چرا پزشکیان به عربستان نرفت؟ 

چرا پزشکیان به عربستان نرفت؟ 

مسعود المادیجیان رئیس جمهور ایران در تماسی با بن سلمان ولیعهد سعودی اعلام کرد که به دلیل «تمرکز امور اجرایی» نمی تواند در نشست روز گذشته سران کشورهای عربی و اسلامی در ریاض برای بررسی دو جنگ غزه و غزه شرکت کند. لبنان و محمدرضا عارف معاون اول وی در این نشست حضور خواهد داشت.

به گزارش یومیر صابر گل عنبری در یادداشتی تلگرامی نوشت: مسعود المادیجیان رئیس جمهور ایران روز گذشته در تماسی با بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی اعلام کرد که به دلیل «تمرکز امور اجرایی» نمی تواند در نشست امروز با سران این کشور شرکت کند. کشورهای عربی و اسلامی در ریاض برای گفتگو. وی در دو جنگ غزه و لبنان شرکت خواهد کرد و محمدرضا عارف معاون اول وی در این نشست شرکت خواهد کرد.

همچنین عباس عراقچی وزیر امور خارجه در نشست روز گذشته وزرای خارجه کشورهای عربی و اسلامی در ریاض شرکت نکرد و معاون حقوقی و بین الملل وزارت امور خارجه نیز به جای وی حضور داشت.
در حالی که پزشکان و عراقچی به ریاض نرفتند رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح عربستان روز گذشته به تهران آمد و با همتای ایرانی خود دیدار و گفتگو کرد.

رئیس جمهور و وزیر امور خارجه ایران به ریاض سفر نمی کنند سوال مهم در مورد علت؟ آیا در روابط دوجانبه مشکلی پیش آمده یا چیز دیگری است؟
به نظر می رسد عدم مشارکت ربطی به روابط دوجانبه نداشته باشد و اتفاقاً تماس عصر امروز رئیس جمهور ایران با بن سلمان به احتمال زیاد با هدف جلوگیری از سوء تفاهم در این زمینه بوده است. به گزارش سایت ریاست جمهوری در این تماس دو طرف به روابط دو کشور اشاره کردند.

ایران همواره خواستار برگزاری اجلاس سران اسلام در خصوص جنگ غزه و سپس لبنان برای تشویق کشورهای اسلامی به اتخاذ مواضع متحد بوده است و در چنین شرایطی بعید است مشغله کاری مانع از سفر و مشارکت وی به عربستان سعودی شده باشد. در جلسه فوق الذکر

پس دلیل عدم حضور پزشکان و عراقچی در این جلسه چیست؟ به خصوص که خود ایران پایه گذار و دعوت کننده این نشست بوده و ظاهراً خود وزیر امور خارجه در سفر اخیر خود به ریاض بار دیگر خواستار دیدار سران سازمان همکاری اسلامی شده است.

در حالی که اساساً زمان نشست سران همکاری اسلامی با مشارکت همه رهبران عرب است. اما عربستان سعودی پس از دریافت پیشنهاد ایران آن را به اجلاس عربی و اسلامی تغییر داد و به نظر می رسد با برگزاری هم زمان اجلاس سران عربی و اسلامی در قالب اجلاس اهداف خاصی را دنبال می کند که یکی از آنها می تواند معرفی شود. اجلاس سران به عنوان ابتکار عربستان سعودی است

اما به نظر می رسد دلیل اصلی عدم حضور ایران در سطح ریاست جمهوری و وزیران خارجه به دلیل وجود نگرانی ها در مورد استفاده احتمالی از این اجلاس برای برنامه ریزی و پیگیری برخی برنامه ها و راهکارهای مغایر با سیاست جمهوری اسلامی باشد. ایران مانند راه حل دو دولتی و غیره. عدم امید به ثمربخشی اجلاس سران برای توقف جنگ بازمی گردد. به ویژه اینکه اجلاس سران کشورهای عربی و اسلامی پس از برگزاری اجلاس بین المللی «اتحادیه اجرای راه حل دو کشوری» در 30 اکتبر برگزار می شود که در دو هفته اخیر پرسش ها و تردیدهایی را در برخی محافل منطقه ای در خصوص این موضوع ایجاد کرده است. اهداف این نشست و برگزاری آن قبل از اجلاس سران عربی-اسلامی برانگیخته شد. در این میان برخی بر این باور بودند که برگزاری اجلاس برای توقف جنگ و این کشتار بر نشست «اتحادیه اجرای راه حل دو کشوری» اولویت دارد و پس از تحقق آن ریاض می تواند پس از پایان این نشست موضوعات دیگری را دنبال کند. جنگ .

اما پیشبرد اجلاس درباره راه حل های دو کشوری می تواند اولویت کاری ریاض را در مواجهه با این بحران و اتخاذ سیاستی در این زمینه به ویژه با بازگشت ترامپ به قدرت نشان دهد که آشتی با تهران تأثیری بر آن نداشته است.

در هر صورت باید منتظر ماند و دید که آیا دیدار جدید سران کشورهای عربی و اسلامی با دیدار قبلی سران همکاری های اسلامی متفاوت خواهد بود و نتیجه آن گامی موثر و جمعی در جهت توقف جنگ خواهد بود؟ یا تفاوت قابل توجهی با آن نخواهد داشت؟

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا