فروش بیماری در بوفه مدارس!
یک مطالعه جدید ادعا می کند کودکانی که بیش از شش ساعت در روز می نشینند در معرض خطر ابتلا به بیماری شدید کبد چرب و سیروز در سنین پایین قرار دارند. متأسفانه موهبت زندگی دیجیتالی و کم تحرکی ما باعث کاهش سن کبد چرب شده و به کودکان نیز رسیده است.
به گزارش یومیر جام جم نوشت: یک مطالعه جدید ادعا می کند کودکانی که بیش از شش ساعت در روز می نشینند در سنین پایین در معرض خطر ابتلا به بیماری شدید کبد چرب و سیروز کبدی قرار دارند. متأسفانه موهبت زندگی دیجیتالی و کم تحرکی ما باعث کاهش سن کبد چرب شده و به کودکان نیز رسیده است.
حال باید منتظر هوش مصنوعی باشیم و این نیمه فعالیت و تحرک را به آنها بسپاریم. البته بی انصافی است که همه موارد را به گردن ابزارهای ارتباطی و دیجیتال بیندازیم زیرا به گفته عبدالرضا نوروزی رئیس انجمن تغذیه بالینی ایران کشور ما در حال حاضر از نظر چاقی در رتبه 42 جهان قرار دارد و پیش بینی می شود. . که در رتبه 9. در محدوده 1414 قرار خواهد گرفت مشکلی که زنگ خطر را به صدا درآورده و اکنون کبد کودکان را درگیر کرده است.
متأسفانه چندین سال است که بسیاری از بیماری ها از جمله کبد چرب به جای اینکه بگوییم مختص بزرگسالی یا سالمندی است باید در سنین پایین به دنبال آن باشیم. با این حال بسیاری از کودکان در سنین مدرسه هستند و در این میان نقش سفره خانه های مدارس در تامین غذای کودکان بی تاثیر نیست. مصرف بیش از حد آن می تواند باعث التهاب و در نتیجه منجر به کبد چرب شود. دکتر اما ضیاءالدین مظهری رئیس سابق انجمن تغذیه ایران در گفت و گو با جام جم معتقد است که بوفه مدارس مخرب است و باید به سمت غذاهای خانگی و سنتی رفت. با وجود این مصرف بیش از حد قند افزوده می تواند کودکان را در معرض بیماری مزمن کبدی قرار دهد.
از دست دادن فرصت بازسازی بدن
زندگی غوطه ور در بی تحرکی پشت میز نشستن پرخوری و چربی خواری موضوعی است که سبک زندگی ما را به اشتباه تغییر می دهد. البته امیرپاشا طبائیان دبیر انجمن آندوسکوپی دستگاه گوارش ایران که می گوید 45 درصد جمعیت جامعه به کبد چرب مبتلا هستند می گوید: این بیماری اگرچه درمان قطعی ندارد اما با سبک زندگی قابل درمان است. تغییرات کاهش وزن و فعالیت بدنی.” اما آمار و ارقام منتشر شده به ما هشدار می دهد که کمی با کبد خود مهربان باشیم. با وجود این دکتر می گوید. ضیاءالدین مظهری متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به مراجعات متعدد کودکان 9 ساله مبتلا به کبد چرب درجه 3 به مراکز درمانی گفت: لزوم رفع این مشکل در کودکان اصلاح سبک زندگی و تغذیه آنهاست کودکانی که قد بلند می شوند. و دو ساعت پس از غروب آفتاب عضله سازی می کنند و در این مدت سلول ها و بافت های آسیب دیده را سم زدایی و ترمیم می کنند اما تا دیروقت مشغول بازی های رایانه ای هستند و گاهی اوقات تا صبح فرصت بازسازی بدن را از دست می دهند.
بوفه ای مخرب!
محققان دریافتند که کودکان 25 ساله به ازای هر نیم ساعت کم تحرکی بیش از 6 ساعت در روز 15 درصد بیشتر در معرض ابتلا به بیماری کبد چرب هستند و به ازای هر نیم ساعت فعالیت سبک بیش از سه ساعت در روز احتمال ابتلا به بیماری های چرب شدید وجود دارد. بیماری کبد 33 درصد کاهش می یابد اما نقش سفره خانه های مدارس را نباید نادیده گرفت. دکتر مظهری رئیس انجمن تغذیه بالینی ایران بوفه مدارس را بسیار مخرب می داند و می گوید: بیشتر موادی که در آنجا فروخته می شود برای سیستم تغذیه کودکان مخرب است تغذیه کودکان بر خلاف بزرگسالان چند بعدی است و در مرحله رشد نیاز دارد. برای انرژی حاصل از درشت مغذی ها چربی ها و قندها فروش برخی از محصولات بوفه مدارس مانند کیک چیپس پفک و ساندویچ های آماده اغلب غیربهداشتی است و دانش آموزان را به غذاهای شیرین و ناسالم عادت می دهد.
پیشنهادی برای بوفه مدارس
به گفته بسیاری از کارشناسان و پزشکان کبد چرب یک بیماری خاموش در کودکان است. اما این متخصص تغذیه برای ما توضیح می دهد: با توجه به اینکه خانواده ها تغذیه سنتی را جایگزین فست فود کرده اند بچه ها ورزش و خواب لازم را ندارند و از طرفی غذای درستی نمی خورند و وعده های غذایی را رعایت نمی کنند. اما همین کودکان بخشی از وقت خود را در مدارس می گذرانند بسیاری از خانواده ها غذای سالم و بهداشتی برای فرزندان خود در خانه تهیه می کنند اما بسیاری از دانش آموزان نیز غذای مورد نیاز خود را از بوفه های مدارس تهیه می کنند غذاهای سنتی مانند عدس لوباچیتی حلیم خانگی میوه تخم مرغ آب پز نان و پنیر و همچنین باید نظارت شود تا آنچه فروخته می شود رشد و سلامت جسمی دانش آموزان را تضمین کند ذهن و فکر آنها رشد نکند. . معدل های مشاهده شده در مقاطع مختلف تحصیلی حکایت از سوءتغذیه گسترده دارد «شاید مسئولان علاوه بر همه جوانب نظارتی در مدارس به بوفه های مدارس نیز توجه بیشتری داشته باشند. بوفه ها که نقش مهمی در ارتقای سلامت دانش آموزان دارند. باید به نوعی مرکز غذای سالم برای کودکان باشد تا از بروز بیماری هایی مانند کبد چرب در کشور جلوگیری شود.
انتهای پیام