درب سردخانه چیست و چند نوع دارد؟

معرفی انواع درب های سردخانه ها و اهمیت آنها

در این مقاله از دانفوس قصد داریم به معرفی انواع درب های سردخانه ها پرداخته و به نقش آن ها در عملکرد درست سردخانه ها بپردازیم. در همه ی کشورهای جهان برای نگهداری مواد غذایی که قابلیت فاسد شدن دارند از تجهیزات و سیستم های متفاوتی استفاده می شود. همچنین در زمان های قدیم برای آنکه بیشتر از مواد غذایی نگهداری شود آن ها را دفن کرده و یا در سردابه ها نگهداری می کردند. کم کم و با گذشت زمان و پیشرفت علم و تکنولوژی، روش های جدیدتر و نوین تری اختراع شد که سیستم های برودتی و سیکل های تبریدی از مهمترین اختراعات بشر به شماررفت.

سردخانه ها مکان ها و تأسیساتی هستند که برای حفظ کیفیت مواد غذایی، گیاهی، دارویی، کشاورزی و هرگونه موادی که قابلیت فاسد شدن دارند از آن ها استفاده شده و مواد غذایی در مدت زمان بیشتری با همان کیفیت اولیه نگهداری می شوند. در سردخانه ها قطعات و تجهیزات مختلفی برای تولید سرما و رساندن دما به میزان مطلوب و ثابت به کار گرفته شده است. اوپراتور، کندانسور، کمپرسور، درب و سازه های سردخانه از مهمترین عوامل تشکیل دهنده آن هستند. در این مقاله اختصاصا به معرفی درب سردخانه و نکات خرید سردخانه می پردازیم.

در صورت عملکرد نادرست درب سردخانه چه اتفاقی خواهد افتاد؟

یکی از مهمترین کارها و وظایفی که سردخانه ها بر عهده دارند، رساندن دما به میزان ثابت و مطلوب و تولید هوایی خنک است. حال اگر درب سردخانه به گونه ای باشد که نتواند از هوای خنک درون محوطه محافظت کند و باعث ورود گرما به داخل سردخانه شود، تمامی انرژی هایی که برای ایجاد این هوای خنک توسط دستگاه ها و تجهیزات سردخانه ایجاد شده است به هدر خواهد رفت. چون در تولید هوای خنک تمامی تجهیزات سردخانه به صورت مداوم کار کرده اند تا دما را به اندازه و به میزان مطلوب برسانند. در صورت عملکرد نادرست درب سردخانه علاوه بر مصرف بالا و هدر رفت انرژی، شاهد استهلاک و عملکرد بسیار پایین سیستم های برودتی خواهید بود.

انواع درب سردخانه

همانطور که اشاره شد، عملکرد درست درب سردخانه تأثیر مستقیم و بسزایی در عملکرد باقی تجهیزات یک سیستم برودتی خواهد داشت. به صورت کلی این درب ها به سه دسته لولایی، درب ریلی سردخانه یا کشویی و کنترل اتمسفر تقسیم می شوند.

 لولایی

همانطور که از نام درب لولایی پیداست، این درب در یک محور خود دارای لولایی بوده که به وسیله آن باز و بسته می شود. طراحی و ساخت آن بسیار راحت است و به دلیل طراحی ساده آن، هزینه های ساخت آن نیز بسیار پایین می باشد. یکی از نکات منفی درمورد درب لولایی این است که هنگام باز شدن، انرژی زیادی را اتلاف می کند پس باید در مکان هایی که در آن باز و بسته شدن درب ها کمتر اتفاق می افتد استفاده کرد. همچنین در سردخانه های بزرگ از درب لولایی نمی توان استفاده کرد و باید از درب هایی دیگر متناسب با ابعاد سردخانه استفاده شود.

کشویی

نام دیگر این درب، درب ریلی است. حرکت این درب به صورت ریلی است و از مهمترین ویژگی های آن ، اتلاف بسیار پایین انرژی می باشد که این موضوع نسبت به درب های لولایی یک مزیت به حساب می آید. در نتیجه به دلیل مصرف کم انرژی این درب ها، می توان از آن ها در مکان هایی که رفت و آمد زیاد است و یا در سردخانه هایی با ابعاد بزرگتر  استفاده کرد. از مهمترین ویژگی های دیگر درب سردخانه کشویی، باز و بسته شدن اتوماتیک آن است که این ویژگی تأثیر بسیار زیادی در عدم اتلاف انرژی دارد.

 کنترل اتمسفر

بسیاری از مواد غذایی هستند که برای نگهداری از آن ها باید در مکان هایی قرار بگیرند که در آنجا میزان اکسیژن کمتری وجود داشته باشد. برای مثال مواد دارویی، گیاهی، میوه ها و سبزیجات و… از جمله موادی هستند که نسبت به اکسیژن بالا در محل نگهداریشان حساس هستند و طول عمر آن ها در آن شرایط کم خواهد شد. به همین منظور درب های کنترل اتمسفر اختراع شد که تا حد بسیار زیادی از ورود اکسیژن در محیط بیرون به محیط درون سردخانه جلوگیری کند. به صورت کلی دانشمندان  عمدتا این درب ها را به صورت کشویی و یا ریلی می سازند و در آنها درزگیرهایی تعبیه می کنند که باعث جلوگیری از ورود آب اکسیژن به محیط داخل سردخانه شوند.

 کاربرد انواع درب سردخانه و معیارهای انتخاب

یکی از مهم‌ترین اجزای سردخانه، درب آن است. به دلیل بازو بسته شدن درب سردخانه و ورود هوای بیرون به داخل آن، سیستم درب سردخانه کارکرد بیشتری پیدا می‌کند و باعث بالارفتن میزان مصرف انرژی تا ۵۰ درصد میشود. به همین دلیل به کار بردن درب استاندارد، کمک زیادی به کارکرد بهینه سردخانه و سالم ماندن مواد خوراکی نگهداری شده در داخل آن می شود.

قفل درب سردخانه

از فاکتورهای مهمی که بر روی درب های شیشه ای سردخانه به منظور حفظ ایمنی نصب میشود، قفل درب است. کیفیت آلیاژ به کار رفته در ساخت آن باید به گونه‌ای باشد ‌که با کاهش دما و یخ زدن، باعث از کار افتادن چرخ دنده ها نشود. همچنین به راحتی باز و بسته شده و مانع ورود هوای بیرون به داخل سردخانه شود. بالا بودن کیفیت قفل درب باعث ضمانت کیفیت درب سردخانه می شود.

ابعاد استاندارد درب سردخانه

درب های سردخانه دارای دو نوع کشویی و لولایی است. درب سردخانه ای لولایی در سه ضخامت ۷،۱۰ و۱۳ در دو نوع پاشنه دار و بی پاشنه تولید می شود. درب های ‌کشویی  در دو ضخامت ۱۰ و ۱۳ تولید می شود.

نحوه نصب درب سردخانه

یکی از مصالحی که در ساخت درب سردخانه از آن استفاده می شود، ساندویچ پانل سردخانه ای است. این محصول از سه لایه تشکیل شده است که عایق حرارتی آن از جنس پلی اورتان است. وظیفه ساندویچ پانل، عایق کاری حرارتی سردخانه می باشد. ساندویچ پانل، به دلیل استحکام بالا و مقاوم بودن در برابر سایش، گزینه مناسبی برای درب سردخانه محسوب می شود. ضخامت این پانل ها بین ۸ تا ۱۵ سانتی متر است. هنگام نصب این پانل، باید از نیروهای متخصص استفاده کرد تا با نصب صحیح و اصولی، مانع هدر رفتن انرژی و نفوذ هوا به داخل سردخانه گردند.

کاربرد انواع درب سردخانه و معیارهای انتخاب

کشویی یا لولایی بودن درب

در سردخانه های بزرگ و جاهایی که  فضای کافی برای باز شدن درب لولایی وجود ندارد، بهترین گزینه استفاده از درب کشویی می باشد.ابعا درب باید متناسب با کاربرد و اندازه سردخانه باشد. در سردخانه هایی که برای نگهداری میوه از آنها استفاده می شود، باید حداقل ۳۰ سانتی متر از هر طرف، بزرگتر از جعبه های میوه باشد تا حمل و نقل و بارگیری به راحتی انجام پذیرد.

اختلاف دمای داخل و خارج سردخانه

در نظر داشتن اختلاف دمای هوای بیرون با داخل سردخانه، از مهم‌ترین معیارهای انتخاب انواع درب کشویی یا لولایی می باشد. ضخامت این درب ها با توجه به اختلاف دما، بین ۷ تا ۱۵ سانتی‌متر، متغیر است. به همین دليل در سردخانه های زیر صفر درجه، درب های ضخیم تر به کار برده می شود.

المنت حرارتی دور درب

المنت حرارتی، از مهم‌ترین نکات در ساخت درب سردخانه است. المنت به کار رفته دور درب سردخانه، مخصوصا در دمای زیر صفر، باعث بالا رفتن دمای درب، کمی بیشتر از نقطه شبنم می شود که مانع تقطیر آب و یخ زدگی درب سردخانه می گردد. این نوع المنت بر روی انواع درب قابل نصب است. کیفیت مناسب این المنت ها، تاثیر زیادی در بالا رفتن کیفیت نهایی درب سردخانه ها دارد.

مسئله مهم دیگر این است که در هنگام استفاده از درب های لولایی، تبادل هوای بیشتری هنگام باز شدن آن به وجود می آيد. این در حالی است که با استفاده از درب کشویی و ریلی، تبادل هوا و رطوبت کاهش یافته و مصرف انرژی کم می شود. هرچند در ابتدای کار، هزینه ساخت سردخانه با استفاده از درب کشویی افزایش پیدا می کند ولی در طولانی مدت نتیجه مثبتی خواهد داشت.  به همین دلیل باید نسبت به خرید محصول مورد نیاز خود دقت نمایید.

دکمه بازگشت به بالا