پمپ پلیمری یا ضد اسید چیست؟

معرفی پمپ پلیمری یا پمپ ضد اسید

پمپ اسید یا پمپ پلیمری یا پمپ ضد اسید، بدلیل مقاومت بالا در برابر خوردگی ناشی از سیالات شیمیایی، اسیدی، بازی، حلال و… مورد استفاده قرار می‌گیرد. پمپ پلیمری بسته به نوع، دما و کیفیت سیال عامل عمدتا از موادی مانند PP ,PVC ,PE ,PTFE ,PVDF ,GFP ساخته می‌شود. از روکش فلزی در قسمت خارجی پمپ برای افزایش عمر و استحکام بیشتر استفاده می‌شود.

تماس با شرکت گذرگاه
ادرس: تهران ضلع شمالی میدان هفتم تیر ساختمان تجاری ادری نگین ابی طبقه اول واحد ۱۰۲
تلفن: ۰۲۱۸۸۸۲۰۰۸۹
همراه1: 09353234729
همراه2: 09122039983
همراه3: 09123505979

قطعات این دسته از پمپ‌ها در برخی شرایط از نظر (سایش، حرارت و خوردگی) از سرامیک و شیشه ساخته می‌شوند. پمپ های پلیمری بدلیل ماهیت سیال هدف عمدتا از نوع سانتریفوژی هستند. اما گاهاً برای انتقال سیالات با ویسکوزیته بالا مانند نفت خام و میعانات حاصل از آن در صنایع نفت و پتروشیمی) در دسته‌ی پمپ های جابه جایی مثبت مانند: انواع پمپ پیستونی، پمپ دنده ای، پمپ دیافراگمی و… قرار می‌گیرند. پمپ های پلیمری بسته به شرایط دور موتور، فشار و دبی خواسته شده می‌توانند با انواع الکتروموتور های تک  فاز و سه فاز موجود در بازار عرضه شوند.

جنس بدنه پمپ پلیمری یا پمپ ضد اسید

پمپ ضد اسید با توجه به اینکه در معرض سیالات خورنده قرار دارد از موادی ساخته شده است که خاصیت ضدخورندگی داشته باشند. انتخاب متریال پمپ باید بر اساس سیال انتقالی آن صورت بگیرد. در ادامه لیستی از موادی که به عنوان جنس پمپ های پلیمری استفاده می‌شوند آورده شده است.

  • پلی پروپیلن (PP)
  • پلی اتیلن (PE)
  • پی وی سی (PVC)
  • تفلون (PTFE)
  • کاینار (PVDF)

انتخاب مواد پایه پمپ های پلیمری در صنعت

انتخاب مواد پایه پمپ های پلیمری بسته به شرایط زیر صورت می‌گیرد.

  • سطح PH آب
  • ناخالصی‌های آب
  • قرار گرفتن سیال دو فازی (سیال و بخار آن)
  • وجود جریان آشفته
  • فشار سیال
  • دمای سیال
  • نوع پمپ
  • مدت زمان استفاده از دستگاه

شرایط انتخاب مواد سازنده پمپ ضد اسید

در مباحث قبل عوامل تعیین کننده ماده اصلی ساختار پمپ ضد اسید بیان شد. اما بطور کلی با توجه به جدول می‌توان مواد سازنده پمپ ضد اسید را انتخاب کرد.

