لزوم حفظ هویت محلات قدیمی در نوسازی و مرمّت ها

انتقاد از عدم تعیین تکلیف سازمان گردشگری تهران و جابجایی ردیف بودجه بدون اطلاع شورای شهر

رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران تاکید کرد: هویت محله های قدیمی تهران باید با نوسازی و مرمت حفظ شود.

به گزارش یومیر احمد علوی از اماکن تاریخی و میراث فرهنگی و بناهای تاریخی منطقه 5 از جمله سردخانه (دیوار یخچال) محله اسماعیلیان (حمام) درخت دیرپا که ثبت ملی شده است بازدید کرد. تکیه سر آسیاب و امامزاده جعفر (ع) با تاکید بر اینکه برای حفظ هویت تاریخی محله کن لازم است میراث فرهنگی به صورت جدی وارد آن شود اظهار داشت: یخچال و حمام تاریخی مربوط به دوره قاجاریه که بودند به دانشگاه شهید بهشتی واگذار شده و هیچ گونه مرمت و تلاشی برای حفظ آن از هیچ طرفی از دانشگاه نیست و به شهرداری و مدیریت شهری اجازه مرمت و نگهداری آن را نمی دهد.

علوی در ادامه بیان کرد: در محله کن دو نوع بحث میراث وجود دارد که اولی شامل حسینیه های با قدمت است که به زودی به ثبت میراث می رسد و دومی شامل بافت های تاریخی و آثاری است که باید به ثبت برسد.

این عضو شورای شهر افزود: بیش از 50 حمام تاریخی تهران نیاز به مرمت دارند و بسیاری از آنها کاربری خاصی ندارند.

به گفته رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران؛ هنوز هم محله کن میراب را دارد و توتستان های همت پایین را نیز تغذیه می کند.

علوی بیان کرد: در خصوص محله کن و محله دولاب بحث ما با شهرسازی و کمیته نما این است که اگر قرار است مرمت یا نوسازی انجام شود بافت اولیه این محله ها حفظ شود. نکته ترسناک محله های قدیمی این است که با بازسازی و مرمت هویت آن از بین می رود.

وی گفت: کن دارای میراث ملموسی است که آثار و بناهای مختلفی را شامل می شود و علاوه بر آن میراث ناملموسی نیز دارد که به ثبت رسیده است. این میراث ناملموس دین و فرهنگ آنهاست که چنان هویتی دارد که به عنوان میراث ثبت شده است. از آن جمله می توان به گویش محله آئین سنگتراش مهارت چیدن از باغ ها به ویژه خرمالو و توت مهارت پخت نان در محله حصارک شیره توت محله کن و غیره اشاره کرد. غذاها و خوراکی های این محله.

رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران در بازدید از پل آجری کن با بیان اینکه این پل تنها پل تاریخی ثبت شده تهران است یادآور شد: در سال 1312 برای اولین بار از این پل استفاده شد. به دلیل فرهنگ وقف مرحوم حاج محمدعلی کنی که از باغداران اینجا بود وقتی دید راه دسترسی به روستاهای بالادست سخت است هزینه ساخت این پل را بر عهده گرفت و تولیت هم وقف کرد. که درآمد توتستان می توانست برای نگهداری این پل استفاده کند. دهانه پل در سال ۱۳۹۷ بر اثر سیل تخریب شد و در دوره قبلی مدیریت شهری مرمت و زیباسازی این پل توسط سازمان زیباسازی انجام شد. حسینیه الغدیر در محله کن نیز از موقوفات مرحوم حاج محمدعلی کنی است.

مسیر توریستی کن که از دره سنجاب ها شروع می شود از دیگر مکان هایی بود که علوی با رسانه ها از آن بازدید کرد.

وی در حاشیه بازدید از مسیر گردشگری کن گفت: دومین درخت ثبت شده محله کن با قدمتی بالغ بر 300 سال در باغ های کن و در جوار امامزاده شعیب قرار دارد.

این عضو شورای شهر با بیان اینکه امیدواریم شهرداری با اعتبارات مصوب شورا نواقص 4 کیلومتری مسیر گردشگری کن را اصلاح کند گفت: یک درخت هفت پلانار نیز در این مسیر وجود دارد که جزو معدود درختان است. باقی مانده درختان هفت پلان در محله کن که امیدواریم ثبت شود.

وی با اشاره به اینکه توسعه این محلات نباید به ساختار اولیه آن لطمه بزند و بومیان محله را ترک نکنند افزود: هویت محله باید در ساخت و سازها حفظ شود و این هویت در انتخاب نمای شهرداری لحاظ شود. طرح تفصیلی کن که چند ماه پیش در کمیسیون ماده پنج تصویب شد اگر قرار است به محله کن کمک کند باید بافت تاریخی و میراثی و هویت محله را حفظ کند.

بر اساس اعلام دفتر این عضو شورای شهر تهران علوی در پایان گفت: امسال حدود 7 میلیارد تومان برای گردشگری منطقه 5 در نظر گرفته شده است که 4.5 میلیارد آن برای مسیر گردشگری کن است. این مسیر بهبود یافته است اما باید دسترسی مورد نیاز برای گردشگری به ویژه گردشگری خانوادگی ایجاد شود. همچنین وجود المان های شهری سرویس های بهداشتی و روشنایی در مسیر ضروری است که امیدواریم تا پایان سال ایجاد شود.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا