هوش مصنوعی زهر مار را خنثی می کند
گروهی از محققان با استفاده از هوش مصنوعی پروتئین هایی را برای اتصال به سموم خطرناک سم مار و خنثی کردن آن ها تولید کرده اند که روی موش ها موثر بود.
به گزارش خبرگزاری آنا به نقل از Interesting Engineering دیوید بیکر برنده جایزه نوبل شیمی در سال 2024 تحقیقاتی را برای درمان مارگزیدگی انجام داده است. او در این تحقیق توضیح داد که چگونه می توان سموم کشنده بزاق مار را توسط پروتئین های طراحی شده با هوش مصنوعی خنثی کرد. محققان امیدوارند این روش موثرتر کم خطرتر و ارزان تر باشد.
سوزانا واسکز تورس نویسنده ارشد این مطالعه و محقق در آزمایشگاه بیکر دانشگاه واشنگتن می گوید: «من فکر می کنم طراحی پروتئین درمان های مارگزیدگی را در دسترس مردم کشورهای در حال توسعه قرار می دهد».
مارها سالانه 1.8 تا 2.7 میلیون نفر را نیش می زنند و چنین رویدادی منجر به مرگ حدود 100000 نفر می شود. قربانیان مارگزیدگی عموماً در مناطقی با سیستم های بهداشتی ضعیف مانند آفریقا آسیا و آمریکای لاتین زندگی می کنند. پادزهرهای سنتی از پلاسمای حیوانی ساخته می شوند که چالش های زیادی از جمله هزینه بالا کارایی محدود و عوارض جانبی جدی دارد.
از سوی دیگر تنوع مارگزیدگی نیز درمان آن را پیچیده تر می کند زیرا پادزهرهای فعلی اغلب گونه های خاصی را هدف قرار می دهند. اما پیشرفت در تحقیقات سموم و ابزارهای کامپیوتری عصر جدیدی را در درمان مارگزیدگی آغاز کرده است.
محققان تیم بیکر با همکاری تیموتی پاتریک جنکینز از دانشگاه فنی دانمارک هوش مصنوعی را برای طراحی پروتئین هایی برای اتصال به سموم سه انگشتی (از جمله کشنده ترین اجزای زهر کبری) و خنثی کردن آنها کنترل کردند. این سموم به سیستم ایمنی حمله می کنند و درمان های مرسوم در برابر آنها بی اثر هستند.
آنتی توکسین های جدید با آزمایش بر روی موش هایی که در معرض چنین سمی قرار داشتند باعث بقای 80 تا 100 درصدی شدند. اگرچه این پروتئین ها تمام پیچیدگی زهر را خنثی نمی کنند چنین دستاوردی گام مهمی در توسعه یک درمان موثر در نظر گرفته می شود.
پروتئین های جدید از میکروب ها تولید می شوند و نیاز به ایمن سازی حیوانات را از بین می برند و هزینه های تولید را کاهش می دهند. اندازه کوچک این مواد به آنها اجازه می دهد تا به راحتی به بافت نفوذ کنند و سموم را سریعتر از درمان های فعلی خنثی کنند.