خستگی مدام بی دلیل نیست
افرادی که خانه نشین و بی تحرک هستند بویژه افرادی که از چاقی مفرط رنج میبرند حتی با یک گردش ساده نیز بیشتر از بقیه با این حس ناخوشایند روبه رو میشوند. با وجود اینکه کمبود انرژی و خستگی مفرط میتواند از کمبود گلبولهای قرمز ناشی شود، اما عوامل دیگری نیز وجود دارند که تاثیر زیادی در شرایط جسمی و روحی فرد به جا میگذارند. در ادامه به ۵ عامل احتمالی بروز احساس خستگی اشاره میکنیم.
کم کاری غده تیروئید
کم کاری غده تیروئید در شرایطی بروز میکند که غده تیروئید نمیتواند برای تنظیم سوخت وساز بدن به میزان کافی هورمون تولید کند. این مسئله یکی از عوامل شایع احساس خستگی است و افراد با وجود استراحت باز احساس ضعف و بی حالی دارند.
دو نشانه کلیدی وجود دارد که میتواند خستگی را به مشکلات تیروئیدی نسبت داد: ناشکیبایی بیمار نسبت به فعالیت حتی بعد از فعالیتهایی که تاثیر اندکی روی خستگی جسمی دارند. کمبود انرژی و بی حال بودن حتی با وجود عدم تحرک.
کم خونی
کم خونی یک بیماری کمابیش شایع بخصوص در بین خانمهای جوان است که به دلیل کاهش میزان گلبولهای قرمز در خون بروز میکند. به این ترتیب میزان سلولهایی که وظیفه انتقال اکسیژن به سمت سلولهای بدن را داشتند کاهش پیدا میکند.
غالبا زمانی که روند اکسیژن رسانی به بافتها و مغز با مشکل مواجه میشود فرد احساس خستگی و ضعف جسمی و روحی میکند. علاوه بر این علائم دیگری مانند رنگ پریدگی، بالا بودن ضربان قلب در حالت استراحت و ضعف موها و ناخنها از دیگر علائم شایع کم خونی است.
نارسایی قلبی
نارسایی قلبی زمانی بروز میکند که قلب قدرت خود برای پمپاژ خون کافی به سمت دیگر بخشهای بدن را از دست میدهد. زمانی که در جریان خون اشکالی بروز میکند اکسیژن رسانی به سلولها کاهش پیدا کرده و در نتیجه فرد احساس خستگی و بی حالی میکند.
در مراحل اولیه این بیماری، خستگی زمانی بروز میکند که فرد فعالیت جسمی متوسطی داشته باشد. با این حال به تدریج که بیماری پیشرفت میکند خستگی با کوچکترین فعالیتی بروز میکند و حتی زمانی که فرد کارهای روزمره مانند مسواک زدن را انجام میدهد نیز احساس خستگی میکند.
خستگی ناشی از نارسایی قلبی اغلب با علائم دیگری همچون ورم انتهاهای بدن (انگشتان دست و پا)، نفس نفس زدن در حین فعالیت بدنی یا استراحت، عدم تحمل فعالیتهای متوسط و ضعیف، فشار خون بالا، مشکل در گردش خون، احساس سنگینی در پاها، درد یا فشار در ناحیه قفسه سینه همراه است.
دیابت و خستگی
دیابت در نتیجه تجمع بیش از اندازه گلوکز در خون به دلیل کمبود انسولین یا مقاومت سلولها به انسولین بروز میکند. در این صورت سلولها از انسولین برای تولید انرژی استفاده نمیکنند. سلولهای بدن نیز بدون دریافت قند کافی احساس گرسنگی کرده و به درستی به وظایف خود عمل نمیکنند و به این ترتیب علائم نامطلوبی بروز میکند. در افراد مشکوک به دیابت علاوه براحساس خستگی مداوم علائم دیگری مانند تشنگی بیش از حد، از دست دادن ناگهانی وزن، تغییر در ادار کردن و ضعف در پاها نیز بروز میکند.
مشکلات خواب
کاملا طبیعی است که فردی شب به خوبی نخوابیده باشد و صبح احساس خستگی کند و نتواند به درستی تمرکز داشته باشد. خواب خوب یعنی حداقل ۷ ساعت خواب مداوم و بدون بیداری برای احیای انرژی بدن لازم و ضروری است.
اگر برای به خواب رفتن دچار مشکل میشوید و یا در طول شب چندین بار بیدار میشوید ممکن است که دچار خستگی مزمن شوید. در این صورت ممکن است علائم دیگری مانند خواب آلودگی در طول روز، آپنه خواب، مشکل در به خواب رفتن شبانه و احساس اینکه حتی بعد از خواب نیز استراحت نکرده اید بروز کند.
افسردگی
افسردگی یک بیماری روحی روانی است که علامت اصلی آن تغییر ناگهانی خلق و خوی بیمار میباشد. به این ترتیب که فرد احساس غم، عدم اعتماد به نفس و کمبود شدید انرژی دارد. این شرایط با یک وضعیت غمگینی ساده در زمانهایی که لحظات بدی داشته اید فرق میکند. عدم توجه به درمان افسردگی ممکن است آن را به یک بیماری مزمن تبدیل کند که اثرات جسمی، روانی و عاطفی دارد.
این وضعیت اگر با شرایط و علائم فراتر از خستگی مزمن است باید مورد توجه قرار بگیرد. از جمله این علائم میتوان به احساس یاس و ناامیدی، از دست دادن اعتماد به نفس، غم عمیق، استرس و اضطراب، محرومیتهای اجتماعی، از دست دادن علاقه به فعالیتهای روزمره اشاره کرد.
اگر شما نیز هر یک از این علائم را در خود احساس میکنید بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا بررسیهای لازم را برای تشخیص مشکل تان انجام دهد.