یک سفیدشویـی تاریخی – یومیر

چند روز می گذرد که اتاق رسانه ها در اکثر کشورها در خاورمیانه تحت تأثیر بحث و جدال سریال عربی به نام مووویه قرار گرفته است که با شروع ماه رمضان ماه مقدس به آنتن فرستاده شده است. سریال که از اولین قسمت های آن بحث برانگیز و بحث برانگیز بوده است و در کشورهایی مانند عراق مصر و ایران باعث واکنش و ممنوعیت دوبله و توزیع آن شده است.
به گفته یومیر روزنامه شهروند نوشت: چند روز می گذرد که اتاق رسانه در اکثر کشورها در خاورمیانه تحت تأثیر بحث و جدال سریال عربی-موویا با شروع ماه رمضان به آنتن فرستاده شده است. سریال که از اولین قسمت های آن بحث برانگیز و بحث برانگیز بوده است و در کشورهایی مانند عراق مصر و ایران باعث واکنش و ممنوعیت دوبله و توزیع آن شده است. جالب اینجاست که واکنش به این زندگی نامه تاریخی- در مورد یکی از بحث برانگیزترین و بحث برانگیزترین چهره های اولیه اسلام- فقط برای کشورهای شیعه در خاورمیانه نبود و به نظر می رسد این سریال در سیستم سیاسی و اجتماعی خود سعودی ها واکنش نشان داده است. رویدادی که منحصر به فرد برای معاویه نیست و سایر محصولات تاریخی MBC سعودی مانند “الحجج” در سال 2 پدر بنی مروان در سال 2 “خلیفه عمر بن الخاتاب” در سال 2 و البته الحسن الحسن و الحسن الحسن هوسوسین. آنها همچنین رهبری کردند. اما بیایید ببینیم داستان سریال “موویا” و داستان ساخت آن و چه واکنشی ایجاد کرده است؟!
این سریال “موویا” که به یکی از مهمترین بخش های تاریخی روزهای اولیه اسلام می پردازد- پس از پیامبر پیامبر اسلام. در کودکی موووی بنیانگذار خلافت امییاد شروع به کار کرد و گفته می شود تا شهادت امام حسین ادامه می یابد. این سری 100 میلیون دلاری بسیار گران قیمت با بررسی دوره پس از مرگ خلیفه سوم عثمان رشیدین و سپس خلافت به علی بینابی (AS) و سپس با وقایع پس از آن از جمله خلافت به موویا و یازید و شهادت (مانند) سروکار دارد. از همان قسمت اول این انتقادات و اعتراضات شدید را دریافت کرده است- اگرچه بسیاری از آنها نگران محتوا و محتوا هستند اما این سریال فنی و سینمایی نیست و در این چند قسمت اول چیزی جز یک سریال گران قیمت و شعار ندارد. این سریال فاقد هرگونه رگهای مستند و واقع بینانه است که سازندگان آن به طور انحصاری سعی کرده اند تا تصویری جذاب از شخصیت های تاریخی ارائه دهند و بیشتر مبتنی بر ساختارهای نمایشی است تا تحقیقات مستند!
این سریال توسط روزنامه نگار مصری خالد صلاح نوشته شده و به کارگردانی فیلمساز فلسطینی طارق السلیان با جلال عایشه بن احمد جمیلا چی و به ویژه بازیگر بازیگر سوریه اسماعیل در نقش مووویا و بازیگر یمن بازیگر عیداد ناصر در امامال (به عنوان)) نوشته شده است.
قبلی
اما چرا سری بسیار گران قیمت و 100 میلیون دلاری “موویا” با آغاز حاشیه ها و بحث و جدال از ابتدا همراه بود. این به این واقعیت باز می گردد که این سریال بر اساس سعودی های تاریخی و مصوب از دوربین جلوتر شده است و همچنین باعث ایجاد واکنش در بین شیعه ها شده است. یکی از نکات مهم در مورد سریال Mu’awiyah دادن یک داستان ویژه و ساخته شده از تاریخ اسلامی به نسل جدید است تا مووویا را مطلوب کند و نکات منفی و سیاه زندگی خود را پنهان کند. این یک آگاهی بود که منجر به شبکه تولید کننده موویه شد تا دو سال در معرض آن قرار گرفت تا اینکه به تعویق افتاد سرانجام در سال 2 به پایان رسید و MBC آن را از روز اول ماه رمضان منتشر کرد.
