کارتر؛ روشنگری جلوتر از زمانه!

کارتر؛ روشنگری جلوتر از زمانه!

معمولاً از جیمی کارتر رئیس جمهور سابق آمریکا که دیروز در 100 سالگی درگذشت دوره چهار ساله ریاست جمهوری او و تحولات مهم آن زمان از بحران اقتصادی داخلی و توافق کمپ دیوید بین مصر و اسرائیل تا … صحبت می کند. سقوط پادشاه و حادثه سفارت آمریکا در تهران و عادی سازی روابط با چین مورد بحث قرار می گیرد.

به گزارش یومیر صابر گل عنبری در یادداشتی تلگرامی نوشت:

معمولاً از جیمی کارتر رئیس جمهور سابق آمریکا که دیروز در 100 سالگی درگذشت دوره چهار ساله ریاست جمهوری او و تحولات مهم آن زمان از بحران اقتصادی داخلی و توافق کمپ دیوید بین مصر و اسرائیل تا … صحبت می کند. سقوط پادشاه و حادثه سفارت آمریکا در تهران و عادی سازی روابط با چین مطرح است اما کارتر پس از ریاست جمهوری مورد غفلت قرار می گیرد.

کارتر یک «مسیحی متدین» بود و زندگی او پس از انتخابات ریاست جمهوری با تأسیس مرکز فعالیت های بشردوستانه کارتر دنیای دیگری است. در جهان پس از ریاست جمهوری دیدگاه کارتر نسبت به اسرائیل و مناقشه فلسطین به تدریج با توسعه شهرک ها و اشغال بیشتر سرزمین های فلسطینی تغییر کرد و با به کارگیری دانش و تجربه عملی خود به انتقاد از اسرائیل روی آورد و در سال 2006 او کتاب «فلسطین؛ رژیم آپارتاید» را «صلح نه آپارتاید» خواند و از سیاست آمریکا انتقاد کرد.

وی هدف از نگارش این کتاب را بیان حقایقی درباره فلسطین دانست که مردم آمریکا از آن بی خبرند و گفت: «به دلیل فعالیت چشمگیر لابی حامی اسرائیل و عدم وجود صداهای فعال مخالف» خبری از آن نیست. بحث در مورد وضعیت فلسطین در ایالات متحده

این کتاب در زمانی نوشته شده است که نخبگان و رسانه های آمریکایی به اندازه امروز در معرض انتقاد از اسرائیل نبودند و لابی اسرائیل با حمله ای سنگین سعی در خاموش کردن هر صدای معترض داشت. این کتاب کارتر مانند بمب در آمریکا منفجر شد و از هر سو مورد هجوم این لابی و سلاح های سیاسی و رسانه ای آن قرار گرفت تا جایی که زشت ترین سخنان و توهین ها به او زده شد و او را یهودی ستیز نامیدند.

در این میان استعفای کنت استاین مدیر مرکز کارتر ضربه سختی به کارتر بود. در همان زمان استین موجی از استعفا را در مرکز رهبری کرد و بسیاری از اعضای یهودی آن را با خود برد. مرکز سیمون ویزنتال یکی از مهم ترین مراکز حمایت از یهودیان در جهان نیز در بیانیه ای هزاران امضا علیه کارتر جمع آوری کرد و او را «سخنگوی مسئله فلسطین» و «یکی از شدیدترین منتقدان اسرائیل» خواند.

چند ماه پس از نوشتن این کتاب با وجود فشارهای زیاد کارتر در مصاحبه با روزنامه انگلیسی آبزرور تاکید کرد که از توصیف اسرائیل به عنوان آپارتاید پشیمان نیست و «این کلمه دقیق ترین توصیف از وضعیت فلسطین است». اما با ادامه حمله و فشارها پس از سه سال از نگارش کتاب ناچار به توضیح در این باره شد که نوعی «عذرخواهی» از یهودیان تلقی می شد.

اما کتاب کارتر که به یکی از پرفروش ترین کتاب های آمریکا تبدیل شد کار کرد و فصلی تاریخی برای بحث و جدل پیرامون اسرائیل و سیاست آپارتاید آن در آمریکا باز کرد و به یکی از عوامل تداوم افول نخبگان اسرائیل تبدیل شد. پایگاه سیاسی و اجتماعی آمریکا در این دو دهه بود.

پس از دو دهه با شروع جنگ غزه خاطره کارتر در اذهان مخالفان اسرائیل در آمریکا زنده شد. تا جایی که این بار سرسخت ترین منتقدان کارتر که از جنایات و نسل کشی در غزه در سال گذشته تحت تأثیر قرار گرفته بودند به عذرخواهی از او روی آوردند.

به عنوان مثال پیتر بینارت که از او به عنوان “نفوذترین لیبرال صهیونیست نسل خود” یاد می شود در نامه ای عذرخواهی به کارتر نوشت: “اکنون حقایق واضح است. من فکر می کنم آنچه کارتر در سال 2006 گفت نشان داد که الحق جلوتر بود. زمان او

همچنین استیو بیرمن یکی از فعالان برجسته یهودی سابق در مرکز کارتر در اوایل سال 2024 و پس از گذشت سه ماه از جنگ غزه با ارسال نامه ای به کارتر به دلیل اعتراض به کتابش و ترک موسسه عذرخواهی کرد و نوشت که اکنون متوجه شده است که اشغال اسرائیل یک پروژه با اهداف استعماری بود.

ناگفته نماند که مرکز کارتر در غزه و کرانه باختری نیز فعالیت های بشردوستانه داشت و سه انتخابات در فلسطین از جمله آخرین انتخابات در سال 2006 را که به پیروزی حماس انجامید و سلامت آن را تایید کرد زیر نظر داشت. او چندین بار برای دیدار با رهبران حماس به غزه و دمشق (قبل از بحران سوریه) رفت و نشست عکس او با هنیه (نخست وزیر وقت فلسطین) در غزه بار دیگر اعتراض محافل اسرائیلی در آن زمان را برانگیخت.

کارتر با این سفرها به منطقه به دنبال صلح از طریق راه حلی برای این درگیری تاریخی در منطقه بود که آن را یک مشکل و بحران انسانی می دانست. اما مراکز قدرت در آمریکا و اسرائیل از او پیروی نکردند و تحولی که در دیدگاه او در این زمینه ایجاد شد و با انتشار کتابش بیشتر نمایان شد او را از این مراکز عصبانی کرد و به موفقیتی دست نیافت.

* بازنشر مطالب سایر رسانه ها در یومیر به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع مخاطبان است.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا