به ویژه برای لنگر انداختن در سازه های مسطح مانند پایه ها یا دیوارهایی که فاصله لبه شان به اندازه کافی زیاد است، مناسب هستند. مزیت این سیستم پیش ساخته با اتصال پیچی، مونتاژ سریع است. اتصال به راحتی تنظیم می شود و بلافاصله قابل بارگیری است، بنابراین نیازی به مهاربندی نیست که منجر به کار کمتر در محل می شود

مشخصات و جزئیات دیوار پیش ساخته بتنی

در ساخت دیوار پیش ساخته بتنی (Prefabricated concrete wall) از سیمان، آب، سنگدانه، افزودنی‌های بتنی و البته میلگرد استفاده می‌شود. به دلیل وجود میلگرد، این قطعات مسلح محسوب می‌شوند. در واقع همین ترکیب میلگرد و بتن با عیار بالاست که مقاومت و دوام این محصولات را تا این حد بالا برده.

پازل این دیوارها سه بخش دارد: پنل، ستون، فونداسیون. البته نمونه‌های یک‌تکه هم تولید می‌شوند که دیوار پیش ساخته بتنی خود ایستا نام دارند. ابعادی که در خط تولید دیوار پیش ساخته بتنی برای ساخت این قطعات در نظر گرفته می‌شوند، به نیاز پروژه شما بستگی دارد. این دیوارها کاملا قابلیت شخصی‌سازی دارند، اما معمولا با ابعادی حدود 3 متر در 3 متر ساخته می‌شوند.

البته نوع نصب دیوارهای پیش ساخته بتنی هم در ارتفاع این قطعات موثر است. مثلا اگر فونداسیون در زمین دفن شود، حداکثر ارتفاع قابل نصب 3 متر، و اگر فونداسیون روی زمین قرار داده شود، ارتفاع قابل نصب 3.5 متر خواهد بود. در حالتی که فونداسیون‌ها روی زمین قرار می‌گیرند، فضای بین آنها با قطعاتی به نام لچکی بسته می‌شود که ظاهر زیبا و یک دستی به دیوارها می‌دهد.

نحوه ساخت دیوار پیش ساخته بتنی

در ادامه مراحل ساخت این دیوارها را به ترتیب توضیح داده‌ایم:

یک.

مرحله اول شامل طراحی و محاسبات برای تولید قالب دیوار پیش ساخته بتنی به دست قالب‌ساز می‌شود. همزمان با این مرحاه آرماتورهایی که باید در قالب‌ها قرار بگیرند نیز طبق نقشه آماده می‌شوند (در بخش‌های بعد درباره طریقه ساخت قالب دیوار پیش ساخته بتنی بیشتر صحبت کرده‌ایم).

دو.

وقتی قالب‌ها ساخته و پاشش روغن در آنها نیز تمام شد، آرماتورهای آماده‌شده در آنها جاگذاری می‌شوند. پس از آرماتورها، اسپیسر‌ها، اتصالات، قلاب‌ها و … هم اجرا شده، و جوشکاری‌های لازم هم همانجا توسط جوشکار انجام می‌شود.

سه.

حالا نوبت به مرحله اصلی نحوه ساخت دیوار پیش ساخته بتنی یعنی بتن‌ریزی می‌رسد. برای اینکار، ابتدا بتن بر حسب رده و مقاومت مدنظر با افزودنی‌های لازم درون بچینگ بتن آماده، و در قالب‌ها ریخته می‌شود. پس از بتن ریزی، عمل‌آوری بتن آماده توسط دستگاه بخار (اتوکلاو) انجام می‌شود تا بتن به مقاومت مدنظر برسد.

چهار.

در آخرین مرحله از روش ساخت دیوار پیش ساخته بتنی قطعات از قالب‌ها جدا و در مکانی دپو می‌شوند.  چیدمان هر سه بخش این دیوارها طوری انجام می‌شود که نقاط حساس آنها تحت فشار قرار نگیرد تا آسیبی نبینند، و امکان آب دادن به آنها تا رسیدن به مقاومت مدنظر وجود داشته باشد.

همچنین مکان دپو جایی در نظر گرفته می‌شود که دسترسی به آنها برای بارگیری قطعات جهت انتقال به سایت پروژه بدون دردسر باشد. چون این محصولات در حین تولید و پیش از نصب آسیب‌پذیر هستند، نه تنها با نهایت احتیاط چیده می‌شوند؛ بلکه معمولا از قطعات چوبی لابه‌لای آنها استفاده می‌شود تا هنگام دپو و بارگیری ضربه نبینند. پس از دپو نیز قطعات تحت نظارت با گونی خیس یا مستقیما با آب عمل‌آوری می‌شوند. پس از اتمام مراحل بالا، این قطعات بتنی پیش ساخته آماده بارگیری و ارسال به سایت پروژه خواهند بود.

منبع: روزبه شن

دکمه بازگشت به بالا