جولان جولانی – یومیر

جولان جولانی - ایسنا

پس از بهار عربی ایران -عربستان در منطقه تشدید شد. عربستان سعودی در این دوره سعی در افزایش نفوذ خود در سوریه و لبنان داشت و منجر به تنش های سیاسی و امنیتی با ایران شد.

سفیر پیشین ایران در لندن سید جلال ساداتیان در یادداشتی در روزنامه ایده آل ملی نوشت: پس از بهار عربی ایران و عربستان سعودی در منطقه شدت گرفت. عربستان سعودی در این دوره سعی در افزایش نفوذ خود در سوریه و لبنان داشت و منجر به تنش های سیاسی و امنیتی با ایران شد.

در همین زمان ترکیه هنوز در رقابت مستقیم با ایران شرکت نکرده بود اما با درگیری های تشدید شده در سوریه آنکارا تصمیم گرفت از برخی از مخالفان بشار الصاد پشتیبانی کند و به تدریج وارد بحران سوریه شود. در ابتدا مخالفان اسد به دنبال پناهندگی در سرزمین ترکیه بودند که منجر به موج گسترده ای از مهاجرت به Türkiye شد. برای کنترل بحران دولت ترکیه تصمیم به ملاقات با مهاجران در مرز سوریه گرفت و بنابراین وارد کوبانی شد اگرچه هدف دنبال شده فراتر از مدیریت بحران مهاجرت است. آمریکایی های پشتوانه سوریه به دنبال به دست آوردن استقلال قدرت از دولت مرکزی سوریه بودند. این نگرانی جدی Türkiye را به وجود آورد زیرا آنکارا در مورد احتمال پیوستن به کردهای سوریه به کردهای PK از عراق ترسیده بود. در نتیجه Türkiye نگرش تهاجمی نسبت به این پیشرفت گرفت و به طور فعال وارد بحران سوریه شد. در ارتباط با مذاکرات آستانه Türkiye سعی کرد تا نفوذ خود را در مناطق تحت کنترل اسد به ویژه در Idlib ادغام کند. در این مدت Türkiye به حمایت از گروه های مسلح اسد عمدتاً شامل ارتش آزاد سوریه و گروه های مرتبط با جبهه النصره بود. از سال 5 Türkiye این گروه ها را آموزش داده است مالی و تدارکات مسلح و پشتیبانی شده است. حتی می توان گفت که Türkiye در Idlib شروع به تمرین نوعی حکمرانی کرد. در مرحله بعد هواپیماهای مکرر اسرائیل ارتش اسد را تضعیف کرد. از طرف دیگر مکالمات منطقه ای که پیش از این آغاز شده بود زمین را برای نوشتن الشام علیه حلب و دمشق فراهم کرد. سرانجام اسد مجبور به ترک سوریه شد و ابو محمد جولانی به سرعت دولت موقت را تشکیل داد. در ابتدای کار خود ژلانی مذاکرات را با Türkiye فرانسه آلمان و انگلیس آغاز کرد. در همین حال فرانسه و آلمان که قبلاً در سوریه تحت تأثیر قرار گرفته بودند آن را از دست داده بودند فرصتی برای بازگشت به صحنه سیاسی سوریه با سقوط اسد. به همین دلیل کشورهای اروپایی به ترکیه هشدار دادند که دیگر نباید نفوذ خود را در سوریه گسترش دهد. اکنون که ژلانی موقعیت تثبیت شده خود را می بیند به کشورهای منطقه از جمله عربستان سعودی ترکیه و احتمالاً قطر برای ترویج برنامه های بازسازی سوریه سفر می کند. هدف وی جذب بودجه مورد نیاز برای بازسازی سوریه و همچنین تلاش برای بلند کردن تحریم های بین المللی علیه آن است.

*بازتولید سایر محتوای رسانه ای در ISNA تأیید محتوای آن نیست و فقط برای توجه مخاطب است.

پایان پیام

دکمه بازگشت به بالا