نکاتی که قبل از کامپوزیت دندان باید حتما بدانید

مراقبت از کامپوزیت ونیر دندان| بعد از کامپوزیت چه بخوریم؟

امروزه به لطف کامپوزیت ونیرها، بیشتر مدل ها و سلبریتی های هالیوود لبخند زیبایی دارند و این مسئله باعث می شود در عکس هایشان فوق‌العاده به نظر برسند. یکی از بهترین راه ها برای داشتن دندان هایی سفید و زیبا، گذاشتن ونیر است. درست است که هزینه این کار کمی زیاد است اما نتیجه نهایی آنقدر عالی است که ارزشش را دارد؛ مخصوصا اگر نحوه مراقبت از کامپوزیت دندان در رشت را بدانید.

مراقبت بعد از کامپوزیت دندان

کامپوزیت به مراقبت زیادی احتیاج ندارد؛ مراقبت آسان، در واقع یکی از مزیت های کامپوزیت دندان به حساب می‌آید. اگر می خواهید کامپوزیت دندانتان یک عمر سالم باقی بماند، کافی است مانند دندان های طبیعی به بهداشت آن رسیدگی کنید؛ با خمیردندانی مناسب دندان هایتان را مسواک بزنید، نخ دندان بکشید و مرتب برای چکاپ به دندانپزشکی بروید.

همچنین از دندان هایتان به عنوان ابزار یا برای باز کردن درب قوطی استفاده نکنید، به غیر از غذا چیزی را به دندان نگیرید و اگر تمرین بوکس می کنید، بین دندان ها «محافظ شبانه» بگذارید. محافظ شبانه لایه‌ای پلاستیکی است که شب ها از به هم خوردن دندان ها جلوگیری می کند. البته در بوکس و فعالیت های ورزشی هم از این محافظ ها استفاده می کنند.

چگونه از کامپوزیت دندان مراقبت کنیم؟

به نقل از متخصص کامپوزیت دندان در رشت؛ مراقبت از کامپوزیت ونیر به فرایند خاصی احتیاج ندارد. کامپوزیت ونیر جایگزینی برای روکش اصلی دندان است؛ به همین خاطر باید همین احساس را به شما بدهد و تا حد امکان طبیعی به نظر برسد. بنابراین مراقبت از آن ها هم مانند مراقبت از دندان های طبیعی است. برای محافظت از کامپوزیت  کافی است نکات زیر را رعایت کنید:

تمیز کردن کامپوزیت دندان

همانقدر که به دندان های اصلی‌تان اهمیت می دادید، به کامپوزیت  هم باید به همان اندازه رسیدگی کنید. برای نگهداری از کامپوزیت ونیر کافی است دندان ها را حداقل دوبار در روز مسواک بزنید و نخ دندان را فراموش نکنید. رعایت نکردن بهداشت دهان، منجر به بیماری های لثه می شود. اگر دچار بیماری لثوی شوید، لثه ها به سمت بیرون برمی گردند و کناره های کامپوزیت نمایان می شود. درنتیجه ممکن است کامپوزیت از دندان جدا شده یا بشکند.

خمیر دندان مخصوص دندان کامپوزیت شده

بعضی از خمیردندان ها ترکیباتی دارند که هم برای دندان های اصلی و هم برای کامپوزیت خطرناک‌اند. هنگام خرید خمیردندان، قسمت مواد تشکیل‌دهنده آن را بخوانید و مطمئن شوید که از هیدروژن پراکسید، سدیم کربنات یا جوش شیرین در آن استفاده نشده باشد.

هیدروژن پراکسید باعث از بین رفتن سطح دندان و ماهیت زمخت جوش شیرین موجب از بین رفتن رنگ و درخشندگی کامپوزیت ونیر می شود. درکل بهتر است از خمیردندان های ژله‌ای استفاده کنید زیرا احتمال اینکه در آن ها چنین موادی به کار برده باشند بسیار کم است.

نیازی نیست حتما خمیردندان سفیدکننده بخرید؛ این نوع خمیردندان ها نه تنها برای مراقبت از کامپوزیت ونیر ضروری نیستند بلکه حتی گاهی ممکن است حی به آن آسیب بزنند.

شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد:

جویدن و گاز زدن با دندان کامپوزیت

همه می دانند که به غیر از جویدن غذا می شود از دندان استفاده های دیگری هم کرد؛ مثلا برای باز کردن درب بطری با به عنوان ابزارهای دیگر! خیلی از افراد چنین کارهایی را انجام می دهند اما متاسفانه این کار نه تنها برای دندان بلکه برای کامپوزیت هم بسیار مضر است و ممکن است به آن آسیب بزند.

اشیای خیلی سفت، مانند درب های فلزی و بطری های شیشه‌ای، سطح سرامیکی کامپوزیت را خرد می کنند. اگر عادت دارید اشیائی مانند خودکار، مداد یا حتی یخ را داخل دهانتان فرو ببرید و بجوید، بهتر است تا به دندانتان آسیب نرسیده این اخلاق را کنار بگذارید.

غذای مناسب بعد از کامپوزیت دندان

قانون قبلی (اینکه نباید اشیاء سفت را گاز بزنید)، درمورد غذاها هم صادق است. گاز زدن به بعضی مواد غذایی مانند سیب، هویج خام، چیپس های سفت و تکه های گوشتی که به استخوان چسبیده باشند، ممکن است به سرامیک ونیر آسیب بزند.

علاوه بر غذاهای سفت، باید در میزان خوردن غذا هم دقت داشته باشید؛ بخصوص غذاهایی که اسید یا شکر زیادی دارند. این دو ماده باعث پوسیدگی دندان می شوند و برای کامپوزیت ونیرها هم مضرند. علاوه بر این، از خوردن غذاهای شیرین و چسبناکی مانند آب‌نبات، پاستا، نان، بیسکوییت تردک و نوشیدنی های شیرینی مثل نوشابه گازدار و آبمیوه پرهیز کنید. مواد غذایی اسیدی مانند میوه (لیمو و بعضی دیگر از میوه ها) هم نباید برای مدت طولانی روی دندان بمانند.

بنابراین بهتر است بعد از خوردن آن ها به سرعت دهانتان را مسواک بزنید. در نهایت، از غذاهایی که حاوی مواد رنگی است پرهیز کنید. درست است که کامپوزیت ونیر به این راحتی ها رنگ نمی گیرد اما به هرحال امکان لک شدن آن وجود دارد.

نوشیدنی های الکلی بعد از کامپوزیت ونیر

از مصرف بی‌رویه الکل خودداری کنید. خوردن بیش از اندازه نوشیدنی های الکلی کامپوزیت های پیوندی ونیر (که باعث چسبیدن آن به دندان شده‌است) را از بین می برد. البته این اتفاق هیچگاه موجب کنده شدن کامپوزیت  نمی شود ولی آن را مستعد آسیب می کند و باعث می شود کامپوزیت  لکه‌پذیر و ضعیف شود.

البته الکل فقط داخل نوشیدنی های الکلی نیست؛ برخی از دهان‌شویه ها یا خمیردندان ها هم حاوی الکل هستند. بنابراین قبل از خرید خمیردندان ترکیبات سازنده آن را چک کنید. الکل موجود در خمیردندان درست به اندازه الکل مشروب برای دندان مضر است.

دندان قروچه

بعضی از افراد به‌صورت ناخوداگاه در خواب دندان قروچه می کنند (دندان هایشان را روی هم فشار می دهند و باعث ساییدگی آن می شوند). اگر شما هم جزو این دسته افراد هستید، موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید تا راه‌حلی برای آن پیدا کند.

به احتمال خیلی زیاد پزشک استفاده از «محافظ شب» را به شما توصیه می کند. نیازی به گفتن نیست که دندان قروچه چقدر به کامپوزیت  آسیب بزند. بنابراین حتما به این مشکل رسیدگی کنید تا مجبور نشوید دوباره برای درست کردن دندان هایتان یک عالمه پول خرج کنید.

مسواک مخصوص کامپوزیت دندان

انتخاب مسواک در سلامت دندان ها و تاثیر زیادی دارد. باید مسواکی بخرید که خیلی زبر نباشد زیرا ممکن است به سطح کامپوزیت دندان آسیب بزند. درعوض به سمت مسواک هایی بروید که تارهای نرم و انعطاف‌پذیر داشته باشند.

محافظ دندان

 اگر ورزش هایی مانند بوکس، تکواندو، کشتی و هنرهای رزمی ترکیبی انجام می دهید، باید موقع ورزش بین دندان هایتان محافظ بگذارید. این کار باعث می شود در صورت ضربه دیدن، دندان ها کمترین آسیب ممکن را متحمل شوند.

ویژگی های خمیر دندان مخصوص کامپوزیت دندان

خمیردندان نباید خاصیت سایشی زیادی داشته باشد

یکی از مسائلی که همیشه در تبلیغات خمیردندان ذکر می کنند، این است که محصول خاصیت فرسایندگی کمی دارد و برای کسانی که روی دندان هایشان عمل زیبایی انجام داده‌اند بسیار مناسب است. این نوع خمیردندان ها معمولا برای دندان بهترند و فرقی نمی کند دندان طبیعی باشد یا روی آن کامپوزیت کشیده شده باشد.

میزان فرسایندگی خمیردندان با معیاری به نام «سایش نسبی عاج» (RDA) اندازه گرفته می شود. این معیار مشخص می کند که با استفاده از هر خمیردندان، چه مقدار از عاج (نه مینای دندان) ساییده می شود. با اینکه مینا از عاج محکم تر است، RDA هنوز معیار خوبی برای تخمین فرسایندگی خمیردندان به حساب می‌آید.

