انتشار ۲ رمان از ادبیات عرب

رمان های «تابستان با دشمن» نوشته شهلا العجیلی و «نافع» نوشته حنان آل شیخ وارد بازار کتاب شدند.

انتشار 2 رمان از ادبیات عرب

به گزارش یومیر رمان «تابستان با دشمن» نوشته شهلا العجیلی با ترجمه مریم اکبری موسی آبادی در 225 صفحه شمارگان 330 نسخه و قیمت 270 هزار تومان منتشر شده است.

در مقدمه مترجم بر این کتاب می خوانیم: در رمان «تابستان با دشمن» راوی و قهرمان داستان زنی به نام لمیس است که اکنون حدود چهل سال دارد. او وقایع زندگی خود را از دوران کودکی زندگی در رقه تا مهاجرت به آلمان و زندگی در شهر کلن بازگو می کند. رمان رمانی واقع گرایانه است و این رئالیسم یکی از مهم ترین ویژگی های اثر است. چرا که نویسنده توانسته است به کمک نگاه واقع گرایانه خود به لایه های عمیق و نامرئی زندگی دست یابد و آن را برای مخاطب خود به تصویر بکشد.

در رمان حاضر مضامینی چون عشق خیانت جنگ و مهاجرت وقایع داستان را به هم پیوند می دهند. زمان خطی است داستان با صحنه ای در شهر کلن آلمان شروع می شود و پس از آن ذهن راوی به گذشته برمی گردد و اتفاقاتی را که یکی پس از دیگری داستان را به جایی که الان رسیده است بازگو می کند. حضور شخصیت هایی مانند مادر و مادربزرگ راوی شرایطی را فراهم می کند تا سه نسل مختلف وارد داستان شوند. سه نسل که هر کدام دیدگاه خاص خود را به زندگی و روابط انسانی دارند.

نویسنده در رمان رئالیستی «تابستان با دشمن» شخصیت های خود را از اقشار مختلف جامعه انتخاب کرده و این تفاوت در زبان و ادبیات شخصیت ها نوع پوشش و زبان بدن آنها آشکار شده است. واقع گرایی رمان را می توان در دیدگاه ها و تعاملات متفاوت شخصیت ها نسبت به مفاهیمی چون عشق و خیانت یافت زیرا هر یک از شخصیت ها این امکان را دارند که آزادانه نظرات و دیدگاه های خود را بیان کنند.

زبان این اثر بدون شک نقش مهمی در جذاب شدن داستان داشته است. زبانی که با سیال و آسانی آب در طول داستان جاری است واژه ها راه سیال خود را می یابند بی مزاحمت و صبور می آیند در دام پیچیدگی های ادبی و بلاغت های بی روح و بی احساس نمی افتند. زبان رمان اگرچه عربی است اما شیوا و استاندارد شده است و کمتر از کلمات عامیانه استفاده می شود اما ساختارها و واژه ها بسیار به روح زندگی روزمره نزدیک است.

شهلا العجیلی (متولد 1976) نویسنده سوری-اردنی دارای دکترای ادبیات نوین عرب و مطالعات فرهنگی و استاد دانشگاه است. او علاوه بر آثار انتقادی در نوشتن داستان کوتاه و رمان نیز بسیار کوشا است که برخی از آنها نامزد و برنده جایزه بوکر عرب شده اند.

همچنین رمان «نافع» نوشته حنان آل الشیخ با ترجمه سامیه آقاجانی در 264 صفحه با شمارگان 330 نسخه و قیمت 260 هزار تومان منتشر شده است.

در مقدمه مترجم بر این کتاب می خوانیم: حنان الشیخ نویسنده برجسته لبنانی متولد سال 1945 است که با نوشتن بیش از 10 رمان و مجموعه داستان از جایگاه بالایی در میان نویسندگان عرب برخوردار است. آثار او به ۲۱ زبان ترجمه شده است.

حنان آل شیخ با دو رمان «داستان زهره» و «نافع» در جهان شناخته شده است. او در رمان «نافع» تلاش می کند تا فساد اخلاقی در کشورهای عربی خلیج فارس را افشا کند تا اینکه به گفته ادوارد سعید محقق و نویسنده آمریکایی فلسطینی الاصل تصویری که از این کشورها ارائه می کند آنقدر صادق است. نفس خواننده را بند می آورد. او بیابانی را به ما نشان می دهد که مردم آنجا نفت پیدا کرده اند و زندگی شان تغییر می کند اما ذهنیت و نگرش آنها نسبت به زندگی و زنان تغییر نمی کند. صحرای حنان الشیخ بیابان رنگارنگ رسانه نیست که با برج های بلند و ساختمان های زیبا هر بیننده ای را به خود جذب کند. کویر او جای پر از تناقض است. بیابانی است که نفت چشم و گوش مردمش را باز کرده تا جایی که سوار هواپیما می شوند و آزادی های فردی دنیای غرب را می بینند – با یکسان دانستن آزادی با بی بندوباری – به دامان بی بندوباری می افتند.

در این بیابان جاده ها صعب العبور است گیاهان از گرما می میرند ساختمان های قدیمی ویران می شوند و به جای آن ساختمان های آهنی بزرگ ساخته می شود.

در صحرای حنان الشیخ نه گذشته و نه حال و نه آینده وجود دارد. زنان بیابانی بیرون از زمان ایستاده اند دیروز و فردایشان یکی است. از آنجایی که آنها مجبور می شوند در خانه بمانند زمان در زندگی آنها از دست می رود و حال در زندگی آنها به گذشته تبدیل می شود.

نویسنده در «نافع» عکاسی می ماند که دوربین خود را به خانه های مردم طبقات مختلف جامعه کویری می برد تا تصویری را به واقعیت در کشورهای نفت خیز خلیج فارس نزدیک کند. کشورهای ثروتمندی که همه چیز دارند جز آزادی. او با توصیف بی اخلاقی و روابط غیرقانونی شخصیت ها قصد دارد فساد اخلاقی مردم بیابان را که از خود جدا شده اند تجسم کند. حنان الشیخ معتقد است خاستگاه پناه بردن شخصیت های داستان به دامان نابودی محدودیت هایی است که جامعه سنتی برای مردمش ایجاد می کند.

حنان الشیخ (متولد 1945) نویسنده مشهور لبنانی مقیم انگلستان آثار تاثیرگذاری در موضوعات اجتماعی در جهان عرب منتشر کرده است.

انتشار 2 رمان از ادبیات عرب

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا