اقتصادیکسب و کار ایرانی

قرارداد هوشمند بلاک چین

مانند اکثر قابلیت های بلاک چین، درک قرارداد هوشمند و نحوه عملکرد آن کمی گیج کننده و مشکل است. اینگونه قراردادها با استفاده از اجرا می‌شوند و در حال حاضر به یکی از مزایای اصلی ارزهای دیجیتالی تبدیل شده‌اند. ما در این مقاله شما را با انواع قرارداد هوشمند در بلاک چین و نحوه عملکرد آنها آشنا خواهیم نمود.

تعریف قرارداد هوشمند

برای انجام این کار قرارداد هوشمند اطلاعات را به عنوان ورودی در نظر می‌گیرد. سپس براساس قوانین در نظر گرفته شده در قرارداد مقداری به آن ورودی تخصیص داده می‌شود و براساس آن مقدار قرارداد بصورت خودکار اجرا می‌شود. به عنوان مثال براساس مقداری که ورودی می‌گیرد، مشخص می‌شود که آیا پول باید برای شخصی ارسال شود یا به شخصی دیگر بازگردانده شود و قرارداد هوشمند بصورت خودکار و با کدی که به آن داده شده است این عملیات را انجام می‌دهد.

این قراردادها روی شبکه‌ غیرمتمرکز بلاک‌چین ذخیره و اجرا می‌شوند. یکی از مزایای تکنولوژی بلاک‌چین این است که به دلیل غیرتمرکز بودن و گسترش آن بین تمامی افراد نیاز به واسطه ها ندارد و در نتیجه باعث صرفه‌جویی در هزینه و وقت می‌شود. بلاک چین مانند تمامی سیستم ها دارای مشکلاتی نیز می‌باشد اما بدون شک سریع‌تر، ارزان‌تر و امن‌تر از سیستم‌های سنتی است.

در حالت عادی، برای ثبت قرارداد شما به یک وکیل یا دفتر اسناد رسمی مراجعه می‌کنید و پس از پرداخت کارمزد به آن‌ها سند را دریافت می‌کنید. اما با استفاده از قراردادهای هوشمند به بیان ساده شما بیت‌کوین خود را داخل دستگاه فروش خودکار (در اینجا بلاک چین) می‌اندازید و دستگاه خروجی مورد نظر شما را به حساب (ها) تعیین شده واریز می کند.

تفاوت قرارداد هوشمند با قرارداد عادی

یک قرارداد عادی توافقی بین دو یا چند شخص است که آنها را به کاری در آینده متعهد می‌کند. به عنوان مثال قرارداد اجاره یک واحد تجاری که طبق آن مستاجر باید هر ماه مبلغی را به عنوان اجاره مغازه به صاحب آن پرداخت کند. اما برای اجرای این قراردادها نیاز به واسطه های مختلفی نظیر بانک‌ها و دولت‌ها است.

اما این موضوع در قراردادهای هوشمند کاملا متفاوت است. همانطور که ذکر شد قرارداد هوشمند روی شبکه غیرمتمرکز بلاک چین اجرا می‌شود که متشکل از تعداد زیادی گره (Node) است و نهادی مرکزی مانند بانک یا دولت‌ یا سرور متمرکز آن را کنترل نمی‌کند.

برای اجرای قراردادهای هوشمند نیاز به هیچ واسطه‌ای نیست و قرارداد بین طرفین و براساس قواعدی که تعریف می‌کنند بسته می‌شود. در نتیجه با حذف واسطه‌ها در هزینه و وقت تا حد زیادی صرفه‌جویی می‌شود. از سوی دیگر قراردادهای هوشمند باعث صرفه جویی در وقت و کاغذبازی نیز می‌شوند که این موضوع تا حد زیادی بهره وری را افزایش می‌دهد.

تاریخچه قراردادهای هوشمند

سال 2008 میلادی طرح اولیه بیت کوین به عنوان اولین ارز رمزنگاری شده روی بلاک چین ارائه شد و در سال 2009 این طرح روی شبکه بلاک‌چین اجرا گردید. از این سال به بعد تکنولوژی بلاک چین سبب توسعه کد قراردادهای هوشمند شد.

در حال حاضر پلتفرم‌های زیادی از جمله بلاک چین اتریوم (ETH) و نکست (NXT) استفاده از قراردادهای هوشمند را امکان‌پذیر کرده‌اند. امروزه قراردادهای هوشمند با افزایش محبوبیت ارزهای دیجیتال طرفداران زیادی پیدا کرده‌اند.

قرارداد هوشمند چگونه کار می‌کند؟

همان‌طور که قبلا گفته شد، نحوه کار قراردادهای هوشمند بسیار شبیه به دستگاه‌های فروش خودکار است. ابتدا شما مقدار مشخصی داخل قرارداد هوشمند قرار می دهید و خروجی مورد نظر شما به حساب شخص تعیین شده ریخته می‌شود. (مانند خرید آبمیوه از دستگاه فروش خودکار)

در قراردادهای هوشمند نه تنها تمامی قواعد قرارداد قابل تعریف کردن هستند، بلکه در صورت برقراری آنها قرارداد بصورت خودکار اجرا می‌شود. قراردادهای هوشمند به علت خودکار بودن نه تنها سریع‌تر و ارزان‌تر هستند، بلکه خطاهای انسانی که در هنگام انجام فرآیندهای معاملاتی اتفاق می‌افتد را تا حد زیادی کاهش می‌دهند.

همبستگی قراردادهای هوشمند به یکدیگر

یک قرارداد هوشمند به تنهایی هم قابل اجرا است، اما امکان استفاده از آن در کنار هر تعداد قرارداد هوشمند دیگر نیز وجود دارد. قراردادهای هوشمند می‌توانند طوری برنامه نویسی و اجرا شوند که به یکدیگر وابسته باشند. به عنوان مثال، پایان موفقیت‌آمیز یک قرارداد هوشمند می‌تواند شروع کننده قرارداد هوشمند دیگری باشد و از کدهای آن در قراردادهای دیگر استفاده شود.

از لحاظ تئوری، امکان اجرای کلیه سیستم‌ها و تشکیلات سازمانی با قراردادهای هوشمند وجود دارد. در حال حاضر از قراردادهای هوشمند در سیستم‌های مختلف ارز دیجیتال استفاده شده است به این صورت که قوانین شبکه از قبل تعریف شده و در صورت برقراری این قواعد شبکه بصورت خودکار و مستقل عمل می‌کند و عملیات مورد نظر را اجرا می‌کند.

اجزاء قرارداد هوشمند

و در آخر هر قرارداد هوشمند باید شرایط قواعد خاص تعریف شده (Specific terms) داشته باشد. این شرایط باید با استفاده از زبان برنامه نویسی سازگار با محیط قراردادهای هوشمند بطور کامل از لحاظ ریاضی تعریف شوند. این شرایط می‌توانند شامل درخواست‌های احتمالی کاربران به علاوه قوانین، پاداش‌ها و جرائم مرتبط با این شرایط باشد.

محیط قراردادهای هوشمند

برای اینکه قراردادهای هوشمند وجود داشته باشند و به خوبی کار کنند، باید در محیطی مناسب اجرا شوند. اولاً این محیط باید به کاربران اجازه انجام تراکنش‌ها با استفاده از کدهای رمزنگاری منحصر بفرد را بدهد. این سیستم دقیقا سیستمی است که اکثر ارزهای دیجیتال از آن استفاده می‌کنند.

دوما قراردادهای هوشمند نیاز به پایگاه داده‌ای متن باز و غیرمتمرکز برای جذب اعتماد کاربران و اجرای خودکار قرارداد دارند. همچنین محیط اصلی که این قراردادها در آن اجرا می‌شوند نیز باید غیرمتمرکز باشد. تکنولوژی بلاک چین به خصوص بلاک‌چین اتریوم مناسب‌ترین محیط برای اجرای قراردادهای هوشمند است.

در آخر منبع داده های دیجیتال استفاده شده توسط قرارداد هوشمند باید کاملا قابل اعتماد باشد. به این منظور باید از گواهینامه های SSL ،HTTPS و سایر پروتکل های ارتباطی امن که بصورت گسترده توسط نرم‌افزارها استفاده می‌شود، در این قراردادها استفاده کرد.

اگر قرارداد هوشمند به درستی کدنویسی شده باشد، هک کردن آن کار بسیار مشکلی است. همچنین محیط قراردادهای هوشمند توسط رمزنگاری‌های پیچیده محافظت می‌شود؛ بنابراین اسناد شما همواره در مکانی مطمئن نگهداری می‌شوند.

نوشتن قرارداد هوشمند

برای نوشتن یک قرارداد هوشمند باید زبان برنامه نویسی مخصوص به آنها را یاد بگیرید. به عنوان مثال زبان برنامه نویسی قرارداد هوشمند اتریوم سالیدیتی (Solidity) است، بنابراین برای نوشتن قرارداد هوشمندی در بستر بلاک چین اتریوم باید را یاد بگیرید.

کد نوشته شده پس از نوشتن از طریق نرم‌افزاری که کاربر را بصورت مستقیم به بلا‌ک‌چین متصل می‌کند بصورت تراکنشی روی شبکه بلاک‌چین ثبت می‌شود.

نمونه‌ای از کد یک قرارداد هوشمند در بلاک چین اتریوم

در زیر نمونه‌ای ساده از کد یک قرارداد هوشمند که روی بلاک چین اتریوم  با زبان Solidity نوشته شده است را مشاهده می‌کنید. این قراردادها قابلیت کدنویسی روی هر بلاک چینی را دارند، اما قرارداد هومشند اتریوم به علت قابلیت پردازش نامحدود بیشتر استفاده می‌شود.

نمونه هایی از قراردادهای هوشمند در دنیای واقعی در زیر بیان شده است:

به آینده‌ای فکر کنید که همه‌چیز در دنیا خودکار شده باشد. شرکت گوگل با گوشی‌های هوشمند، عینک‌های هوشمند و ماشین‌های هوشمند خود تقریبا به این نقطه رسیده است. این همان جایی است که قراردادهای هوشمند به کار می‌آیند.

با استفاده از قراردادهای هوشمند می‌توانید در هزینه‌های خود صرفه‌جویی کنید. در حالت عادی، زمانی که در بنگاه معاملاتی خود قصد اجاره یا فروش آپارتمانی را دارید باید هزینه‌ای بابت تبلیغات و کارمزد به واسطه‌های مختلف بدهید. با استفاده از قراردادهای هوشمند نیاز به واسطه‌ها در سیستم‌های سنتی از بین می‌رود و تمامی هزینه‌های میانی حذف می‌شود.

شما فقط باید هزینه‌ای را با بیت‌کوین پرداخت کنید و قرارداد هوشمند خود را روی دفتر کل توزیع شده بصورت برنامه‌نویسی شده قرار دهید. سپس همه این قرارداد را می‌بینند و تمامی کارها بصورت کاملا اتوماتیک انجام می‌شود. با استفاده از این قراردادها کارگزاری‌ها، مدیران بنگاه‌های معاملاتی و تمامی افرادی که با اینگونه مبادلات سر و کار دارند، سود می‌برند.

با استفاده از این قراردادها به علت استفاده از شبکه غیرمتمرکز بلاک‌چین نتایج رای‌گیری در میان نودهای شبکه توزیع می‌شود. بنابراین تمامی داده‌ها رمزنگاری شده، شقاف و ناشناس هستند. این کار باعث جلوگیری از هرگونه دستکاری یا تقلب در نتایج رای‌گیری می‌شود.

یکی دیگر از موارد استفاده قراردادهای هوشمند در علوم پزشکی است.در این زمینه میتوان پرونده‌های شخصی پزشکی افراد را رمزنگاری کرد و با یک کلید خصوصی که اجازه دسترسی به افراد خاصی را می‌دهد روی بلاک‌چین ذخیره نمود. همچنین با استفاده از این قراردادها می‌توان رسید عمل‌های جراحی را در بلاک‌چین ذخیره کرد و بصورت خودکار برای شرکت‌های بیمه ارسال نمود.

از موارد دیگر استفاده این قراردادها در علوم پزشکی می‌توان نظارت بر داروها ، رعایت مقررات ، نتایج آزمایشات و مدیریت منابع بهداشتی را نام برد.

مزایای استفاده از قرارداد هوشمند

برای مشاهده جدیدترین تحلیل ها، اخبار، مقالات و قیمت های لحظه ای ارز دیجیتال به وب سایت سیگنال مراجقرارداد هوشمند در حوزه ی رمز ارز ها چیست؟

تصور کنید قصدتان فروش یک خانه است. این عمل یک فرآیند سخت و پیچیده می باشد که نیازمند کاغذ بازی های فراوان و برقراری ارتباط با شرکت ها و افراد بسیار است و ریسک های بسیار بالایی به همراه دارد.

به همین خاطر بیشتر فروشنده های خانه تصمیمشان این است که کار فروش را به نماینده ی املاک سپرده تا تمام اقداماتش که لازم است که به دست ان ها انجام شود و او از زمان شروع مذاکرات تا انتهای ان، بر معامله نظارت کامل داشته باشد.

به علاوه، املاک یک سری خدمات به عنوان خدمات سپرده ارائه می نماید که درون معاملاتی که سرمایه ی زیادی در نظر گرفته می شود و نیازمند اعتماد به طرف دوم معامله می باشد، بسیار کارآمد خواهد بود.

با وجود همه ی این ها، بعد از این که معامله صورت گرفت حدود هفت درصد قیمتی که برای فروش در نظر گرفته شده بود، متعلق به نماینده ی فروش می باشد، البته می توان گفت که این مبلغ ضرر زیادی برای فروشنده محسوب می شود.

در این موارد، قرارداد هوشمند یا اسمارت کانترکت می تواند بسیار مفید بوده و انقلابی در این صنعت ایجاد نماید. قرارداد هوشمند مسئله ی اعتماد را حل می نماید و بر مبنای اصل “if_then” فعالیت می کند.

قرارداد هوشمند چیست – قرارداد هوشمند در بلاک چین – اسمارت کانترکت چیست – کانترکت اسمارت چاین

علاوه بر همه ی این ها، صد ها نفر بر انجام این معامله شاهد خواهند بود. بنابراین این فرایند با تضمین کامل انجام می پذیرد.

چون در قرارداد هوشمند مشکل عدم اعتماد در بین دو طرف معامله وجود ندارد، به همین دلیل نیازمند به واسطه نمی باشد.

تمامی اقداماتی که نماینده ی املاک انجام می دهد را می توان از قبل درون اسمارت کانترکت اعمال نمود و هم چنین خیلی از هزینه های اضافی این فرایند را برای فروشنده و خریدار این معامله حذف کرد.

این مورد یکی از کاربرد های ساده ی قرارداد هوشمند می باشد. اسمارت کانترکت ها قادرند فرایند تبادل پول و دارایی را اسان نموده و باعث تضمین شفافیت کامل شوند، همچنین از هزینه های اضافه و وجود واسطه ها جلوگیری کرده و مشکل عدم اعتماد دو طرف معامله را حل می نماید.

برای اولین بار در سال 1996 میلادی این قرارداد هوشمند به وسیله ی یک کارشناس کامپیوتر به نام نیک زابو مطرح گردید.

پس از گذشت چند سال او با انجام یک سری کار های مجدد روی این مفهوم، مقالات زیادی را منتشر نمود. با وجود این مقالات منتشر شده باز هم تا سال 2009 میلادی از اسمارت کانترکت ها استفاده ای نشد.

در همان سال، با به وجود امدن بیت کوین و بلاک چین ان، استفاده از قرارداد هوشمند شروع گردید. امروزه اسمارت کانترکت ها به شکل عمده به وسیله ی ارز های دیجیتال مورد استفاده قرار گرفته اند.

قرارداد هوشمند به چه صورت فعالیت می کند؟

تنها لازم است اندازه ی کافی از یک رمز ارز را به قرارداد هوشمند واریز نمایید تا سپرده ی شما حق مالکیت خانه ی مورد نظر، گواهی نامه ی رانندگی یا هر چیز دیگری که مد نظرتان است را به حساب شما وارد نماید.

در قرارداد هوشمند دیگر نیاز به کشاندن اختلاف نظر ها به دادگاه نمی باشد و باعث صرفه جویی در زمان دو طرف معامله می شود.

قرارداد هوشمند زمانی اجرا می گردد که دو طرف معامله به توافق رسیده باشند. اگر فنی تر بخواهیم مراحل کار اسمارت کانترکت را بیان نماییم، می بایست ان را به دو قسمت تقسیم کنیم.

پس از ان تمامی نود ها کپی بلاک چین مورد نظر خود را به همراه تراکنش موجود، اپدیت نموده و در “وضعیت” به به روز رسانی شبکه می پردازند.

شاید این سوال ذهنتان را مشغول کند که ایا درون بیت کوین و شبکه های دیگر نیز می توان قرارداد هوشمند را استفاده نمود؟ تا حدودی جواب بله است‌.

به طور کلی، هر تراکنش بیت کوین را می توان یک نسخه ی ساده شده از یک اسمارت کانترکت محسوب کرد، اما کاربرد قرارداد هوشمند درون شبکه ی اتریوم گسترده تر می باشد.

قرارداد هوشمند در ایران – قرارداد هوشمند بلاک چین چیست – ساخت اسمارت کانترکت – قرارداد اسمارت کانترکت

مزایا و معایب قرارداد هوشمند

اسمارت کانترکت ها کاملا خود مختار می باشند، به این صورت که نیازمند شخص سومی نبوده و کنترل کامل توافق ها را بر عهده ی شما قرار می دهند.

با وجود این که سند های شما کد گذاری شده است و درون یک دفتر امن ذخیره گردیده، امکان گم شدن و یا سرقت ان ها وجود نخواهد داشت.

به علاوه شما دیگر نیازمند اعتماد به افرادی که با ان ها در حال معامله می باشید، نیستید. به این دلیل که سیستم قرارداد هوشمند اعتماد ها را نهادینه نموده است.

به علاوه محیط ایده آل قرارداد های هوشمند به وسیله ی رمزنگاری های پیچیده پشتیبانی می گردد و از اسناد به خوبی نگهداری می نمایند.

علاوه بر این کاربرد ها یک سری چالش ها و معایب برای قرارداد هوشمند نیز موجود است.

به این دلیل که قرارداد های هوشمند و شبکه های بلاک چین به صورت دستی نوشته می شود، قطعا خطا های انسانی در ان موجود می باشد و امکان هک و سوء استفاده در ان وجود دارد.

اسمارت کانترکت ها قادر نیستند اطلاعاتی را از خارج شبکه ی خود نمایند. علاوه بر این مشکل مقیاس پذیری نیز موجود می باشد از همان ابتدای فعالیت شبکه های بلاک چین برای کار در مقیاس بالا مشکلاتی موجود بود.

با این حال تکمیل نمودن یک تراکنش در طی چند ساعت باز هم بهتر از ارسال های سنتی چند روزه ی پول می باشد. در جدول زیر به طور خلاصه مزایا و معایب قرارداد هوشمند را قرار دادیم.

مزایای قرارداد هوشمند معایب قرارداد هوشمند
به صورت خود مختار عمل می کند امکان فضا های انسانی در ان موجود می باشد
صرفه جویی در زمان و هزینه قادر به دریافت اطلاعات خارج از شبکه نمی باشند
دارای امنیت بالا  مشکل مقیاس پذیری
کارامدی بسیار بالا امکان هک و اسیب پذیری

کاربرد قرارداد هوشمند برای دولت ها

درون دولت ها، اسمارت کانترکت در حال اجرا بر روی بلاک چین قادرند سبب عدم نیاز به اعتماد و بالا رفتن امنیت سیستم های رای گیری گردند.

برای رای گیری اپلیکیشن هایی مثل برای نگهداری رای ها در مقابل تقلب، از قرارداد هوشمند و تکنولوژی شبکه ی بلاک چین استفاده می نمایند.

در چنین حالتی رای دهی همیشه به صورت عادلانه انجام می گیرد و برنده کاملا صحیح انتخاب می شود. یکی دیگر از کاربرد های قرارداد هوشمند در دولت ها، مدیریت نمودن کسب و کار می باشد.

کسب و کار ها قادرند استفاده های گسترده ای از اسمارت کانترکت ها داشته باشند.

به طور مثال به جای این که حقوق ها را به صورت دستی پرداخت نمایند، می توانند برای انجام ان از قرارداد های هوشمند استفاده کنند. بنابراین افراد در زمان مشخص و به موقع حقوق خود را در دریافت می نمایند.

به دلیل این که این فرایند به صورت خودکار انجام می گیرد، در زمان و هزینه ها بسیار صرفه جویی خواهد شد.

نقش قرارداد هوشمند در عرضه اولیه ارز دیجیتال (ICO)

اگر قصد دارید که پروژه ی بلاک چین خود را آغاز نمایید، قادرید ان را بر روی شبکه ی اتریوم بسازید. البته برای انجام گیری ان نیازمند پول تقریبا زیادی می باشید.

حال سوال این است که چگونه می توان این پول را تامین نمود؟ پاسخ ما ICO می باشد. عرضه اولیه سکه در واقع یک سیستم تامین سرمایه ی جمعی است که برای برنامه های جدید بوده و از تکنولوژی بلاک چین استفاده می نماید.

معنی اسمارت کانترکت – ارزهای اسمارت کانترکت – قرارداد هوشمند در زنجیره تامین – اسمارت کانترکت یعنی چه

کاربرد قرارداد هوشمند در سیستم های سلامت

سیستم های سلامت قادر هستند برای ثبت و ارسال نمودن امن داده های خود، از اسمارت کانترکت ها استفاده نمایند.

تا اکنون نمونه های زیادی از استفاده ی قرارداد های هوشمند در صنعت پزشکی همانند EncrypGen را مشاهده نمودیم.

انکریپ ژن برنامه ای می باشد برای ارسال نمودن داده های بیمار به صورت کاملا امن و بدون دسترسی اشخاص ثالث به ان ها، از اسمارت کانترکت ها استفاده می گردد.

در چنین حالتی، بیماران قادر به کنترل داده های خود می باشند. اگر محققان بخواهند از اطلاعات این بیماران استفاده نمایند، باید هزینه ای بابت ان پرداخت کنند.

نه تنها در این مورد بلکه خود بیمار نیز قادر است نسبت به فروش و یا عدم فروش اطلاعات خود تصمیم بگیرد.

سخن آخر

اسمارت کانترکت و یا به عبارت دیگر قرارداد هوشمند یک فناوری نو بوده که با قرارداد های کاغذی و سنتی کاملا متفاوت عمل می نماید.

به محض این که این قرارداد های هوشمند اجرا گردید، دیگر قابل تغییر و دستکاری نخواهد بود، حتی به وسیله ی نویسنده های خود نیز این امکان وجود نخواهد داشت.

قرارداد های هوشمند در زمینه هایی مانند سلامت، رای گیری ها، عرضه اولیه سکه، زنجیره ی تامین و بیمه و دیگر کسب و کار ها، دارای کاربرد های فراوانی می باشند.

ما در این مقاله در سایت Rootix هر انچه لازم بود در رابطه با قرارداد هوشمند بلاک چین یا اسمارت کانترکت بدانید را در اختیار شما گذاشتیم.

اخبار بازارهای مالی ارزنو تاثیری زیادی روی فراز و نشیب‌های این بازار می‌گذارند. اگر فعال یا سرمایه گذار ارزهای دیجیتال هستید حتما پیگیر اخبار باشید

 

دکمه بازگشت به بالا