داستان کشف HIV و نبردی که هنوز ادامه دارد
در اوایل دهه 1980 هنگامی که پزشکان در ایالات متحده و اروپا با یک عدم ایمنی ناشناخته روبرو بودند لوک مونتانی و تیمش در موسسه پاستور موفق به جداسازی ویروس شدند که بعداً به نام “HIV-1 نامیده شد).

به گفته ایران ایران نوشت: برخی از اکتشافات علمی نه تنها مسیر علم را تغییر می دهند بلکه سرنوشت میلیون ها نفر را نیز تغییر می دهند. 20 ماه مه یادآور یکی از این لحظات تاریخی است: روزی که کشف ویروس ایدز – ایمونوس انسان یا HIV – به طور رسمی اعلام شد. کشف شده ویروس مردی از فرانسه بود. یک دانشمند آرام اما مهم: لوک مونتاگنی باکره برجسته از موسسه پاستور پاستور.
لوک آنتوان مونتانی امسال در یک شهر کوچک در فرانسه متولد شد. از همان ابتدا علاقه وی به علم واضح بود و با ورود به حوزه ویروس شناسی خود را به تحقیق در مورد بیماریهای مزمن سرطان و در نهایت ویروس های انسانی اختصاص داد.
در اوایل دهه 1980 هنگامی که پزشکان در ایالات متحده و اروپا با نارسایی ایمنی ناشناخته روبرو شدند بیماری که برای اولین بار در بین مردان همجنسگرا دیده می شد و سپس به مصرف کنندگان مواد مخدر و بیماران هموفیلی در مورد این علت مطرح شد. مونتانیا و تیمش در موسسه پاستور موفق به جداسازی ویروسی در سال 2008 شدند که بعداً “HIV-1 (HIV-1)” نامیده شد.
این یافته که به طور رسمی در تاریخ 5 مه اعلام شد نقطه عطفی در تاریخ پزشکی بود. این ویروس کشف شده بود که سیستم ایمنی بدن را هدف قرار داده و آن را تضعیف می کند تا بدن در برابر عفونت های ساده بی دفاع باشد.
اختلافات افتخار
کشف ویروس HIV اما غیر ضروری نبود. بین “اولین کشف” بین مونتانی و دانشمند آمریکایی رابرت گالو تفاوت زیادی وجود داشت. رقابت علمی برای مدت طولانی ادامه یافت اما سرانجام هر دو طرف نقش دیگری را در کشف HIV تشخیص دادند. در سال 2 مونتانیه جایزه نوبل پزشکی را به همراه همکارش نوار نوار نوار نوار نوار نوار نوار نوار نوار نوار نوبل دریافت کرد. یک نماد افتخاری برای کشف که باعث شد میلیون ها نفر از مرگ یا تراکم ناشی از مرگ زودرس دور شوند.
ویروس HIV چگونه کار می کند؟
HIV یکی از پیچیده ترین ویروس های انسانی است. این ویروس در سلولهای سیستم ایمنی بدن – به ویژه لنفوسیت های T -Heals (CD4+) هدف قرار گرفته است. با ورود به این سلولها ویروس را بازتولید می کند و در نهایت باعث مرگ آنها می شود. با گذشت زمان و کاهش شدید تعداد سلولهای CD4 سیستم ایمنی بدن قادر به مقاومت در برابر عفونت ها یا سرطانهای خاص نیست. این مرحله آخر بیماری ایدز (ایدز) نامیده می شود. نکته هولناک در مورد HIV این است که ویروس می تواند برای مدت طولانی در بدن بدون علامت باقی بماند اما به طور فعال تولید مثل و انتقال به دیگران.
چگونه HIV منتقل می شود؟
HIV فقط از طریق برخی از مایعات بدن – مانند خون مایع منی ترشحات واژن و شیر مادر است. روشهای اصلی انتقال عبارتند از:
رابطه جنسی محافظت نشده
استفاده مشترک از پاشش در بین مصرف کنندگان مواد مخدر
انتقال از مادر آلوده به کودک در دوران بارداری تولد یا شیردهی
انتقال از طریق خون یا محصولات خونی آلوده (بیشتر در گذشته)
تصویری از دیوید کربی ایدز در لحظه مرگ با خانواده اش. این عکس در نوامبر 1990 در مجله زندگی منتشر شد که باعث افزایش حساسیت و آگاهی مردم جهان به ایدز شد.
ایدز: بیماری اجتماعی یا برچسب؟
یکی از چالش های جدی در رابطه با HIV/AIDS تبعیض و ننگ اجتماعی است. از ابتدا ایدز به دلیل شیوع اولیه بین جوامع همجنسگرا با سوء تفاهم های فرهنگی و ارزیابی های اخلاقی همراه بود. این ننگ اجتماعی باعث شد بسیاری از بیماران از مراجعه به پزشک یا انجام آزمایش خودداری کنند. مونتانی بارها تأکید کرده است که HIV یک ویروس است نه یک داوری. و این بیماری موضوع پزشکی است نه قضاوت اخلاقی.
درمان چگونه انجام شد؟
در دهه 1980 HIV اغلب یک عملکرد پزشکی بود. اما با گذشت زمان دانشمندان توانسته اند داروهایی را تولید کنند که چرخه تولید مثل ویروس را مهار کنند. درمان ترکیبی ضد ویروسی (گونه ها) شامل داروهایی است که هر یک در بخشی از چرخه ویروسی مداخله می کنند. از ویروس گرفته تا سلول تا گسترش ژنتیکی آن.
درمان هنر نمی تواند ویروس را به طور کامل از بین ببرد اما می تواند سطح آن را در خون به “عینی و غیر ضروری” کاهش دهد. شخصی که در درمان نه تنها سالم تر زندگی می کند بلکه دیگران را نیز آلوده نمی کند.
گامی به سمت درمان نهایی؟
در موارد بسیار نادر برخی از بیماران (مانند “بیمار برلین” و “بیمار لندن”) پس از پیوند مغز استخوان کاملاً از ویروس خارج شده اند. این آزمایشات امید به درمان قطعی را زنده نگه داشته است اما هنوز هیچ درمان جامعی برای همه بیماران وجود ندارد. با این حال تلاش برای ساخت واکسن داروهای جدید و حتی درمان مجدد در حال انجام است.
لوک مونتانی در سالهای گذشته
در سالهای آخر زندگی خود مونتانیا گاهی اوقات با دیدگاههای بحث برانگیز در رسانه ها همراه بود. از جمله تردید در مورد واکسن ها یا اظهار نظر در مورد منشأ ویروس Corona که مورد انتقاد بسیاری از محققان قرار گرفت. برخی این دیدگاه ها را در نتیجه انزوا و پیری علمی در نظر گرفتند اما مهمترین میراث وی باقی مانده است: کشف ویروس که دنیای پزشکی را ساخته است. مونتانیه در ماه فوریه درگذشت. این مرد که بخش اعظم زندگی خود را گذراند یکی از مرموز ترین ویروس های انسانی را رمزگشایی کرد و مطمئناً یکی از بزرگترین بندگان بشریت قرن بیستم بود.
تطبیق
امروز بیش از 5 میلیون نفر با HIV در جهان زندگی می کنند. اگرچه این بیماری با پیشرفت دارویی دیگر چندان کشنده نیست اما این بیماری دیگر چندان کشنده نیست اما بسیاری از چالش های دسترسی نابرابری به ننگ اجتماعی و عدم توجه با توجه به این بیماری باقی مانده است. کشف ویروس HIV اگرچه تلخ است اما دوره جدیدی در تاریخ پزشکی آغاز شد. این ویروس ممکن است “نامرئی” باشد اما تأثیر آن بر سلامت عمومی دانش ویروس شناسی و اخلاق اجتماعی برای همیشه در حافظه جهان باقی خواهد ماند.
پایان پیام