ثروتی که زیر چکمه های جنگ نابود می شود
تاریخ جنگ های زیادی را ثبت کرده است و مرور قرن های اخیر مؤید آن است که ویرانی های ناشی از درگیری بین ملت های بشری تأثیرات فاجعه باری بر طبیعت و منابع گرانبهای آن داشته و به نابودی زمین منجر شده است.
درگیری های مسلحانه عواقب تلخ و مرگباری برای مردم به همراه دارد اما شاید بیشتر ما تصور نکنیم که این رویداد تلخ اثرات بسیار بد و ماندگاری بر محیط زیست و منابع طبیعی که سرمایه ای ارزشمند برای همه نسل ها است دارد.
برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد (UNEP) در گزارش اخیر خود به بررسی یکی از آخرین نمونه های این تخریب گسترده پرداخته است و بر اساس ارزیابی اولیه این سازمان تاثیرات زیست محیطی حمله خصمانه رژیم صهیونیستی به غزه بی سابقه است. و جامعه را در معرض آلودگی سریع زمین آب و هوا قرار دهد خطر آسیب های جبران ناپذیری را به اکوسیستم های طبیعی آن وارد می کند.
به گزارش یومیر حدود خرداد ماه سال جاری سازمان ملل از تعطیلی 5 تصفیه خانه فاضلاب در غزه خبر داد و تاکید کرد که در این شرایط فاضلاب به سواحل آب های ساحلی خاک و آب شیرین رسیده و این مناطق را به تعدادی عوامل بیماری زا مواد مغذی میکروپلاستیک ها آلوده کرده است. و مواد مواد شیمیایی خطرناک باعث آلودگی می شوند.
این نهاد رسمی بین المللی در گزارش خود هشدار داد که شرایط فوق تهدیدی فوری و بلندمدت برای سلامت مردم مظلوم غزه و محیط زیست دریایی و زمین های کشاورزی این منطقه است.
UNEP همچنان به درخواست آتش بس فوری برای حفاظت از جان مردم و در نهایت کمک به کاهش اثرات زیست محیطی حملات رژیم اشغالگر ادامه می دهد.
«اینگر اندرسن» مدیر اجرایی UNEP می گوید: «در این جنگ نابرابر نه تنها مردم بیگناه غزه با رنج های بی حد و حصر مواجه می شوند بلکه آسیب های زیست محیطی قابل توجه و فزاینده در غزه خانواده های فلسطینی را در نوار غزه درگیر می کند. روند بهبودی طولانی مدت.”
وی افزود: در حالی که هنوز سوالات زیادی در مورد نوع و میزان دقیق آلاینده های موثر بر محیط زیست در غزه وجود دارد مردم در حال حاضر با پیامدهای آسیب ناشی از درگیری به سیستم های مدیریت زیست محیطی و همچنین آلودگی گسترده زندگی می کنند. سیستم آب و فاضلاب تخریب شده است. زیرساخت های حیاتی همچنان تخریب می شوند. مناطق ساحلی خاک ها و اکوسیستم ها نیز به شدت تحت تاثیر قرار گرفته اند. همه اینها به سلامت مردم امنیت غذایی و تاب آوری غزه آسیب جدی می زند.
به گزارش دفتر اطلاع رسانی برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد مدیر اجرایی UNEP تاکید کرد: برای نجات جان مردم و احیای محیط زیست به آتش بس نیاز فوری داریم تا فلسطینی ها بتوانند از درگیری نجات پیدا کنند و زندگی و معیشت خود را در غزه بازسازی کنند.
ارزیابی اولیه خسارات زیست محیطی جنگ غزه:
- این درگیری پیشرفت اخیر (هر چند محدود) در سیستم های مدیریت محیط زیست غزه را نفی می کند.
- تا زمان انتشار این گزارش تخمین زده می شود که 39 میلیون تن زباله در این درگیری تولید شده باشد.
- سیستم های آب فاضلاب و فاضلاب تقریباً به طور کامل از بین رفته است.
- سیستم مدیریت پسماند جامد به شدت آسیب دیده است.
- مهمات حاوی فلزات سنگین و مواد شیمیایی انفجاری در مناطق پرجمعیت غزه مستقر شده و منابع آب و خاک را آلوده کرده و سلامت انسان ها را به خطر می اندازد.
- انتظار می رود که تخریب صفحات خورشیدی باعث نشت سرب و سایر فلزات سنگین شود و تهدید جدیدی برای خاک و آب غزه ایجاد کند.
- همچنین تا مارس 2024 نزدیک به نیمی از پوشش درختی و زمین های کشاورزی غزه از بین رفته است.
منابع طبیعی زمین
خاک هوا آب گیاهان حیوانات و همه موجودات زنده «محیط طبیعی» را تشکیل می دهند. محیط جغرافیایی را محیط طبیعی نیز می نامند زیرا با طبیعت در تعامل است.
