دو حزب و یک استراتژی

دو حزب و یک استراتژی

مواضع اخیر رئیس جمهور منتخب در قبال تحولات جاری سوریه مورد توجه رسانه های غربی قرار گرفته است. در حالی که حکومت بشار اسد در سوریه به پایان رسیده است دونالد ترامپ مدعی شده است که آمریکا نباید در اوضاع سوریه «دخالت» کند.

به گزارش یومیر حنیف غفاری در یادداشتی نوشت: دونالد ترامپ در پیامی تاکید کرده است که آمریکا در قبال حوادث سوریه کاری انجام ندهد و درگیری های کنونی سوریه ربطی به واشنگتن ندارد! با این حال چنین نگرش هایی نشات گرفته از استراتژی راهبردها و حتی تاکتیک های کلان دولت آمریکا در قبال سوریه و منطقه نیست. در این زمینه استراتژی مشترکی بین جمهوری خواهان و دموکرات ها وجود دارد و انکار این موضوع توسط ترامپ تاثیری در اصل ماجرا ندارد! ماجرا از این قرار است که ترامپ شنبه شب در پیامی در یکی از شبکه های اجتماعی به تحولات سوریه پاسخ داد.
وی در این پیام نوشت: مخالفان در سوریه در حال پیشرفت بی سابقه ای هستند و چندین شهر را تحت کنترل خود درآورده اند و هم اکنون در دمشق آماده برداشتن گامی بزرگ برای سرنگونی اسد هستند. سوریه آشفته است اما آنها دوستان ما نیستند. آمریکا نباید کاری کند این جنگ ما نیست. نباید در آن دخیل باشد.

نگرش های هدفمند اما نادرست!
مواضع اخیر رئیس جمهور منتخب در قبال تحولات جاری سوریه مورد توجه رسانه های غربی قرار گرفته است. در حالی که حکومت بشار اسد در سوریه به پایان رسیده است دونالد ترامپ مدعی شده است که آمریکا نباید در اوضاع سوریه «دخالت» کند. دونالد ترامپ که در اولین سفر خارجی خود پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به پاریس سفر کرده بود در پیامی اعلام کرد که اوضاع سوریه آشفته است و این کشور دوست ما نیست و آمریکا نباید درگیر این موضوع شود. آن “باش”
رسانه های وابسته به حزب جمهوری خواه آمریکا این مواضع را نمونه ای از تمایل ترامپ برای کاهش هزینه های جنگ و مداخله گری در سیاست خارجی کشورشان دانسته اند! اما افراد کمی در مورد این پیشنهاد مطمئن هستند! واقعیت این است که ایجاد بحران های مزمن سیاسی-امنیتی در منطقه راهبرد اصلی سیاست خارجی آمریکاست و در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ بارها شاهد تحقق آن بودیم. حمایت میدانی پنتاگون و سنتکام از داعش در دوران اشغال عراق و سوریه و همچنین تلاش حداکثری واشنگتن برای جلوگیری از سقوط داعش بر هیچکس پوشیده نیست. در عین حال بخش بزرگی از مدیریت رفتار و عملکرد گروه های تروریستی در سوریه توسط حامیان و نزدیکان رئیس جمهور جدید آمریکا هدایت و مدیریت شده است. اما سوال اصلی اینجاست که چرا ترامپ چنین سیگنالی را به مخاطب ارسال کرد؟!

ریشه یابی نگرش های ترامپ!
پاسخ به این سوال را باید در وعده های انتخاباتی ترامپ برای پرهیز از مداخله گری در امور دیگر کشورها دانست. وعده ای کاملا ساختگی و ساختگی که ربطی به تیم سیاست خارجی رئیس جمهور جدید آمریکا ندارد. از سوی دیگر ترامپ با انکار هرگونه آگاهی یا دخالت در تحولات مناطق مختلف جهان تلاش می کند از پذیرش هزینه های این اقدامات و ریسک پذیری برای آنها در هفته های اول حضور در قدرت اجتناب کند. رئیس جمهور جدید آمریکا قصد دارد خود را وارث وضعیت کنونی منطقه غرب آسیا بداند تا طراح تا به سبک همیشگی خود سرزنش را متوجه دیگران کند. در این بازی نه چندان پیچیده اگر منافع آمریکا با تحولات سوریه همسو شود ترامپ خود را خالق و سازنده آن می داند و در غیر این صورت میراث هولناکی خواهد بود که از ریاست جمهوری بایدن و رئیس جمهور باقی مانده است. ارزیابی حضور دموکرات ها در کاخ سفید فراموش نکنیم که رئیس جمهور جدید آمریکا نه تنها به راحتی مواضع خود را در قبال تحولات بین المللی و داخلی تغییر می دهد بلکه گاهی حمایت یا عدم حمایت اولیه خود را از این روند انکار می کند! بنابراین نباید با خطاب انحرافی و نگرش های آشکار رئیس جمهور جدید آمریکا نسبت به آخرین رویدادهای سوریه برخورد کرد. شدت و عمق هماهنگی بین ترامپ و رژیم اشغالگر قدس (و به طور مشخص شخص نتانیاهو) این گفته را بیش از پیش تقویت می کند! بنابراین نباید در معرض سخنان انحرافی رئیس جمهور جدید آمریکا در خصوص تحولات کنونی سوریه و منطقه قرار بگیریم.

دو حزب و یک رویکرد
در این معادله با دو حزب سنتی آمریکایی و فرمول استراتژی و استراتژی در سوریه و منطقه روبرو هستیم. هر گونه تلاش ترامپ برای خصومت با دموکرات ها در این زمینه خطابی ناهنجار و هدفمند تلقی می شود.

کاخ سفید نگران آینده است
در این میان نمی توان به سادگی از نگرانی ها و نگرانی های شدید ترامپ در مورد تحولات آینده در منطقه و سوریه گذشت! یکی از بزرگترین نگرانی ها مربوط به رهبری گروه های تروریستی در منطقه شامات است. در روزهای اخیر در چندین مورد نیروهای وابسته به تحریرالشام نیروهای دموکراتیک سوریه موسوم به «ارتش آزاد» (مخالفان سوری) و کردهای مخالف سوری یکدیگر را کشته و بر سر اشغال درگیر شده اند. اگرچه سیاست رسانه ای و تبلیغاتی غرب و رژیم قدس اشغالی تمرکز زدایی از مناقشات است اما نباید فراموش کرد که دیر یا زود این درگیری ها (که حتماً به وجود خواهد آمد) با تحولات منطقه برای افکار عمومی آشکار خواهد شد. . ترکیه به عنوان حامی مشترک منطقه ای این گروه ها بارها ناتوانی خود را در کنترل و مدیریت اختلافات نشان داده است. سومین و آخرین نگرانی مربوط به پیامدهای سقوط رژیم سوریه بر دیگر مسائل منطقه است. افکار عمومی جهان به انسجام و تداوم تحولات جاری در سوریه لبنان یمن غزه عراق و… پی می برد. با یکدیگر تبدیل سوریه به زمین سوخته (از منظر غرب و رژیم اشغالگر قدس) برای واشنگتن و تل آویو به عنوان دو کارگردان اصلی تحولات اخیر هزینه و پیامدهایی در پی خواهد داشت. برخی از این پیامدها تابع اصل غافلگیری است و ممکن است خلاء ناشی از سقوط دولت فعلی (بشار اسد) را به جای نقطه قوت به نقطه ضعف اشغالگران و متحدان آنها تبدیل کند. این قانون به طور خاص در دولت جدید آمریکا گنجانده خواهد شد زیرا ترامپ در یکی از حساس ترین زمان های ممکن در صدر معادلات سیاسی و اجرایی واشنگتن ظاهر می شود.

* بازنشر مطالب سایر رسانه ها در یومیر به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع مخاطبان است.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا