بیشترین رشد سهام در 5 سال اخیر
: این روزها بازار سهام حال و هوای جدیدی را تجربه می کند. حدود سه هفته قبل شاخص کل سقف تاریخی خود را در ارتفاع 327 هزار واحدی پشت سر گذاشت و عزم خود را برای دستیابی به اهداف جدیدتری جزم کرد. روز گذشته شاخص کل تا چند قدمی ارتفاع 380 هزار پایی پیش رفت اما پس از گذشت نیم ساعت از آغاز بازار، عرضه ها شدت گرفت و در نهایت با متعادل تر شدن شرایط شاخص در محدوده 377 هزار واحدی به کار خود خاتمه داد.

با وجود این که اکثر تحلیل گران و کارشناسان بازار سرمایه به صعودی بودن بازار در بلند مدت اعتقاد دارند اما بررسی آمار معاملات نشان می دهد که هر چند روزی که بازار مثبت است یک روز اهالی بازار در هیجانی رفتار کردن و ایجاد فشار عرضه از یکدیگر سبقت می گیرند. در چنین شرایطی به رغم این که سهامداران اهداف بالایی را برای قیمت سهام خود متصور هستند اما حتی حاضرند آن را در منفی و در برخی موارد در صف فروش بفروشند. حال آن که همان سهم روز گذشته با صف خرید همراه بود. این دسته از افراد که اتفاقا تعداد آن ها نیز کم نیست در روزهای هیجانی سهام خود را در حالی در منفی 5 می فروشند که قیمت پایانی سهم در حدود 2 یا 3 مثبت است! جالب آن که یک روز بعد که این هیجانات فروکش کرد و بازار مثبت شد این دسته از افراد همان سهمی که در منفی فروخته اند را در قیمت های بالاتر و در محدوده های مثبت می خرند.
حال پرسش این است که چه عامل یا عواملی موجب بروز چنین رفتارهای هیجانی می شود؟ شاید برای پاسخ به این پرسش بتوان دلایل زیادی را عنوان کرد اما موضوعی که قصد داریم به آن بپردازیم این است که اهالی بازار سرمایه که در اعماق بازار حضور دارند، شاید اگر چند قدم از بازار دور شوند و از فاصله بیشتری به شرایط کلی بازار نگاه کنند متوجه می شوند که هیچ بازار هدفی نمی تواند در بالا بردن ارزش سرمایه آن ها با بازار سرمایه برابری کند.
بررسی وضعیت بازار سرمایه طی 10 سال اخیر حاکی از بازدهی های بسیار خیره کننده ای است که قطعا 10 سال قبل کمتر کسی تصورش را می کرد. به طوری که برخی از صنایع در 10 سال گذشته بیش از 10 هزار درصد بازدهی کسب کرده اند. صنعت محصولات چوبی که میانگین بازدهی آن 13،477 درصد بوده موفق شد تا عنوان پربازده ترین صنعت بازار سرمایه را در این دوره به خود اختصاص دهد. صنعت چاپ با 12،591 درصد بازدهی دومین صنعت پربازده بود. و سومین صنعت پربازده نیز به استخراج سایر معادن با 6،498 درصد اختصاص یافت.
اما کدام شرکت ها پربازده ترین بودند؟ قمرو با کسب بازدهی 48 هزار و 409 درصدی بالاترین بازدهی را در میان کلیه شرکت ها در 10 سال گذشته داشت. جالب آن که صنعت قند و شکر که با 6،441 درصد چهارمین صنعت پربازده بازار بود بیشترین شرکت ها را در بخش بالاترین بازدهی ها داشت. قثابت با 27،926 درصد، قشرین با 24،213 درصد، قجام با 20،219 درصد، قلرست با 15،464 درصد، قصفها با 13،169 درصد و قهکمت با 11،955 درصد به ترتیب سومین، چهارمین، دهمین، سیزدهمین و هجدهمین شرکت های پربازده بورسی طی 10 سال اخیر بودند که همگی از گروه قند و شکر هستند. بدین ترتیب می توان گفت که تقریبا یک سوم از 20 شرکت پربازده 10 سال گذشته قندی هستند.
کسرا با 30،571 درصد دومین شرکت پربازده 10 سال گذشته بود. شوش از صنعت شیمیایی با 21،394 درصد و غسالم از صنعت غذایی با بیش از 20 هزار درصد پنجمین و ششمین شرکت پربازده این دوره بودند.
غصینو که هم گروهی غسالم است نیز با بیش از 18 هزار درصد رشد هشتیمن شرکت پربازده 10 سال اخیر است. در این دوره 10 ساله ارزش سهام شرکت پشم بافی توس نیز رشد قابل توجهی داشت. نتوس با کسب بازدهی بیش از 17 هزار و 600 درصدی عنوان نهمین شرکت پربازده را کسب کرد. یازدهمین شرکتی که رشد قابل توجهی داشت لکماست که بیش از 15 هزار درصد رشد کرد. چافست بیش از 13 هزار درصد بازدهی به دست آورد و دوازدهمین شرکت پربازده دوره 10 سال اخیر بود.
شرنگی، کبورس، کرمان، فجام، کبافق و تپکو نیز به ترتیب عنوان های چهاردهم تا بیستم پربازده ترین شرکت های 10 سال اخیر را به دست آوردند.
به طور کلی از 651 شرکتی که در بازار سرمایه حضور دارد 43 درصد آن ها طی 10 سال گذشته بالاتر از 1000 درصد بازدهی کسب کرده اند. به راستی سرمایه گذاران طی 10 سال گذشته در کدامیک از سایر بازارها می توانستند بدون هیچگونه دغدغه ای چنین بازدهی را کسب کنند؟
عملکرد صنایع بازار در 10 سال اخیرردیفصنعتدرصد بازدهی
بدون احتساب آورده1محصولات چوبی13,4772چاپ12,5913استخراج سایر معادن6,4984قند و شکر6,4415محصولات چرمی4,6746کانی غیر فلزی4,3347ماشین آلات و تجهیزات3,6628وسایل ارتباطی2,9999دستگاههای برقی2,86410محصولات فلزی2,33111چندرشته ای صنعتی2,17312کاشی و سرامیک2,09413پیمانکاری صنعتی1,72614فرآورده های نفتی1,57515لاستیک و پلاستیک1,51516فلزات اساسی1,51517استخراج زغال سنگ1,48118هتل و رستوران1,44619فنی و مهندسی1,41220غذایی بجز قند وشکر1,39821محصولات کامپیوتری الکترونیکی و نوری1,07022عمده فروشی98923خودرو و قطعات97724بیمه و بازنشستگی94525دارویی94326منسوجات88927واسطه گریهای مالی و پولی80028سیمان آهک گچ79629استخراج کانه های فلزی76130ابزار پزشکی74731سرمایه گذاریها71632حمل و نقل انبارداری و ارتباطات69333رایانه67934انبوه سازی املاک و مستغلات62135استخراج نفت گاز جز اکتشاف58536شیمیایی57837زراعت و خدمات وابسته55438محصولات کاغذی52539مخابرات51640فعالیتهای کمکی به نهاد های مالی واسط42041خرده فروشی41942بانکها و موسسات اعتباری39443اطلاعات و ارتباطابه گزارش ، هیچ بازاری در بلندمدت نمیتواند حریف بازدهی بورس شود. شاید همین یک نکته کافی باشد تا اگر میخواهید سراغ سرمایهگذاریهای عمری بروید و پولتان را برای چند سال پسانداز کنید، گزینهای مطمئنتر از بازار سرمایه نداشته باشید. اگر چنین تصمیمی دارید، احتمالا اعتماد به شرکتهای سرمایهگذاری و هلدینگها بهترین و مطمئنترین گزینه باشد. نمادهای دلاری مثل محصولات شیمیایی، فلزات اساسی و معدنیها در رتبه بعدی قرار دارند، ولی با این همه مهمترین فاکتور برای انتخاب سهام بلندمدت، پرتفوی متنوع است.
هلدینگها، چون در هر رشتهای سرمایهگذاری میکنند و شرکت زیرمجموعه فعال دارند، میتوانند ریسک را به حداقل برسانند. فاکتور دوم طرحهای توسعه است که در تحلیلهای بنیادی میتوان رد پایشان را پیدا کرد و فاکتور سوم، بزرگی شرکت است.
هفت صبح نوشت: شرکتهای کوچک هرگز نمیتوانند گزینه خوبی برای سرمایهگذاری بلندمدت چندساله باشند. چراکه هیچ تضمینی وجود ندارد در آینده این شرکت بتواند سر پا بماند. در این گزارش سراغ ۱۰نماد بزرگی رفتیم که از ابتدای سال ۸۸ تا حالا یعنی قبل از جهش قیمت دلار از هزار به سه هزار تومان، بیشترین بازدهی را در کارنامه خود ثبت کردهاند.
احتمالا شرکتهای کوچکی باشند که توانستهاند بازدهی بیشتری در این مدت کسب کنند، ولی از آنجاکه ریسک سرمایهگذاری بلندمدت در شرکتهای کوچک بالاست آنها را از بررسی کنار گذاشتهایم. نتایج نشان میدهد پتروشیمی شازند با نماد شاراک توانسته در مدت ۱۲سال حدود ۱۰۴هزار درصد بازدهی داشته باشد. بازدهی شاخص کل از ابتدای سال ۸۸ تا به امروز ۱۸هزار و ۶۰۰درصد بوده و شاید جالب باشد بدانید که دلار در این مدت تنها دو هزار و ۶۰۰درصد بازدهی داشته و سکه تمام پنج هزار و ۱۰۰درصد افزایش قیمت پیدا کرده است.
افتتاح حساب دمو در آلپاری یکی از ویژگی های محبوب و بهترین حساب دمو فارکس است که فرصت معامله آزمایشی در انواع حساب آلپاری را در اختیار سرمایه گذاران قرار میدهد، تا با تسلط بیشتری نسبت به انجام معاملات و انتخاب بهترین حساب آلپاری اقدام نمایند.
شاراک؛ بازدهی ۱۰۴هزار درصدی
شرکت پتروشیمی شازند یکی از پربازدهترین نمادهای بزرگ بازار سرمایه در طولانیمدت است. قیمت هر سهم شاراک ابتدای سال ۸۸ حدود ۲۵۰تومان بود و این روزها شاراک با قیمت حدود چهار هزار و ۳۰۰تومان معامله میشود. ولی با این وجود شاراک توانسته بازدهی ۱۰۴هزار درصدی را در کارنامه خود ثبت کند. چراکه در این مدت شاراک سه مرتبه داشته و قیمت آن تعدیل شده است.
بررسی نمودار تعدیل شده این نماد نشان میدهد اگر در ابتدای سال ۸۸ یک میلیون تومان معادل هزار دلار سهم شاراک خریده بودید، الان صاحب سرمایه یک میلیارد تومانی بودید که معادل حدود ۳۷هزار دلار است.
کگل؛ بازدهی ۷۴هزار درصد
۱۰مرتبه افزایش سرمایه در طول ۱۲سال باعث شده نمودار تعدیل شده سهام کگل تفاوت زیادی با نمودار تعدیل نشده داشته باشد. ابتدای سال ۸۸ قیمت هر سهم کگل حدود هزار تومان بود، اما اگر تعدیل قیمت را در نظر بگیریم، میبینیم ارزش هر سهم آن زمان تنها ۴۵ریال بوده است.
مقایسه این رقم با قیمت فعلی سهام شرکت معدنی و صنعتی گلگهر یعنی دو هزار و ۴۰۰تومان به خوبی نشان میدهد کگل در مدت ۱۲سال توانسته ۷۴هزار درصد بازدهی داشته باشد. توجه داشته باشید که سود تقسیم شده این نماد هم در محاسبه بازدهی آن در نظر گرفته شده است.
ومعادن؛ بازدهی ۵۸هزار درصدی
هلدینگ بزرگ شرکتهای معدنی از دیگر نمادهای پربازدهی در طولانی مدت است. ومعادن شرکت مادر اغلب نمادهای بزرگ گروه استخراج کانههای فلزی به حساب میآید و همین موضوع باعث شده به یکی از غولهای بازار سهام تبدیل شود. پرتفوی آن علاوه بر استخراج کانههای فلزی، شامل نمادهای فلزات اساسی هم میشود.
اگر ابتدای سال ۸۸ تنها یک میلیون تومان سهام ومعادن را با دید بلندمدت سرمایهگذاری کرده بودید، الان صاحب حدود ۵۸۰ میلیون تومان سرمایه بودید. یک میلیون تومان آن زمان معادل حدود هزار دلار بود و ۵۸۰ میلیون تومان الان معادل حدود ۲۱هزار دلار است.
فملی؛ بازدهی ۴۵هزار درصدی
شرکت ملی صنایع مس ایران در ۱۲سال گذشته سرمایه سهامدارانش را تقریبا ۴۵۰برابر کرده است. ایران بزرگترین تولیدکننده مس در خاورمیانه است و فملی بزرگترین شرکت ایرانی این حوزه. شاید همین موضوع راز بازدهی چشمگیر این نماد نارنجی بوده باشد.
ارزش سهام فملی با در نظر گرفتن هشت مرتبه افزایش سرمایه و تعدیل قیمت، ابتدای سال ۸۸ حدود ۳۰ریال بود و حالا به حدود هزار و ۴۰۰تومان رسیده است. فملی هیچ سالی جیب سهامدارانش را از سود شرکت خالی نگذاشته است و به عنوان یکی از پرسودترین نمادها به حساب میآید و میتواند همچنان یکی از بهترین گزینهها برای سرمایهگذاری چند ساله باشد.
وغدیر؛ بازدهی ۴۵هزار درصدی
شرکت سرمایهگذاری غدیر پرتفویی از محصولات شیمیایی و استخراج کانههای فلزی دارد. برای اینکه نگران کاهش قیمت دلار نباشد، ۱۰درصد از سرمایه خود را هم به نیروگاهها اختصاص داده. از ۸۸ شرکت زیرمجموعه هلدینگ غدیر، تنها ۲۳شرکت بورسی هستند و ورود هرکدام از ۶۶شرکت زیرمجموعه که خارج از بورس فعالیت میکنند، میتواند تاثیر زیادی روی ارزش سهام وغدیر داشته باشد.
این نماد ثابت کرده میتواند در بلندمدت عملکرد خوبی از خود نشان دهد. چراکه در ۱۲سال گذشته ارزش سهام شرکت سرمایهگذاری غدیر تقریبا ۴۵هزار درصد رشد کرده و این یعنی یک میلیون تومان سهام وغدیر در سال ۸۸ حالا معادل ۴۵۰میلیون تومان ارزش دارد.
شبهرن؛ بازدهی ۴۴هزار درصدی
نفت بهران از نمادهای گروه فرآوردههای نفتی است. این گروه را اغلب با چهار نماد پالایشی شپنا، شبندر، شتران و شبریز میشناسیم، اما در این گروه روانکارهایی مثل نفت بهران حضور دارند. از آنجا که شناوری سهامشان کمتر از بقیه است، چندان به چشممان نمیآید، ولی همین نماد توانسته در ۱۲سال گذشته بازدهی قابل توجه ۴۴هزار درصدی را در کارنامه خود ثبت کند. فعالیت اصلی آن تولید روغن موتور و روغنهای صنعتی است و با همین کار سرمایه یک میلیون تومانی سهامدارانش در ابتدای سال ۸۸ را به سرمایه ۴۴۰میلیون تومانی در حال حاضر تبدیل کرده است.
وبانک؛ بازدهی ۴۴هزار درصدی
وبانک دیگر نماینده گروه شرکتهای چندرشتهای صنعتی در فهرست بهترین گزینهها برای سرمایهگذاری بلندمدت است. وبانک نماد شرکت سرمایه گروه توسعه ملی است و پرتفوی بسیار متنوعی دارد. واسطهگریهای مالی با سهم ۳۰درصدی بخش اصلی سبد داراییهای این هلدینگ را تشکیل دادهاند و ۷۰درصد دیگر در گروههای مختلف مثل محصولات شیمیایی، محصولات غذایی و سیمان تقسیم شده است. اگر ابتدای سال ۸۸ به اندازه یک میلیون تومان یعنی هزار دلار سهام وبانک خریده بودید، الان صاحب سرمایهای به ارزش ۴۴۰میلیون تومان معادل ۱۶هزار دلار بودید.
ت37944عرضه برق،گاز،بخار و آب گرم29445سایر حمل و نقل22446فعالیتهای هنری، سرگرمی و خلاقانه18947فعالیت مهندسی، تجزیه، تحلیل و آزمایش فنی5548تجارت عمده و خرده فروشی وسائط نقلیه موتور13