«ارسی های فتحعلی شاهی و ناصری کاخ گلستان» بررسی شد
“بررسی تطبیقی قطعات کاخ بادگیر و ایوان تخت مرمر – دوره فتحعلی شاه با قطعات کاخ های شمس العماره الماس و بابعلی دوره ناصرالدین شاهی”. انجام شد. در کاخ گلستان
به گزارش یومیر مریم کیان از اعضای هیات علمی گروه مردم شناسی و مجری طرح گفت: در دوره ناصرالدین شاه قاجار به دلیل فرسودگی تعمیرات ساختمانی و نوسازی در ارگ سلطنتی رایج بود. و پاره شدن قصرها گاهی اوقات این تعمیرات به تخریب یک دیوار و برداشتن یا تعویض تعدادی در پنجره و چارچوب محدود می شد.
وی با اشاره به اینکه ترکه های به جا مانده از مجموعه کاخ گلستان که می توان آن را بزرگ ترین مجموعه قاب جهان دانست بیشتر مربوط به دوره فتحعلی شاه و ناصرالدین شاه است تصریح کرد: با توجه به تفاوت های ساختاری و فنی بین ترکه ها. در این مجموعه این سوال مطرح شد که آیا تمام دهانه های چوبی بزرگ با تزئینات گره دار گاورهبری و بربری چوبی با شیشه ویترای را می توان ارسی نامید؟ عنوان این طرح پژوهشی در پانزدهمین جلسه شورای کارشناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری تصویب و اجرا شد.
عضو هیات علمی پژوهشکده مردم شناسی افزود: از نظر فناوری ساخت ارسی های کشویی با دهانه های لولایی تفاوت اندکی دارد. صفحه ها در شیار بین دو لایه قاب بالا و پایین می شوند اما دهانه های لولایی یا شبه شیارها حول یک محور چرخشی باز و بسته می شوند که امروزه به آن پنجره می گویند.
کیان گفت: در این تحقیق به این نتیجه رسیدیم که تغییرات در شکل فنی یک شی کاربردی نمی تواند ماهیت آن را تغییر دهد زیرا در هر صورت این پنجره ها عملکرد باز شدن (پنجره بزرگ) را دارند. در نهایت ارسی های لولایی را می توان شبه ارسی نامید.
انتهای پیام