ظهور ازدواج های پرریسک در دنیای مجازی
بسیاری از دختر و پسرهای جوانی که در آستانه ازدواج هستند و از قضا این آشنایی در یکی از شبکه های اجتماعی شکل گرفته است معتقدند که شریک رویایی خود را پیدا کرده اند. اما متوجه نمی شوند که محیط مقابلشان که اقدامی هدفمند را آغاز کرده اند با چنین خطراتی همراه است که ممکن است نتیجه خوبی برایشان نداشته باشد و هزینه زیادی برایشان داشته باشد.
فضایی که نامش روی خودش است آنقدر مجازی که حتی خیلی وقت ها آدم هایش خود واقعی شان را آشکار نمی کنند. بنابراین شاید جوانان مکان مناسبی را برای یک انتخاب سرنوشت ساز انتخاب نکرده اند. البته کانال های همسریابی و همسریابی در برخی شبکه های اجتماعی به وفور وجود دارد که در اینجا زمان زیادی برای بحث در مورد آنها وجود ندارد.
علیرغم اینکه ترویج ازدواج آسان و ایجاد بسترهای لازم برای تشکیل خانواده یکی از اولویت ها و سیاست های راهبردی کشورمان محسوب می شود و قانون جمعیت جوانان تقریباً این موضوع را تبیین می کند (بدون توجه به کاستی های بندها). آیا لازم است تحقیقات کارشناسی و آسیب شناسی اجتماعی نحوه ارتباط زن و مرد در فضای مجازی به عنوان یک اصل مهم در دستور کار قرار گیرد؟ این اقدام می تواند از هرگونه انحراف از اصول صحیح جلوگیری کرده و از آسیب به نسل جوان جلوگیری کند. اما در حال حاضر شاهد تغییر الگوی ازدواج در بین جوانان هستیم و باید بایدها و نبایدهای این فضا را بشناسیم. شاید در میان اخبار و اتفاقات حوادث تلخی از این گونه ازدواج ها را بشنویم.
ازدواج های مجازی پرخطر
شاید چند سالی است که الگوی آشنایی با جوانان برای ازدواج تغییر کرده و به قول معروف جوشکاری ازدواج توسط والدین نیز کاهش یافته است. حتی دلالان ازدواج نیز با توسعه فناوری های جدید و رسانه های جمعی روش های خود را به این مشکل تغییر داده اند. مشکلی که دکتر معصومه تختی مشاور و درمانگر در این باره می گوید: «اگر قرار است ازدواج به خوبی به پایان برسد بستگی به این دارد که این دو نفر چه اطلاعاتی از یکدیگر گرفته اند.
فضای مجازی مانند دیگر بسترهای آشنایی با یکدیگر فرصتی برای معرفی یکدیگر تلقی می شود و با این حال نمی توان از چنین واقعیت هایی دوری کرد. وی با اشاره به ازدواج های پرخطر در این زمینه ها افزود: به هر حال شروع و آشنایی با ازدواج از هر مسیری قرار نیست بر روی یک پلتفرم ادامه پیدا کند یعنی اگر افراد در این زمینه همدیگر را به صورت زوج پیدا می کردند. فضا را ادامه دادند و موضوع ازدواج را به ارمغان آوردند آنها واقعاً کار پرخطری انجام دادند معمولاً افراد در این فضا با هم آشنا می شوند و چهره به چهره همدیگر را می بینند سپس در آن بیشتر با هم آشنا می شوند فضای واقعی.”
مجازی گرایان چند وجهی!
ازدواج یکی از مهم ترین رویدادهای زندگی هر فرد به شمار می رود بنابراین نتیجه آن تشکیل کانون خانواده به عنوان مهم ترین و پایدارترین نهاد آموزشی در جامعه است. حال فرض کنید چنین اتفاق مهمی در محیطی بدون اطلاع خانواده ها رخ می دهد و بیشتر ارتباطات دور از واقعیت است و گویی افراد زیادی با شخصیتی متفاوت ظاهر می شوند.
دکتر معصومه تختی هم با ما موافق است و می گوید: در دنیای مجازی افراد بخشی از خود را نشان می دهند و بخشی دیگر ناشناخته می ماند فردی که به این فضا علاقه مند می شود اغلب به این دلیل است که قسمت آشکار فرد را می بیند و جذاب است. و اگر قسمت آشکار شده واقعی باشد تمام شخصیت فرد نیست.
از طرف دیگر قسمت آشکار ممکن است قطعه جعلی باشد که طرف برای جذب مخاطب خود ارائه می دهد. البته او معتقد است زمانی که اولین آشنایی در فضای مجازی صورت می گیرد ادامه آن را باید در فضای واقعی با نیت شناخت اهداف طرفین از نظر شخصیتی فرهنگی و… دنبال کرد.
خودانگاره کاذب پس از شکست در فضای مجازی
انگیزه بسیاری از دختران و پسران قبل از ازدواج به خصوص در فضای مجازی مواردی مانند مهاجرت فرار از شرایط خانوادگی نیازهای عاطفی و مشکلاتی از این دست است. تختی درگیر شدن افراد به دلیل نیازهای عاطفی را نیز یکی از خطرات ارتباطی در این فضا می داند و می گوید: ممکن است فردی در این فضا شخصیت واقعی پشت این رابطه نباشد و شخصیت کاذب خود را نشان دهد اما پس از آن وقتی وارد فضای واقعی می شود به چند واقعیت پی می برد که ممکن است صدمات و آسیب های زیادی به آن ها وارد شود.
مخصوصاً برای نوجوانانی که از نظر روانی به بلوغ لازم نرسیده اند.» این در حالی است که به گفته این روانشناس جوانان وقتی شکستی را تجربه می کنند وارد یک رابطه جدید در فضای مجازی می شوند و در عین حال اثرات روانی آن را نیز متحمل می شوند. تروما و احتمال شکست دوباره منجر به ادراک کاذب از خود در آنها می شود.
با همه این تفاسیر بهتر است در هر فضا و بستری با یک سری خطوط قرمز برای ارتباط در این فضا چارچوب و منطق مناسبی تعریف شود تا با اتفاقات کمتری مواجه شویم چه برسد به اینکه بخشی از این ارتباطات به سمت ازدواج و شکل گیری سوق داده شود. زندگی شکل گرفته است.