بازه دمایی شرایط سیال نوع ماده
۸۰_۰ سیال خالص(کمترین ناخالصی) PP
۸۰_۰ سیال خالص(کمترین ناخالصی) PE
۱۲۰_۰ سیال با خورندگی بالا GFD
۱۲۰_۰ سیال با خورندگی بالا PVDF

نکات مهم برای نگهداری پمپ ضد اسید

پمپ های پلیمری ساده قابلیت مکش سیالات را نداشته و در صورت راه‌اندازی این نوع پمپ‌ها بصورت خشک، باعث افزایش حرارت و آسیب دیدن الکتروموتور می‌شوند. به همین منظور سیال عامل باید قبل از راه‌اندازی پمپ روی آن بارگذاری شود. هرچند باید این موضوع را در نظر گرفت که پمپ‌های پلیمری بر خلاف دیگر پمپ های سانتریفیوژی به دلیل خاصیت ضدخورندگی بدنه و پره‌ها، توانایی عبور محلول‌های دوفازی و یا محلول‌های مخلوط با هوا را بدون ایجاد نقص در بدنه دارا می‌باشند.

نکته مهم: برای جلوگیری از رسوب گذاری، افزایش راندمان و کاهش خرابی پمپ ضد اسید لازم است که پمپ پس از هربار راه‌اندازی حتماٌ توسط متصدی شستشو داده شود.

بازه دمایی شرایط سیال نوع ماده
۸۰_۰ سیال خالص(کمترین ناخالصی) PP
۸۰_۰ سیال خالص(کمترین ناخالصی) PE
۱۲۰_۰ سیال با خورندگی بالا GFD
۱۲۰_۰ سیال با خورندگی بالا PVDF

انواع پمپ ضد اسید

پمپ ضد اسید یا همان پمپ پلیمری با توجه به سیستم انتقال قدرت به دو دسته زیر تقسیم می‌شود:

  • پمپ مگنتی
  • پمپ شفت دار

۱. پمپ مگنتی پلیمری:

پمپ مگنتی نوعی پمپ سانتریفیوژی پلیمری است، که برای اعمال نیروی محرکه به پروانه به جای شفت از نیروی مغناطیسی دائمی استفاده می‌کند. در طراحی پمپ مگنتی، دو حلقه به بیرون و درون پمپ متصل شده است. با به حرکت در آمدن حلقه‌ی خارجی، نیروی مغناطیسی تولید شده منجر به حرکت حلقه‌ی داخلی متصل به پره می‌شود. در نهایت سیال به حرکت در می‌آید.

۲. پمپ شفت دار پلیمری:

یکی از انواع پمپ ضد اسید پمپ شفت دار است. نیروی محرک لازم برای گردش پروانه را شفت تامین کرده و در طراحی پمپ پلیمری شفت دار بدلیل پمپاژ سیال با قابلیت خورندگی بالا کیفیت آب بند پمپ اهمیت دارد، زیرا خرابی و نشت این دسته از پمپ باعث ایجاد خسارات جانی و مالی می شود، به همین منظور این دسته از پمپ ها دارای آب بندی پیچیده و پر هزینه بوده(این دسته از پمپ ها را بصورت صد درصد نمی توان آب بندی کرد)اما بدلیل راندمان بالاتر این پمپ ها قابلیت انتقال سیال در دبی و هد بالاتری را دارند.

موارد کاربرد پمپ شفت دار پلیمری:

_آب دریا

_آب نمک(محلول یونی)

_اسید های محلول در آب (رقیق و کم خطر)

مزایای پمپ های شفت دار پلیمری:

_راندمان بالا

_پمپاژ سیالات در فشار های بالا

_هزینه طراحی کمتر(نسب به دیگر پمپ ها)

معایب پمپ های شفت دار پلیمری:

_هزینه تعمیر و نگهداری بالا

_وجود درصدی نشتی

اجزای پمپ شفت دار پلیمری:

_محفظه

_پروانه

_شفت

_یاتاقان

_آب بند

نحوه انتخاب پمپ های پلیمری:

درست است که پمپ های مغناطیسی می‌توانند ریسک نشتی سیال را به حداقل برساند و هزینه های سرویس و نگهداری را کاهش می‌دهد، اما در عین حال نسبت به دیگر پمپ های پلیمری دارای طراحی پیچیده‌تر و پرهزینه‌ای بوده و بهتر است، برای سیالاتی که خوردگی و خطر کمتری دارند و به راحتی می‌توان اندکی نشتی را مدیریت کرد و خطر جانی و مالی در پی نداشته باشد. انتخاب پمپ های پلیمری شفت دار از نظر اقتصادی به صرفه است.

