نابودی برج های بلند با خطای انسان ها
ساختمان های فروریخته داستان های غم انگیز و نگران کننده ای را به دنبال دارند. در طول تاریخ ساختمان ها و آسمان خراش ها فرو ریختند تا تاریخ آنها در تاریخ به یادگار بماند.
به گزارش یومیر به نقل از فرارو فروریختن ناگهانی ساختمان های عظیم باعث بروز بلایای بیشماری در طول تاریخ شده است. سازه هایی که برای آرامش و آسایش مردم در سراسر جهان ساخته شده اند گاهی در کمتر از 10 ثانیه فرو می ریزند. دلایل فروریختن ساختمان ها چه بود؟ خطای انسانی چقدر در این سقوط ها نقش داشت؟ عوامل زیادی می توانند باعث بروز حوادث در سازه های بلند شوند اما تحقیقات نشان می دهد که یکی از این عوامل نوع خرابی است که بیشترین تاثیر را دارد.
ساختمان رونان پوینت لندن
در 16 می 1968 در شرق لندن یک جرقه ناگهانی باعث فروریختن یک ساختمان 22 طبقه شد. آیوی هاج که به تازگی خانه اش را از سازنده دریافت کرده بود زود از خواب بیدار شد تا برای خودش یک فنجان چای درست کند اما وقتی اجاق گاز را روشن کرد جرقه ناشی از نشت گاز باعث انفجاری ویرانگر شد. دیوارهای باربر و ستون های باربر از هم پاشیدند و طبقات یکی یکی مانند دومینو فرو ریخت تا در طبقه زیرزمین قرار گرفتند. وقتی رونان سقوط کرد 206 نفر در آن زندگی می کردند. اما در کمال تعجب تنها چهار نفر کشته شدند. اتصالات ضعیف بین دیوارها و ستون های مهندسی باعث شد یکی از جدیدترین برج های لندن به طور ناگهانی از صحنه ناپدید شود.
هتل نیو ورلد سنگاپور
در 15 مارس 1986 تمام شش طبقه هتل نیو ورد در کمتر از 60 ثانیه فرو ریخت. این ساختمان دارای هتل بانک و کلاب شبانه بود که همه آن ها با انبوهی از سنگ و فلز پیچیده شده بود ناگهان فروریخت و 50 نفر را بلعید. جسد بسیاری از آنها هرگز پیدا نشد. پس از بررسی ها محققان یک خطای فاحش را کشف کردند. مهندس سازه از محاسبه وزن ساختمان غفلت کرده بود و در نتیجه دنیای جدید آنقدر قوی نبود که بتواند خود را حفظ کند. در واقع هتل دنیای جدید از همان ابتدا محکوم به فنا بود.
ساختمان پلاسکو
ساعت 7:45 صبح 9 دی ماه 1393 بود که تلفن های سازمان آتش نشانی تهران زنگ خورد و فاجعه پلاسکو رخ داد. طبقه دهم پلاسکو ساختمانی که در زمان ساخت بلندترین برج تهران بود دچار آتش سوزی شد. حادثه وحشتناکی که باعث مرگ چند نفر شد. ساختمان به گاز شهری وصل نبود و به دلیل استفاده از بخاری های غیراستاندارد چندین بار آتش گرفته بود اما آن روز ماجرا متفاوت بود. پلاسکو 3 ساعت پس از آتش سوزی در حالی که آتش نشانان آتش را خاموش کرده بودند فروریخت زیرا هنوز افراد زیادی داخل آن بودند. فیلم ها و تصاویر نه تنها فروریختن ساختمان تجاری را نشان می داد بلکه فروریختن نماد مدرنیته جان بیش از 20 نفر از جمله 16 آتش نشان را گرفت.
ساختمان کلانشهر آبادان
سازندگان متروپل با الهام از بلندترین ساختمان های جهان برج های دوقلو در خیابان امیرکبیر آبادان ساختند اما یکی از برج ها ظهر دوشنبه دوم سال 1401 فروریخت. ساختمانی 10 طبقه نوساز که هنوز به بهره برداری نرسیده بود. و بزرگترین ساختمان تجاری آبادان نام گرفت. اوج ساعات گرم 2 ژوئن 1401 بود که فاجعه متروپل رخ داد. کارگران در طبقات بالا مشغول تکمیل برج بودند. اما طبقه همکف به عنوان گذرگاه باز شده بود بنابراین افراد زیادی به آنجا می رفتند. در روز فاجعه هر لحظه بر تعداد قربانیان افزوده می شد و خانواده های آبادانی عزادار می شدند. بنا به گزارش ها ساختار کلان شهر به حدی ضعیف بود که ستون های اصلی ترک خورده و نشست کرده بودند. اما سازندگان به هشدارها توجه نکردند و به ساخت و ساز ادامه دادند.
هتل رویال پلازا تایلند
در کمتر از 10 ثانیه ساختمان هتل رویال پلازا فرو ریخت و ساختمان 6 طبقه به آوار تبدیل شد. دلیل اصلی ریزش اضافه شدن طبقات بدون در نظر گرفتن استحکام ستون ها و پایداری زمین بوده است. 137 نفر در کمتر از چند ثانیه در 22 مرداد 93 کشته شدند و 227 نفر با یادگاری بر پیکرهای خود جا ماندند و تکه ای از بدن خود را از دست دادند. صاحبان هتل سعی کردند آن را به یک پاساژ تبدیل کنند اما کار نکرد.
ساختمان لوتوس در شانگهای چین
بلوک 7 یکی از حومه های اطراف رودخانه لوتوس در شانگهای در 27 ژوئن 2009 فروریخت. این مجتمع در حین ساخت فرو ریخت و همه کارگران به جز یک نفر توانستند جان خود را نجات دهند. پس از بررسی های فراوان مشخص شد که شرکت سازنده به مدت 5 سال غیرقانونی فعالیت داشته و مورد بازرسی قرار نگرفته است.
فروشگاه های زنجیره ای سامپونگ کره جنوبی
رونق ساخت و ساز در دهه 1980 در کره جنوبی با ساخت آسمان خراش ها و تغییر کاربری شهرها و محله ها همراه بود. سمپونگ هم از این قاعده مستثنی نبود در نیمه راه ساخت ساختمان سامپونگ از یک ساختمان اداری به یکی از بزرگترین فروشگاه های زنجیره ای تبدیل شد که به معنای نادیده گرفتن تمام الزامات طراحی فروشگاه از نظر مهندسی ساخت و ساز است. یک روز پس از افتتاح مغازه مهندسی عمران شکاف های ستون ها را دید. اما او اهمیتی نداد که در نهایت باعث فروریختن ساختمان شد و در 20 ثانیه بیش از 1600 نفر کشته و زخمی شدند.
ساختمان سوارکاری در بنگلادش
در سال 2013 ساختمان Sawar در داکا بنگلادش فروریخت تا به بزرگترین ریزش تصادفی در تاریخ مدرن تبدیل شود زیرا تمام کارگران نساجی در این ساختمان بودند همچنین عنوان مرگبارترین فاجعه کارخانه پوشاک در کارخانه های تاریخ یک بانک را به خود اختصاص داد. مسکن کارگری به محض مشاهده ترک ها طبقه اول و بانک تخلیه شد. اما مالکان هشدارهای شورا را جدی نگرفتند و یک روز پس از ترکیدن ستون ها ساختمان در اوج جمعیت فرو ریخت و 1134 نفر برای همیشه در زیر آن مدفون شدند و 2500 کارگر که بیشتر آنها زن و کودک بودند. مجروح شدند. پس از این حادثه بود که سازمان های حقوق بشری متوجه تراژدی انسانی صنعت پوشاک در بنگلادش شدند.
برج آسمان ویرجینیا
در 2 مارس 1973 برج ویرجینیا فرو ریخت و به تلی از خاک و گرد و غبار تبدیل شد. گفتنی است در زمان وقوع این حادثه هنوز عملیات عمرانی به پایان نرسیده بود و طبق برنامه قرار بود کار تا مرداد ماه ادامه داشته باشد. بررسی های کارشناسی نشان داد که علت این حادثه حرکت ستون های بتنی طبقه 22 و وزن زیاد طبقه 24 بوده است. این وضعیت باعث شد طبقات پایینی نتوانند فشار از بالا را تحمل کنند و در نتیجه ستون ها شکسته شد و ساختمان تخریب شد در نتیجه این حادثه 14 کارگر ساختمانی جان خود را از دست دادند و 34 نفر دیگر مجروح شدند.
در ساختمان های مورد مطالعه خطای انسانی عامل اصلی فروریختن بیشتر آنها در ابتدا بوده است. در موارد دیگر بی توجهی به علائم فروریزش و هشدار مسئولان عامل تخریب ساختمان ها بوده است. ساختمان هایی که فروریخت قرار بود برای بسیاری از مردم آرامش و آسایش به ارمغان بیاورد اما به دلیل خطای انسانی این فرصت از آنها گرفته شد و تنها خاطرات تلخ و شیرینی از آنها باقی ماند.
* بازنشر مطالب سایر رسانه ها در یومیر به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع مخاطبان است.
انتهای پیام