علمی و پزشکیکسب و کار ایرانی

بهترین دارو های تاثیر گذار بر بیماری ماهی های زینتی !

دارو های تاثیر گذار بر بیماری های ماهی های زینتی

داروهایی که توی صنعت پرورش ماهی حداکثر کاربرد رو داره پایین میتونید ببینید. توضیح بعضی از این داروها رو توی مقاله اوردیم. دامنه ای گسترده دارد و ما تنها به نمونه های معروف از آن پرداختیم. جهت خرید پمپ آب نیز می توانید با کارشناسان ما تماس بگیرید.

  1. محلول آب نمک
  2. میتلن بلو
  3. پرمنگنات پتاسیم
  4. اكريفلاوین
  5. داکسی سایکلین محلول ۱۰ درصد
  6. قرص داکسی سایکلین
  7. قرص مترونیدازول
  8. قرص نیتروفورانتوین
  9. قطره کلرامفنيكل
  10. آموکسی سیلین
  11. تتراسایکلین
  12. اکسی تتراسایکلین

اولین ماده دارویی که به آن میپردازیم آب نمک است:

از اب نمک توی صنعت پرورش ماهی خیلی زیاد استفاده میشه. و به خاطر  دسترسی اسونی که داره، کار رو راحت تر میکنه. نمکی که پرورش دهنده های ماهی استفاده میکنن معمولا ید نداره. نمک بدون ید به خاطر دامنه وسیع ضد عفونی کننده ای که داره زیاد استفاده میشه.

5 نتیجه ی استفاده از اب نمک از داروهای بیماری ماهی زینتی:

  1. استرس ماهی رو کم میکنه
  2. بیماری هایی رو که از مسمومیت نیتریت و امونیاک هستن درمان میکنه.
  3. انگل های خارجی مثل انگل ایک،کاستیا، کرم های قلاب دار و… رو از بین میبره.
  4. میکروب ، باکتری و عوامل ایجاد بیماری های قارچی رو کم میکنه.
  5. سدیمی که تو نمک هست روی حرکات انقباضی تاثیر دارد. به این شکل که سوخت و ساز و روند رشد ماهی رو زیاد میکنه.

البته باید درنظر داشته باشیم که بعضیا از استفاده نمک راضی نبودن. این روش کاملا سلیقه ای و تجربیه.

دومین ماده دارویی که به آن میپردازیم متیلن بلو میباشد:

یه داروییه واسه درمان بیماری‌هایی که از نیتریت هستن و خاصیت ضد قارچی قویی داره. متیلن بلو از پرکاربردترین و کارسازترین است. این دارو میتونه مقدار هموگلوبین (سلول های حامل اکسیژن) گلبول های قرمز رو زیاد کنه. اینطوری که مت‌هموگلوبین (پروتئین‌های حمل آهن) رو به هموگلوبین (پروتئین های حمل اکسیژن) تبدیل میکنه. بهتره این دارو رو برای ضدعفونی ماهی بعداز انقال استفاده کنید.  برای استفاده، پودر متيلن بلو را بخرید و ۲۵ گرمش رو با نیم لیتر آب حل کنید.

سومین ماده دارویی که به آن میپردازیم پرمنگنات پتاسیم میباشد:

پرمنگنات پتاسیم بجز ازبین بردن باکتری‌ها، قارچ‌ها، ویروس‌ها و انگل‌ها از سطح بدن، تاثیر زیادی روی ضدعفونی کردن تانک و تجهيزات داره. یادتون باشه این دارو رو طی سه روز و در 6 مرحله 12 ساعته استفاده کنید. نسبت ترکیب مواد 2 میلی گرم در 1 لیتره. و موقع استفاده از پرمنگنات پتاسیم، اکسیژن رسانی قوی رو فراموش نکنید. پرمنگنات پتاسیم از داروهای بیماری ماهی زینتی است که برای گیاه های طبیعی ضرر داره و توی چرخه‌ی ازت اختلال ایجاد میکنه.

چهارمین ماده دارویی که به آن میپردازیم آکریفلاوین میباشد:

جلوی رشد عوامل باکتریایی و انگلی رو تا حد زیادی میگیره. البته به خاطر تاثیری که روی رشد گیاهان و بارداری آبزی ها داره برای عفونت های قارچی کمتر استفاده میشه. نسبت استفاده از اون 1 گرم در 1 لیتر آب، و از اون 1 لیتر دو قطره برای استخر استفاده میکنیم. در صورت استفاده از پودر هر 1 میلی گرم برای 100لیتر اب استفاده میشه.

پنجمین ماده دارویی که به آن میپردازیم محلول داکسی سایکلین ۱۰ درصد میباشد:

داکسی سایکلین آنتی بیوتیکی است با دامنه ای عریض که از سنتز پروتئین باکتریایی جلوگیری میکنه و اثر باکتریواستاتیک میذاره. داکسی سایکلین با مکانیسم فوق دو برابر بقیه‌ی تتراسایکلین ها روی بعضی باکتریهای گرم مثبت و باکتریهای گرم منفی اثر دارد.  روش استفاده هم اینطور است که در هر 2 لیتر 1 سی سی و هر روز ۵۰ درصد آب قبل از شارژ تعويض شود. این روند رو تا 7 روز ادامه بدید.

ششمین ماده دارویی که به آن میپردازیم کپسول داکسی سایکلین است:

یکی از داروهای بیماری ماهی زینتی قرص داکسی سایکلین است که معمولا واسه عفونتهای باکتریایی بعد تغذیه استفاده میشه. بهتره برای تاثیرگذاری بیشتر با قرص نیتروفورانتيين ترکیب شود . در تمام قرص ها میزان دوز ۲۵۰ میلی گرم (هر قرص) برای ۴۰ لیترآب مناسبه. دوز دارو باید ۷ روز متوالی تکرار شود. قبل از اضافه کردن هر دوز ۵۰٪ از آب آکواریوم رو سیفون کنید. تمام قرص ها بعداز 72 ساعت خاصیت سمی پیدا میکنن و باید خارجشون کرد.

هفتمین ماده دارویی که به آن میپردازیم قرص مترونیدازول میباشد:

یک دارو پرکاربرد در صنعت آبزیان، که برای عفونتها وانگلهای داخلی و انگل هگزامیتا(خارجی) استفاده میشه. روش مصرف به اینصورت است که هر قرص ۲۵۰ میلی برای ۳۸ لیتر آب استفاده میشه. ولی بخاطر کیفیت پایین این دارو تو بازار برای هر ۳۸ لیتر ۲ قرص استفاده میشه. توصیه میشه همراه با محلول نمک ترکیب شود. یک روز در میان ۳۰ تا ۵۰% اب سيفون و تجدید دارو و درمان رو تا یک هفته ادامه دهید.

هشتمین ماده دارویی که به آن میپردازیم قرص نیتروفورانتوئین است:

به خاطر تاثير بر تعدادی باکتری‌های گرم مثبت و گرم منفی از قبیل سودوموناس، آئروموناس و ویبریو تجویز میشود. این دارو در مواردی مثل ابری شدن سطح بدن ماهی ، عفونت های باکتریایی خارجی و جلدی، جلوگیری از ورم شکمی و… به کار میره. داروهای بیماری ماهی زینتی شرایط استفاده دارند. شرایط استفاده از این دارو به شرح زیر است. شرایط استفاده از این دارو به این صورت است که به ازای هر ۴۰ لیتر 1 عدد قرص نیترو همراه با محلول نمک استفاده میشود.

این روند به مدت ۷ – ۵ روز تکرار شود و  حتما موقع تجدید دارو، ۵۰ درصد آب رو تعویض کنید. تركيب قرص نیترو و کپسول داکی، از گسترش اکثر بیماریها جلوگیری می نماید بالاخص اگر ماهی تغذیه شده باشد به ازای هر عدد کپسول داکسی سایکلین ۵۰ عدد قرص نیتروفورانتويين ترکیب کنید و تا ۵ روز مورد استفاده قرار بگیرد. موقع تجدید دارو، تخلیه ۵۰ درصد آب فراموش نشود.

نهمین ماده دارویی که به آن میپردازیم قرص کلرامفنیکل میباشد:

کلرامفنیکل یک آنتی بیوتیک باکتریواستاتیک است که از طريق پيوندبرگشت ناپذیر با ریبوزوم باکتری‌ها بیوسنتز پروتئین را مهار میکند. این دسته از بیشتر بر علیه باکتری‌های گرم منفی بکار میره و قارچ کش نیز هست. کلرامفنیکل عليه قارچ ایکتیوفونوس موثر است. و همچنین کلرامفنيكل يک تک یاخته کش نیز بوده و میتواند انگل ایکتیوفتریوس را نابود کند و از طریق تزریق مستقیم یا جذب در آب استفاده شود. یکی از بزرگترین خطرات مصرف کلرامفنیکل این است که سبب ایجاد مقاومت دارویی در گونه های باکتریایی میشود.

4 مورد از نتایج استفاده از کلرامفنیکل:

  1. درمان عفونت های شدید مانند زخم های خطرناک
  2. درمان استسقاء و ورم شکمی
  3. عفونت های جوش و کورک ها
  4. درمان عفونت های باکتریایی خارجی و جلدی

روش استفادش اینطوره که 1 سی سی در 30 لیتر آب و هر روز کل آب رو عوض کنیم.

تداخل s و بایدها و نبایدهای استفاده همزمان داروها:

با قرص نیتروفورانتوین ، اکسی تتراسایکلین وداکسی سایکلین نباید استفاده شود.

آموکسی سیلین و سفالکسین رو نباید بطور همزمان استفاده کرد.

اگر مقدار مصرف آنتی بیوتیک بسیار زیاد باشد یا زمان‌های درمان بسیار طولانی باشد، خطر مسمومیت ماهی‌ها وجود دارد و اغلب منجر به آسیب کبد، کلیه یا سایر اندام‌ها می‌شود که ممکن است برگشت پذیر یا برگشت ناپذیر باشد. از طرفی، اگر مقدار مصرف آنتی بیوتیک بسیار کم باشد یا زمان درمان بسیار کوتاه باشد، باکتری‌ها کشته نخواهند شد یا به حد کافی  ضعیف نخواهند شد که سیستم ایمنی ماهی آنها را از میان بردارد و این امر به طور زیادی خطر ایجاد مقاومت به آنتی بیوتیک را افزایش می‌دهد. هنگامی که باکتری‌ها به یک آنتی بیوتیک خاص مقاوم شوند، حتی غلظت‌های بالای آن دارو هم موثر نخواهد بود.

مقاومت به آنتی بیوتیک هنگامی که آنتی بیوتیک‌ها بطور نادرست به کار می‌روند مانند تجویز یک آنتی‌بیوتیک به دنبال آنتی‌بیوتیک دیگر به جمعتی از ماهیان، اغلب در مقادیر نادرست برای کوتاه کردن زمان درمان و بدون تشخیص صحیح (یعنی بدون کشت و انجام آزمایشات تعیین حساسیت) نیز می‌تواند بوجود بیایید.

ترکیب آنتی‌بیوتیک‌های مختلف بطور عمومی توصیه نمی‌شود. آنتی بیوتیک‌ها در مکان‌های مختلفی بر روی یا داخل سلول باکتری هدف اثر می‌کنند . مصرف بیش از یک آنتی‌بیوتیک می‌تواند منجر به تداخل بین آنها شود و در بدترین شرایط می‌توانند همدیگر را خنثی کنند. بیشتر عفونت‌های باکتریایی را می‌توان بطور موثری با یک آنتی‌بیوتیک درمان کرد.

 

منبع:

هوشمل

دیجی کالا

دکمه بازگشت به بالا