نان به نرخ زور! – یومیر
از دوازدهم شهریور ماه خبری مبنی بر افزایش قیمت نان در تهران در رسانه ها و شبکه های اجتماعی منتشر شد و از همان روزهای اول بود که نانوایان بدون اطلاع به صورت خودسرانه اقدام به افزایش قیمت نان کردند.
به گزارش یومیر به نقل از وطن مزر از دوازدهم شهریور ماه خبری مبنی بر افزایش قیمت نان در تهران در رسانه ها و شبکه های اجتماعی منتشر شد و از همان روزهای اول بود که نانوایان به صورت خودسرانه قیمت را بالا بردند. نان بدون اطلاع در 19 شهریور امسال قیمت های جدید نان در تهران اعلام شد اما در سکوت سنگین وزارت جهاد کشاورزی و پس از انتشار قیمت های جدید این قیمت ها به صورت علنی رعایت نشد. نانوایان به فروش نان با دو برابر قیمت مصوب ادامه دادند. و حتی در حال حاضر بسیاری از نانوایی ها 2 تا 3 برابر قیمت می فروشند.
این گران فروشی در حالی اتفاق می افتد که قیمت جدید نان رسما بین 40 تا 66 درصد افزایش یافته است.
*”نمی خواهی بخری!”
بر اساس قیمت مصوب جدید نان که اخیرا اعلام شد نان سنگی ساده 5 هزار تومان بربری ساده با آرد نوع یک 2 هزار و 500 تومان بربری ساده با آرد نوع دو 3 هزار و 500 تومان و نان لواش با نوع 700 تومان است. و لواش نوع دو 900 تومان نان تافتون سنتی با آرد نوع یک 1260 تومان و نوع دو 1500 تومان نان تافتون ماشینی با آرد نوع یک 850 تومان و نوع دو 1200 تومان.
طبق مشاهدات میدانی خبرنگار «وطن امروز» نانوایی بربر در حوالی دفتر روزنامه حوالی میدان فردوسی نان معمولی را از دستگاه کارت خوان شخصی و نه کارت خوان هوشمند 6000 تومان و از 10 تا 12 هزار تومان دریافت می کند. برای نان کنجدی می فروشد و می گوید: گزارش من از هیچکس نمی ترسم شما نمی خواهید بخرید!
در این شرایط نانوای نادانی که هر روز 12 تنور می پزد حداقل 2 میلیون و 100 هزار تومان از مردم بیشتر دریافت می کند و با گران فروشی کنجد و تخلفات دیگر مانند آرد و نایلون و کم فروشی تا 6 میلیون تومان سود می برد. روزی و غیر قانونی می شود و می گوید از هیچکس نمی ترسم.
این در حالی است که اقدامات این نانوایی بارها از سوی خبرنگار «وطن امروز» و افراد دیگر گزارش شده و هنوز پس از ماه ها تماسی با وی صورت نگرفته است. متن تصویر پیگیری در سامانه 124 وزارت صنعت معدن و تجارت می باشد.
مشاهدات ما نشان می دهد در خیابان گلریزان در محله والنجک نانوایی سنگکی وجود دارد که هر نان سنگکی را به جای 5 هزار تومان 10 هزار تومان می فروشد. نانوا در پاسخ به اعتراض خریدار می گوید از اینجا نخرید و اجازه نمی دهد خریدارش از دستگاه ها برای فروش نان استفاده کند.
* وضعیت فروش نان کنجدی اسفبارتر است
وضعیت فروش نان کنجدی اسفبارتر است. اگرچه سازوکاری برای فروش نان به این شکل در نظر گرفته شده است اما نانوایان تهرانی این محصولات را با قیمت های بسیار بالاتر و با سود غیرعادی به فروش می رسانند بنابراین قیمت نان کنجدی سنگک که باید بین 6500 تا 9000 تومان باشد به فروش می رسد. آسان و بدون نظارت 15 تا 30 هزار تومان.
نانوایی سنگک در خیابان سهروردی شمالی نان سنگک را 10 هزار تومان و کنجد دو طرفه را 30 هزار تومان می فروشد. نانوا در پاسخ به گرانی با صدای بلند برای شنیدن همه می گوید: «دیگر از اینجا نان نخرید».
برای جلوگیری از گرانی قیمت هر واحد کنجد 10 گرمی 1500 تومان است. می توان به هر نان بربر 1 تا 2 واحد کنجد و به نان سنگک 1 تا 3 واحد به درخواست مشتری اضافه کرد اما در نانوایی ها به این موارد توجه نمی شود.
بر این اساس حداکثر افزایش قیمت ناشی از کنجد برای نان بربر 3 هزار تومان و نان سنگک 4 هزار و 500 تومان در نظر گرفته شده است. این در حالی است که بسیاری از نانوایی ها تا 4 برابر این قیمت را از مشتری دریافت می کنند و هیچ گونه برخوردی با این تخلفات صورت نمی گیرد.
نانوایی دیگری در شرق تهران در محله رضویه نان ساده را 3500 تومان می فروخت که نان 1800 تومان بود حالا که قیمت نان 2500 تومان است همان نان ساده را با کیفیت پایین تر و وزن کمتر می فروشد. 4000 تومان و علیرغم اینکه بارها شکایت شده و ماه ها می گذرد و تخلفات همچنان ادامه دارد همانطور که در تصاویر زیر کد رهگیری این شکایات می باشد اما علیرغم گذشت ماه ها تمامی شکایات همچنان در حال بررسی است.
* بازار آنلاین نان به کلی رها شده است
بر فروش نان یارانه ای در اینترنت نظارتی وجود ندارد و کاملاً مسالمت آمیز است و محل گرانی و جولان برخی نانوایان برای تخلف شده است.
از این رو اتاق اصناف و سازمان جنایی کشور علاوه بر وزارت جهاد لندبروگ و استاننس هندلسلسکاب به عنوان نهادهای نظارتی نیز مسئولیت نظارت بر رعایت قیمت نان در نانوایی ها را برعهده دارند که شواهد نشان می دهد این کار را انجام نداده اند. . وظایف خود را به درستی
* عدم نظارت موثر
سوال اینجاست که چگونه نهادهای نظارتی هنوز نتوانسته اند به طور موثر بر این روند نظارت کنند؟ چرا پس از گذشت چندین سال و با وجود اجرای چندین سیاست اقتصادی همچنان این تخلفات بیشترین تخلف در جامعه است؟ چطور ممکن است یک نانوا با توهین و ظلم به مردم روزی 2 تا 6 میلیون تومان درآمد داشته باشد؟ این در حالی است که این رقم جدا از آرد فروخته شده به قنادی ها و نانوایان مستقل است.
* پاسخ اپراتور 124
اپراتور سامانه 124 در پاسخ به پیگیری وطن امروز علت عدم پیگیری و زمان بر بودن رسیدگی به شکایات مردمی را بیان کرد: سامانه 124 تنها در حوزه تخلفات مربوط به شکایات ارائه می کند. وزارت جهاد کشاورزی و وزارت جهاد کشاورزی همانگونه است که وزارت صامت در حال بررسی است. او متخصصان مجرب و مجربی ندارد و از نیروهای افتخاری با آموزش چند هفته ای برای رسیدگی به این شکایات استفاده می کند اما این موضوع مطرح شده است. بار دیگر در دولت چهاردهم و موضوع رسیدگی به شکایات نانوایی ها ممکن است در هفته های آینده به وزارت حریم خصوصی بازگردد.
* نیاز به بررسی کلی و شفافیت بیشتر
به گزارش «وطن امروز» پیشگیری از این تخلفات به یک مطالبه عمومی تبدیل شده است. انتظار شهروندان از سامانه 135 در سازمان تعزیرات حکومتی و سامانه 124 در سازمان صنعت معدن و تجارت به سرعت با این تخلفات برخورد خواهد شد. ادامه این روند نه تنها به سرکوب بیت المال و حقوق بشر منجر می شود بلکه باعث بدتر شدن اوضاع و جلوگیری از تحقق شعارهای کاهش تورم و افزایش تولید می شود.
برای جلوگیری از تخلفات برخی واحدهای نانوایی نیاز به نظارت دقیق تری احساس می شود. تخلفات متقابل بین مشتریان و نانوایی ها نیز باید در نظر گرفته شود. تشویق مشتریان به استفاده از سامانه کارتخوان هوشمند و ثبت خرید در آن می تواند به کاهش تخلفات و افزایش شفافیت در توزیع نان کمک کند.
در کل باید به دنبال راهکارهایی باشیم که ضمن کاهش تخلفات و تناقضات در توزیع نان عرضه نان را افزایش دهد. هوشمندسازی نان و نظارت بیشتر بر نانوایی ها و مشتریان می تواند گام های مثبتی در این راستا باشد.
انتهای پیام