پمپ پلیمری مدل(FS/FSZ)

پمپ پلیمری مدل(FS/FSZ، محصول شرکت چینی تبار(Suzhou Siruiwan Machinery Equipment Co., Ltd) می‌باشد. پمپ ضد اسید مذکور در دو مدل پمپ پلیمری سانتریفوژی ساده و پمپ پلیمری سانتریفیوژی خود مکنده تولید می‌شود، که هر کدام در دو مدل در دو اندازه و ظرفیت های متفاوت عرضه شده اند.

دستور العمل پمپ ضد اسید (FS/FSZ):

روش سانتریفیوژی: هنگام استفاده ، ابتدا باید لوله متصل شود ، سپس لوله با آب پر شده و پمپ به ورودی آب متصل شود،به هنگام استفاده از آن برای بار دوم ، لوله پر از آب نگه داشته شود و مستقیماً از آن استفاده شود.

روش خودمکنده: قبل از شروع کار پمپ ، محفظه پمپ را با آب پر کنید. پس از شروع ، پروانه با سرعت زیاد می چرخد تا آب در کانال پروانه به سمت ولتاژ جریان یابد. در این زمان ، ورودی یک خلا ایجاد می کند و هوا در لوله مکش وارد پمپ می شود و از طریق کانال پروانه به لبه بیرونی می رسد تا به عملکرد خود پرایمر برسد.

کاربرد های پمپ ضد اسید (FS/FSZ):

_صنایع بهداشتی و ارایشی

_صنایع رنگ

_صنایع نساجی

_فاضلاب

_حمل و نقل دریایی

_تصفیه خانه ها

_صنایع ذوب و ماشین کاری

پدیده خود مکندگی در پمپ های پلیمری

خود مکندگی self_priming یا self_sucsion چه زمانی اتفاق می‌افتد؟

اگر پمپ در زیر سطح سیال عامل قرار داشته باشد،نیروی گرانش و فشار هوا این اطمینان را ایجاد می‌کنند که پمپ دائماً با مایع پر شود و در نتیجه مانع ورود هوا به داخل پمپ یا خط مکش شود. در بسیاری از موارد یک پمپ باید بالاتر از سطح مایع قرار گیرد، به عنوان مثال، هنگام تخلیه مخزن ذخیره زیرزمینی(مخازن فاضلاب) هنگام راه‌اندازی، هوا در لوله مکش وجود دارد و قبل از اینکه پمپ بتواند مایع را تخلیه کند، این هوا باید تخلیه یا جابجا شود. پمپ‌ها برای جابجایی یک مایع خاص بهینه شده‌اند. تخلیه گاز یک چالش بسیار متفاوت است.

رفع پدیده خود مکندگی در پمپ ضد اسید

برای رفع این مشکل می‌توان از روش‌های مختلفی استفاده کرد، برای تخلیه هوا می‌توان از پمپ ثانویه (aductor) استفاده کرد، هنگام توقف پمپ می‌توان از شیر برگشتی یا مخزن تخلیه برای جلوگیری از تخلیه مایع از مخزن و لوله مکش استفاده کرد. با این حال، همه این راه‌حل‌ها شامل تجهیزات اضافی، لوله‌کشی و فرایندها می‌شود. اما در حالت ایده‌آل، برای این کاربردها، به پمپی نیاز است، که بتواند هنگام راه‌اندازی هوا را قبل از شروع حالت پمپاژ معمولی از لوله مکش تخلیه کند. چنین پمپ در نظر گرفته می‌شود که خود را پر می‌کند و به اصطلاح آن را پمپ خود مکنده می‌گویند.

دکمه بازگشت به بالا