چه خبر از اجرای طرح یک میلیارد درخت؟

چه خبر از اجرای طرح یک میلیارد درخت؟

نماینده حقوق جنگل ها در سازمان منابع طبیعی گفت: برای ادامه اجرای طرح کاشت یک میلیارد اصله مکاتباتی انجام داده ایم. یک میلیارد درخت به عنوان شعار نمادین انتخاب شده و به معنای حل مشکل با کاشت این تعداد درخت نیست.

نقی شعبانیان در گفت وگو با یومیر وی در خصوص رویکرد دولت چهاردهم به طرح یک میلیاردی درختکاری گفت: دولت هنوز وارد این حوزه نشده است. امیدواریم به زودی رئیس سازمان منابع طبیعی مشخص شود.

وی ادامه داد: برای ادامه اجرای طرح کاشت یک میلیارد اصله مکاتبه داشته ایم. یک میلیارد درخت به عنوان شعار نمادین انتخاب شده و به معنای حل مشکل با کاشت این تعداد درخت نیست. ما باید میلیاردها درخت بکاریم. ماده 15 قانون افزایش بهره وری از تولید حدود 10 میلیارد اصله درخت را تکلیف کرده است.

معاون حقوقی جنگل ها در سازمان منابع طبیعی با بیان اینکه رئیس جمهور شهید در دولت گذشته دستور کاشت یک میلیارد نهال را صادر کرد اذعان داشت: انتقادات زیادی به این طرح وارد شد و باید تلاش کنیم که به درستی انجام شود و اشتباهات به حداقل برسد. . خوشبختانه مطالعات خوبی در سازمان منابع طبیعی انجام شده و از مطالعات این طرح بهره مند شده ایم و با بررسی آن در مورد گونه های مناسب برای هر منطقه و نحوه اجرای طرح تصمیم گرفتیم.

وی همکاری چند دستگاه برای اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت را یادآور شد: سازمان منابع طبیعی طرح یک میلیارد اصله درخت و اقدامات انجام شده در این زمینه را بررسی کرد. این طرح پیشنهاد شد. پس از تصویب آن در وزارت جهاد کشاورزی رئیس جمهور شهید بر اجرای آن تاکید کرد و مقام معظم رهبری در 24 اسفند 1401 تاکید کردند که هر ایرانی باید سه اصله نهال بکارد و برای تحقق این امر نیاز به همکاری همه نهادها است. تاکید ایشان نشان از درک ضرورت انجام این کار در بالاترین سطح تصمیم گیری دارد اما در همان دولتی که رئیس جمهور آن بر ضرورت اجرای طرح کاشت یک میلیارد درخت تاکید داشت از این طرح به ویژه حمایت نشد. در مورد اعتبار اصلا پشتیبانی نشد.

شعبانیان با تاکید بر اینکه ایران نیاز به کاشت بیش از یک میلیارد اصله درخت دارد گفت: ماده 15 قانون افزایش بهره وری در سال 1388 تدوین شد و بر این اساس دولت موظف است سرانه فضای سبز را از 1700 متر مربع به 1700 متر مربع افزایش دهد. 2500 متر مربع. کارشناسان در همان زمان مطالعه کردند و به این نتیجه رسیدند که برای رسیدن به این هدف نیاز به تولید حدود 10 میلیارد درخت داریم. از سال 2009 تا 2009 قرار بود این اتفاق بیفتد اما متاسفانه حتی یک متر فضای سبز در هر اضافه شد. میزان تخریب بیشتر بود.

معاون امور جنگل های سازمان منابع طبیعی ضمن بیان اینکه در ماده 22 قانون هوای پاک به موضوع افزایش سطح سبز اشاره شده است تاکید کرد: این قوانین پشتوانه کارشناسی دارد اما در اجرا و اقدامات انجام شده اتفاق خاصی نمی افتد. کمتر از میزان تخریب است بنابراین باید به درختکاری توجه بیشتری کنیم.

وی با اشاره به رویکرد برنامه های توسعه ای به درختکاری گفت: در اجرای اولین برنامه توسعه یعنی از سال 68 تا 72 تنها 720 میلیون اصله نهال در نهالستان های جنگلی بخش دولتی تولید و کاشته شد و از جمله تلاش بخش خصوصی به حدود یک میلیارد درخت می رسد. خوشبختانه اکنون این درختان با موفقیت در کشور ایجاد شده و وجود دارند. انتظار می رفت این روند سال به سال افزایش یابد اما متاسفانه برعکس بود و در برنامه دوم توسعه 500 نهال در برنامه سوم 300 بوته در برنامه چهارم 260 بوته در برنامه پنجم 160 نهال تولید شد. گیاهان و در برنامه ششم 140 میلیون درخت کاشته شد و حدود 30 میلیون درخت کاشته شد یعنی در توجه به درختان روند نزولی داشتیم.

شعبانیان افزود: رتبه ایران در تولید گازهای گلخانه ای در زمان اجرای اولین برنامه توسعه 20 بود اما اکنون در این زمینه در رتبه ششم هستیم که نشان دهنده توسعه مشکلات زیست محیطی است. بسیاری از کشورهای جهان از جمله کشورهای اروپایی این گرایش را دارند. برخی از این کشورها شعارهای زیست محیطی خوبی می دهند اما جنگل های اروپا در حال نابودی است. به طور کلی جنگل ها و کارکردهای آن در دنیا مغفول مانده است و متاسفانه ما نیز همین مشکل را داریم پس باید به درختان توجه بیشتری کنیم.

وی در ادامه تصریح کرد: انتظار ما از دولت چهاردهم بیشتر است و تیمی که در حال تشکیل است توقع ما را بیشتر می کند که بر منابع طبیعی تاکید بیشتری شود زیرا آمار منتشر شده از وضعیت جنگل ها شوخی نیست و خطرناک است.

معاون جنگلداری سازمان منابع طبیعی ادامه داد: خوشبختانه تاکنون عملکرد دولت بد نبوده و کمیسیون برنامه و بودجه فعال شده و با پیگیری های انجام شده ربانی سازمان برنامه و بودجه دکتر را منصوب کرده است. مسجدی که فردی با تجربه است به نماینده ویژه احیای جنگل های زاگرس. البته در سال های گذشته نیز اقداماتی انجام شد اما امیدوارم این بار به نتیجه خوبی برسیم زیرا این موضوع کمی جدی تری گرفته شده است.

وی افزود: به چند استان از جمله کردستان کرمانشاه ایلام اصفهان چهارمحال و بختیاری سفر کردیم و با استانداری سازمان برنامه ریزی و مدیریت جلساتی داشتیم. استان ها را برگزار کردیم. کارشناسان سازمان برنامه و بودجه و نماینده ویژه آقای محمدی – رئیس سازمان برنامه و بودجه – در این سفرها همراه ما است. تاکنون خروجی عملی این جلسات بد نبوده و توجه استان ها به سمت اداره کل منابع طبیعی جلب شده است و قرار است پس از بررسی و تشخیص نیاز استان ها این اتفاق بیفتد. زاگرسی باید با رئیس سازمان برنامه و بودجه و کمیسیون مربوطه در مجلس جلساتی داشته باشیم تا بتوانیم برای احیای جنگل های زاگرسی گام برداریم. شدت فشار و تخریب بیش از اقدامات انجام شده است. در این شرایط باید اقداماتی در سطح وسیع تری انجام شود تا بتوانیم بر گرانی ویرانی غلبه کنیم.

شعبانیان در پایان تصریح کرد: کارگروهی را با حضور فرمانداران تشکیل می دهیم و برای سایر مناطق رو به رشد مانند هیرکانی و ایرانی تورانی و … نیز این کار را انجام می دهیم تا بتوانیم نتیجه خوبی بگیریم. امیدوارم مردم و سیاستمداران دور هم جمع شوند و بر این مشکلات فائق آیند زیرا اگر درخت از بین برود همه ما نابود می شویم و نابودی درخت تهدیدی برای کره زمین است زیرا بسیاری از مسائل زندگی به درختان بستگی دارد.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا