مقوله «ایمنی» در کشور خلأهای بسیار دارد

مقوله «ایمنی» در کشور خلأهای بسیار دارد

یک کارشناس حوزه مقاوم سازی و بازسازی سازه ها در برابر حوادث با بیان اینکه مقوله «ایمنی» خلأهای زیادی در کشور دارد گفت: در کشور قوانین و مقررات زیادی داریم که باید رعایت کنیم و ایجاد کنیم. قوانین ایمنی در برابر تصادفات اما متاسفانه گاهی اوقات شاهد هستیم که این قوانین با یکدیگر در تضاد هستند.

حامد کیخا در گفت وگو با یومیر با اشاره به اینکه امنیت کشور ما خلأهای زیادی دارد؛ وی گفت: همچنین می بینیم که هیچ نهادی در مواقع بحران مسئولیت امنیت را بر عهده نمی گیرد زیرا قوانین الزام آور نیست. بنابراین معتقدم باید یک مرجع رسمی و قانون مشخصی در حوزه امنیت و مدیریت بحران ایجاد شود.

وی افزود: با ایجاد مرکز یا نهاد ثابت و رسمی و همچنین تجمیع قوانین امنیتی می توان سایر نهادها را ملزم به رعایت قانون و ایجاد هماهنگی در حوزه امنیتی کرد.

این کارشناس مقاوم سازی و بازسازی سازه ها در برابر حوادث در ادامه با اشاره به اقدامات مهم مقاوم سازی خاطرنشان کرد: پس از وضع قانون و نهاد مشخص ابتدا باید ساختمان های ناایمن شناسایی شوند. سپس برای امنیت و تقویت اقداماتی انجام شود. این اقدامات نیز باید الزام آور باشد. نظارت مستمر نیز می تواند وارد عمل شود.

کیخا گفت: پس از انجام تمامی این اقدامات باید سامانه جامعی طراحی شود تا تمامی اطلاعات این ساختمان ها ثبت و برای همه دیده شود.

وی خاطرنشان کرد: طبق قانون نهادها موظف به ارزیابی امنیت هستند اما هیچ کاری انجام نمی دهند. وی افزود: در قانون مدیریت بحران بند د ماده 14 بند 5 مصوب 1397 وزارت راه و شهرسازی موظف است نسبت به ارزیابی ایمنی ساختمان های بلند و مهم اقدام کند که عملاً انجام نمی شود.

این کارشناس مقاوم سازی و بازسازی سازه ها در برابر حوادث ادامه داد: یک نهاد بالادستی باید ابتدا همه این قوانین و مقررات را انطباق و هماهنگ کند و دستگاه ها را آگاه کند که باید وظایف خود را انجام دهند. دوم مقید کردن.

کیخا که اشاره می کند که امنیت مستلزم نظارت و نظارت مستمر است. وی بیان کرد: کارگروهی در نهاد مسئول ایمنی تشکیل شود که قدرت نظارت بر کار همه نهادها و صدور گواهی ایمنی را داشته باشد.

وی بر این باور است که هر ساختمانی باید دارای گواهینامه ایمنی به همراه شناسنامه فنی باشد و افزود: هر ساختمان جدیدی که ساخته می شود یا هر ساختمانی که از نظر ایمنی بررسی می شود. او باید گواهی امنیتی داشته باشد و برای دریافت آن باید بررسی های امنیتی دقیق تری را انجام دهد.

متخصص در زمینه مقاوم سازی و بازسازی سازه ها در برابر حوادث با تاکید بر اینکه مقاوم سازی ساختمان ها بسیار مهم است؛ وی ادامه داد: ساختمان های قدیمی از نظر ایمنی بسیار ضعیف تر هستند بنابراین باید از منظر هر نوع خطری مانند سیل زلزله آتش سوزی و … بررسی و معایب آنها اصلاح شود.

کیخا گفت: همچنین نهادهای انتظامی و نظارتی نیز براساس قانون و نهاد متولی امنیت شناسایی شوند.

ساختمان های قدیمی باید ارزیابی و مقاوم سازی شوند

17 هزار قطعه مسکونی نزدیک گسل های فعال داریم

این مدرس دانشگاه گفت: قوانین زیادی در خصوص ایمنی داریم به عنوان مثال غیر از 5 بند 14 قانون مدیریت بحران مصوب 1397 وزارت راه و شهرسازی نیازمند ارزیابی ایمنی ساختمان های مهم و مرتفع در شهرهای بزرگ است. خطراتی مانند زلزله و آتش سوزی فرونشست و فروریختن زمین.

