لاک زدن، سبیل داشتن، کتاب خواندن، لایک کردن، …؛ دلایل رد شدن در گزینش معلمی
اعتراض به انتخاب دانشجو معلمان و داوطلبان وزارت آموزش و پرورش ادامه دارد. برخی از دانش آموزان و داوطلبان آزمون استخدامی به خبرنگار «شبکه شرق» گفتند: دلایل غیرحرفه ای از جمله خواندن کتاب های فلسفی نحوه لباس پوشیدن سبیل زدن لاک زدن نماز خواندن ارتباط با مرد و … داشتند. همکلاسی های خانمی که در روز آزمون کتبی چادر نداشتند ریشه مو در گزینش پیدا کردند صفحه اینستاگرام را لایک کردند حضور ضعیفی در نماز جمعه یا راهپیمایی داشتند از تحصیل یا شغل معلمی محروم شده اند. به گفته آنها انتخاب ها غیرعلمی افراطی و گزینشی با سلیقه شخصی بوده است.
این کاندیداها تاکید کردند که انتخابگر باید روی سطح علمی و صلاحیت داوطلبان تمرکز کند تا در همان مصاحبه معلم حرفه ای و شایسته پیدا کند اما در همان جلسات مصاحبه برخوردهای غیرحرفه ای و بسیار نامناسب با داوطلبان و دانش آموز صورت می گیرد. . معلمان
آیا شما کد 6 هستید؟
زهره ثابت امسال در آزمون استخدامی وزارت آموزش و پرورش شرکت کرد و رتبه خوبی برای قبولی کسب کرد اما قبل از انتخاب به او گفتند کد 6 داده است.
وی اینگونه توضیح می دهد: امسال کد 6 به آزمون فرهنگیان اضافه شده است هیچکس توضیح نمی دهد که این کد چیست به من گفتند کد 6 یعنی قبل از دعوت به مصاحبه انتخاب شما را رد می کنند جالب اینجاست که ما رفتیم. در مصاحبه با اینکه همه پیش نیازها را داشتم نمره خوبی گرفتم و به همه سوالات پاسخ دادم به دلیل سلیقه ای که وجود داشت رد شدم چند سال سخت کار کردم و در نهایت موفق شدم به دلیل رفتار غیرحرفه ای گزینشی اخراج شد.”
چرا صفحه اینستاگرام را لایک کردید؟
رفتار غیرحرفه ای انتخاب کنندگان برای بسیاری از این داوطلبان تحصیلی غیرقابل قبول است. چون شبانه روز درس می خواندند و برای داشتن این شغل برنامه ریزی می کردند و حتی در آزمون هم نمرات خوبی کسب کردند اما به دلایل ناچیز اعلام شده از سوی گزینش از رفتن به دانشگاه و کار محروم می شوند.
یکی دیگر از داوطلبان که نخواست نامش در گزارش ذکر شود به کد 19 در انتخاب اشاره می کند و می گوید: کد 19 در مورد مسائل سیاسی نحوه لباس پوشیدن حجاب عدم شرکت در انتخابات و لایک صفحه اینستاگرام است. بسیاری از کاندیداها. گفتند به دلیل کد 19 رد شده اند. من هم به دلیل کد 19 رد شدم.
مثل مارکسیست ها سبیل داری پس اخراج شدی!
محمد حیدری ورجانی دبیر سابق انجمن اسلامی دانشگاه تربیت دبیر ستاد شهید رجایی است. او سال ها در پرونده های مختلف دانشجو معلمان شرکت داشته است که منکر آن شده است. حیدری با اشاره به موارد عجیب انتخاب یکی از دانشجویان می گوید: یکی از دانشجویان سبک و سیاق لباس پوشیدن خودش را داشت و خیلی هم مذهبی بود در انتخاب به او می گویند مارکسیست هستی این دانشجو. سوال را رد می کند و از آنها می خواهد که دلایل خود را بیان کنند به دلیل نوع سبیل شما فکر می کنیم شما چهره مارکسیستی دارید البته او سوال را رد می کند و چند جلسه با آنها صحبت می کند بالاخره متقاعد شد که او را از دانشگاه اخراج نکند.
رفتی پردیس برادران پس ردی!
حیدری درباره دانشجوی دختری که به جلسه سخنرانی انجمن دانشگاه در پردیس برادران دعوت شده بود می گوید: دانشجوی دختری در دانشگاه ساری مشغول به تحصیل است که در روز اول انتخاب رد شد این دانشجو علت رد شدن خود را جویا شد و آنها را جویا شدند. به او بگو که یک بار از پردیس خواهران به پردیس برادران رفتی. این خانم پاسخ داد که برنامه انجمن دانشگاه بوده و من هم دعوت شده ام. مسئولین گزینش بدون توجه به این گفته ها او را رد می کنند.
چرا کتاب های فلسفه می خوانید؟
عجیب ترین اقدام انجام شده در انتخاب مربوط به خواندن کتاب یکی از دانش آموزان بود.
حیدری در این باره می گوید: یکی از شاگردان اصفهانی به او می گوید منتخب به او می گویند به ما اطلاع داده اند که کتاب های فلسفی می خوانی این طلبه در پاسخ گفت که این کتاب ها در داخل کشور منتشر می شود و مجوز انجمن را دارد. وزارت ارشاد هم گفتند که زیاد خواندن باعث می شود آدم ها فکر دیگری کنند به نظر ما افرادی که زیاد می خوانند مشکل روحی دارند این دانش آموز را اخراج می کنند و در پرونده اش می نویسند که دانش آموز مشکل روانی دارد.
وزیر آموزش و پرورش اهمیتی نمی دهد
لیست 30 دانشجو معلمی که در گزینش گزینشی شرکت داشتند را به وزیر آموزش و پرورش فرستادیم اما وی هنوز پاسخی نداده است.» حیدری با اشاره به بی تفاوتی وزیر آموزش و پرورش می گوید: انتخاب هایی که انجام می شود مانند گزینش های دهه 60 است در سه سال اخیر شدت گزینش ها بیشتر شده است همه این ها را به وزیر گفتیم. آموزش و پرورش اما ما نمی دانیم این وضعیت تا کی ادامه خواهد داشت.
همچنین سؤالاتی در مورد نحوه لباس پوشیدن برای رویدادهای خانوادگی وجود دارد
آنچه امروز در مراحل گزینش آموزش دنبال می شود چیزی متفاوت از شرایط منطقی و عرفی کمیته های انتصاب در سایر دستگاه های اجرایی کشور است. اینها صحبت های یکی از معلمانی است که 18 سال سابقه خدمت دارد و در این سال ها بارها درگیر مسائل گزینش بوده است.
وی که تمایلی به انتشار نامش نداشت درباره سوالات گزینشی آموزش و پرورش می گوید: در گزینش آموزش و پرورش مصاحبه کنندگان و کارشناسان گزینش از همان دقایق اولیه فرد را با سوالات دینی و سیاسی آزمایش می کنند. پرهیز از پرسشی که در آن صلاحیت های روحی و روانی فرد سنجیده می شود که با توجه به آنچه در پاسخ به انتخاب ها در نظر گرفته می شود بیش از آن که ایدئولوژیک باشد.
در اینجا یک سوال مهم وجود دارد؛ وقتی چارچوب استخدام در سازمان ها نهادها و ارگان های کشور با توجه به اولویت های جامعه و ارزش های دینی ایجاد می شود چرا باید نگرانی از انتخاب بر اساس ایمان وجود داشته باشد؟ فرد در بدو استخدام با سؤالاتی مانند پوشیدن شلوار آستین پیراهن کوتاه و بلند مانند پست در شبکه های اجتماعی خواندن نمازهای یومیه و تعداد رکعت و قنوت و شرکت در موکب ها و مناسبت های مذهبی مورد ارزیابی قرار می گیرد. کاملاً مطمئن باشید که اثربخشی او را اندازه گیری کنید کافی نیست.”
وی تاکید می کند: اگرچه التزام به مبانی و اعتقادات دینی باز هم تعهد و مسئولیت را برای افراد به همراه دارد اما به خودی خود موثر نخواهد بود حریم خصوصی افراد ربطی به فعالیت های اجتماعی و شغلی آنها در کارشان ندارد و تحقیق و تفحص نباید به تحقیق تبدیل شود. از روابط شخصی افراد گاهی دیده شده است که در انتخاب رشته تحصیلی نحوه پوشش در مراسم خانوادگی نیز زیر سوال رفته است هیچ منطقی چنین سوالی را برای استخدام نمی پذیرد.
این معلم با اشاره به مسائل اعتقادی در گزینش می گوید: «علاوه بر مسائل اعتقادی تأکید مصاحبه کنندگان بر بیان گرایش های سیاسی افراد گاهی آنقدر اصرار دارد که فرد از ترس حرف زدن ناعادلانه از تمایلات غیرواقعی خود صحبت کرده است. در مقابل دیدگاه حزبی آنها سوال این است که نقش انتخابی که با ترس همراه است و امنیت حریم خصوصی را زیر سوال می برد در جذب نیروهای متعهد و موثر چیست؟ با اعتقادات سیاسی چه امیدی به شکوفایی استعدادها و توسعه همه جانبه در کشور می دهد وقتی گزینش با ظاهر آمیخته و به دور از واقعیت سنجی باشد به وظایف اولیه خود یعنی بکارگیری نیروی انسانی عمل نمی کند و به اهداف خود نمی رسد؟ .
به نظر می رسد ماموریت ها و اهداف عملیاتی این نهاد و تربیت متخصصان آن باید تا حدودی دستخوش تغییراتی شده و همگام با تحولات دنیای امروز به روز شود. دوران اوایل پیروزی انقلاب اسلامی و ترس از ورود و نفوذ منافقین در نهادهای دولتی به پایان رسیده است و امروز همه برگشته اند و هر کاری می کنند بر اساس ایمانشان به ایران است. بنابراین جای این میزان دغدغه و امتحان دین مردم نیست. اما در قانون اساسی منع نظرخواهی وجود دارد و نمی توان صرفاً به دلیل داشتن نظر به کسی حمله و متهم کرد.