عملکرد معاونت علمی در ۸ سال فرهنگ‌سازی حوزه فناوری

معاون علمی و فناوری رئیس جمهور در پایان شعار حرکت از اقتصاد نفتی به اقتصاد دانش بنیان به پایان رسیده است ، در حالی که تعداد شرکت های دانش بنیان به بیش از 5700 شرکت رسیده است و درآمد این شرکت ها پارسال به بیش از 150 تریلیون تومان رسید. و 83 شرکت نوپا در زمینه های مختلف تخصصی توسط ایرانیان خارج از ایران تشکیل می شوند.

به گزارش یومیر“ارتقا emp توانمندی ملی” ، “تولید ثروت و افزایش کیفیت زندگی برای مردم از طریق افزایش فرصت های فناوری و نوآوری در کشور” ، “ارتقا نظام ملی نوآوری” ، “اقتصاد دانش بنیان از طریق هماهنگی و هم افزایی بین ادارات” و آژانس ها “،” ارتقا communication ارتباط دانش “با صنعت و جامعه” ، “ارتقا exchan مبادلات بین بخش های عرضه و تقاضا در فناوری و نوآوری و تجاری سازی فناوری و عملکرد نوآوری” و “توسعه شرکت های دانش بنیان” از جمله اهداف مبتنی بر که در سال 2006 م institutionسسه جدیدی به عنوان رئیس علم و فناوری تاسیس شد.

به دنبال تدوین و تصویب طولانی مدت قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان ، معاون وزیر از این نوع شرکتها حمایت کرد ، به طوری که در حال حاضر 110 نوع خدمات به شرکتهای دانش بنیان ارائه می شود مانند “معافیت از مالیات ، عوارض ، گمرک عوارض ، سود تجاری و مالیات صادرات برای تأمین تمام یا بخشی از هزینه تولید “،” تأمین یا استفاده از نوآوری و فن آوری با تخصیص تسهیلات کم بهره یا بلند مدت یا کوتاه مدت تحت قراردادهای شرعی “فقط بخشی از این. این پشتیبانی و امکاناتی است که در اختیار این شرکت ها قرار می گیرد.

با این پشتیبانی ، تعداد شرکت های دانش بنیان به 5705 شرکت رسیده است:

سال عدد
۱۳۹۲ 55
۱۳۹۳ 84
۱۳۹۴ 2320
۱۳۹۵ 3000
۱۳۹۶ 3386
۱۳۹۷ 4050
۱۳۹۸ 4900
۱۳۹۹ 5705

درآمد شرکت های دانش بنیان از سال 1392 افزایش یافته است ، به طوری که درآمد این شرکت ها در سال 1399 بر اساس پیش بینی ها به بیش از 150 هزار میلیارد تومان می رسد و این روند در سال 1398 تقریبا تخمین زده می شود. 120 هزار میلیارد تومان. فروش شرکت ها در مرحله جمع آوری اطلاعات است. درآمد این شرکت ها در سال 1997 به 80 هزار میلیارد تومان رسید.

اکثر شرکت ها در زمینه ماشین آلات و تجهیزات پیشرفته ، فناوری اطلاعات و ارتباطات ، نرم افزار ، برق و الکترونیک فعالیت دارند:

فعالیت در شرکتهای دانش بنیان در زمینه های مختلف فناوری

علاوه بر این ، بیش از 1000 شرکت خلاق در برنامه توسعه اکولوژی شرکت های خلاق ثبت شده اند که 533 شرکت در تجارت دیجیتال و فضای مجازی ، 138 شرکت در بازی ، اسباب بازی و سرگرمی ، 88 شرکت در صنایع دستی ، گردشگری و میراث فرهنگی ، 98 شرکت در صنایع سمعی و بصری ، 20 شرکت در زمینه یادگیری ، انتشارات و 57 شرکت در زمینه طراحی و معماری.

همچنین 43 شرکت در گیاهان دارویی و طب سنتی ، 7 شرکت در هنرهای تجسمی و نمایشی و 44 شرکت در سایر صنایع خلاق و فرهنگی وجود دارد.

علاوه بر شرکتهای دانش بنیان از نوع یک و دو در تولید و خدمات ، نوآور ، خلاق ، نسل جدیدی از شرکتها به خانواده شرکتهای دانش بنیان اضافه شده اند که “دانش بنیان نوع 3” نامیده می شوند.

این شرکت ها با معیارهای ارزیابی و با صلاحدید شورای تخصصی تحت دبیرخانه کارگروه ارزیابی شرکت ها و مسسات دانش بنیان مجاز به فعالیت به مدت 2 سال هستند.

این شرکت ها شامل چهار گروه هستند: “شرکت هایی که محل اصلی فعالیت آنها در مناطق کوچک است” ، “شرکت هایی که در حل مشکلات استراتژیک یا اساسی در کشور نقش دارند” ، “شرکت هایی که محل اصلی فعالیت آنها پارک ها و مراکز رشد در علم و فناوری »و« شرکت های فعال در صنعت فرهنگی “خالق ، مبتکر و علوم انسانی و اجتماعی” هستند و رویکرد اصلی این شرکت ها تأمین نیازهای استراتژیک کشور است.

این روند رو به رشد در شرکتهای دانش بنیان و شرکتهای فناوری در حالی است که کشور از اقتصاد محصولات تک و فروش مواد اولیه به اقتصاد دانش بنیان خواهد رفت ، که وجود شرکتهای کوچک و متوسط ​​در این مسیر کند خواهد شد. پایین حرکت کاروان علم و فناوری. بنابراین به نظر می رسد ایجاد کنسرسیوم شرکت های دانش بنیان و ایجاد شرکت های دانش بنیان بزرگ می تواند چشم انداز کشور را برای دستیابی به اقتصاد دانش بنیان محقق کند.

حجم صادرات دانش بنیان

طبق آمار دفتر تجارت بین الملل مرکز بین المللی تعاملات علوم و فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ، برای تقویت و توسعه بازار ، 4000 سرویس به 2500 شرکت دانش بنیان ارائه شده است و در حال حاضر 450 نفر متخصص شرکتهای صادراتی دانش بنیان در کشور. و صادرات دانشمندان ایرانی در سال 1998 بیش از 600 میلیون دلار بوده است.

با توجه به وضعیت این کشور در سیاست های بین المللی ، بیشتر محصولات دانش بنیان این کشور به کشورهای عراق ، افغانستان و سوریه صادر می شود. البته شرکت هایی هستند که موفق به صادرات محصولات خود به ایالات متحده ، کانادا ، استرالیا و برخی کشورهای اروپایی شده اند.

شرایط همه گیر کرونا هنوز بر بازارها مسلط است ، اما تلاش ها برای دستیابی به نتایج تحقیقات همچنان ادامه دارد. تاکنون 23 کارگزار صادرات به خارج از کشور با هدف توسعه صادرات شرکت های دانش بنیان و تسهیل روند رشد صادرات دانش بنیان ایران توسط این معاون راه اندازی شده اند. یافتن شرکای تجاری و بازاریابی محصولات از شرکت های دانش بنیان در کشورهای هدف مهمترین ماموریت کارگزاران صادراتی است.

از این تعداد ، 3 کارگزار صادراتی در ترکیه و آذربایجان ، 2 کارگزار صادراتی در روسیه و مابقی در چین ، افغانستان ، کنیا ، مالزی ، اندونزی ، عراق ، سوریه ، لبنان ، عمان ، هند ، منطقه کردستان ، ازبکستان ، بلاروس و انگلستان اجرا شده توسط معاون علمی رئیس جمهور.

بیشترین صادرات بر اساس ارزش دلار در سال 1998 به ترتیب مربوط به “داروسازی و تجهیزات پزشکی شامل داروهای شیمیایی ، پزشکی نانو ، بیوتکنولوژی” ، “مواد پیشرفته ، پلیمرها ، مواد شیمیایی و رزین” و “ماشین آلات و تجهیزات صنعتی” بوده است. .

این در حالی است که بودجه این نهاد در بودجه سال 1400 با وجود اقدامات بزرگی که در توسعه اقتصاد دانش بنیان انجام داده اما با رشد 23 برابری به 600 میلیارد تومان رسیده است.

دستاوردهای معاونت علمی به Horizon 1400

دولت دوازدهم به پایان عمر خود رسیده است و بررسی عملکرد رئیس علوم در این دوره نشان می دهد برخی از دستاوردهای اساسی در حمایت از توسعه فن آوری های استراتژیک به شرح زیر است:

فن آوری کارایی
بیوتکنولوژی مقام اول در منطقه و سیزدهم در جهان از نظر تولید علمی
دو برابر شدن تعداد شرکت های دانش بنیان در بیوتکنولوژی
دومین داروی زیست دارویی در آسیا بعد از ژاپن
نهایی سازی و دستیابی به بازار 19 داروی مبتنی بر بیوتکنولوژی در دولت های یازدهم و دوازدهم
فناوری نانو مقام اول در منطقه و چهارم در جهان از نظر تولید علمی
دو برابر شدن حجم صادرات و فروش
داروهای ترمیمی و سلولهای بنیادی تجاری سازی بیش از 80 محصول تلفن همراه ساخته شده توسط 105 شرکت
ایجاد اولین شهر سلول در ایران
راه اندازی 4 مرکز جامع پزشکی ترمیمی در تهران ، مشهد ، تبریز و شیراز
آب ، خشکسالی و محیط زیست کسب دانش فنی برای اکتشاف و اکتشاف آبهای عمیق برای اولین بار در جنوب غربی آسیا
ایجاد واحد آزمایشی شوری و احیای مجدد مراکز گرد و غبار در منطقه خوزستان
علوم شناختی راه اندازی جامع ترین آزمایشگاه ملی علوم شناختی کشور با سرمایه 10 میلیون دلار در دانشگاه تهران

یکی از مهمترین دستاوردهای اکوسیستم اقتصاد دانش بنیان حق ثبت اختراعات بین المللی است که علاوه بر افزایش کیفیت تحقیقات ، امکان تجاری سازی آنها را فراهم می کند ، در حالی که شرکتهای جدیدی پیرامون این اختراع ثبت می شوند.

بنابراین ، حمایت از حق ثبت اختراعات بین المللی یکی از برنامه های معاونت علمی بود که رشد چشمگیری در ثبت اختراعات بین المللی را تجربه کرد ، به طوری که 35 اختراع ثبت شده بین المللی در سال 2013 به 140 ثبت اختراع تا سال 2018 رسید.

برنامه همکاری با ایرانیان خارج از کشور

برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی خارج از کشور از مارس 2015 با هدف ایجاد یک ساختار و کار برای بهره مندی از دانش و تجربیات ارزشمند محققان و متخصصان ایرانی در خارج از کشور در قالب برنامه هایی مانند فوق دکترا ، فرصت های تحصیل ، بازدید کنندگان و اساتید منصوب با تأسیس شرکت فناوری و برگزاری یک سخنرانی و کارگاه ویژه ، یک پروژه تخصصی جایگزین خدمت سربازی با تأکید بر مدل شستشوی مغزی طراحی و اجرا می شود.

گروه هدف این پروژه داوطلبان دکترای یکی از 100 دانشگاه برتر جهان ، اساتید یکی از 200 دانشگاه برتر جهان و متخصصان و کارآفرینانی هستند که در یکی از موسسات برجسته علمی و فناوری یا دانش خارجی فعالیت می کنند شرکت های مبتنی بر

تجربه موفق این برنامه در تشکیل زیرساخت مناسب و سریع جهت استفاده از ظرفیت و توان علمی و فناوری متخصصان ایرانی در زمینه های مختلف تخصصی منجر به مشارکت بیش از 4700 متخصص و محقق ایرانی در خارج از کشور در این برنامه شده است ، بیش از اکنون 1200 محقق و متخصص ایرانی از دانشگاههای برتر جهان از ایالات متحده آمریکا ، کانادا و کشورهای اروپایی به کشور بازگشته اند که 19٪ آنها فارغ التحصیل 20 دانشگاه برتر جهان مانند MIT ، استنفورد ، کمبریج ، هاروارد ، برکلی هستند. ، ایلینوی ، کالج امپریال ، پرینستون ، میشیگان ، سنگاپور ملی ، EPFL سوئیس و حدود 79٪ از این افراد بیش از 5 سال در خارج از ایران زندگی کرده اند ، که نشان دهنده سطح بالای کیفیت و ارزش بالای هر یک است.

آماری از برنامه همکاری با متخصصان و کارآفرینان ایرانی در خارج از کشور

تاکنون 83 شرکت نوپا در زمینه های مختلف تخصصی توسط این افراد راه اندازی شده است که بیش از 2400 نفر از بهترین متخصصان و فارغ التحصیلان داخلی اشتغال مستقیم تخصصی را فراهم کرده اند. تاکنون بیش از 340 محقق که به کشور بازگشته اند در پاسخ به این برنامه توسط هیئت علمی دانشگاههای درجه یک جذب شده اند که تأثیر بسزایی در افزایش کیفیت فعالیتهای تحقیقاتی ، آموزشی و بین المللی دانشگاهها داشته است. .

آمار و سابقه اشتغال محققان و متخصصان ایرانی به کشور بازگشتند

اجرای این برنامه از سال 1393 نشان می دهد که همکاری با محققان و متخصصان ایرانی که به کشور بازگشته اند ، در مناطق مختلف با رشد بالایی همراه است:

سال کارایی
۱۳۹۳ کمتر از 30 درخواست همکاری
13 قرارداد همکاری
5 پایگاه تخصصی
۱۳۹۴ کمتر از 200 درخواست همکاری
110 قرارداد همکاری
15 پایگاه تخصصی
۱۳۹۵ بیش از 1000 درخواست همکاری
443 قرارداد همکاری
48 پایگاه تخصصی
96-97 بیش از 3000 درخواست همکاری
550 قرارداد همکاری
بیش از 70 سایت تخصصی

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا