صدای شرق؛ «متون دینی و الهیاتی به عنوان منابع تغذیه در گفتمان حقوق بشر شرقی عمل می کنند»

صدای شرق؛ «متون دینی و الهیاتی به عنوان منابع تغذیه در گفتمان حقوق بشر شرقی عمل می‌کنند»

رئیس دفاع دفاع فلسطین معتقد است که صندوق های فعلی حقوق بشر به دلیل نیازهای مختلف جوامع شرقی علیه غرب نیازهای جامعه شرقی را برآورده نمی کند.

مهدی شکیبای مدیر انجمن دفاعی فلسطین درباره نیاز به اندیشه در جهان اسلام و شرق برای تولید گفتمان مدرن حقوق بشر گفت: گفتمان حقوق بشر غربی با مبانی سکولار فردگرایانه و لیبرال بسیاری از نیازهای جامعه شرقی و زمینه های فرهنگی را حذف نکرده است.

وی افزود: “تجربه استعمار تسلط جنگ و نابرابری نشان داده است که حقوق بشر غربی عمدتاً ابزاری برای خدمت به قدرت است و همیشه به مردم خدمت نمی کند.”

تغذیه به گفتگو برای حقوق بشر شرقی

مدیر انجمن دفاعی فلسطین درباره تغذیه گفتمان حقوق بشر مبتنی بر آموزه های شرقی گفت: متون مذهبی و کلامی در اسلام مسیحیت شرقی هندوئیسم بودیسم و ​​سایر ادیان آسیا می توانند به عنوان منبع تغذیه این گفتمان عمل کنند. از طرف دیگر میراث تمدن شرقی مانند فلسفه های اخلاقی کنفوسیوس خرد ایرانی و اسلامی سنت های مرموز و عقلانیت اخلاقی شرقی به همراه اسناد تاریخی و فکری غیر غربی مانند “معاهده مدینه” پیامبر اسلام قوانین اسلامی.

وی افزود: “حتی اسناد بصری حقوق بشر مانند اعلامیه قاهره در مورد حقوق بشر در اسلام (OIC 2) که اگرچه برای تجدید نظر لازم بود اولین تلاش برای گفتمان جایگزین بوده است.”

شکیبای اظهار داشت که کشورهای شرقی به دلایل تاریخی و متمدن دارای فرهنگی معنوی و ضد تنظیم عادی هستند و می گویند که نزدیکان تجربه مشترک استعمار و حکومت غربی و همچنین مقاومت در برابر سیستم جهانی غیر منطقی تمایل به ارزش های جمع و جور و معنوی و در نهایت چالش های مشترک مانند فقر و فقر است.

راه حلی برای گفتمان وحدت در شرق فرهنگی

کارشناس امور فلسطین سپس خاطرنشان کرد: کشورهای شرقی و اسلامی می توانند مشکل گسترش خود را به روش های مختلف حل کنند و راه حل را تشریح کنند: ایجاد اتحاد یا جوامع فرهنگی و فکری بین کشورهای اسلامی آسیای جنوب شرقی آسیای میانه و حتی آفریقا. یا نهادهای حقوق بشر مشترک غربی را به منظور تجدید نظر در مفاهیم و الگوسازی جدید ایجاد نکنید.

وی همچنین ادامه داد: جلسات فکری و فکری مستقر در شرقی و تولید محتوای علمی رسانه ای و فلسفی برای ترویج گفتمان جدید.

در بخش دیگر شکیبای گفت که اولین محور گفتمان حقوق بشر غربی می تواند با اعتماد به سه محور مورد انتقاد قرار گیرد و بگوید: “اولین تمرکز انتقاد فلسفی این است که ابزارهای غربی حقوق بشر برای توجیه این است که محور دوم انتقاد تاریخی است ابزار غربی که از حقوق بشر نیز استفاده می کند تا معنویت جنگ جنگ جنگ جنگ و تداخل را انجام دهد.

گفتمان شرقی ؛ اصلاح طلب یا درگیری؟

وی در پاسخ به این سؤال که آیا می توان گفتمان فعلی حقوق بشر را اصلاح کرد و شرق درگیری خواهد داشت وی به این سؤال پاسخ داد: تا حدی بله اما محدود. این تنها در صورتی ممکن است که جهان غرب تنوع گفتمان را بپذیرد و ظاهری تک رنگ و جهانی نداشته باشد. اما در بخش دوم سؤال گفتمان شرقی ترجیحاً باید انتقادی و اصلاح طلب باشد نه فقط یک درگیری. اما اگر غرب مقاومت کند شکل گیری گفتمان کنتراست اجتناب ناپذیر است. گفتمان با هویت مستقل اما جهانی از معنویت عدالت و عزت دیده می شود.

وی تأکید کرد که گفتمان غربی در قلمرو فلسطین به طور جدی ناموفق بوده است و می گوید موسساتی مانند شورای امنیت دادگاه بین المللی کیفری یا شورای حقوق بشر به ندرت اقدامات موثری را انجام داده اند. حقوق بشر در فلسطین همیشه از منافع غرب و اسرائیل نادیده گرفته شده است. مفاهیم کلیدی مانند “حق تعیین خود” و “مبارزه با شغل” یا در این گفتمان حذف یا مصادره شده اند.

شکیبای سپس گفت: در مقابل گفتمان شرقی مبتنی بر مقاومت عزت جمعی عدالت جهانی و ارزشهای مذهبی می تواند صدای مظلوم را تقویت کند از ابزارهای حقوقی بین المللی به نفع مظلوم در مفهوم مقاومت مشروع و اخلاقی در گفتمان حقوق بشر استفاده کند.

شانس موفقیت برای گفتمان فرهنگی شرقی

وی در ادامه تأکید کرد: شانس موفقیت در این گفتمان شرقی عواملی مانند قدرت رسانه ها و دیپلماسی عمومی واحدهای کشورهای شرقی و اسلامی و حمایت از افکار عمومی جهانی و نخبگان دانشگاهی دارد.

وی در پاسخ به آخرین سؤال در مورد چگونگی گفتمان شرقی در مورد سؤال فلسطین و دانشمندان چیست وی پاسخ داد: تعدادی اقدامات در گفتمان و سطح نرم افزار وجود دارد. اول برای توضیح ماهیت ظلم اشغال و تبعیض به عنوان نقض اساسی حقوق بشر. تعریف مقاومت مانند حق طبیعی ملل برای اشغال نیز مورد نیاز است و لازم است که سؤال فلسطین را با سایر جنبش های ضد انعطاف پذیر در جهان مرتبط کنیم و روشنفکران رسانه ها محصولات علمی هنری و قانونی را از منظر شرقی ایجاد کنند.

وی ادامه داد: دانشمندان فرهنگی دانشمندان شرق نیز راهی برای خواندن متون مذهبی و تاریخی برای دفاع از مظلوم طراحی مدلهای اصلی حقوق بین المللی بشر ایجاد مراکز تحقیقاتی و آموزش دیپلمات ها وکلا و فعالان بورژوایی و حضور سایر فضاهای بین المللی و کنفرانس های بین المللی هستند.

اولین نشست بین المللی حقوق بشر در رویکرد شرقی با همکاری دانشگاه باکر آل -الوم (AS) با همکاری سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در تهران قم و اصفهان برگزار می شود.

پایان پیام

دکمه بازگشت به بالا