گرما، آلودگی و بیماری؛ تغییر آب وهوا چگونه بر سلامت ما تأثیر می گذارد؟

گرمای بی سابقه بلایای طبیعی آلودگی محیط زیست و شیوع بیماری های عفونی همگی پیامدهای خطرناک تغییرات آب و هوایی هستند و کارشناسان هشدار می دهند که این وضعیت تهدیدی گسترده و رو به رشد برای سلامت انسان در سراسر جهان است.

گرما، آلودگی و بیماری؛ تغییرات آب و هوایی چگونه بر سلامت ما تأثیر می گذارد؟

به گزارش یومیر دور نهایی مذاکرات آب و هوایی سازمان ملل (CUP29) امروز (دوشنبه) آغاز می شود در حالی که انتظار می رود امسال (2024) گرم ترین سال تاریخ باشد.

مذاکرات جام 29 در آذربایجان برگزار خواهد شد زیرا جهان همچنان به انتشار سطوح فزاینده سوخت های فسیلی ادامه می دهد حتی در شرایطی که بسیاری از کشورها خسارت های بی سابقه و جبران ناپذیری از سیل های ویرانگر خشکسالی امواج گرما و طوفان ها را تجربه کرده اند.

در همین حال سازمان جهانی بهداشت (WHO) اخیرا هشدار داده است: تغییرات آب و هوایی ما را بیمار می کند و اقدام سریع یک موضوع حیاتی است.

موارد زیر به نقل از نشریه تخصصی «مدیکال اکسپرس» برخی از اثرات منفی گرمایش زمین بر سلامتی ما است.

گرمای شدید

ناظر آب و هوای اتحادیه اروپا اخیرا اعلام کرده است که سال 2024 به عنوان گرم ترین سال ثبت شده از سال گذشته پیشی خواهد گرفت. همچنین انتظار می رود که سال اول سال بیش از 1.5 درجه سانتی گراد گرم تر از میانگین پیش صنعتی بین سال های 1850-1900 باشد.

بر اساس آخرین گزارش این گروه 10 مورد از 15 روشی که تغییرات آب و هوایی بر سلامتی تأثیر می گذارد اکنون به رکوردهای جدیدی رسیده است.

این گزارش حاکی از آن است که تعداد افراد بالای 65 سال که بر اثر گرما جان خود را از دست داده اند از دهه 1990 تا کنون 167 درصد افزایش یافته است که تنها یکی از بالاترین رکوردهای اخیر است.

گرمای شدید منجر به خطرات سلامتی متعددی مانند بیماری کلیوی سکته مغزی پیامدهای نامطلوب بارداری بیماری های قلبی عروقی و تنفسی نارسایی اندام ها و در نهایت مرگ می شود.

«جنی میلر» مدیر اجرایی اتحادیه جهانی آب و هوا و سلامت گفت: امسال اثرات رو به رشد گرمایش زمین بر سلامت رفاه و حتی زندگی مردم برجسته می شود.

او به گرمای شدید در هند که منجر به مرگ 700 نفر و بیش از 40000 مورد گرمازدگی شد باران های شدید که باعث فروریختن یک سد در نیجریه و کشته شدن 320 نفر شد و 48 ایالت از 50 ایالت آمریکا که خشکسالی را تجربه می کنند اشاره می کند.

در همین حال امدادگران در اسپانیا همچنان در حال انجام تلاش های امدادی در مناطقی هستند که اخیراً توسط سیل ویرانگر آسیب دیده اند در حالی که بخش هایی از ایالات متحده و کوبا نیز پس از طوفان های اخیر آسیب دیده اند.

همچنین انتظار می رود خشکسالی سیل و سایر بلایای مرتبط با آب و هوا به محصولات زراعی جهانی آسیب برساند و منجر به افزایش گرسنگی در بسیاری از مناطق شود.

گرما آلودگی و بیماری؛ تغییرات آب و هوایی چگونه بر سلامت ما تأثیر می گذارد؟

آلودگی هوا

تقریباً همه – 99 درصد – از جمعیت جهان هوایی تنفس می کنند که فراتر از دستورالعمل های سازمان بهداشت جهانی در مورد آلودگی هوا است.

نشان داده شده است که این آلودگی خطر ابتلا به بیماری های تنفسی سکته مغزی بیماری های قلبی سرطان ریه دیابت و سایر مشکلات سلامتی را افزایش می دهد تهدیدی که با تنباکو مقایسه شده است.

طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی حدود هفت میلیون مرگ زودرس در سال با آلودگی هوا مرتبط است.

هفته گذشته دومین شهر بزرگ پاکستان لاهور آلودگی هوا را 40 برابر میزان قابل قبول سازمان بهداشت جهانی ثبت کرد.

با این حال گزارش شمارش معکوس Lancet نشان داد که مرگ و میر ناشی از آلودگی هوای ناشی از سوخت های فسیلی از سال 2016 تا 2021 تقریباً هفت درصد کاهش یافته است که عمدتاً به دلیل تلاش ها برای کاهش آلودگی ناشی از سوزاندن زغال سنگ است.

بیماری های عفونی

تغییرات آب و هوایی به این معنی است که پشه ها پرندگان و پستانداران فراتر از زیستگاه های قبلی خود پرسه می زنند که می تواند بیماری های عفونی را گسترش دهد.

گرما آلودگی و بیماری؛ تغییرات آب و هوایی چگونه بر سلامت ما تأثیر می گذارد؟

دنگی چیکونگونیا زیکا ویروس نیل غربی و مالاریا همگی بیماری هایی هستند که از طریق پشه منتقل می شوند و می توانند در دنیای گرم تر گسترش یابند.

به گفته کارشناسان تغییرات آب و هوایی از دو جهت بر سلامت انسان تأثیر می گذارد:

  • با تغییر شدت یا فراوانی مشکلات سلامتی که مردم در حال حاضر با آن مواجه هستند
  • با ایجاد مشکلات سلامتی جدید یا غیرمنتظره در انسان

طوفان و سیل باعث ایجاد آب راکد می شود که محل پرورش پشه ها است و همچنین خطر ابتلا به بیماری های منتقله از طریق آب مانند وبا حصبه و اسهال را افزایش می دهد.

بحران آب و هوا نابرابری های بهداشت جهانی را تشدید خواهد کرد و بدون شک آسیب پذیرترین جوامع بیشترین آسیب را از این وضعیت خواهند دید.

مناطقی مانند آفریقا و جنوب آسیا به دلیل محدودیت منابع مانند زیرساخت ها و تجهیزات پزشکی ضروری به ویژه در برابر اثرات تغییرات آب و هوایی آسیب پذیر خواهند بود.

تغییرات آب و هوایی می تواند با تغییر فراوانی یا شدت رویدادهای شدید آب و هوایی و گسترش برخی آفات و بیماری ها به طور قابل توجهی بر سلامت و رفاه انسان تأثیر بگذارد.

انتهای پیام

Back to top button