اجتماعیکسب و کار ایرانی

همه چیز درباره ختنه یا ناقص سازی آلت جنسی زنان

یکی از اهداف انجام شدن ختنه زنان کاهش میل جنسی زن بوده است و در بخشی از مناطق به دلایل مختلفی ازجمله پیروى از سنت‌های اشتباه و براساس فرهنگ و عرف و با توجیهات مذهبی و دینی این عمل انجام می‌شود. البته در هیچ‌یک از ادیان به این مسئله به‌صورت مستقیم اشاره نشده است و نمی‌توان انجام شدن آن را به دین خاصی ربط داد.بالاترین آمار ختنۀ زنان در جهان به آفریقا تعلق دارد و در میان یهودیان اتیوپی و اریتره، مسلمانان نیجریه و سومالی و سودان و گروهی از مسیحیان رواج دارد و در مناطقی از کردستان و جنوب ایران نیز انجام می‌شود.

در برخی مناطق جهان این عمل به‌منزلۀ مرحلۀ گذر از کودکی به زنانگی است. در برخی مناطق دیگر نیز در قالب نوعی طب سنتی یا باور عامه انجام می‌شود؛ به این معنا که در این مناطق اعتقاد دارند در بدن دختربچه‌ها خون سیاه یا خون کثیف وجود دارد و این عمل باعث می‌شود این خون از بدن آنان خارج شود.

اما هدف و خاستگاه اصلی چنین عملی کاهش یا کنترل میل جنسی زن پیش‌از ازدواج است. در بیشتر مناطق دورافتاده و روستایى، که از فقر اقتصادى و فرهنگى رنج مى‌برند، برای کاهش میل جنسی دختران و جلوگیری از ورود به رابطۀ جنسی خارج از ازدواج بعد از رسیدن به سن بلوغ آنان را ختنه می‌کنند و احتمالاً به‌علت وجود همین تعصبات، دختربچه‌ها را وامی‌دارند تا به ازدواج زودهنگام تن دهند. توصیه میکنیم پژوهش کامیل احمدی درباره ناقص سازی آلت جنسی زنان را نیز مطالعه نمایید.

انواع و تقسیم بندی ختنه زنان

براساس تقسیم‌بندی سازمان بهداشت جهانی، به بریدن بخشی یا تمامی یا برداشتن جزئی یا کلی کلیتوریس و لب‌های کوچک فرج با/ یا بدون بریدن لب‌های بزرگ فرج و یا دوختن آن ختنۀ زنان اطلاق می‌شود.در نوع اول مُثله ‌کردن دستگاه تناسلی زنان کلیتوریس برداشته می‌شود؛ در نوع دوم کلیتوریس به‌همراه لب‌های کوچک فرج بریده می‌شود؛ و در نوع سوم پس‌از برش کلیتوریس و لب‌های کوچک فرج، لب‌های بزرگ فرج به هم نزدیک و دوخته می‌شود. هر سه این انواع عوارض پزشکی منفی دارند، اما عارضۀ نوع سوم از انواع دیگر شدیدتر است.

علت و دلیل ختنه زنان در ایران

برخی باورها، هنجارها، نگرش‌ها، و نظام‌های سیاسی و اقتصادی در استمرار این سنت نقش داشته‌اند.پیش‌از این، دربارۀ رواج ختنه در ایران مطالعاتی گردآوری شده بود، اما با بررسی، تحلیل، و موشکافی عمل ختنه زنان و دختران در ایران این عمل در چهار استان آذربایجان غربی، کردستان، کرمانشاه، و هرمزگان رواج دارد.برخی باورها، هنجارها، نگرش‌ها و نظام‌های سیاسی و اقتصادی در ادامه یافتن این سنت نقش دارند.

اهمیت تحقیق درباره ختنه زنان

یافته‌های تحقیق درباره این مورد از دو منظر اهمیت دارد: نخست آن‌که برای مطالعات و تحقیقات آتی در ایران، که بسیار هم ضروری است، زیربنایی فراهم می‌کند و دیگر آن‌که در ارتقای آگاهی نسبت‌به تداوم عمل ختنه زنان در ایران مؤثر است.

همچنین در مقیاسی وسیع‌تر، این تحقیق بر این باورِ دیرین که رواج این عمل را تنها محدود به آفریقا می‌داند خط بطلان کشیده و شواهد کافی فراهم کرده است تا دیگر هرگز نتوان رواج ختنۀ زنان و دختران را انکار کرد، چراکه ختنه زنان، علاوه‌بر آفریقا، در خاورمیانه، مناطقی از آسیا، و برخی استان‌های ایران نیز شیوع دارد.آشکار شدن این حقیقت به فعالان مدنی جامعۀ ایران و کمیته‌های مدافع حقوق کودکان سازمان‌های بین‌المللی کمک می‌کند تا با ذی‌نفعان و دست‌اندرکاران این عمل در ایران وارد گفت‌وگو شوند و ضمن به‌رسمیت شناختن انجام این عمل، با آن مبارزه کنند.

دلایل انجام ختنه چیست؟

به طور کلی ختنه ممکن است به دو دلیل در یک فرد انجام شود. این دلایل عبارت اند از:

·         دلایل پزشکی

دلیل پزشکی انجام ختنه این است که اگر در مردان پوست ختنه‌گاه سفت باشد و به عقب کشیده نشود (که به فیموز معروف است) به راحتی با برداشت پوست نوک آلت، مشکل از بین می رود.

·         دلایل غیر پزشکی

در جوامع یهودی، اسلامی و قبیله های آفریقایی ختنه به دلیل مسائل اعتقادی انجام می شود.

    بسیاری از نوزادان پسر معمولاً در هفته‌ی اول زندگی خود ختنه خواهند شد. اگر چه در بزرگسالی نیز می توان ختنه شد، اما انجام این کار رواج کمتری دارد.

ختنه و مزایای آن

در مورد ختنه و فواید آن می توان به مواردی که در ادامه آن ها را بررسی می کنیم اشاره کرد.

  • بهداشت بیشتر. ختنه می تواند باعث شود شستن آلت تناسلی کاری ساده تر باشد. با این حال، توجه کنید می توان به پسرانی که ختنه نکرده اند، آموزش داد که زیر پوست ختنه گاه خود را به صورت مرتب بشویند.
  • کاهش خطر عفونت ادراری. به طور کلی خطر بروز عفونت های ادراری در مردان ختنه شده رواج کمی دارد، اما در مردان ختنه نشده این نوع عفونت ها شایع تر می باشند. توجه داشته باشید، عفونت های ادراری شدید در اوایل زندگی، می تواند در ادامه‌ به مشکلات کلیوی منجر شوند.
  • کاهش خطر ابتلا به عفونت های مقاربتی. در مورد ختنه و فواید آن می توان گفت مردانی که ختنه شده اند ممکن است کمتر در معرض خطر ابتلا به برخی از عفونت های مقاربتی مثل HIV باشند. با این حال، انجام رابطه‌ی جنسی ایمن و مراقبت شده همچنان ضروری است.
  • پیشگیری از مشکلات آلت تناسلی. گاهی اوقات، بازکردن پوست ختنه گاه آلت تناسلی ختنه نشده می تواند کاری دشوار یا غیرممکن باشد. توجه کنید این اتفاق می تواند منجر به التهاب آلت تناسلی فرد شود.
  • کاهش خطر ابتلا به سرطان آلت تناسلی. اگرچه که سرطان آلت تناسلی به طور کلی مسئله ای نادر است، اما در مردان ختنه شده کمتر شیوع دارد. علاوه بر این، این نکته نیز گفتنی است که سرطان دهانه‌ی رحم در شرکای جنسی زن مردان ختنه شده کمتر دیده می شود.
  • توجه کنید که در مورد ختنه و فواید آن نمی توان گفت تمام موارد بالا درست هستند. برای نمونه در صورت وجود برخی اختلالات مربوط به انعقاد خون، ختنه ممکن است به طور کل گزینه ای مناسب برای فرد نباشد. همچنین، امکان دارد ختنه برای نوزادان نارسی که هنوز به مراقبت های پزشکی بیمارستان نیاز دارند و یا نوزادانی که با ناهنجاری های آلت تناسلی متولد می شوند، مناسب نباشد.
  • ختنه بر باروری هیچ گونه تأثیری نمی گذارد. همچنین تصور نمی شود که ختنه کردن باعث افزایش یا کاهش لذت جنسی برای خود مردان و یا شریک زندگی آنها شود.

خطرات و عوارض جانبی ختنه

شایع ترین عوارض مرتبط با عمل ختنه، مشکل خونریزی و عفونت ختنه گاه می باشد. عوارض جانبی مربوط به بیهوشی نیز امکان دارد برای فرد اتفاق بیفتد. علاوه بر این ها به ندرت نیز ممکن است که ختنه منجر به مشکلات پوست ختنه گاه آلت تناسلی شود. مثلا امکان دارد در این شرایط:

  • پوست ختنه گاه خیلی کوتاه یا خیلی بلند شود.
  • پوست ختنه گاه به درستی بهبود نیابد.
  • پوست ختنه گاه باقی مانده دوباره به انتهای آلت تناسلی بچسبد. در صورت بروز این اتفاق نیاز به انجام ترمیم جراحی جزئی وجود دارد.

چگونگی انجام ختنه

ما تا به اینجای مقاله در مورد ختنه و فواید آن و همچنین عوارض جانبی و خطرات مربوطش صحبت کردیم. حال نوبت آن رسیده که ببینم انجام عمل ختنه به چه صورتی انجام می شود. برای توضیح این فرآیند، عمل را به سه بخش تقسیم می کنیم. در ابتدا با قبل از عمل شروع می کنیم.

قبل از عمل

قبل از انجام عمل ختنه، ابتدا پزشک خطرات و مزایای عمل را برای شما توضیح خواهد داد. علاوه بر این چه قصد دارید پسرتان را ختنه کنید و یا عمل را برای خودتان انجام دهید، باید رضایتی کتبی ارائه دهید.

در طول عمل

برای انجام عمل ختنه، نوزاد پسر شما به پشت دراز کشیده و دست ها و پاهایش نگه داشته می شود. حال زمان تمیز کردن آلت تناسلی و ناحیه‌ی اطراف آن است. پس از تمیز کردن آلت، یک ماده‌ی بی حس کننده به قاعده‌ی آلت تناسلی فرد تزریق شده و یا اینکه کرمی بی حس کننده به آلت مالیده خواهد شد. پس از آن یک گیره یا حلقه‌ی پلاستیکی مخصوص به آلت تناسلی وصل خواهد شد و در نهایت پوست ختنه گاه برداشته می شود. پس از برداشت پوست ختنه گاه، پماد آنتی بیوتیک موضعی و یا ژل نفتی آلت را خواهد پوشاند و سپس به آرامی با بانداژ پیچیده می شود. کل عمل ختنه ۱۰ دقیقه طول خواهد کشید.

  • عمل ختنه برای پسران بزرگتر و بزرگسالان نیز مشابه همین روشی است که توضیح داده شد.
  • ممکن است لازم باشد ختنه تحت بیهوشی عمومی نیز انجام شود. اگر این اتفاق بیفتد، زمان مورد نیاز بهبودی ممکن است طولانی‌تر بشود و در مراحل بعدی زندگی فرد نیز، خطر عوارض بیشتر باشد.

مراقبت های بعد از عمل ختنه

معمولاً ۷ تا ۱۰ روز طول خواهد کشید تا آلت تناسلی ختنه شده خوب شود. در ابتدا احتمالاً نوک آلت تناسلی کمی درد خواهد داشت و ممکن است کمی قرمز، متورم و یا کبود به نظر برسد. همچنین ممکن است متوجه مقدار بسیار کمی مایع زرد رنگ در نوک آلت تناسلی شوید.

  • اگر با از بین رفتن اثر داروی بیهوشی، نوزادتان بی قراری می کند، او را به آرامی در آغوش گرفته و مراقب وارد شدن فشار به آلت تناسلی او باشید.
  • پس از هربار تعویض پوشک از گاز جدیدی استفاده کنید.
  • استفاده از پمادهایی که پزشک پس از عمل تجویز می‌کند پس از هر بار شستشو الزامی است.
  • پوشک فرزند خود را محکم نبندید؛ چراکه نباید به آلت کودک فشاری وارد شود.
دکمه بازگشت به بالا