پاسخ های آرش خوشخو درباره شگفتی ها و حسرت های انتخاب فیلم های فجر
یکی از اعضای هیات انتخاب جشنواره فیلم فجر با بیان اینکه کیفیت آثار امسال نسبت به دوره های پس از شیوع ویروس کرونا بالاتر است گفت: امیدوارم بخش ویژه جشنواره بتواند فیلم هایی از این قبیل را به نمایش بگذارد. «کثیل و ساواش» و «پیر پسر» زیرا در این جشنواره با سفره ای رنگارنگ میزبان مخاطبان خود خواهد بود.
آرش خوشخو یکی از هفت نفر از اعضای هیات انتخاب چهل و سومین دوره جشنواره فیلم فجر است که به همراه سعید سهیلی رعنا آزادی ور منیر قدی محمود گبرلو حسین کرمی و محمدرضا مصباح پس از بررسی بیش از 90 فیلم آثار موجود در بخش مسابقه این نسخه را انتخاب کرد
وی در گفت وگو با یومیر ارزیابی خود از فیلم های پذیرفته شده و باقیمانده از بخش مسابقه در این مدت را ارائه کرد و گفت: روند جدیدی در تولید فیلم ایرانی آغاز شده است اما لازم است بخش خصوصی از این روند حمایت کند.
وی علاوه بر اشاره به فیلم های تکان دهنده فیلم های اول ابراز امیدواری کرد که با نمایش فیلم هایی که به دلایلی اکران نشده اند بخش ویژه ای برای ترویج این رویداد سینمایی ایجاد شود.
مشکل فیلم هایی که قبلا در جشنواره های خارجی حضور داشتند حل شد
خوشخو در ابتدای این گفت و گو در پاسخ به اینکه این روزها درباره برخی قوانین بحث و گفتگو زیاد شده و اینکه آیا هیات انتخاب درباره فیلم هایی که پیش از این در جشنواره های خارجی حضور داشته اند بحث کرده است یا خیر اظهار داشت: سوال جشنواره های خارجی. برای بررسی فیلم ها حل شده است. به این دلیل که بخش بین الملل از جشنواره فجر امسال حذف شد و برای فیلم هایی که قبلا در جشنواره های خارجی حضور داشتند مشکلی از این نظر وجود نداشت. فقط بحث سال تولید مطرح شد در این بخش قوانینی که هفت ماه پیش تغییر کرده بود تعارض داشت و به همین دلیل فیلم های «پسر» «رکسانا» و «بدون سروصدا» همگی هستند. که سه تای آن فیلم های خوب بود عدم رعایت قوانین و اصرار شورای سیاسی بر رعایت کامل قوانین از مسابقه حذف شدند.
وی درباره کیفیت فیلم های جشنواره نیز گفت: به نظر من کیفیت فیلم های امسال بهتر و بالاتر از جشنواره هایی بود که بعد از دوران کرونا یعنی از سال 2018 به بعد برگزار شد هرچند به نظر من شاید شاید تعداد فیلم های بخش مسابقه کمتر بود کیفیت جشنواره بالاتر می رفت اما همچنان سیاست گذاران جشنواره مسائل بزرگ تری را مد نظر دارند به همین دلیل جشنواره چهل و دوم چتر خود را به روی آن باز کرد. دیدگاه ها و سلیقه های متنوع تری را شامل می شود.
جشنواره فجر امسال دیدنی است
وی افزود: در مجموع جشنواره امسال دیدنی است و اگر بخش ویژه جشنواره طبق قول آقای مهندس شاه واری (دبیر جشنواره) در کنار بخش مسابقه و فیلم هایی که به نمایش درآمده اند قرار می گیرد. دید عمومی در سال های اخیر در آنجا نشان داده شده است. اگر این فرصت داده شود تا مخاطب بتواند کیفیت فیلم ها را بسنجد اتفاق بزرگی می افتد. البته می دانم که دردسرهای زیادی را به همراه خواهد داشت اما اکران فیلم های «پسر پیر» «قاتل و وحشی» «رکسانا» «بی سر و صدا» و همچنین فیلم هایی مانند «اورکا» می تواند کمک کند تا شاهد اتفاقات مثبت باشیم. در جشنواره این بخش توسط آقای من و شهسواری شخصا شاهد تلاش او برای تأسیس این اداره بودیم.
خوشخو در پاسخ به اشاره به فیلم اورکا پیشنهادی برای فیلم های این بخش از سوی هیات انتخاب ارائه شد توضیح داد: هیات انتخاب نقشی در این مورد نداشت و فقط بر فیلم هایی مانند “پیر پسر” و “پسر” تاکید داشتیم. رکسانا” در کنار فیلم جشنواره در بخش “ویژه” نمایش داده می شود نه در بخش جانبی. اگر «قاتل و وحشی» به این فیلم ها اضافه شود جشنواره فجر سفره ای رنگارنگ برای میزبانی از مخاطبان خود خواهد داشت.
وی در پاسخ به اینکه آیا «قاتل و وحشی» در بخش مسابقه قابل بررسی نیست گفت: به نظر می رسد دقایق این فیلم در دوره های قبل ضبط شده است و با توجه به قوانین صورتجلسه بودن فیلم امکان بازبینی مجدد وجود ندارد. .
حاصل کار چند فیلمساز جوان جسور فیلم های واقع گرایانه و تکان دهنده است
این منتقد سینما درباره مقایسه کیفیت فیلم های فیلمسازان حرفه ای و فیلمسازان جوان توضیح داد: امسال چند فیلمساز اولی داریم که بسیار جسور هستند و مشخص است که به فیلم های آن زمان نگاه می کنند و نتیجه کارشان فیلم هایی ملموس واقع گرایانه و تکان دهنده بوده است. برای غلبه بر مسئله هزینه های تولید فیلم های خود را به مناطق خاصی بردند که اقدامی برای کنترل هزینه ها بود. من فکر می کنم آنها فیلم های خوبی دیده اند و در بین آنها چهار یا پنج استعداد سینمایی واضح را می بینیم. علاوه بر این در سال های گذشته چند فیلمساز جوان از جمله کارگردان «علت مرگ: نامعلوم» (علی زرنگار) یا «آخرین برف» (امیرحسین عسگری) داشتیم که خودشان را نشان دادند و حالا با یک فیلم روبه رو هستیم. گردهمایی فیلمسازان خوب با حمایت از نیازهای بخش خصوصی؛ چون بخش دولتی اهداف خودش را دنبال می کند و ممکن است نتواند آنها را نقد کند اما بخش خصوصی باید کمی ریسک کند و از این 10-15 فیلمساز جوان با استعداد در ساخت فیلم ها و سریال هایی که مد نظر دارند حمایت کند. فکر می کنم اولین فیلم های سال خوب هستند و با دیدن برخی از فیلم های آنها شگفت زده خواهید شد. جدای از آنها اگر بخواهم به فیلم های سینمای پیشکسوتان اشاره کنم باید گفت که آقای. فیلم صدر عاملی (مرا زیبا صدا کن) یکی از کارهای بسیار خوب اوست. آقای فیلم پرویز شهبازی (رکسانا) که نمی دانم چطور به جشنواره می رسد خیلی خوب بود و فکر می کنم بعد از «نفس عمیق» دومین فیلم خیلی خوب او باشد. آقای فیلم حاتمی کیا (موسی کلیم الله) اگرچه قسمت هایی از آن مانند دو سه فیلم دیگر جا مانده و کامل نشده است اما کاملا مشخص است که چه کیفیتی دارد و چه تلاشی برای آن شده است.
ما برای هیچ فیلمی پارتی نگرفتیم
وی افرود: البته این را هم اضافه کنم که تعداد محدودی از فیلم هایی که نسخه کامل آن را ندیدیم از نظر جلوه های بصری و گرین اسکرین یا فیلمبرداری سکانسی در خارج از کشور کامل نشده اند و هیچ نوع مهمانی وجود ندارد. بازی برای هر فیلمسازی حتی Mr. حاتمی کیا گرفته نشد. به ویژه فیلم «موسی کلیم الله» حتی یک روز قبل از پایان مهلت ارسال فیلم به جشنواره رسید. بنابراین ما عموما ترکیب خوبی در جشنواره داریم و معتقدم بخشی از تضمین کیفیت جشنواره امسال راه اندازی اکران ویژه فیلم ها خواهد بود. این بخش باید در کنار جشنواره قرار گیرد تا فیلم هایی که به دلایلی از هیئت داوران حذف شده اند دیده شوند. این اثر می تواند تب و تاب جشنواره را با سال های گذشته متفاوت کند و در فضای رسانه ای و افکار عمومی شور و نشاط و پیشرفت ایجاد کند.
شورای صدور مجوز نمایشگاه های پیشرفته
خوشخو که شنیده شده هیئت پروانه نمایش در حال بررسی چند فیلم است و آیا فیلمی بوده که با بازبینی مواجه شده یا به دلیل بازبینی از لیست جشنواره و انتخاب نهایی حذف شده است؟ گفت: نه اصلاً اینطور نبود. در این زمینه به ما توصیه ای نشد. با تغییر ترکیب هیئت پروانه نمایش در مقایسه با هیئت های قبلی بسیار پیشرو است و این بدان معنا بود که هیچ فیلمی دچار مشکل نشد. یعنی حداقل ما رسما با این مشکل مواجه نشدیم. البته ممکن است دو فیلم رکسانا و پیرپسر با این مشکل مواجه شده باشند که به دلیل نقض قوانین رها شده اند و نمی توان در این قسمت هیئت پروانه نمایش را مقصر دانست.
وی تاکید کرد: من به شخصه بسیار علاقه مندم که فیلم های “پیر پسر” و “رکسانا” با هر نت و قاعده ای در جشنواره به نمایش درآیند و مطمئن هستم که گرمای جشنواره را دو چندان می کنند و به آن بسیار می افزایند. کیفیت چون تابلویی واقع گرایانه تر از آن چیزی است که بخواهیم امکانات را در سینمای ایران ببینیم تا به حال آقای شهسواری برای این جشنواره زحمت کشیده و از جاهای مختلف تحت فشار شدید بوده است اما سعی کرد کار خود را به بهترین شکل ممکن انجام دهد. که من فکر می کنم او من تا حد زیادی موفق شده ام. تا اینجا تنها نقطه تاریک این داستان برای من حذف این سه فیلم است و اگر اینها در بخش ویژه نمایش داده شوند احساس می کنم چقدر خوب است که تقریباً 20 روز متوالی فیلم را دیدیم. و حداقل نتیجه این شد که این فیلم ها با هم نمایش داده شوند
وی در ادامه به توقیف فیلم سعید شاهسواری اشاره کرد و افزود: من با توقیف فیلم سعید شاهسواری مخالف بودم اما آقای … شاهسواری تصمیم گرفت فیلم برادرش را از بخش مسابقه جشنواره حذف کند.
خوشخو در پایان گفت: گروه های جوان برای ساخت فیلم های خاص و خوب به سینما آمده اند و مناطقی از کشور را در فیلم های خود پوشش می دهند که معمولاً نادیده گرفته می شد بنابراین تقریباً ردپایی از تمام مناطق کشور و قومیت ها در سینمای امسال من وجود دارد. از نتایج کار چند فیلمساز جوان واقعاً لذت برده ام اما شاید الان وقت ذکر آنها نباشد اما فکر می کنم جشنواره خوبی خواهیم داشت با امید و تکرار که بخش ویژه تشکیل شود.
انتهای پیام