چرا سکته قلبی در جوانان خطرناک تر از افراد مسن است؟
در گفتگو با آنا مطرح شد؛
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به تشریح علل خطرناک سکته قلبی در جوانان نسبت به سالمندان پرداخت و به افزایش مراجعه جوانان به پزشکان به دلیل بیماری های قلبی عروقی اشاره کرد.
به گزارش خبرنگار آنا بیماری های قلبی عروقی سهم بسیار زیادی از مرگ و میر ناشی از این بیماری ها را در هر کشور به خود اختصاص می دهند طبق آمار سالانه حدود 19 میلیون نفر در جهان به دلیل بیماری های قلبی عروقی جان خود را از دست می دهند. همچنین بیماری قلبی 35 درصد از کل مرگ و میرها در یک سال و 46 درصد از مرگ و میرهای ناشی از بیماری های غیرواگیر را تشکیل می دهد.
از سوی دیگر بر اساس آمار سازمان غذا و دارو بیشترین میزان مصرف تجهیزات و ملزومات پزشکی از بخش قلب و عروق بیشترین مصرف را در کشور دارد.
هزینه های بالای بیماری های قلبی عروقی بر جامعه
همانطور که از آمار فوق مشخص است بیماری های قلبی عروقی می تواند هزینه های زیادی را به جامعه تحمیل کند که این هزینه ها شامل تشخیص و درمان بیماری های قلبی هزینه کاهش بهره وری ناشی از ناتوانی افراد به دلیل این بیماری ها و در نتیجه اثرات منفی بر درآمد ناخالص هزینه های اجتماعی از جمله حمایت بیمه ای از افراد بیمار و ناتوان از بیماری های قلبی بار مالی بر سیستم های بهداشتی و درمانی و منابع آن و نیز غیر. این دقیقاً مانند مرگ های زودرس و کنار گذاشتن افراد از چرخه زندگی و غیره است.
به عنوان مثال هزینه های مستقیم پزشکی و کاهش بهره وری ناشی از بیماری عروق بیماری کرونا قلب در ایالات متحده در سال 2010 حدود 108 میلیارد دلار برآورد شد و پیش بینی می شود که این هزینه ها تا سال 2030 به 218 میلیارد دلار برسد. این تنها هزینه های ناشی از کاهش بهره وری ناشی از این بیماری ها که اگر هزینه های دیگر را کنار بگذارید قطعا این رقم بسیار بالا خواهد بود.
چرا افزایش بیماری های قلبی عروقی
یکی از نگرانی های جهانی افزایش بیماری های قلبی عروقی به ویژه در بین جوانان است که عوامل زیادی در آن دخیل هستند. وحید اسلامی متخصص قلب و عروق و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتگو با خبرنگار آنا گفت: متاسفانه مصرف دخانیات مانند سیگار قلیان و … از عوامل زمینه ساز بیماری های قلبی عروقی است. بیماری ها افزایش یافته است.» بی تحرکی ورزش نکردن چاقی فشار خون و دیابت و سابقه خانوادگی بیماری های قلبی عروقی بسیار زیاد است استرس و آلودگی هوا نیز در تشدید این فرآیندها دخیل است.
وی افزود: متأسفانه در سنین پایین شاهد بیماری قلبی و غرق شدن افراد هستیم که عامل این رفتار نادرست و مضر است.
چرا سکته مغزی در جوانان خطرناک تر است؟
این استاد دانشگاه در خصوص تفاوت نتایج سکته قلبی در جوانان و افرادی که وارد میانسالی شده اند نیز گفت: در دوران سالمندی زمانی که فرد دچار تنگی عروق می شود ممکن است رگ های ثانویه به او کمک کنند. . اما در سنین پایین چون فرآیند عروقی ثانویه هنوز به طور کامل شکل نگرفته است و به اصطلاح ذخیره قلبی برای سکته آنها وجود ندارد ممکن است خطر بیشتر باشد.
وی با بیان اینکه آمار بیماری های قلبی همچنان در سالمندان بیشتر است گفت: با این حال تعداد مراجعه جوانان به ما برای بیماری های قلبی عروقی افزایش یافته است و این جای تعجب دارد.
وی با بیان اینکه در حال حاضر تمامی رگ ها با عمل آنژیوپلاستی قابل باز شدن هستند گفت: در حال حاضر با توجه به پیشرفت های صورت گرفته از طریق آنژیوگرافی و کاشت استنت و بالون در کشور تعداد جراحی های قلب باز در کشور بسیار کمتر از گذشته است. کشتی ها در واقع بیش از 80 درصد عروق و حتی 100 درصد عروق تحت شرایط خاصی با استنت و بالون باز می شوند و تعداد جراحی های قلب باز کاهش یافته است.
وی در ادامه با بیان اینکه سالانه 160 هزار نفر بر اثر بیماری های قلبی و عروقی جان خود را از دست می دهند گفت: از سوی دیگر از هر پنج مرگ یک نفر به دلیل سکته حاد قلبی است. هر بیمار قلبی که هر دقیقه به اورژانس مراجعه می کند به او آسیب می رساند بنابراین هر بیمار باید به محض احساس درد قفسه سینه و بروز علائم بیماری قلبی به اورژانس مراجعه کند.