علمی و پزشکیکسب و کار ایرانی

کاربرد غضروف مصنوعی در جراحی بینی

غضروف مصنوعی در جراحی زیبایی بینی

در این مقاله می پردازیم به اظهارات بهترین جراح بینی استخوانی در تهران در رابطه با استفاده از غضروف مصنوعی. در جراحی زیبایی بینی در جهت شکل دادن به قسمت های مختلف بینی به خصوص نوک بینی از غضروف استفاده می شود. در جراحی بینی از غضروف جهت استحکام دادن و تقویت بینی، باز کردن راه تنفسی و گاهی اوقات جهت پر کردن قسمت های فرورفته بینی استفاده می کند.

به طور کلی غضروف های لازم را از تیغه میانی بینی برمی دارد، اما گاهی به دلیل نبودن این تیغه به دنبال جراحی قبلی بینی و یا آسیب ناشی از تصادفات و نیز گاهی به دلیل ضعیف و شل بودن و یا نداشتن فرم لازم، نمی توان از ذخیره غضروف تیغه بینی فرد استفاده کرد.

در مواردی که نمیتوان از غضروف بینی فرد استفاده کرد چه باید کرد؟

در این موارد ، چند انتخاب دارد

1- بهترین انتخاب استفاده از غضروف خود فرد هست. این غضروف ها شامل لاله گوش ها و در صورت نیاز بیشتر به غضروف دنده هست.

2- انتخاب دیگر، استفاده از غضروف افراد دیگر هست. این غضروف ها مصنوعی و ساختنی نیستند. بلکه این غضروف ها به دو روش تهیه می شوند. یکی آنکه از غضروف های اضافه دیگران که در عمل اضافه آمده و در الکل نگه داشته شده است. و دیگر استفاده از غضروف جسد (کاداور) افرادی که دچار مرگ مغزی شده اند.

پزشکان در رابطه به استفاده از این غضروف ها بیان میکنند که این غضروف ها دو ایراد مهم دارند:

  • احتمال انتقال بیماری دارند (گرچه که با روش های میکروب زدایی توسط اشعه احتمال آن بسیار کم است)
  • احتمال جذب غضروف ها به مرور زمان نیز وجود دارد

به همین خاطر از این غضروف ها در مواردی که نیاز به پر کردن فرورفتگی پشت بینی هست، استفاده می شود. و به دلیل جذب دراز مدت این غضروف ها نباید در قسمت هایی که نیاز به استحکام و تقویت پایه بینی وجود دارد استفاده کرد.

3- انتخاب دیگر استفاده از غضروف های حیوانات هست که در گذشته از این روش استفاده میشد، اما به دلیل احتمال انتقال عفونت از حیوانات به انسان و نیز جذب شدن آن از این روش دیگر استفاده نمی شود.

4- استفاده از مواد صنعتی مانند پورکس که در این روش نیز احتمال عفونت و نیز پس زدن و بیرون زدگی غضروف از پوست وجود دارد.  بهتر است از این موارد استفاده نشود زیرا این مواد گرچه صنعتی هستند و ساخته می شوند اما غضروف نیستند

غضروف مصنوعی چیست ؟

پزشک جراح یا Cosmetic procedures از غضروف مصنوعی برای بازسازی شکل و ظاهر طبیعی بینی استفاده می کند تا افراد که به دلیل بیماری و آسیب دیدگی یا جراحی بخشی از بین خود را از دست دادند بتوانند از آن استفاده کنند تا عملکرد آن بهتر شود. پزشک به طور خلاقانه شکل بینی را بازسازی می کند تا غضروف مصنوعی با تصاویر قبلی شما هماهنگی داشته باشد. پزشک از روش های زیادی استفاده می کند تا نتیجه مناسبی را به وجود بیاورد.

همه افراد از نتیجه به دست آمده رضایت دارند. پزشک غضروف مصنوعی را از سیلیکون نازک تهیه می کند تا بتواند نقص بینی را بپوشاند. بعضی اوقات نقص های بینی تا ناحیه پیشانی، گونه، قسمت فوقانی لب در بعضی موارد تا ناحیه دهان ادامه پیدا می کند که بیمار به پروتز قسمت میانی صورت نیاز داشته باشد. بیمار دارای چند نقص زیاد در صورت خود می باشد به کمک چند متخصص ساخت پروتز را انجام می دهند.

غضروف مصنوعی چگونه به افراد کمک می کند ؟

همه افراد نمی توانند برای بازسازی بینی مناسب باشند. هزینه ساخت غضروف مصنوعی نسبت به جراحی پلاستیک کمتر است و افراد نتیجه مناسبی از آن به دست می آورند. غضروف مصنوعی در ظاهر مناسبی برای افراد به وجود می آورد و به افراد برای بهتر نفس کشیدن و صحبت کردن کمک می کند و از مجاری تنفسی محافظت می کند و از خشک شدگی غشای مخاطی و ترک خوردن و خون ریزی جلوگیری می کند و افراد می توانند از عینک استفاده کنند.

نصب غضروف مصنوعی روی صورت

پزشک همکاری نزدیکی با بیمار و خانواده دارد تا بتواند از یک روش مناسب برای نصب پروتز روی صورت استفاده کند. غضروف مصنوعی به روش هایی روی صورت نصب می شود و در ادامه با این روش ها آشنا می شوید :

استفاده از چسب مخصوص :

پزشک از چسب مخصوص برای نصب کردن غضروف مصنوعی روی صورت استفاده می کند. بیشتر بیماران به آسانی به استفاده از چسب مخصوص برای نصب غضروف مصنوعی عادت می کنند و نصب غضروف مصنوعی شبیه استفاده از نخ دندان با استفاده از لنز چشمی است. پزشک انواع متفاوتی از چسب را به بیمار معرفی می کند تا بیمار بتواند با توجه به شرایط خاص بهترین نوع چسب را انتخاب کند.

بازسازی ظاهر بینی :

بعد از برداشتن قسمت آسیب دیده بینی پزشک از ساختار باقی مانده برای طراحی شکل اصلی بینی استفاده می کند. بعضی اوقات ساختار بینی به پزشک اجاره می دهد بدون نیاز به چسب نصب غضروف مصنوعی را انجام دهد. در بعضی موارد غضروف مصنوعی به طوری طراحی می‌شود که به یک ابزار دندانی متصل شود.

ایمپلنت متصل به استخوان جمجمه و صورت :

ایمپلنت متصل به استخوان جمجمه و صورت به ساختار های تیتانیومی کوچکی گفته می شود که در یک جراحی کوچک در بیمارستان در صورت بیمار قرار داده می شود. این نوع ایمپلنت با استخوان پیوند می خورد تا یک پایه ثابت برای غضروف مصنوعی  ایجاد می شود. روش پوند استخوان و ایمپلنت حدود 3 تا 6 ماه طول می کشد.

بعد از تمام شدن روش پیوند پزشک از مگنت تکنوونت استفاده می کند تا غضروف مصنوعی روی ایمپلنت قرار بگیرد. بیمار می تواند با توجه به شرایط خود را نصب و برداشتن غضروف مصنوعی را انجام دهد. اگر شما قصد انجام این روش را داشته باشید پزشک نقاط مناسب برای نصب دو یا سه عدد ایمپلنت را شناسایی می کند و آن را نصب می کند تا نتیجه مناسبی از آن بگیرد.

روش ساخت غضروف مصنوعی چگونه انجام می شود ؟

غضروف مصنوعی هر شخصی مختص خود آن شخص است و پزشک پروتز را با توجه به ساختار خاص صورت بیمار طراحی می کند. برای ساخت غضروف مصنوعی شما باید سه بار به پزشک مراجعه کنید. پزشک رنگ پروتز را با توجه به رنگ صورت انتخاب می کند که این اتفاق 1 تا 2 ساعت طول می‌کشد. پزشک الگوی صورت شما را طراحی می‌کند تا تیم طراحی پروتز بتوانند شکل اصلی غضروف مصنوعی را بسازند.

این روش 30 تا 60 دقیقه طول می کشد. پزشک شکل بینی را تهیه می‌کند تا غضروف مصنوعی با ساختار صورت هماهنگ باشد. این روش  30 دقیقه تا 2 ساعت طول می‌کشد. چند روز فاصله زمانی بین جلسات مورد نیاز وجود دارد و غضروف مصنوعی در 2 هفته آماده می شود.

کاندیدای مناسب برای استفاده از ایمپلنت :

اگر شما می خواهید از ایمپلنت استفاده کنید باید با پزشک خود مشورت کنید و او مزایا و معایب را برای شما توضیح دهد. افرادی که تحت درمان با پرتو درمانی قرار گرفتند روش بهتر شدن آن ها طولانی است تا ریسک شکست ایمپلنت کم شود.

برای غضروف مصنوعی باید جراحی بینی انجام شود ؟

بیشتر بیماران برای نصب غضروف مصنوعی روی صورت خود به جراحی بینی نیاز ندارند اما در بعضی موارد انجام جراحی برای این که نتیجه بهتری بگیرید نیاز است. اگر که پزشک به این نتیجه برسد بیمار به جراحی نیاز دارد با او در این رابطه گفت و گو می کند.

آیا هنگام استفاده از غضروف مصنوعی می توان ورزش یا شنا کرد ؟

در صورت استفاده از غضروف مصنوعی می توان ورزش یا شنا کرد زیرا غضروف مصنوعی طوری روی صورت قرار گرفته است که در هنگام ورزش یا شنا از پوست جدا نمی شود. اما احتمال دارد که آب یا عرق کردن زیاد باعث کم شدن خاصیت چسبندگی چسب مخصوص پروتز شود.به همین خاطر بعضی از افراد سعی می کنند در هنگام ورزش یا شنا از غضروف مصنوعی خود استفاده نکنند. پزشکان به بیماران خود توصیه می‌کنند در هنگام انجام دادن بعضی از انواع ورزش مثل راگبی، کشتی، بوکس یا فوتبال غضروف مصنوعی خود را جدا کنند.

چگونگی انجام تقویت غضروف نوک بینی

امروزه برای جلوگیری از افت نوک بینی بعد از جراحی بینی از تقویت غضروفی نوک بینی استفاده می کنند. برای این که غضروف از تیغه وسط برداشته می شود و به غضروف های نوک بینی پیوند زده می شود تا نوک بینی محکم تر شود. بعد از تمام شدن جراحی و هنگام ترمیم نیروهایی از پوست به اسکلت بینی وارد می شود که قوی و پر قدرت است و اگر نوک بینی قوی نباشد سر خم می کند و افت می کند و نوک بینی پایین می آید و به لب بالا نزدیک می شود. هر چقدر پوست بینی ضخیم باشد افت نوک بینی بعد از جراحی بیشتر می شود.

چه زمانی از پروتز یا غضروف مصنوعی استفاده می شود ؟

بعضی اوقات تیغه وسط بینی غضروف کافی برای تقویت نوک بینی در اختیار پزشک قرار نمی دهد و بعضی از پزشکان غضروف مصنوعی برای نوک بینی استفاده می کنند. غضروف های مصنوعی قوی و ماندگار هستند و استحکام کافی برای نوک بینی به وجود می آید. با همه مزایایی که غضروف های مصنوعی دارند معایب خطرناکی هم دارند که عفونت و بیرون زدن از پوست یکی از آن ها است.

کاربرد غضروف مصنوعی :

در افرادی که در جراحی بینی اولیه پل بینی به اندازه زیادی از بین رفته است لازم است که غضروف برای تغییر شکل بینی ترمیم شود تا فرورفتگی ها را از بین ببرد که برای رسیدن به حالت مناسب از غضروف مصنوعی استفاده می شود. از مزایای غضروف مصنوعی می توان به عدم خم شدن و تغییر شکل آن ها اشاره کرد.

بیشتر پروتز هایی که در جراحی بینی استفاده می شود از جنس سیلیکونی می باشد و چون جذب بدن نمی شوند به صورت دائم در بینی شکل خود را از دست نمی دهند و پزشک بینی می تواند برای مناسب کردن بینی به اندازه صورت هر شخص پروتز ها را تراش دهد. یکی از عوارض غضروف مصنوعی ابتلا به عفونت است و اگر افراد مراقبت های لازم را انجام ندهند امکان دارد پروتز جا به جا شود. پزشکان از غضروف مصنوعی برای نوک بینی استفاده نمی کنند و بینی هایی که از دید جراحان خطر دارد گزینه مناسبی برای استفاده پروتز نیستند.

مزایا و معایب غضروف مصنوعی

غضروف مصنوعی مانند سایر جراحی های دیگر می تواند مزایا و معایبی داشته باشد که در ادامه به آن می پردازیم :

مزایا :

  • حفاظت و نگه داری ناحیه های آسیب دیده
  • این روش می توان غیر تهاجمی باشد. پروتزها نیازی به جراحی دیگری ندارند مگر این که پروتز کاشته شود و یا به وسیله ایمپلنت های تعبیه شده در استخوان به ناحیه مورد نظر وصل شوند.
  • بعد از جراحی های بزرگ سر و گردن پروتز می‌تواند افراد را به زندگی عادی خود برگرداند.
  • افراد را برای شروع زندگی جدید خود توانمند می کند.
  • پروتزها ابزار مهمی برای توان بخشی اجتماعی و جسمی افراد بعد از انجام جراحی سرطان هستند.
  • از بافت‌های ظریف محافظت می‌کند.
  • پروتزها می‌توانند ظریف باشند و در بعضی شرایط آناتومیکی می‌توانند زیبایی بهتری را نسبت به بعضی از جراحی های زیبا سازی داشته باشد.

معایب :

  • پروتز غیر کاشته شده با گذشت زمان پوسیده می‌شود و نیاز به نگهداری دارد و در طول زندگی افراد هر چند وقت یکبار عوض می شوند.
  • پروتز امکان دارد یک اتصال دائمی نداشته باشد و روزانه باید برای تمیز کردن و بهداشت از جای خود درآورده شود.

چه زمانی جراحی قطع بینی اتفاق می افتد ؟

رینکتومی بیشتر به عنوان یک درمان ضروری در ریشه کن کردن نئوپلاسم های بدخیم مثل سلول پایه یا کارسینوم سلول سنگفرشی یا ملانوم بدخیم اتفاق می‌افتد. تومورهای بدخیم یا موکورمایکوز امکان دارد در استخوان یا حفره‌ها در نزدیکی بینی به وجود بیاید که نیاز به جراحی دارد که بینی شامل آن می شود.

هر چند وقت یک بار باید به پزشک مراجعه کرد ؟

سالانه می توان به پزشک مراجعه کرد و عمر مفید غضروف مصنوعی یا پروتز اوربیتال را بیشتر کرد. پزشک پروتز شما را تمیز می کند و در اگر که پروتز دچار تغییر رنگ شده باشد آن را درست می کند و هر ترمیم و تعمیری که نیاز باشد آن را برطرف می کند. افرادی که از ایمپلنت های سر و صورت استفاده می‌کنند باید هر 6 ماه یک بار به پزشک مراجعه کنند تا پوست اطراف ایمپلنت ها و طراحی پروتز بررسی شود.

جنس پروتز ها :

جنس پروتز های مناسب و کارآمد برای جراحی بینی ثانویه سیلیکونی است و بعضی از پزشکان جراحی بینی از پروتز های برند medpor استفاده می کنند این پروتزها با وجود مصنوعی بودنشان بسیار راهگشا هستند. نکته مهم درباره پروتز های مهم این است که بعضی اوقات پروتز های به کار رفته استعداد عفونت و حرکت و جا به جایی را دارند و آمار زیادی از جراحی های پروتزی با موفقیت رو به رو است و چون در بافت سالم بینی جای گذاری شدند و هیچ مشکلی ندارد.

ماندگاری و طول عمر غضروف مصنوعی :

طول عمر غضروف مصنوعی سیلیکونی 1 تا 3 سال است و به عوامل زیادی مانند محیط کاری و خانه و قرار گرفتن در معرض نور خورشید، نوع پوست و رعایت بهداشت بستگی دارد. در بیشتر می توان یک غضروف مصنوعی را به کمک از قبل قالب موجود از بینی شما در هنگام 1 یا 2 جلسه باز تولید کرد. هر وقت صورت فرد رشد کرده و دچار تغییر شده باشد شاید نیاز باشد که دوباره پروتز شما قالب گیری شود.

دکمه بازگشت به بالا