اختلال در خواب می تواند باعث افزایش میزان قند خون بیماران دیابتی شود

اختلال در خواب می‌تواند باعث افزایش میزان قند خون بیماران دیابتی شود

یومیر/لرستان استادیار دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: اختلالات خواب می تواند باعث افزایش قند خون در بیماران دیابتی شود.

کیمیا کرمی در گفت وگو با خبرنگار یومیر اظهار کرد: دیابت نوع یک شایع ترین بیماری غدد درون ریز در کودکان است.

وی افزود: یکی از عوارض و مشکلاتی که در بیماران دیابتی کمتر مورد بررسی و تحقیق قرار گرفته است اختلالات خواب است.

کرمی تصریح کرد: خواب به عنوان یک فرآیند فیزیولوژیکی فعال نقش مهمی در بازگرداندن قوای فرد دارد و به همین دلیل کمیت و کیفیت آن بر عملکرد رضایت بخشی فرد در طول روز تاثیر مستقیم دارد.

این استادیار دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: اختلال خواب علاوه بر اینکه یکی از عوارض دیابت است می تواند باعث افزایش سطح قند خون در بیماران دیابتی نیز شود.

وی افزود: شواهد تجربی تاکید می کند که درمان های غیردارویی به دلیل ایجاد تعادل و بهبود انرژی در بدن و همچنین بهبود سلامت و راحتی فرد بهترین راه برای بهبود عادات خواب است.

کرمی ادامه داد: مداخلات ورزش محور به عنوان یک روش درمانی موثر غیردارویی در پیشگیری و درمان مشکلات خواب در افراد سالم و جمعیت های بالینی مورد استفاده قرار گرفته است.

این استادیار دانشگاه با بیان اینکه ورزش در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها نقش بسزایی دارد گفت: ورزش نقش شناخته شده ای در پیشگیری اولیه دیابت نوع یک ندارد اما در کنترل قند خون نقش دارد. درمان بیماران پیشگیری از عوارض دیابت و بهبود کیفیت زندگی این افراد موثر است.

وی افزود: ورزش در پیشگیری ثانویه و ثالث همراه با دارو و رژیم غذایی موثر است ورزش در مطالعات مربوط به بزرگسالان به عنوان عامل موثر در بهبود مشکلات خواب شناسایی شده است و مطالعات مربوط به کودکان دیابتی بسیار محدود است.

وی افزود: با توجه به حضور محدود کودکان دیابتی در باشگاه های ورزشی به دلایلی از جمله شیوع بیماری همه گیر کووید 19 و همچنین تمایل خانواده ها به استفاده از بسیاری از برنامه های مجازی برای کودکان از یک سو و همچنین محدودیت تعداد. مطالعات تکمیل شده در مورد اثربخشی استفاده از تمرینات ورزشی در قالب فیلم آموزشی در این تحقیق بر آن شدیم تا تأثیر تمرین ورزشی با استفاده از فیلم های آموزشی بر عادات خواب کودکان مبتلا به دیابت نوع 1 را بررسی کنیم.

وی شاز یادآور شد: این مطالعه کارآزمایی بالینی کنترل شده برچسب دار در سال 1402 طراحی و اجرا شد.62 کودک مبتلا به دیابت نوع 1 در مطالعه شرکت کردند و به طور تصادفی به دو گروه 31 نفره آزمایش و کنترل تقسیم شدند. مداخله برای گروه آزمایش شامل 8 هفته برنامه آموزشی منظم بود که در قالب یک فیلم آموزشی تهیه و برای اجرا با استفاده از پیام رسان های داخلی به اشتراک گذاشته شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه عادات خواب کودکان قبل و بعد از مطالعه توسط مادران استفاده شد.

استادیار دانشگاه علوم پزشکی لرستان گفت: نتایج نشان داد که بین میانگین کل عادات خواب کودکان گروه آزمایش در پیش و پس آزمون از نظر آماری تفاوت معناداری وجود دارد و از نظر آماری تفاوت معناداری وجود دارد. بین میانگین نمره قند خون در سه دوره زمانی مختلف در گروه کنترل و آزمایش

کرمی تصریح کرد: از نتایج تحقیق می توان دریافت که آموزش انجام تمرینات ورزشی با استفاده از فیلم های آموزشی باعث بهبود عادات خواب کودکان مبتلا به دیابت نوع یک شد. بنابراین توصیه می شود از این روش برای آموزش اجرای تمرینات و فعالیت بدنی و سپس بهبود کیفیت خواب کودکان دیابتی برای کمک به بهبود کنترل بیماری در آنها استفاده شود.

انتهای پیام

Back to top button