در کل، RDA کمتر از 80 هم برای دندان های اصلی و هم برای کسانی که کامپوزیت کرده‌اند، مناسب است.

خمیردندان باید دربرابر پوسیدگی از دندان محافظت کند

وقتی دندن هایتان را کامپوزیت می کنید، باید خوب از آن ها مراقبت کنید. کامپوزیتهای مدرن معمولا بسیار مستحکم هستند و پوسیده نمی شوند اما دندان زیرین کامپوزیت امکان خرابی دارد. اگر دندان اصلی پوسیده شود، کامپوزیت هم از بین می برد.

خمیر دندان های ژله ای

بنظر می رسد بهترین خمیر دندان برای دندان های لمینیت و کامپوزیت شده، خمیر دندان های ژله ای هستند زیرا مانند خمیردندان های دیگر خاصیت سایشی ندارند. آنچه مهم است ترکیبات خمیر دندان است.

بیماران نباید پس از لمینت از خمیردندان های حاوی موادی نظیر هیدروژن پراکسید یا جوش شیرین که می تواند به ونیر دندان آسیب برساند استفاده کنند. خمیردندان های ژله ای می توانند ساختار لمینت را برای مدت بیشتری حفظ کرده و در نتیجه درخشندگی دندان های شما برای مدت بیشتری حفظ می شود.

خمیردندان های مخصوص دندان های حساس

خمیر دندان هایی که برای دندان های حساس ساخته شده اند گزینه خوبی برای مراقبت از لمینت و کامپوزیت دندان هستند. اکثر بیماران ممکن است حساسیت زیادی را در روزها یا هفته های ابتدایی پس از ونیر دندان خود حس کنند. خمیردندان مخصوص دندان های حساس می تواند این علائم را کاهش داده و در عین حال ساختار ونیر را حفظ کند.

بعد از کامپوزیت دندان چه بخوریم؟

تورم و درد در اطراف دندان ممکن است در جویدن درست غذای شما مشکل ایجاد کند. بنابراین، دندانپزشکان به طور معمول به بیماران توصیه می کنند که بعد از کامپوزیت دندان حداقل دو ساعت از خوردن یا نوشیدن هر چیزی پرهیز کنند.

بعد از آن، ما غذاهای نرم و مایعات را در اولین روز بعد از کامپوزیت توصیه می کنیم. از خوردن هرگونه نوشیدنی داغ خودداری کنید. همچنین حتما مایعات زیادی بنوشید.

نکاتی برای خوردن غذا بعد از کامپوزیت دندان

از مصرف غذاهای سفت و سخت پرهیز کنید.
از خوردن خوراکی های غذاهای چسبناک پرهیز کنید.
از مصرف غذاهای شیرین پرهیز کنید.
از خوردن غذاها و نوشیدنی های بسیار گرم و سرد خودداری کنید.
با دهان بسته بجوید.

مراجعه مرتب به دندانپزشکی

به دو دلیل باید مرتب به دندانپرشک مراجعه کنید؛ اول اینکه پزشک می تواند از ابتلا به عفونت لثه و دندان جلوگیری کرده و وضعیت دندان هایتان را در شرایطی ایده‌آل نگه دارد. دوم اینکه، در صورت بروز مشکلاتی مانند خرد شدن و ترک خوردن ونیر یا از بین رفتن کامپوزیت بین آن، پزشک می تواند قبل از حاد شدن قضیه آن را برطرف کند.

یادتان نرود که  کامپوزیت ونیر هم مانند همه خیلی چیزهای دیگر همیشگی نیست و بعد از مدتی (البته طولانی) باید آن را تعویض کنید. درمورد زمان عوض کردن ونیر یا تغییر مواد تشکیل‌دهنده ونیر جدید، باید از پزشکتان سوال کنید.

اگر می خواهید لبخندی زیبا داشته باشید و شکل ظاهری دندان هایتان را بهتر کنید،  کامپوزیت ونیر گزینه‌ای فوق‌العاده است که در موثر بودن آن هیچ شکی وجود ندارد. با این حال، برای اینکه بتوانید حداقل استفاده را از  کامپوزیت دندان ببرید، فقط پول دادن و نصب کامپوزیت کافی نیست. باید علاوه بر این، بعد از کامپوزیت کردن دندان ها بتوانید به خوبی از آن ها مراقبت کنید.

به دلیل منحصر به فرد بودن خصوصیات صورت هر فرد، برای هر شخص تنها یک لبخند زیبا و عالی وجود دارد. ما این لبخند را در پروسه طراحی لبخند برای شما ایجاد می کنیم.

 ODONTOLIUZZI   منبع

Back to top button