سرکنسول ایران در سلیمانیه: پیگیر نقض حقوق شهروندان ایرانی از سوی گروه های تروریستی هستیم

سرکنسول ایران در سلیمانیه: پیگیر نقض حقوق شهروندان ایرانی از سوی گروه‌های تروریستی هستیم

یکی از مهمترین مواردی که سرکنسولگری ایران در سلیمانیه در دستور کار مستمر خود دارد پیگیری موارد نقض حقوق شهروندان ایرانی توسط گروه های مسلح است.

به گزارش یومیر به نقل از پایگاه خبری دیده بان حقوق بشر کردستان با توجه به اهمیت اجرای کامل مفاد توافقنامه امنیتی ایران و عراق برای توسعه ثبات و پیشرفت مردم مناطق غرب و شمال غرب کشور. ایران و پیگیری مستمر دیده بان حقوق بشر کردستان در راستای احقاق حقوق شهروندان کرد ایرانی و آگاهی بیشتر مخاطبان از آخرین وضعیت اجرایی معاهده ایران و عراق برای محدود کردن فعالیت گروه های مسلح و خلع سلاح آنها. پیشرو با امیدواری مردم مناطق کردنشین برای بازگشت اعضای خانواده آنها (که به هر نحوی از گروه های مذکور هستند) با محمد محمودیان سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در سلیمانیه عراق گفت و گوی مفصلی داشتیم. . متن کامل این گفتگو به شرح زیر است:

سوال: روابط تجاری ایران و اقلیم کردستان عراق در حال حاضر چقدر است؟ آیا هدف خاصی برای بهبود آن وجود داشته است؟ چه برنامه ای برای ارتقای سطح تعاملات تجاری وجود دارد؟ سهم و نقش کنسولگری ما در سلیمانیه را در این برنامه توضیح دهید.

سرکنسول ایران در سلیمانیه: بر اساس آمار دریافتی از گمرک میزان صادرات ایران به اقلیم کردستان عراق در سال گذشته حدود 3 میلیارد دلار (بدون احتساب ترانزیت) بوده است. بر این اساس آمارهای 6 ماهه اول سال 1403 حاکی از رشد چشمگیر صادرات از طریق مرزهای مشترک است. به عنوان مثال در مرز پرویزخان که یکی از فعال ترین گذرگاه های مشترک مرزی است شاهد افزایش 60 درصدی صادرات بوده ایم. با توجه به قرابت فرهنگی تاریخی و جغرافیایی بین ما ظرفیت صادراتی کشورمان و ظرفیت بازار اقلیم کردستان رشد سالانه 30 درصدی حجم مبادلات تجاری بین دو طرف در دستور کار قرار گرفته است. بخش قابل توجهی از آن تاکنون محقق شده است.

در این راستا حفاظت از مرزهای مشترک به عنوان دروازه مبادلات از اهمیت ویژه ای برخوردار است و با توجه به وجود 6 مرز مشترک (2 مرز رسمی و 4 مرز غیر رسمی) در محدوده کنسولگری سلیمانیه این موضوع باعث شده است. تبدیل به یکی از اولویت های ما شود. به همین منظور بازدیدهای دوره ای از مرزهای مشترک و تلاش برای برقراری ارتباط مستمر بین مسئولان دو طرف مرزها برای جلوگیری از اختلال در مبادلات تجاری دو طرف در دستور کار این نهاد قرار گرفته است.

سوال: موانع افزایش همکاری ها و تعاملات تجاری بین دو طرف چیست و چه اقداماتی برای رفع آنها انجام شده است؟

سرکنسول ایران در سلیمانیه: مهمترین موضوع عدم ارتباط بانکی دو کشور است. متأسفانه به دلیل تحریم های آمریکا دولت عراق دلار دولتی را به شرکت هایی که قصد تجارت با ایران را دارند اختصاص نمی دهد و به همین دلیل این تجار مجبور به تهیه ارز با قیمت آزاد می شوند که باعث افزایش قیمت تمام شده ایرانیان می شود. در مقایسه با کالاهای مشابه و کاهش رقابت پذیری محصولات ایرانی. (تفاوت قیمت ارز دولتی و آزاد در عراق گاهی به 17 تا 20 درصد می رسد). در این رابطه جلسات مکرری با مقامات اربیل و بغداد برگزار شده و امید است راه حل های پیشنهادی در آینده نزدیک اجرایی شود.

سوال: با توجه به تاکید بر ایجاد و رونق بازارچه های مرزی لطفاً ابتدا بفرمایید تعداد این بازارچه ها چقدر است و آیا هدف گذاری خاصی در این زمینه وجود دارد؟

سرکنسول ایران در سلیمانیه: گذرگاه ها و بازارچه های مرزی می توانند خلاء اقتصادی در مرزها را تا حد زیادی جبران کنند و از خالی شدن مرزها جلوگیری کنند. این امر به نوبه خود می تواند در افزایش ضریب امنیت مرزها و افزایش ورود گردشگران بسیار موثر باشد. در سال های اخیر بازارچه های فعالی در مناطق مرزی ایران و اقلیم کردستان داشته ایم که به دلایلی از جمله مسائل امنیتی تعطیل شده و یا روند فعالیت آن ها تغییر کرده و در قالب بازارچه های موقت غیررسمی به فعالیت خود ادامه می دهند. . با توجه به اینکه فعالیت گذرگاه ها و گذرگاه های مرزی مستلزم تایید دولت مرکزی عراق است با هماهنگی سایر نمایندگی های کشورمان در عراق تلاش شده است این موضوع در کمیته مشترک مرزی دو کشور مطرح و پیگیری شود. کشورها .

سوال: یک سال از اجرای توافقنامه امنیتی ایران و عراق می گذرد. لطفاً آخرین وضعیت اجرای مفاد آن را به من اطلاع دهید.

سرکنسول ایران در سلیمانیه: خوشبختانه دیدگاه مشترکی بین تهران و بغداد در خصوص اهمیت امنیت دو کشور به ویژه امنیت مرزها وجود دارد. در واقع توافقنامه امنیتی منعقد شده یک چارچوب رسمی و عملیاتی برای این نگرانی مشترک فراهم کرد. خوشبختانه از زمان اجرا گام های موثری از سوی همه طرف ها برداشته شده است. ما شاهد همکاری مثبت اقلیم کردستان عراق در این زمینه بوده ایم و امیدواریم این روند ادامه یابد. البته این موضوع درازمدت است و چنین موضوعاتی باید در مراحل مختلف بین دو طرف مذاکره شود. همانطور که می دانید آقای العرجی مشاور امنیت ملی عراق به همراه هیئتی متشکل از سایر مقامات از جمله وزیر کشور اقلیم کردستان عراق به تهران سفر کرده و با مقامات مختلف ایران دیدار و گفتگو کرد. این موضوع حاکی از ادامه رایزنی ها و گفتگوهای سازنده بین طرفین است. می توان گفت که امروزه درک بهتری بین طرفین در مورد اهمیت رسیدگی صحیح و به موقع به مسائل امنیتی وجود دارد.

سوال: اقدامات اصلی کنسولگری ایران در سلیمانیه برای حمایت از حقوق شهروندان کرد ایرانی که قربانی نقض حقوق بشر توسط گروه های مسلح شده اند چه بوده است؟ برای حمایت بیشتر و پیگیری مسائل آنها چه برنامه ای دارید؟

سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در سلیمانیه: یکی از مهمترین مواردی که سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در سلیمانیه در دستور کار مستمر خود دارد پیگیری پرونده های نقض حقوق شهروندان ایرانی توسط گروه های تروریستی است. در بسیاری از موارد هموطنانی که فریب این گروه های تروریستی را خورده اند نزد ما می آیند و برای خلاصی از شر این جنایتکاران و بازگشت به کشور از ما کمک می خواهند. توصیفاتی که این افراد از وضعیت داخلی گروه های مختلف می کنند بسیار ناراحت کننده و تاسف آور است. انواع شکنجه ها و تعرض های روحی و جسمی عدم اجازه بازگشت مردم به وطن و زندانی کردن مردم و عدم تماس با خانواده هایشان بخشی از اقدامات غیرانسانی این گروه های مسلح است. همکارانم برحسب وظایف قانونی و انسانی خود تمامی موارد و مراجعات را پیگیری کردند و با کمک کنسولی بسیاری از این افراد توانستند از این وضعیت ناگوار رهایی یافته و به کشور بازگردند. در اینجا اعلام می کنم که دفاتر نمایندگی جمهوری اسلامی ایران پناهگاه افرادی است که فریب خورده و یا توسط این گروه های تروریستی آسیب دیده اند.

سوال: از فعالیت های فرهنگی و… کنسولگری در مدت اقامتتان بگویید. همچنین برنامه هایی که در زمینه های دیگر انجام داده اید.

سرکنسول ایران در سلیمانیه: فعالیت های سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران فراتر از روابط اقتصادی یا ارائه خدمات کنسولی است. خوشبختانه روابط بسیار مطلوبی بین این نمایندگی با معاونت های فرهنگی و دانشگاهی و به طور کلی قشر تحصیلکرده منطقه وجود دارد. حضور هنرمندان ایرانی در نمایشگاه های مختلف هنری در سلیمانیه برگزاری چندین مسابقه ورزشی دوستانه در سنندج و حضور ناشران ایرانی در نمایشگاه کتاب سلیمانیه بخشی از تعاملات دوجانبه در عرصه های فرهنگی و ورزشی است. خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران در دو سال گذشته نقش بسیار پررنگی داشته و میزبان بسیاری از علاقمندان به یادگیری زبان فارسی و هنر ایرانی بوده است. قرابت های تاریخی و فرهنگی فرصت های زیادی را برای تعمیق دوستی و دوستی دو کشور ایجاد کرده است و این سرکنسولگری با تمام توان تلاش می کند تا دو ملت ایران و عراق و همچنین کردهای عزیز را به هم نزدیک کند.

انتهای پیام

Back to top button