در همه کشورها این ها جرم است

در همه کشورها این‌ها جرم است

آزادی بیان مانند همه مواهب بشری دارای اشکالاتی است که یکی از آنها سوء استفاده از آن است. در روزگار ما که عصر اطلاعات نامیده می شود با گسترش فضای مجازی و امکان تبادل پیام در کنار همه مزیت های آن سوء استفاده از آن نیز تشدید شده است. دروغ تقلب و شایعه پراکنی در طول تاریخ وجود داشته است اما فضای مجازی به افراد و شبکه ها با نیت های مختلف اجازه داده است که آنچه را که می خواهند در این فضا منتشر کنند و از سوی دیگر افرادی که از بد رسانه ای و فضای مجازی – صلاحیت رنج می برند. آنها به راحتی تحت تأثیر قرار می گیرند.

به گزارش یومیر محمدجواد اخوان در یادداشتی نوشت: آزادی بیان مانند همه نعمت های بشری خطراتی دارد که یکی از آنها سوء استفاده از آن است. در روزگار ما که عصر اطلاعات نامیده می شود با گسترش فضای مجازی و امکان تبادل پیام در کنار همه مزیت های آن سوء استفاده از آن نیز تشدید شده است. دروغ تقلب و شایعه پراکنی در طول تاریخ وجود داشته است اما فضای مجازی به افراد و شبکه ها با نیت های مختلف اجازه داده تا آنچه را که می خواهند در این فضا منتشر کنند و از سوی دیگر افرادی که از بد رسانه ای و فضای مجازی رنج می برند به راحتی تحت تاثیر قرار می گیرند.

بنابراین در کشورهای مختلف حتی کسانی که به شدت مدعی حمایت از آزادی بیان هستند مخالف انتشار اطلاعات نادرست یا شبه اطلاعات مسموم هستند و با قوانین مختلف سعی در توسعه حاکمیت خود در این فضا دارند. در سال 2017 آلمان قانون بهبود عملکرد رسانه های اجتماعی را تصویب کرد که به شرکت های رسانه های اجتماعی 24 ساعت فرصت می دهد تا زمانی که محتوای غیرقانونی طبق تعریف قانون در رسانه های اجتماعی به اشتراک گذاشته می شود هدف را حذف کنند یا با جریمه های مالی 50 تایی مواجه می شوند محتوا را حذف کنند. میلیون یورو طبق این قانون شهروندان آلمانی در قبال محتوای غیرقانونی در شبکه های اجتماعی در مقابل مقامات مجری قانون مسئول هستند و هر شهروند آلمانی که با محتوای غیرقانونی مواجه می شود باید آن را به مقامات ذیصلاح گزارش دهد.

در روسیه در سال 2019 قانون منع انتشار اطلاعات نادرست و بی اساس به تصویب رسید که بر اساس آن افرادی که اطلاعات نادرست و بی اساس را در فضای مجازی منتشر می کنند موظف به حذف این گونه اخبار و اطلاعات می شوند و اعلام می کنند که اگر ظرف 24 ساعت اخبار و اگر اطلاعات گفته شده حذف نخواهد شد متخلف 1.5 میلیون روبل جریمه می شود و سیستم اطلاعات و پایگاه داده به طور کلی بسته می شود. بر اساس این قانون اگر عاملان اطلاعات و اخباری را به اشتراک بگذارند که مصداق بارز بی احترامی به جامعه دولت قانون اساسی روسیه یا نهادهای دولتی باشد به مجازات 15 روز زندان محکوم خواهند شد.

در سال 2019 قانون جلوگیری از به اشتراک گذاری اطلاعات نادرست در سنگاپور به تصویب رسید که بر اساس آن انتشار هر نوع اطلاعات نادرست و بی اساس که به امنیت نظم عمومی جامعه و روابط سنگاپور با سایر کشورها لطمه وارد کند جرم محسوب می شود. در کره جنوبی جایی که قانون اساسی آزادی بیان را تضمین می کند رفتار یا بیان به نفع دولت کره شمالی بر اساس قانون امنیت ملی مجازات می شود.

در سال 2018 دو قانون در فرانسه برای مبارزه با دستکاری اطلاعات و جلوگیری از انتشار اخبار و اطلاعات جعلی تصویب شد. بر اساس این قوانین در صورت دستکاری اطلاعات سه ماه قبل از انتخابات قضات منصوب از سوی شورای عالی قضایی ظرف 48 ساعت در مورد آن تصمیم خواهند گرفت. در سال 2021 قوانین جدید فناوری اطلاعات هند با هدف قانونی کردن محتوای رسانه های اجتماعی و وادار کردن پلتفرم ها به پاسخ سریع تر به درخواست های قانونی برای حذف پست ها و غیره به اجرا درآمد.

اتحادیه اروپا همچنین یک قانون فراگیر برای محافظت از حریم خصوصی و داده های افراد دارد که بر اساس آن شبکه های اجتماعی نباید اجازه دهند سخنان نفرت انگیز در آنها باقی بماند. وب سایت ها هنگام تغییر پست یا نمایه کاربر باید دلیل منطقی ارائه دهند. باید روشی وجود داشته باشد که کاربران بتوانند کالاها و خدمات غیرقانونی را در هر پلتفرمی گزارش دهند. شرکت هایی که این قانون را رعایت نکنند تا 6 درصد گردش مالی سالانه خود جریمه می شوند و در صورت ادامه تخلف بستر متخلف در اروپا فیلتر می شود.

اینها نمونه هایی از قوانینی است که به ویژه در سال های اخیر در سراسر جهان برای حفظ امنیت روانی و جلوگیری از سوء استفاده از آزادی بیان در فضای مجازی وضع شده است. در کشور ما قوانینی از گذشته وجود دارد و در سال های اخیر تصویب شده است اما نه کافی است و نه به طور کامل اجرا می شود. باید خلأهای قانونی شناسایی و قوانین مناسب برای رفع آنها وضع شود. ضمن اینکه با همین قوانین موجود می توان کارها را انجام داد و نظام حقوقی و مراجع امنیتی نیز باید خود را در این زمینه مسئول بدانند. دستیابی به امنیت روانی مستلزم بازدارندگی قانونی و قضایی است. امنیت ملی امروز کشور مستلزم اقدام فوری قوای سه گانه است تا عرصه را بر دست اندرکاران برهم زننده امنیت روانی جامعه تنگ کنند و به هیچ وجه نمی توان از به تعویق انداختن آن چشم پوشی کرد.

* بازنشر مطالب سایر رسانه ها در یومیر به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع مخاطبان است.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا