کتاب «سایۀ سرخ» روایتی مستند از تشکیلات مخفی حزب توده ایران

کتاب «سایۀ سرخ» روایتی مستند از تشکیلات مخفی حزب توده ایران

موسسه مطالعات و تحقیقات سیاسی اخیراً کتابی با عنوان “Red Shay” منتشر کرده است. یک کار پژوهشی توسط محمد امین فاراجلایی که برای اولین بار به اسناد اطلاعاتی قبل و بعد از انقلاب اسلامی در ایران وابسته است توسط سازمان مخفی حزب Tudeh در ایران به تفصیل و مستند شده است.

به گفته یومیر بورنا نوشت: با توجه به اهمیت حزب Tudeh در ایران برای دوره های مختلف و با توجه به بسیاری از موارد موجود در این حزب و لایه های مختلف آن رسیدگی به سازمان مخفی آن مهم است.

کتاب “مراقبت قرمز” نتیجه یک تحقیق سالها است که تصویری جدید و واقع بینانه از یکی از پیچیده ترین شبکه های امنیتی سیاسی در تاریخ معاصر ایران را از اسناد طبقه بندی شده گزارش های اطلاعاتی منابع آشکار و داستان پردازی شفاهی ارائه می دهد. این کار با مقابله با ماهیت ساختار و عملکرد سازمان مخفی حزب Tudeh در تلاش است تا لایه های پنهان روابط امنیتی حزب با اتحاد جماهیر شوروی و نقش آن در توسعه کلان این کشور را آشکار کند.

در “سایه قرمز” ابتدا با مرور داستان فعالیت مخفی در حزب Tudeh زمینه های شکل گیری سازمان پنهان خود را از زمان آغاز آن بررسی می کند. ساختاری که با انگیزه های ایدئولوژیک و نیازهای امنیتی ویژه حزب در ارتباط با شرایط سیاسی ایران شکل گرفته است.

نویسنده سپس با روابط اطلاعاتی حزب Tudeh با آژانس های اطلاعاتی اتحاد جماهیر شوروی و با تجزیه و تحلیل اسناد و گزارش های موجود روشن می کند که همکاری سازمان یافته بین حزب با خدمات اطلاعاتی اتحاد جماهیر شوروی به ویژه KGB را انجام می دهد. بخش بعدی به میزان و کیفیت سازمان مخفی حزب می پردازد. در جایی که ابعاد جغرافیایی و سازمانی این شبکه شرح داده شده است و استخدام آموزش و راهنمایی نیروها در قالب فعالیت های زیرزمینی توضیح داده می شود. پس از آن تمرکز بر مهمترین منابع اطلاعات به حزب ارقام و مؤسسات مربوط به اطلاعات مهم حزب است و مسیرهای انتقال این اطلاعات به خارج از کشور نیز مورد بررسی قرار می گیرد.

Farajollahi سپس نقش حزب Tudeh را در رویدادهای مهم مانند Noujah -Coup و Polarzadeh -Coupe بررسی می کند و میزان نفوذ یا درگیری اعضای حزب در این جنبش های امنیتی را ارزیابی می کند.

در نهایت این کتاب به روند آژانس های اطلاعاتی جمهوری اسلامی برای برخورد به حزب می پردازد و بر اساس اسناد رسمی و داستان های نمایندگان روند شناسایی مشاهده و سرانجام نابودی شبکه مخفی حزب Tudeh را بیان می کند.

کتاب “The Red Shay” را می توان نقطه عطفی در امنیت و تحقیقات سیاسی در تاریخ معاصر ایران در نظر گرفت. تمرکز روی اطلاعات منحصر به فرد و منابع امنیتی این کار را به منبع قابل اعتماد محققان دانشگاهیان و کسانی که علاقه مند به تاریخ احزاب سیاسی به ویژه حزب توهی ایران هستند تبدیل کرده است.

پایان پیام

دکمه بازگشت به بالا