اکو پس از ۶۲ سال

اکو پس از ۶۲ سال

در حال حاضر «اکو» حدود 3 درصد سهم دارد. 845 میلیارد دلار تجارت جهانی که 434 میلیارد دلار آن سهم واردات و 411 میلیارد دلار سهم صادرات است و ایران با توجه به ویژگی های ژئوپلیتیکی خود یکی از بازیگران اصلی این سازمان بوده است. به دلیل برخورداری از شبکه حمل و نقل گسترده و توسعه کسب و کار نقش بسزایی در رشد و ارتقای اقتصادی این سازمان دارد.

به گزارش یومیر آرزو نوروزجم در یادداشتی در وطن ارز نوشت: چندین دهه است که کشورهای جهان در برنامه های خود برای رشد و توسعه بیشتر اقدامات مختلفی را برای اجرا در اولویت قرار داده اند و تلاش می کنند این اقدامات را به صورت مثبت انجام دهند. جهت دهی بیش از پیش با توسعه روابط با کشورهای همسایه و منطقه ای خود. الگویی توسعه محور که سعی دارد با تکیه بر اقتصاد آزاد و افزایش صادرات با کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای آنها را به سمت همکاری در تجارت و صنعت سوق دهد و از آن به عنوان ابزاری موثر برای توسعه اقتصادی و اجتماعی استفاده کند. بر اساس این نظریه و مدل پیشرفت اقتصادی و صنایع مرتبط با آن برای کشورها به ویژه مردم قاره کهن در سال 1341 کشورهای ایران پاکستان و ترکیه سازمانی به نام «RCD» راه اندازی کردند که پس از وقفه ای چند سالها در سال 1974 پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی از سر گرفته شد. 3 کشور موسس

نقش اصلی این سازمان توسعه همکاری های اقتصادی و تجاری است اما در طول سال های فعالیت این سازمان موانع و گره های مختلف سیاسی و اقتصادی بر سر راه این سازمان قرار گرفته است که کشورهای عضو همواره تلاش می کنند تا بر افق های جدید غلبه کرده و برنامه ریزی کنید. اما نکته مهم این است که سازمان اکو تا چه اندازه توانسته برای توسعه اقتصادی کشورهای منطقه گام بردارد و چه نقش موثری داشته است؟

اگرچه فعالیت چندین دهه ای این سازمان اقتصادی (اکو) توانسته توسعه اقتصادی را در کشورهای عضو به منصه ظهور برساند اما در برخی مواقع به دلایل سیاسی و اقتصادی سطح روابط بین کشورها با مشکلاتی مواجه شده است. در برخی موارد با وقفه های متعدد. این سازمان علاوه بر ایجاد زمینه و تسهیل شرایط برای بهبود وضعیت و توسعه اقتصادی اهداف دیگری را نیز دنبال می کند. گسترش تجارت درون منطقه ای و ایجاد بلوک قوی اقتصادی منطقه ای در تعامل مشترک با تجارت جهانی و سایر قطب های اقتصادی و تشکیل بازار واحد برای ارائه خدمات و کالاها از اهداف مهمی است که “اکو” در تلاش برای به ارمغان آوردن آنهاست. کشورهای عضو به آن مرحله نزدیک تر شده اند. بنابراین برنامه ریزی و تلاش برای همکاری با سایر کشورهای جهان در قالب عنوانی بلندپروازانه مانند گسترش تجارت جهانی منجر به گسترش تجارت و سرمایه گذاری در کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی با سایر کشورهای جهان می شود. جهان و همکاری در حمل و نقل و مخابرات انرژی مواد معدنی و محیط زیست کشاورزی صنعت گردشگری منابع انسانی توسعه پایدار و تحقیقات اقتصادی و روابط بین الملل.

بی شک تشکیل و راه اندازی سازمان «اکو» یکی از مهم ترین اقداماتی است که کشورها برای تحول در اقتصاد و سیاست های اقتصادی خود برداشته اند و در سال های آتی با جهانی شدن اهداف و رویکردهای این سازمان با برنامه ریزی صحیح انجام شده است. و مدیریت اکو می تواند فرصت های متعددی برای برداشتن گام هایی در جهت شکوفایی و تحول اقتصادی ایجاد کند. فرصتی که راه را برای جهانی شدن اقتصاد و بازار آزاد توسعه اقتصادی و در میان رقابت های سیاسی-اقتصادی قرن جدید باز کرده است به کشورهای عضو این امکان را می دهد که از سرمایه نقد بین المللی در حوزه ای به نام بازار آزاد استفاده کنند. و با جذب جهانی سازی و یکپارچه سازی فناوری سیستم های اقتصادی.

خارج کردن اقتصاد از چارچوب دولتی بودن یکی از اقداماتی است که می تواند فضا را برای جهانی شدن اقتصاد و توسعه باز کند در واقع روند خصوصی سازی را تسریع کند و از اقتصاد دولتی خارج شود آزادسازی و تنظیم بازار می تواند باعث افزایش سرعت شود. کیفیت کالاها به ترویج تجارت کمک می کند. سیاستی که ایران سال هاست در تلاش است تا در کنار فعالیت های خود در سازمان همکاری اقتصادی (اکو) اقتصاد را بازار محور کرده و رنگ و درخشش پیشرفت را به بدنه های مختلف اقتصاد ببخشد.

اقتصاد ایران اگرچه در بسیاری از زمینه ها موفق بوده و در پیشرفت اقتصادی حرفی برای گفتن دارد اما در برخی حوزه ها نتوانسته است با اجرای سیاست های تعریف شده اقتصادی کنار بیاید.

اولویت سیاست خارجی ایران و هدف دیپلماسی اقتصادی مورد نظر وزارت امور خارجه کشورهای همسایه قبل و بیش از سرزمین های فرامنطقه ای است. سازمان همکاری اقتصادی (اکو) با توجه به ظرفیت و توانایی کشورهای عضو می تواند در توسعه ایران ترکیه پاکستان افغانستان جمهوری باکو قزاقستان ترکمنستان قرقیزستان ازبکستان و تاجیکستان از اهمیت ویژه ای برخوردار باشد. این کشورها علاوه بر داشتن اکثریت منابع گازی جهان بازار بزرگی نیز دارند که در حال حاضر اغلب نیازهای خود را با قیمتی چند برابر قیمت معمول از کشورهای فرامنطقه ای وارد می کنند. نیازهایی که حکایت از بهبود شرایط توسعه اقتصادی پایدار و افزایش سطح زندگی و رفاه مردم دارد و قصد دارد با ارتقای همکاری های اقتصادی اجتماعی فرهنگی فنی علمی و توسعه زیرساخت های حمل و نقل و ارتباط به این نیازها پاسخ دهد. از سوی دیگر توسعه همگرایی با تاکید بر آزادسازی اقتصادی بخش دولتی و خصوصی در دستور کار اعضای این سازمان قرار دارد تا برنامه مشترک توسعه منابع انسانی و بهره برداری از منابع طبیعی را تدوین کنند. حرکت “اکو “پیشرفت به سوی جهانی شدن.

در حال حاضر «اکو» حدود 3 درصد سهم دارد. 845 میلیارد دلار تجارت جهانی که 434 میلیارد دلار آن سهم واردات و 411 میلیارد دلار سهم صادرات است و ایران با توجه به ویژگی های ژئوپلیتیکی خود یکی از بازیگران اصلی این سازمان بوده است. به دلیل برخورداری از شبکه حمل و نقل گسترده و توسعه کسب و کار نقش بسزایی در رشد و ارتقای اقتصادی این سازمان دارد. ویژگی مهمی که بسیاری از کارشناسان معتقدند توسعه و امنیت آن در کشورهای عضو می تواند نقش مهمی در پیشبرد اهداف این سازمان و تحت الشعاع قرار دادن موضوعات مهمی مانند تروریسم قاچاق مواد مخدر و حتی فعالیت گروه های مافیایی داشته باشد.

* بازنشر مطالب سایر رسانه ها در یومیر به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع مخاطبان است.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا