بازارچه های دانش آموزی، تمرین کارآفرینی از پشت نیمکت ها

در بسیاری از مدارس کشور دانش آموزان مشتاقانه در مورد مشاغل خود صحبت می کنند اما فرصت کمتری برای به دست آوردن تجربه از دنیای تجارت واقعی دارند. محققان سعی کرده اند در یک مطالعه جدید این سوراخ را کاهش دهند.
به گفته اینا در سالهای اخیر مسئله بیکاری جوانان و عدم وجود دانشجویان روشن برای ورود به بازار کار به یکی از بزرگترین نگرانی های مربوط به سیستم آموزش در بسیاری از کشورها تبدیل شده است. همچنین در ایران علیرغم تحصیلات و دوره های گذراندن دانشجویان معمولاً بدون مهارت های عملی وارد جامعه می شوند و آماده راه اندازی یک تجارت یا اشتغال مستقل نیستند. این کمبود نیاز به توجه بیشتر به آموزش های استفاده شده به ویژه در کارآفرینی توجه کرده است. یکی از راه حل ها در بسیاری از کشورها ایجاد بازارهای تجاری در مدارس است. این بازارها یک بستر واقعی برای تمرین کارآفرینی و بهبود مهارت های اجتماعی و شغلی دانشجویان فراهم می کنند.
در چنین شرایطی بازارهای تجاری مانند یک اکوسیستم آموزشی کوچک می توانند نقش مهمی در توسعه خلاقیت شجاعت نوآوری و حتی شناخت بازار و مهارت های فروش در بین جوانان ایفا کنند. این فضاها دانش آموزان را ترغیب می کند تا ایده های خود را برآورده کنند مسئولیت را تجربه کنند و حتی ارزش مالی کمی را بیاموزند. در کشورهای توسعه یافته و کشورهای در حال توسعه تجربه این نوع فعالیت ها در مدارس به یک برنامه استراتژیک تبدیل شده است و با حمایت دولت ها نتایج مثبتی داشته است. از طرف دیگر علی رغم دیدگاه مثبت به مفهوم کارآفرینی هنوز هم در اجرای اجرای عملی آن در مدارس که نیاز به تحقیق و مدل سازی دقیق دارند چالش هایی وجود دارد.
در همین راستا مهدی باگری به همراه دو محقق دیگر از دانشگاه آزاد اسلامی بندر عباس چارچوبی تحقیقاتی را برای توسعه بازارهای دانشجویی انجام داده اند. این تحقیق سعی در ارائه الگویی دارد که می تواند مدارس را به سمت فعالیت های کارآفرینی سوق دهد به ویژه در کمتر از مناطق افتخار مانند سیستان و استان بلوچستان. محققان سعی کرده اند ابعاد مختلف این بازارها را شناسایی کنند عواملی که بر شکل گیری آن و چالش های اجرایی آن تأثیر می گذارد.
برای انجام این تحقیق محققان داده های واقعی و تجربی را با مصاحبه های عمیق و مصاحبه با چهار متخصص و فعال در آموزش و کارآفرینی جمع آوری کردند. اطلاعات به دست آمده به صورت مرحله ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و از این مصاحبه ها بیش از 5 نکته مهم و مفهوم استخراج شد که در نهایت منجر به طراحی یک مدل جامع شد. این مدل شرایطی را مشخص کرده است که می تواند منجر به موفقیت یا مانع توسعه این بازارها شود.
طبق نتایج این مطالعه راه اندازی بازارهای تجاری دانشجویی می تواند منجر به شکل گیری تفکر کارآفرینی تقویت اعتماد به نفس رشد خلاقیت و تجربیات عملی در بین دانشجویان شود. این فعالیت ها همچنین باعث می شود که جوانان اقتصاد نیازهای بازار و تعامل اجتماعی را بهتر درک کنند و در این سن آنها برای مشاغل آینده خود آماده تر هستند.
این بازارها همچنین فرصت هایی را برای دانشجویان فراهم می کند تا بتوانند در نقش فروشنده مدیر طراح محصول یا حتی کارکنان بازاریابی کار کنند و مهارت هایی را که در هیچ کتاب درسی از طریق تجربه عملی وجود ندارد بیاموزند.
محققان می گویند وقتی مدرسه یک محیط حمایتی و تشویقی ایجاد می کند دانش آموزان حتی با کمترین فرصت می توانند به نتایج قابل توجهی برسند. معلمان همچنین نقش اساسی را ایفا می کنند زیرا به عنوان یک الگوی و راهنما می توانند دانش آموزان را به سمت مسیرهای درست سوق دهند.
موارد فوق همچنین نقش مهم مانند عواملی مانند پشتیبانی آموزشی مشارکت والدین تخصیص وجوه شفافیت در فعالیت های مالی در مدارس و طراحی فضاهای مناسب برای فعالیت های کارآفرینی را برجسته می کند.
به گفته محققان اگر این عوامل به درستی کنترل شود بازارهای مدارس ممکن است به بستری برای رشد واقعی دانش آموزان و کاهش شکاف بین آموزش و اشتغال تبدیل شود. نظارت مداوم بر این بازارها و کارآیی آنها نیز از طریق شاخص هایی مانند رضایت شرکت کنندگان و میزان نوآوری در محصولات برجسته می شود.
این تحقیقات علمی در مجله تحقیقات مدیریت عمومی منتشر شده است. این ژورنال وابسته به دانشگاه سیستان و بلوچستان است و به سؤالات مربوط به رهبری عمومی و سیاست می پردازد.
پایان پیام