حاشیه و جنجال
بحث و جدال “mu’awiyah” به وهله اول به تصویری غیرواقعی از تاریخ اسلام باز می گردد. در حقیقت سازندگان و سرمایه گذاران این سریال تمام سعودی -Arabia داستان سریال تعدادی از تحریفات تاریخی را جمع کرده اند و از اسناد و منابع در داستان پردازی خود نه تنها توسط شیعیان تأیید شده اند بلکه به عنوان منابع ضد شتی نیز شناخته می شوند.
اختلافات بین طارق السیریان و احمد ماداهاد دو کارگردان در سریال “Mu’awiyah”- سابق خواستار حذف نام خود از سری بحث برانگیز نشانگر این است که تولید این سریال رایج نبود. این مجموعه ظاهراً تحت مطالعات گسترده ای از هیئت مدیره محققان سعودی قرار گرفته است که در نتیجه تغییرات زیادی ایجاد شده است. همین مشکلات و منابع منجر به واکنشی گسترده از سوی جهان عرب و مسلمانان شیعه در سراسر جهان شده و منجر به ممنوعیت این سریال در کشورهایی مانند مصر و عراق شده است که در عراق احتمال ایجاد تنش های مذهبی و مصر در مصر نیز توسط چهره های مذهبی مصر در الحاذار محکوم شده است.
تصویر بیگناهان را نشان دهید
یکی از مضامین بحث برانگیز در مورد این سریال عملکرد چندین شخصیت مهم تاریخی از جمله بازنمایی دو خانواده همسران دختران و سه نفر از همراهان پیامبر است که قول داده اند طبق دیدگاه سنی بهشت را بهشت کنند. با این حال شیعیان به تصویر امام حسن و امام حسن (AS) اعتراض کرده اند. موضوعی که در سالها با احتیاط در سینما و محصولات درام در جهان اسلام تحت درمان قرار گرفته است و حتی فیلم هالیوود “محمد رسول الله” یک بار سعی در مشاهده آن و احترام به دیدگاه های مسلمان کرده است. اما اکنون سریال Mu’awiyah علاوه بر خوانش های سعودی از تاریخ شیعه این مسئله را نیز ارثی دارد که موجی از بحث و اعتراض را در فضای مجازی خاورمیانه و فضای رسانه ای آغاز کرده است. در پی آن شد که ردا عبدالجید رئیس دانشکده رسانه های دانشگاه الزار به رسانه های محلی گفت که “الزاشار از به تصویر کشیدن همراهان پیامبر امتناع می ورزد” و وکیل هاییتام مغرب دادخواستی را علیه این سریال برای پیامبر علی (AS) به ارمغان آورده است.
چرا امسال امسال فرستاده شده است؟!
چرا سعودی -Arabia تصمیم گرفته است در این روز و روز “Mu’awiyah” را پخش کند. این می تواند مربوط به چندین مشکل باشد. سؤالات بی پاسخ- همانطور که می بینند این سریال فقط یک بنای تاریخی است یا اهداف فراتر از داستان را دنبال می کند.
شبکه MBC عربستان سعودی در تبلیغات این سریال نوشت: “حماسه تاریخی موواویه داستان یک امپراتوری است که داستانی فراموش نشدنی را نوشت و از شرق به غرب گسترش یافته است.” تبلیغاتی که به بهترین وجه نشان می دهد هدف از این سریال چیست و اهداف را دنبال می کند. با نگاهی به قسمت های اولیه این سریال تعدادی از کارشناسان معتقدند که هدف سریال Mu’awiyah نوبت و تحریف تاریخ و پاسخگویی به مخاطبان عرب و اسلامی است. بسیاری از مسلمانان کسی را می شناسند که برخلاف خلافت رشیدین خلافت را به یک سلطنت ارثی تبدیل کرد. جنگ های او با خلیفه پیامبر علی (ص) و مسمومیت امام حسن (AS) یک رویداد دیگر است که تاریخ موویا را می شناسد. اما به نظر می رسد که MBC در این روز قرار دارد- که منجر به طوفان گسترده مسلمان و وحدت شیطانی سنی شد- با پخش این سریال بحث برانگیز اختلاف نظر داشت. برخی بر این باورند که سقوط عربستان سعودی قصد دارد از عناصری مانند رسانه و سرگرمی برای تضعیف موقعیت های شیعه در خاورمیانه استفاده کند و از طرف دیگر قادر به رقابت در خاورمیانه جدید است که غرب ادعا می کند با ترکیه رقابت می کند. در هر صورت سریال “Mu’awiyah” در این زمان و شرایط بسیار طبیعی به نظر نمی رسد!
*بازتولید سایر محتوای رسانه ای در ISNA تأیید محتوای آن نیست و فقط برای توجه مخاطب است.
پایان پیام