وی افزود: ما قانون داریم و در این رابطه دستورالعمل ها و آیین نامه ها را تا حدودی تدوین کرده ایم. اما باید یک قانون کامل و جامع برای تطبیق این قوانین موجود ایجاد شود. مثلاً در برخی قوانین تناقضاتی را می بینیم مثلاً در یک قانون به ساختمان 12 طبقه بلند گفته می شود و در قانون دیگر ساختمان 7 طبقه. این قانون جامع باید برای همه مردم دولتی و غیردولتی نیز لازم الاجرا باشد.

این کارشناس مقاوم سازی و بازسازی سازه ها در برابر حوادث ادامه داد: در زمینه آتش سوزی مبحث 3 مقررات ملی ساختمان قانون حفاظت از حریق اعلام می کند که ساختمان بالای 23 متر ارتفاع تلقی می شود اما این رقم در قوانین شهرسازی 22 متفاوت است. مقررات ملی ساختمان برای حفاظت و نگهداری ساختمان های موجود از نظر بهداشت خدمات آسایش ساکنین و طول عمر در برابر خطرات نیز به این موارد اشاره دارد اما این قوانین در مورد ساختمان های جدید اعمال می شود.

کیخا گفت: از قوانین آتش نشانی می توان ساختمان ها را به قبل و بعد از سال 1394 تقسیم کرد زیرا قوانین از امسال بیشتر بر ایمنی تمرکز داشت. در مورد خطر زلزله نیز می توان گفت که بر اساس مبحث 2800 قوانین ایمنی ساختمان ها در برابر زلزله از زمان تصویب این قانون در سال 1383 ایمنی ساختمان ها افزایش یافته است.

وی تاکید کرد: تمامی ساختمان هایی که قبل از تصویب این قوانین ساخته شده اند باید ارزیابی و سپس مقاوم سازی شوند.

کارشناس مقاوم سازی و بازسازی سازه ها در برابر حوادث با بیان اینکه 17 هزار دال مسکونی در مجاورت گسل های فعال داریم ادامه داد: گسل های فعال زیادی مانند مشا و … وجود دارد. در سراسر شهر تهران که بناهای جدید و قدیمی زیادی بر روی آن ساخته شده است در این نوع تقسیمات فاصله ساختمان تا گسل از 2 تا 5 کیلومتر ذکر شده است.

کیخا گفت: بر اساس تاریخچه گسل گسل شمال تهران هر 200 سال یکبار فعال است و زلزله 1830 آخرین فعالیت آن بوده و 194 سال از آن زمان می گذرد بنابراین بعید نیست که زلزله ای در آن رخ دهد. این منطقه در ده سال گذشته

وی با اشاره به مقاوم سازی و بهسازی ساختمان ها افزود: با توجه به اهمیت هر ساختمان و اینکه چه کاربری از آن انتظار داریم مثلاً مسکونی یا بیمارستانی و …. ما هدف بهبود را برای آن در نظر می گیریم.

یک کارشناس در زمینه مقاوم سازی و مقاوم سازی سازه ها در برابر حوادث با اشاره به اینکه از سال 84 تاکنون اقدامات خوبی در زمینه ساخت و ساز و مقاوم سازی در برابر زلزله انجام شده است؛ در این راستا از سال 84 تاکنون اقدامات خوبی انجام شده است. وی ادامه داد: در حوزه آتش نشانی موضوع 3 احکام ملی بازنگری سال 95 بسیار کامل است اما این قوانین لازم الاجرا نیست و باید در این زمینه تصمیم گیری شود.

در پاسخ به این سوال به نظر شما این نهاد متولی امنیت در کدام ارگان باید تشکیل شود؟ وی گفت: معتقدم این نهاد متولی امنیت باید در سطح کشوری و ملی باشد و با توجه به شرایط هر منطقه تصمیم گیری و برنامه اجرا کند. بنابراین به نظر من تشکیل کارگروه های امنیتی در استان ها مفید خواهد بود زیرا هر استانی ویژگی های خاص خود را دارد و می توان با جزئیات بیشتری درباره آن تصمیم گیری کرد.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا