فرهنگ و هنر

بیان روایی در تاریخ شفاهی نباید غلوآمیز باشد

جانشین رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس گفت: بیان روایی در تاریخ شفاهی نباید غلوآمیز باشد که نسل جوان برای دست‌یابی به آن فضا و دستاوردها ناامید شود.

به گزارش یومیر، امیر سرتیپ نبی سهرابی، جانشین رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدسدر مراسم رونمایی از پوستر چهارمین همایش ملی تاریخ شفاهی که به همت سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس برگزار شد، بیان کرد: پرداختن این همایش به موضوع آسیب‌شناسی تاریخ شفاهی از اقدامات ارزنده‌ای است که به پالایش و تقویت تاریخ شفاهی کمک می‌کند؛ چراکه تاریخ شفاهی ابزاری برای تبیین دفاع مقدس است.

جانشین رئیس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس حمایت ویژه رهبر معظم انقلاب اسلامی از تاریخ شفاهی را سبب تقویت این جریان دانست و گفت: رویکردهای همایش چهارم باید توجه به مسائل روز کشور و بهره‌مندی از ابزارهای روزآمد مثل هوش مصنوعی باشد تا بتواند به عمق بخشی این جریان بپردازد.

وی در توضیح عمق‌بخشی به تاریخ شفاهی افزود: تا امروز تاریخ شفاهی بیشتر به فرماندهان ارشد پرداخته و جنگ را از زاویه نگاه و خاطرات آنها روایت کرده، اما ما بیش از شش میلیون رزمنده داریم که در بطن دفاع مقدس حضور داشتند؛ به نظر می‌آید وقت آن رسیده تا برای ایجاد عمق‌بخشی به تاریخ شفاهی سراغ آنها نیز برویم.

امیر سهرابی انتخاب موضوع آسیب‌شناسی تاریخ شفاهی را هوشمندانه توصیف و خاطرنشان کرد: در این مسیر ضرورت است که به بایدها و نبایدهای تهیه تاریخ شفاهی پرداخته شود، چراکه غفلت از این امر سبب کاهش قدرت اسنادی تاریخ شفاهی شده و از اهمیت آن کاسته می‌شود.

وی افزود: تاریخ شفاهی نباید به سهم‌خواهی‌های یگانی، دسته‌ای، گردانی یا نیرویی دامن بزند. ممکن است برخی انتقاد کنند چرا به فلان لشکر بیشتر پرداخته شد و به آن یکی کمتر، ضمن ایجاد توازن در پرداختن به تاریخ دفاع مقدس باید این دست مسائل مدیریت شود.

جانشین رییس بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس ادامه داد: بیان روایی در تاریخ شفاهی نباید غلوآمیز باشد که نسل جوان برای دست‌یابی به آن فضا و دستاوردها ناامید شود. تاریخ شفاهی باید سبب دلگرمی و ایجاد حس غرور و افتخار در ملت و مخاطب باشد که اگر جز این باشد ضرورتی ندارد به آن پرداخته شود.

امیر سهرابی گفت: تاریخ شفاهی باید بیانگر ارزش‌های دفاع مقدس باشد و به ناراحتی یا تلخ‌کامی بخشی از نیروهای مسلح منجر نشود. باید مراقبت کنیم تاریخ شفاهی با محوریت فرد راوی صورت نگیرد و کل‌نگرانه به تاریخ دفاع مقدس پرداخته شود، چراکه قضاوت فردی راوی ممکن است به مخدوش شدن وجهه کلی دفاع مقدس منجر شده و قضاوت نادرستی را منعکس کند، از این رو پرداختن به خاطرات باید دربرگیرنده همه نقاط قوت و ضعف با هم باشد و راوی نباید از دید خود به قضاوت درباره جایگاه فرماندهان و تصمیمات بپردازد چراکه اشراف کامل به وقایع جنگ نداشته و قضاوتش کامل نیست.

امیر سهرابی ادامه داد: تاریخ شفاهی باید قابلیت ارائه الگو به نسل جوان را داشته باشد، و با توجه به اینکه در ژول زمان حافظه‌ها مخدوش شده و ممکن است کامل نباشند، باید روایت‌ها توسط کارشناسان با اسناد اصلی دفاع مقدس که اصل و پایه قضاوت‌ها هستند تطبیق داده شوند. در تاریخ شفاهی باید از زیاده‌گویی پرهیز کرد و به درست‌گویی خاطرات پرداخت، چراکه در این صورت می‌توانیم به انتقال صحیح مفاهیم، ارزش‌ها، فرهنگ و پیام دفاع مقدس مبادرت کنیم.

در بخش دیگر این مراسم سردار «عباس بایرامی» رییس سازمان اسناد و مدارک دفاع مقدس گفت: بیان کرد: تاریخ شفاهی ابزاری است که به کمک آن می‌توان زوایای مغفول دفاع مقدس را کشف کرد.

سردار بایرامی افزود: در چهارمین همایش ملی تاریخ شفاهی به دنبال افزایش سطح شناخت از دفاع مقدس هستیم لذا با توجه به مهجوریتی که تاریخ شفاهی در کشور دارد، بر آن شدیم تا با نگاه تخصصی و علمی در این همایش به تقویت تاریخ شفاهی بپردازیم.

وی ادبیات پایداری را کمکی برای تبیین بهتر تاریخ شفاهی دانست و بر ضرورت همکاری با سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس به ریاست سردار مهدی امیریان تاکید کرد.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا