کارگروه تامین حقآبه هیرمند به زودی تشکیل می شود

کارگروه تامین حقآبه هیرمند به‌زودی تشکیل می‌شود

معاون دریا و تالاب های سازمان حفاظت محیط زیست آخرین جلساتی که برای تامین حق آبه رودخانه هیرمند انجام شده است را تشریح کرد.

به گزارش یومیر احمد لاهیجان زاده وی در نشست خبری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست که امروز در سازمان حفاظت محیط زیست برگزار شد افزود: قراردادی در اوایل دهه 50 با افغانستان منعقد شد که در آن 150 میلیون متر مکعب آب کنار گذاشته شد. این قرارداد در آن زمان فقط برای اهداف کشاورزی استفاده می شد.

وی ادامه داد: در بحث حقابه به بحث آبگرفتگی توجه نشد و سیل تامین کننده اصلی آب دریاچه هامون بود. طی یک هفته گذشته مکاتباتی با طالبان صورت گرفت و قرار شد در دستور کار قرار گیرد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست دریاها و تالاب ها اضافه کرد: ابتدا وزارت امور خارجه متولی دیپلماسی آب است سپس وزارت نیرو و سازمان حفاظت محیط زیست با رویکردی جدید از طرف افغانستانی پیگیری می کنند.

لاهیجان زاده که مدیرکل سابق محیط زیست استان اصفهان است درباره نیروگاه شهید منتظری گفت: این نیروگاه 10 میلیون لیتر مازوت معادل 10 میلیون متر مکعب گاز می سوزاند. با شروع فصل آلودگی هوا از آبان ماه علیرغم توقف سوخت گازوئیل کیفیت هوای اصفهان حدود 120 است این در حالی است که سال گذشته گازوئیل سوزی باعث افزایش شدید آلاینده ها شد و عدد 260 را به ثبت رساند. توقف سوخت در این استان و دو استان دیگر انقلاب و تحول محسوب می شود.

وی در بخشی دیگر از سخنان خود درباره طرح تالاب های بین المللی گفت: کنوانسیون رامسر در سال 1949 به امضا رسید که این یک افتخار برای ایران است. 226 تالاب کشور در سال 1400 بر اساس تعاریف کنوانسیون به تصویب دولت رسید.

سرپرست معاونت دریایی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: طرح بین المللی حفاظت از تالاب ها با طرح ملی به کار خود ادامه می دهد و امسال 270 میلیارد تومان برآورد شده است و با تلاش سازمان حفاظت محیط زیست سال آینده به میزان قابل توجهی افزایش خواهد یافت.

لاهیجان زاده افزود: سعی کرده ایم از ظرفیت های بین المللی برای حفاظت از تالاب ها استفاده کنیم. از سال 1384 تا سال گذشته به تناوب از این ظرفیت استفاده کردیم. به عنوان مثال حداکثر مبلغ دریافتی 10 میلیون دلار برای دریاچه ارومیه و دو دریاچه دیگر بود و اتحادیه اروپا نیز کمک 10 میلیون یورویی را در نظر گرفته بود اما یک سال بعد از این طرح خارج شد و ژاپن از ظرفیت های بین المللی خارج شد.

آخرین اقدامات سازمان محیط زیست برای آشوراده

در بخشی دیگر از این جلسه حمید ظهرابی – معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست – درباره توقف عملیات عمرانی در جزیره آشوراده گفت: بیش از دو دهه است که گردشگری در آشوراده محل بحث است. در سازمان محیط زیست بحث توسعه طبیعت گردی و صرفه جویی در طبیعت مطرح می شود.

وی افزود: در برخی از مناطق آشوراده تفریحات گسترده و سرگرمی های متمرکز با یکدیگر تداخل پیدا کرده بود. از سوی دیگر واحدها به صورت جداگانه این طرح را اجرا کردند. در این شرایط درخواست توقف عملیات اجرایی و کارخانه را داشتیم.

نماینده محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: از تمام ظرفیت های دولتی برای ارتقای مشارکت مردمی و استفاده بهتر از ظرفیت های مردمی در این منطقه استفاده کرده ایم علاوه بر این جلسات کارشناسی با فرمانداران و ده ها ساعت مذاکره با نمایندگان داشته ایم. وزارت میراث فرهنگی بنیاد مسکن و وزارت آموزش و پرورش.

وی افزود: توافقات خوبی انجام شد و قرار شد برخی ساخت و سازها به داخل روستا منتقل شود و در طرح دهیاری بازنگری شود. همچنین با مؤسسات آموزشی به توافق رسیدیم تا اولین کمپ آموزشی محیط زیستی کشور در این زمینه ایجاد شود. علاوه بر این با شیلات توافق شد که فقط از ساختمان های موجود استفاده شود و موزه ایجاد شود. از سوی دیگر 20 واحد اقامتی طبیعت گردی در قالب تعاونی های محلی در اختیار محلات قرار گیرد.

ظهرابی ادامه داد: در برخی نقاط آشوراده آب در 100 سال گذشته پیشرفت هایی حاصل شده است. قرار بر این شد که این قطعات باید کارکرد حفاظتی داشته باشند و هیچ ساخت و ساز در این مناطق صورت نگیرد.

وی تاکید کرد: پیش از این ظرفیت 80 نفر برای اقامت در آشوراده پیش بینی شده بود اما با وجود همه فشارها با آن موافقت نکردیم.

تلاش برای اختصاص 10 درصد از عوارض بزرگراه ها به مدیریت پسماند شمال کشور

در ادامه این جلسه امید حاجتی – معاون توسعه مدیریت حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط زیست – درباره بودجه سال آینده این سازمان گفت: توانستیم تعداد تصمیمات پیشنهادی را هم از نظر ظرفیت درآمدی پیشنهاد دهیم. و ظرفیت قانونی در لایحه مالی به مجلس نروژ ارسال شده است و در صورت تصویب عمومی حدود شش یا هفت مصوبه ویژه محیط زیستی خواهیم داشت و شاهد تحول مثبتی در این زمینه خواهیم بود. برخی از این تصمیمات منطقه ای و برخی دیگر جاری است.

وی با ذکر مثالی گفت: قرار است 10 درصد از عوارض بزرگراه های منتهی به استان های شمالی کشور به مدیریت پسماند در آن مناطق اختصاص یابد. همچنین مقرر شد 10 درصد از عوارض آلایندگی برای بهبود شرایط محیطی استفاده شود.

حاجتی افزود: یکی از مسائل ایجاد تعادل بین نیازهای حفاظت و توسعه محیط زیست جامعه است. اگر به عنوان مثال در صورت امکان بهره برداری از مواد معدنی در یک منطقه به دلایل زیست محیطی باید عوارضی برای بهبود وضعیت منطقه در نظر گرفت تا هم معدن کار کند و هم محیط زیست آسیب نبیند.

پیگیری اصلاح قانون بکارگیری سلاح

در ادامه این جلسه سرهنگ جمشید محبت خانی – رئیس یگان حفاظت محیط زیست – گفت: در سال ۱۳۸۸ هشت محیط بان در زندان بودند که ۶ نفر از آنها محکوم شدند. اما در حال حاضر با وجود افزایش اقدامات عملیاتی تنها یک محیط بان در کرمان وجود دارد که حکم قصاص دارد.

وی در پایان گفت: هفته گذشته با کمیسیون امنیت ملی مجلس جلسه داشتیم و قرار شد در قانون استفاده از سلاح توسط نیروی انتظامی و نیروی انتظامی کلمه نیروهای مسلح ذکر شود و امیدواریم که این سوالات در Folketing رای داده خواهد شد.

انتهای پیام

Back to top button