زمین های مسطح رودخانه ها کوه ها بیابان ها آب ها اقیانوس ها آتشفشان ها و … نمونه هایی از محیط طبیعی هستند.
محیط طبیعی شامل «منابع طبیعی» است که به عنوان مواد اولیه برای تولید انواع محصولات مورد نیاز است. منابع طبیعی برای تولید مواد غذایی سوخت و مواد خام برای تولید کالا استفاده می شود.
نفت زغال سنگ گاز طبیعی فلزات سنگ و ماسه همه منابع طبیعی هستند. سایر منابع طبیعی شامل هوا نور خورشید خاک آب حیوانات پرندگان ماهی ها و گیاهان است.
جدول زیر برخی از منابع طبیعی زمین و استفاده نهایی از آنها را نشان می دهد.
منابع طبیعی | نمونه هایی از کالاها یا خدمات مرتبط |
هوا | نیروی باد اکسیژن CO2 |
حیوان | غذا و لباس |
زغال سنگ | انرژی برق گرما |
مواد معدنی | استیل آلومینیوم کابل برق باتری |
گاز طبیعی | انرژی برق گرما |
روغن | انرژی برق گرما پلاستیک سوخت |
گیاهان | کاغذ چوب لباس غذا دارو |
نور خورشید | انرژی خورشیدی گرما فتوسنتز |
آب | برق آبی لباس نوشیدنی |
هر کشوری منابع طبیعی خود را دارد که برخی از آنها در جدول بالا ذکر شده است. این منابع طبیعی نشان دهنده ثروت هر کشور است که بر اساس استفاده از منابع طبیعی موجود آنها نیز می باشد.
تفاوت بین تروریسم زیست محیطی و اکوتروریسم
«تروریسم زیست محیطی» یکی از عوامل تخریب طبیعی است و شامل هدف قرار دادن منابع طبیعی است. تروریسم زیست محیطی شامل یک یا چند عمل غیرقانونی است که به منابع زیست محیطی آسیب می رساند یا از بین می برد.
این اصطلاح همچنین برای برچسب زدن اقدامات مخرب زیست محیطی غیر ضروری یا غیرقابل توجیه برای درآمد شخصی یا تجاری استفاده می شود.
از سوی دیگر اکوتروریسم یا «اکوتروریسم» عمل خشونت آمیزی است که علیه شخص یا افرادی صورت می گیرد و به منظور حفظ محیط زیست اموال آنها را تخریب می کند.
اکوتروریسم توسط FBI این گونه تعریف می شود: اقدام خشونت آمیز یا تهدید به خشونت علیه مردم یا دارایی آنها توسط محیط بانان به دلایل زیست محیطی یا سیاسی با هدف تأثیرگذاری بر دیگران.
به موازات گسترش تخریب طبیعت در سال های اخیر و بی تفاوتی بسیاری از دولت های جهان نسبت به تخریب محیط زیست گروه های زیادی در قالب سازمان های داوطلبانه و نهادهای خصوصی بین المللی دست به اقدامات حفاظتی از جمله صلح سبز یا صلح سبز می زنند. “جبهه آزادی حیوانات”. اما در برخی موارد این گروه ها گاهی دست به اقدامات کنترل نشده می زنند و برای وادار کردن دولت ها به توجه به خواسته های خود ساختمان ها املاک و منافع شرکت ها را که محیط زیست را آلوده یا تخریب می کنند آتش زده و آسیب می زنند.
یکی از روش های آنها میخکوبی درختان است. در این روش که به منظور جلوگیری از قطع درختان انجام می شود میله یا میخ آهنی را به درخت می کوبند تا وارد درخت شود و بعداً برای قطع کنندگان آن خطر و هزینه ایجاد کند. آنها معتقدند این مشکل در دراز مدت باعث حفظ درختان می شود.
طبیعت؛ قربانی خاموش جنگ
به گفته فدراسیون “فائوکو” آنچه از درگیری های قبلی می دانیم این است که جنگ تأثیر جدی بر مقوله های زیست محیطی مانند انتشار کربن آلودگی منابع آب سمی و سایر مواد مضر برای محیط زیست دارد.
جنگ نه تنها می تواند به محیط اجتماعی آسیب وارد کند بلکه فعالیت های نظامی مقادیر زیادی گازهای گلخانه ای تولید می کند و باعث آلودگی می شود تغییرات آب و هوایی ناشی از فعالیت های انسانی و کاهش منابع را دامن می زند و البته علاوه بر زخم های دیگری که بر محیط زیست تأثیر می گذارد زمین وارد آن می شود.
جنگ باعث حوادث آلوده کننده ای می شود که در مقیاس صنعتی هستند. در جریان درگیری های نظامی و مسلحانه بین کشورهای مختلف به ویژه در زمانی که بسیاری از جمعیت جهان در تماس نزدیک با فناوری زندگی می کنند تأسیسات نفت یا انرژی عمدا مورد حمله قرار می گیرند.
تکنیک های زمین سوخته شامل تخریب زیرساخت های کشاورزی مانند کانال ها چاه ها و پمپ ها است که منجر به اثرات فرامرزی آلودگی در رودخانه ها سفره های زیرزمینی یا اقیانوس ها می شود.
زمان و تاریخ نشان می دهد که تاکتیک ها و راهبردهای پیروزی در جنگ ها از طریق تخریب و از بین بردن منابع طبیعی کشورها باعث ویرانی و خسارات فلج کننده شده است.
جنگ چگونه بر اکوسیستم/ذهن و بدن انسان تأثیر می گذارد؟
سلاح ها و مهمات نظامی که در درگیری ها استفاده می شوند میراث زیست محیطی بر جای می گذارند.
مین های زمینی مهمات خوشه ای و سایر مواد منفجره باقی مانده از جنگ می توانند دسترسی به زمین های کشاورزی را محدود کرده و زمین و منابع آب را با فلزات سمی و مواد پرانرژی آلوده کنند.
البته جنگ اثرات منفی زیادی بر روح و جسم انسان می گذارد! مرگ جراحت خشونت جنسی سوءتغذیه بیماری ناتوانی و آوارگی تنها تعدادی از تهدیدکننده ترین پیامدهای فیزیکی جنگ هستند در حالی که اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) افسردگی و اضطراب برخی از عوارض روانی آن هستند.
علاوه بر این گرد و غبار سمی منابع آب آلوده و بقایای مواد شیمیایی منجر به سرطان نقایص مادرزادی و مواردی از این قبیل می شود که در موارد شدید به طور بالقوه با آلودگی محیطی مرتبط است و حتی می تواند ساکنان یک منطقه و نسل های بعدی آن را از بین ببرد. برکت یک زندگی عادی برای سالها
جنگ به بحران آب و هوا دامن می زند
- تجهیزات نظامی مقادیر زیادی سوخت فسیلی مصرف می کنند.
- بمباران و سایر روش های جنگ مدرن مستقیماً حیات وحش و تنوع زیستی را نابود می کند.
- آلودگی ناشی از جنگ آب زمین و هوا را آلوده می کند.
- جنگ باعث انتشار گازهای گلخانه ای می شود.
- حتی در زمان صلح نظامیان جهان مقادیر زیادی انرژی ناسالم از جمله امکانات آموزشی خوابگاه ها و تأسیسات تولیدی در بسیاری از کشورها مصرف می کنند.
- تخریب تنوع زیستی جنگل زدایی تخریب مناظر طبیعی از دیگر پیامدهای جنگ است.
- و در نهایت کاهش منابع طبیعی سیاره تأثیر منفی بر اکوسیستم های سراسر جهان دارد.
چگونه یک محیط آسیب دیده را بازیابی کنیم؟
به همان اندازه که آرزو می کنیم جنگ رخ ندهد در حقیقت جنگ و درگیری های مسلحانه اتفاق می افتد و مشکلات بزرگی را برای بشریت و زمین ایجاد می کند. سوال این است که چه کاری می توانیم انجام دهیم؟
در این زمان ما به شدت نیاز به احیای رابطه بشریت با طبیعت داریم و سعی می کنیم مشکلات زمین را از طریق اقدام دگرگون کننده متعادل کنیم.
به گزارش یومیر در زیر نمونه هایی از کارهایی را که همه ما می توانیم برای التیام زخم های طبیعت انجام دهیم آورده شده است:
- بیا درخت بکاریم
- حیات وحش را احیا کنید. این به معنای بازگرداندن اکوسیستم های آسیب دیده روی زمین به حالت طبیعی است که قابل کشت نیست به ویژه با بازگرداندن گونه های جانوران وحشی که به دلیل دخالت انسان از این مناطق آواره یا منقرض شده اند.
- داوطلب در پروژه احیای محیط زیست.
- کمتر گوشت بخورید
- ساده زندگی کنیم
- حمایت از مشاغل سازگار با محیط زیست (شغل سبز).
- تا حد امکان مواد ارگانیک بخرید.
- به گروه های حفاظت کمک کنید.
- سرمایه گذاری سبز را انتخاب کنید.
- در کمپین های پاکسازی ساحل شرکت کنید یا یکی از سازمان دهندگان آنها باشید.
- یک تیم سبز با دوستان یا همسایگان خود ایجاد کنید.
- با افرادی که از پروژه های زیست محیطی حمایت می کنند کار کنید.
- از منابع طبیعی شهرمان محافظت کنیم.
- برای محافظت از بهبود کیفیت زندگی انسان.
انتهای پیام