مصرف آنتی بیوتیک در ایران بیش از استاندارد جهانی است

مصرف آنتی‌بیوتیک در ایران بیش‌از استاندارد جهانی است

یومیر/اصفهان رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: در ایران مصرف آنتی بیوتیک از استاندارد جهانی فراتر رفته است. حدود 50 درصد نسخه های تجویز شده در ایران حاوی آنتی بیوتیک است در حالی که این میزان در اروپا 25 درصد و در آمریکا 30 درصد است.

شاهین شیرانی رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و کارشناس بیماری های عفونی در نشستی به مناسبت «هفته اطلاع رسانی مهار مقاومت میکروبی» در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اظهار داشت: فقط سازمان بهداشت جهانی (WHO) است. در سال 2011 متوجه شد که بحث آنتی بیوتیک ها و مقاومت آنتی بیوتیکی یک مشکل بزرگ است که ممکن است در آینده تبدیل به یک مشکل شود و شعار WHO این بود که مقاومت میکروبی یک تهدید جهانی است و از آن زمان اکثر کشورها مداخله و اقداماتی انجام داده اند. برای جلوگیری از گسترش مقاومت میکروبی انجام می شود.

وی ادامه داد: متاسفانه مصرف آنتی بیوتیک در ایران از استاندارد جهانی فراتر رفته است. در ایران حدود 50 درصد نسخه ها حاوی آنتی بیوتیک هستند در حالی که در اروپا این مقدار 25 درصد و در آمریکا 30 درصد است.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: اگر کاری برای کاهش مصرف آنتی بیوتیک انجام نشود ممکن است وضعیت ما به زمانی برگردد که هنوز آنتی بیوتیک ها کشف نشده بودند. تنها تفاوت این است که ما در حال حاضر آنتی بیوتیک داریم اما آنتی بیوتیک ها مقاوم شده اند و زمانی که آنتی بیوتیک ها اثر نکنند و بیمار بمیرد عفونت ایجاد می شود.

شیرانی فرهنگ سازی را یکی از موثرترین اقدامات برای جلوگیری از مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها دانست و تاکید کرد: فرهنگ سازی باید از مدارس آغاز شود. همچنین با استفاده از رسانه ها و فضای مجازی باید به مردم آموزش داد که همه عفونت ها نیاز به آنتی بیوتیک ندارند. بسیاری از عفونت های رایج مانند سرماخوردگی بیماری های شبه آنفولانزا سینوزیت حاد عفونت های حاد گلو و عفونت های حاد گوش معمولاً یک علت ویروسی دارند. این عفونت ها اغلب خود محدود شونده هستند و طی چند روز با مراقبت های حمایتی مانند استراحت و مصرف مایعات کافی بدون نیاز به آنتی بیوتیک برطرف می شوند.

وی افزود: راهکار مهم دیگر محدودیت دسترسی به آنتی بیوتیک در داروخانه ها است. نباید اجازه داد که بدون تجویز پزشک آنتی بیوتیک توزیع شود اما متأسفانه هنوز در برخی داروخانه ها این اتفاق می افتد.

شیرانی ادامه داد: آموزش دوره ای برای پزشکان به ویژه پزشکان عمومی که درمان های سرپایی انجام می دهند اقدامی ضروری است. علاوه بر این کنترل مصرف آنتی بیوتیک در دام و طیور باید جدی گرفته شود زیرا استفاده بیش از حد در این بخش باعث افزایش مقاومت میکروبی نیز می شود.

انتهای پیام

Back to top button