به وقت اضافه کشیده شدن یلدای ۱۴۰۳

به وقت اضافه کشیده شدن یلدای ۱۴۰۳

محاسبات نجومی نشان می دهد که امسال در اکثر شهرها; با احتساب تهران 9 آذر و 1 آذر طولانی ترین شب های سال هستند و از این نظر یلدای 1403 به تنهایی طولانی ترین شب نیست.

به گزارش یومیر به نقل از ایرنا شب یلدا آخرین شب پاییز و ورود به دروازه زمستان داستان های بسیاری در فرهنگ ایرانی دارد. واژه یلدا از زبان سریانی و به معنای تولد است و برخی معتقدند ایرانیان باستان که اتفاقاً با نجوم ارتباطی دیرینه داشتند در این شب بیدار می ماندند تا با خواندن اشعار و قصه گویی یکدیگر را سرگرم کنند غیبت طولانی تر از خورشید و فراموش کردن تاریکی و سرما. اما چه اتفاقی در گنبد آسمان بالای سر ما می افتد که روزها کوتاه تر و شب ها طولانی تر می شوند و انقلاب زمستانی آغاز می شود؟ آیا واقعاً اولین روز سال طولانی ترین شب سال و اولین روز امروز کوتاه ترین روز سال است؟

کاظم کوکرم درباره شب یلدا و اهمیت آن در نجوم گفت: امسال قرار بود شب یلدا در شب جمعه سی ام آذر برگزار شود که برای بسیاری از مناطق نیمکره شمالی طولانی ترین شب سال است.

وی ادامه داد: وقتی به شب یلدا می رسیم که از نظر نجومی خورشید به نقطه انقلاب زمستانی در آسمان می رسد; نقطه انقلاب زمستانی نقطه ای است که در آن خورشید از دید ناظر زمینی در نیمکره جنوبی آسمان بیشترین فاصله را دارد. یعنی زمانی که انقلاب زمستانی رخ می دهد خورشید بیش از هر زمان دیگری به قطب جنوب آسمان و دورتر از قطب شمال آسمان است.

به عبارت دیگر در روزی که خورشید به انقلاب زمستانی می رسد در ظهر سایه ها بیشترین کشیدگی را نسبت به ظهر روزهای دیگر سال دارند. به این ترتیب که اگر در زمان اذان ظهر یک نشانگر (مانند شاقول یا میله نصب شده عمود بر زمین) در نظر بگیریم این نشانگر در تمام طول سال در ظهر سایه دارد اما در روز انقلاب زمستانی این سایه بیشترین مقدار به دلیل حداقل ارتفاع خورشید در لحظه ظهر برای ساکنان نیمکره شمالی زمین است.

شب اول دی ماه در تهران یک ثانیه بیشتر از شب یلدا است

این ستاره شناس آماتور تصریح کرد: لحظه رسیدن خورشید به نقطه انقلاب زمستانی امسال اولین روز دی ماه است. یعنی اطراف 12:50 به وقت ما در ایران خورشید به انقلاب زمستانی می رسد. در برخی سالها لحظه رسیدن خورشید به انقلاب زمستانی 30 دسامبر و در برخی سالها اول ژانویه است.

وی تاکید کرد: اینکه این لحظه در اواسط اول دی ماه اتفاق افتاده اتفاق جالبی را رقم می زند و نتیجه این می شود که مثلا در تهران شب اول دی امسال تقریبا یک ثانیه بیشتر از شب یلدا است. که شب 30 آذر و جمعه است. در حالی که در بسیاری از شهرهای ایران طول شب در 30 آذر و یکم آذر تقریباً یکسان است.

این ستاره شناس آماتور افزود: در هر یک از مناطق مذکور تهران و همچنین شمالی ترین و جنوبی ترین نقاط ایران شب های 9 آذر و 1 دی حدود 3 تا 4 ثانیه بیشتر از شب قبل و بعد از این دو شب است. . بنابراین از نظر تئوری می توان گفت که اتفاق جالبی افتاده است و اگر نتوانستید شب یلدا را در 30 دسامبر جشن بگیرید می توانید آن را در 1 دسامبر انجام دهید. از آنجایی که اول آذرماه مصادف با میلاد حضرت فاطمه زهرا (س) است و شبی که فردا در ایران روز مادر نامیده شده است فرصت خوبی برای دور هم جمع شدن خانواده هاست.

بنابراین هر دو شب جمعه یعنی. 30 دسامبر و شنبه شب یعنی. 1 آذر طولانی ترین شب سال در سال 1403 است اما برای برخی شهرها از جمله تهران شنبه شب حتی یک ثانیه طولانی تر است. بنابراین شب 30 آذر یعنی شب یلدای سال نه تنها طولانی ترین شب سال است و از نظر تئوری و محاسبات نجومی امسال دو شب یلدا داریم.

این روزنامه نگار علم در پایان یادآور شد: از فردا یکم دی ماه یعنی از دوم دی ماه به تدریج طول روز شروع به افزایش می کند و طول شب کوتاه و کوتاهتر می شود و این روند تا خرداد ادامه خواهد داشت. 31 و 1 ژوئیه. آینده ادامه دارد. در آن زمان به طولانی ترین روز سال و کوتاه ترین شب سال می رسیم و این چرخه سال ها در طبیعت وجود دارد و با بیشترین دقت در تقویم هجری قمری محاسبه می شود که یکی از جذابیت های تقویم و دانش نجوم

داستان تقویم فعلی و اینکه چرا اول دسامبر طولانی ترین شب سال نیست

مدرس نجوم و تقویم همچنین در مورد اینکه چرا شب یلدا امسال طولانی ترین شب سال نیست گفت: امسال طول شب از غروب آفتاب 9 آذر تا طلوع آفتاب اول آذر در تهران 14 ساعت و 16 دقیقه و 2 ثانیه است. در حالی که این زمان از غروب خورشید در 1 ژانویه تا طلوع خورشید در 2 ژانویه برابر با 14 ساعت و 16 دقیقه و 3 ثانیه است. وقتی این زمان ها را برای شمالی ترین نقطه ایران محاسبه می کنیم یعنی. روستای بورالان در شهرستان ماکو طول شب را هم در شب 30 و یکم آذرماه 14 ساعت و 39 دقیقه و 20 ثانیه و در جنوبی ترین نقطه ایران یعنی 14 ساعت و 39 دقیقه و 20 ثانیه مشاهده می کنیم. روستای پسابندر در شهر دشتیاری 13 ساعت و 25 دقیقه و 37 ثانیه در هر دو شب 9 آذر و 1 دی محاسبه شده است.

علی ابراهیمی سراجی افزود: طولانی ترین شب سال همیشه با 30 آذر مصادف نمی شود دلیل این اتفاق قراردادی شدن روش استخراج هجری به عنوان تقویم رسمی ایران از نوروز 1304 است.

وی تصریح کرد: قانونی به نام «تبدیل ماه های بروج به فارسی» 99 سال پیش در پنجمین دوره مجلس شورای ملی تصویب شد و تقویم فعلی شیراز ما بر اساس آن است. تقویم پیشین که به تقویم هجری شمسی معروف بود بر اساس گذر واقعی خورشید از هر صورت فلکی محاسبه می شد. بر این اساس ماه در تقویم حتی می تواند 29 تا 32 روز باشد و مانند تقویم قمری این اعداد هر سال با توجه به میزان حرکت انتقالی زمین تغییر می کنند.

میرزا ابوالقاسم خان نجم کسی بود که با محاسبات ریاضی دریافت که خورشید در شش ماه اول سال به طور متوسط ​​31 شبانه روز در هر برج و در نیمه دوم سال 30 شبانه روز را سپری می کند. دلیل این امر این است که زمین در نیمه اول سال در موقعیت مداری دور از خورشید و در نیمه دوم سال در موقعیت مداری نزدیکتر به خورشید قرار می گیرد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: بنابراین تقویم فعلی به صورت قراردادی تعدیل شد و شش ماه اول 31 روزه 5 ماه دوم 30 روزه و اسفند 29 روزه (سال کبیسه 30 روزه) بود که تعداد کل به 365 روز رسید. روز

* بازنشر مطالب سایر رسانه ها در یومیر به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع مخاطبان است.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا