طرح امارات برای حل بحران سد النهضه/ سرمایهگذاری در برابر حل نهایی بحران

منابع دیپلماتیک مصر می گویند امارات متحده عربی تلاش های خود را طی روزهای اخیر برای ترغیب قاهره و خارطوم برای دادن فرصت به میانجیگری ابوظبی برای حل بحران سد النهدا از سر گرفته است.
به گزارش یومیر ، به نقل از خاورمیانه ، منابع دیپلماتیک مصر گفتند که امارات متحده عربی تلاش های سه روز گذشته خود را برای متقاعد کردن قاهره و خارطوم برای دادن فرصت به میانجیگری ابوظبی برای حل بحران سد النهدا از سر گرفته است.
امارات متحده عربی بر روی سرمایه گذاری در مناطق مورد مناقشه بین سودان و اتیوپی و ارائه کمک در پروژه های توسعه پایدار بین سه کشور ، از جمله پروژه های برق آبی و بادی در اطراف سد Ennahda در استان شان شنقول-قامز و همچنین زمین های کشاورزی تمرکز کرده است. این منطقه محصول یک استراتژی برای صادرات آن به امارات متحده عربی و مصر پیشنهاد کرده است.
منابع در مصاحبه با العربی الجدید گفتند که امارات متحده عربی که می خواهد سرمایه گذاری کلان خود را در اتیوپی حفظ کند و با راه اندازی سد النهدا این سرمایه گذاری افزایش می یابد ، اکنون سعی دارد مصر را در این کشور حفظ کند. طرف آن ، بخصوص اینکه اخیراً قاهره ابوظبی همچنین در صدد مقابله با میانجیگری ریاض میان سه کشور درگیر بحران النهضه است ، در راستای رقابت منطقه ای با عربستان سعودی در شاخ آفریقا.
از زمان روی کار آمدن ابی احمد در اتیوپی ، هماهنگی بین ابوظبی و آدیس آبابا ابعاد جدیدی پیدا کرده است ، به طوری که مقامات اقتصادی و بازرگانان سفرهای زیادی انجام داده اند و امارات متحده عربی سرمایه گذاری زیادی در پروژه های مختلف اقتصادی در اتیوپی انجام داده است. تجارت غیرنفتی بین دو کشور در سال 2019 به 614 میلیون دلار رسید.
اتیوپی با 110 میلیون نفر جمعیت دارای سریعترین رشد اقتصادی در آفریقا است.
طبق گفته دولت اتیوپی ، امارات متحده عربی در 100 پروژه در اتیوپی سرمایه گذاری کرده است که 35 مورد از آنها به اتمام رسیده است. این پروژه ها در زمینه های مختلف آبیاری ، کشاورزی ، صنعت ، بهداشت ، املاک و مستغلات ، گردشگری ، معدن و زیرساخت ها است.
امارات متحده عربی و اتیوپی در سال 2019 برای تقویت همکاری های نظامی و دفاعی با ابوظبی 3 میلیارد دلار تفاهم نامه ای را امضا کردند. در آن سال در حمایت و سرمایه گذاری آدیس آبابا.
منابع مصری گفتند که امارات متحده عربی ارائه معادله سرمایه گذاری برای راه حل نهایی بحران سد النهدا را آغاز کرده است ، اما به دلیل حمایت گسترده امارات از “سرسخت ترین دشمن خود در منطقه” و جلسات خارطوم ، مصر با عصبانیت نسبت به پیشنهاد ابوظبی واکنش نشان داد. دو ماه پیش و ابوظبی شرکت نکرد.
منابع گفتند که تنش ها همزمان با همگرایی بین مصر و ترکیه بوده و امارات متحده عربی را مجبور به ارائه پیشنهادهای دیگری به صورت تماس محرمانه می کند ، از جمله اطمینان از استفاده مصر از پروژه های توسعه و سرمایه گذاری امارات در منطقه و مشارکت قاهره در برخی از این پروژه ها . سد النهدا آسیبی به مصر و سودان نمی رساند و به قاهره و خارطوم کمک می کند تا پروژه های توسعه ای را برای جبران خسارات ناشی از احداث سد النهدا و بهبود مدیریت منابع آب انجام دهند.
در پاسخ به ابتکار جدید امارات برای حل بحران سد النهدا با اتیوپی ، مصر بر لزوم دستیابی به توافقنامه الزام آور در مورد آبگیری سد تأکید کرد.
دیدار عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر و محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی در سفر چند روز پیش وی به قاهره با موضوع سد النهضه و طرح پیشنهادی امارات برای حل منازعات قاهره ، خارطوم و آدیس صورت گرفت. آبابا
عبارات دوستانه و توافق شده در بیانیه مصر و امارات متحده عربی نشان می دهد که هر دو طرف بر انکار و عدم وجود اختلافات بین دو کشور در مورد مسائل دو جانبه و منطقه ای اصرار دارند. در همین حال ، اختلافاتی که اخیراً توسط رسانه های مختلف پوشش داده شده است ، علی رغم اشاره به موضوع سد النهدا در بیانیه دو صفحه ای ، طرح جدید امارات را توصیف نکرد.
به گفته منابع آگاه مصری ، برنامه امارات برای سرمایه گذاری در مصر و سودان مبتنی بر همکاری و هماهنگی طولانی مدت در مدیریت رود نیل است ، اما طرف مصری اصرار دارد که این معادله نباید جایگزین نیاز به توافق نهایی و لازم الاجرا شود در ابتدا. مرحله دوم زهکشی و احداث سد است.
منابع گفتند: امارات موافقت کرده است که این طرح ، برخلاف گذشته ، شامل امضای موافقت نامه های موقت یا ایجاد سازوکار جدید برای تبادل اطلاعات در مورد آبگیری و بهره برداری از سد نخواهد بود ، اما بر هماهنگی طولانی مدت متمرکز خواهد بود. .
مصر 90 درصد آب آشامیدنی خود به رود نیل وابسته است و هرگونه کاهش دسترسی به رود نیل پیامدهای مخرب اجتماعی و اقتصادی برای مصر به همراه خواهد داشت ، در حالی که آدیس آبابا می گوید سد النهدا 4.6 میلیارد دلار سرمایه گذاری خواهد کرد. دلار در تبدیل کشور به یک قطب انرژی در منطقه نقش دارد و می تواند علاوه بر درآمدزایی ، به کاهش فقر نیز منجر شود.
در همین حال ، اختلافات بین سه کشور در میزان آب آزاد شده توسط اتیوپی در صورت کمبود آب است. با بهره برداری از این سد ، اتیوپی می تواند با 6000 مگاوات برق به بزرگترین صادر کننده برق در آفریقا تبدیل شود.
اتیوپی و سودان منافع خاص خود را دارند. سد النهدا در 20 کیلومتری سودان واقع شده است و این کشور خسارت قابل توجهی در آب مشاهده نمی کند اما همچنین امیدوار است که برای جبران کمبود برق خود سدی بسازد. اما مصر نگران است که سهم آب آن رو به کاهش باشد. آبی که برای آشامیدن ، کشاورزی و صنعت استفاده می کند.
انتهای پیام