بررسی نهایی پرونده ثبت جهانی دره خرم آباد تیرماه سال آینده
یومیر/لرستان مدیر کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: آخرین نشست یونسکو تیرماه سال آینده برگزار می شود و پرونده ثبت جهانی غارهای پیش از تاریخ و افلاک نما در دره خرم آباد بررسی می شود.
عطا حسن پور امروز یکم آذرماه در نشست تخصصی میراث فرهنگی با حضور سفرا و شهرداران کشورهای مختلف اظهار داشت: یکی از نظریه های مهم مهاجرت در بین مردم شناسان دنیا می گوید خرم آباد زیستگاه مردم و مردمی بوده است که برای بقای تعدادی مولفه مانند مولفه های محیطی لازم است که موضوع بحث ماست.
وی افزود: بشر از 63 هزار سال پیش تاکنون هرگز این دره را ترک نکرده است و این نشان دهنده تعامل انسان با محیط است.
مدیر کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: اگر جایی را می شناسید که هفت غار و یک صخره تاریخی در کنار هم دارد و به شهری با سابقه 5 هزار سال شهرنشینی و 63 هزار سال سکونت تبدیل شده است لطفاً به ما اطلاع دهید. .
وی دلیل اصلی بقای انسان در دره خرم آباد باستان را مسئله آب دانست و افزود: شهر خرم آباد از دو بخش شامل بافت سنتی و بافت جدید و مدرن تشکیل شده است که دوران اشکانی و ساسانی زیربنای این امر است. شهر؛ ساختار شهر به گونه ای است که دسترسی آسان به آب دارد نمونه آن نهری به نام نهر ناصری است که در دوره قاجار به این نام می گویند اما سرچشمه اولیه نهر مربوط به دوره ساسانی بوده است.
مدیر کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی لرستان افزود: این میدان برای ساختار باستانی شهر ضروری تلقی می شد تا این شهرستان بتواند به حیات فرهنگی و حیاتی خود ادامه دهد.
وی گفت: در حال حاضر بافت قدیمی شهر خرم آباد 80 هکتار وسعت دارد که از آن به عنوان بافت ناکارآمد یاد می شود اما میراث فرهنگی آن را بافتی طلایی می داند. کل شکل گیری بافت باستانی بر گذر نهرها و قنات ها بوده است که متأسفانه با توسعه شهری و ساخت خانه ها این شریان خشک شده و عمر آن به پایان رسیده و مرگ بافت را رقم زده است.
وی گفت: انتظار نداریم با آب این بافت را احیا کنیم اما حفظ این بافت و بخش های تاریخی آن مساوی با توسعه پایدار بافت طلایی شهر خرم آباد است که می تواند مفید و موثر باشد.
حسن پور یادآور شد: آخرین نشست با یونسکو تیرماه سال آینده برگزار می شود و پرونده ثبت جهانی غارهای پیش از تاریخ و صورت فلکی دره خرم آباد بررسی می شود.
انتهای پیام