پیشرو در اندیشه وحدت حوزه و دانشگاه

پیشرو در اندیشه وحدت حوزه و دانشگاه

هفتم آذرماه یادآور ظهور مجاهدان خستگی ناپذیر و فرهیخته آیت الله محمد مفتح است که از پیشگامان ایده اتحاد جماعت و دانشگاه بود. این شهید والامقام در راه تحقق این اندیشه و آرمان والای برخاسته از اندیشه نورانی امام راحل تلاش بی وقفه ای انجام داد و سختی های بسیاری را متحمل شد.

به گزارش یومیر به نقل از ایکنا محمد مفتح در 28 خرداد 1307 هجری قمری در همدان به دنیا آمد و از همان دوران کودکی احکام و ادبیات اسلامی را نزد پدرش که از مبلغان مشهور این شهر بود فرا گرفت. پس از اتمام تحصیلات اولیه برای فراگیری علوم اسلامی در سطح اجتهاد به حوزه علمیه آیت الله آخوند ملا حمدانی رفت.

این عالم مجاهد سپس برای گسترش فعالیت دینی خود در دانشگاه تصمیم به تحصیل در رشته فلسفه گرفت و در نهایت با ارائه پایان نامه «حکمت الهی و نهج البلاغه» در مقطع دکتری به پایان رسید. پس از آن مفتح به تدریس معارف دینی در مدرسه و دانشگاه پرداخت و برای گسترش احکام اسلام در بین مردم سخنرانی کرد. او متوجه شد که استعمارگران برای رسیدن به اهداف خودخواهانه خود در صدد توطئه هایی هستند تا دانشگاهیان و کشیشان را از هم جدا کنند بنابراین از تمام توان خود برای اتحاد این دو طبقه استفاده کرد. وی بدین ترتیب مجالس علمای خود را آموزش داد و نیروهای جوان را برای مبارزه با رژیم پهلوی تربیت کرد و برای سازماندهی دانشجویان و بحث و تبادل نظر در مورد مسائل دینی مجمع «نشست های علمی اسلام شناسی» را برای نشان دادن چهره واقعی ایجاد کرد. اسلام به مردم اما فعالیت های گزارش شده این انجمن باعث شد رژیم پهلوی این مرکز را تعطیل کند.

شهید مفتح با آغاز نهضت انقلاب اسلامی در دهه 40 برای مبارزه با ظلم و ستم رژیم پهلوی فعالیت خود را از سر گرفت و با سخنرانی های فراوان سعی در ایجاد وحدت و همدلی در بین مردم داشت. اما همین امر سازمان اطلاعات و امنیت (ساواک) را بر آن داشت تا او را دستگیر کند. این مبارز انقلابی پس از آزادی فعالیت علمی و تبلیغی خود را در حسینیه ارشاد ادامه داد و با تعطیلی این مرکز به دستور دولت وقت امامت جماعت مسجد جاوید و قبا را بر عهده گرفت تا اینکه پذیرفت. اقامه نماز عید سعید فطر در 13 شهریور 1357 هجری شمسی و شرکت در راهپیمایی میلیونی در این روز نقش موثری در پیروزی انقلاب اسلامی داشت و زمینه را فراهم کرد. قیام هفده شهریور در این روز محمد مفتح بار دیگر توسط ساواک دستگیر و پس از دو ماه آزاد شد. سپس امامت جماعت مسجد قبا را تا پیروزی انقلاب اسلامی دوباره به عهده گرفت.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز فعالیت های شهید مفتح با همان شور دوران استبداد ادامه یافت. وی به درخواست دانشجویان دانشکده الهیات و پس از مشورت با استاد مرتضی مطهری سرپرست دانشکده الهیات تهران شد و همزمان کمیته منطقه 4 تهران را تشکیل داد. در سالروز رحلت آیت الله سید مصطفی خمینی فرزند ارشد امام خمینی (ره) دکتر مفتاح برای اولین بار سمینار وحدت حوزه و دانشگاه در دانشکده الهیات. پس از آغاز جنگ های داخلی در لبنان به رهبری رژیم صهیونیستی و با حمایت برخی کشورهای عربی منطقه که برای سرکوب شیعیان و فلسطینی ها برنامه ریزی شده بود آیت الله مفتح کمک های نقدی قابل توجهی را جمع آوری و به لبنان ارسال کرد. وی معتقد بود: اساسی ترین چیز برای پیشرفت بیشتر شیعیان لبنان سطح بالای آموزش و فرهنگ لبنان است.

این عالم وارسته با انجام فعالیت های علمی و فرهنگی در شورای انقلاب و تلاش برای ایجاد وحدت بین حوزه و دانشگاه خدمات بسیار ارزنده ای انجام داد. اما منافقین همواره برای هجوم به نظام نوپای اسلامی سعی در تخریب چهره های برجسته نظام داشتند. به همین منظور گروه فرقان در ششم دی ماه 1358 هجری شمسی این آزاده را هنگام ورود به دانشکده الهیات تهران کشت. . به خود شلیک کردند و آنها را کشتند.

* بازنشر مطالب سایر رسانه ها در یومیر به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع مخاطبان است.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا