تالاب انزلی؛ کارخانه ای طبیعی با مشکلات قابل حل

رئیس آژانس حفاظت از محیط زیست که به مشکلات زیست محیطی در منطقه مرطوب آنزالی اشاره دارد تأکید کرد: “هنوز هم می توان اقدامات موثری را برای احیای تالاب انجام داد و با آزار و اذیت و پایداری امیدواریم که در سالهای آینده تالابها را زنده کنیم.”
به گفته یومیر شینا انصاری در یادداشت هفتگی خود نوشت: تالاب آنزالی یکی از مشهورترین تالابهای ایران است که بسیاری از ایرانیان خاطرات زیبایی در مورد گردش در این تالاب دارند. تالاب یکی از اولین سایت های ایرانی که در لیست رامسر ذکر شده است امروز با مشکلات بسیاری روبرو است.
وی افزود: برای کاهش میزان آب فاضلاب و مواد آلاینده کاهش عمق و ورود گونه های گیاهی و جانوری غیر بومی از جمله تالاب ها است.
معاون معاون رئیس جمهور افزود: “در سالهای اخیر همكاران من برنامه ای جامع هفت ساله را برای مدیریت این تالاب ارزشمند تهیه كرده اند. یک برنامه چند منظوره برای بسیاری از آژانس ها مانند وزارت انرژی وزارت كشاورزی وزارت امور خارجه وزارت امور خارجه وزارت امور خارجه شهرداری ها و شهرداری ها و شهرداری ها و غیره.
وی افزود: “در سفر اخیر من به استان گیلان ما همچنین با حضور در گروه کاری تالاب آنزالی در قلب این تالاب با حضور فرماندار تحسین شده گیلان و مقامات استان و شهر برگزار شدیم.
انصاری افزود: آنچه امروز برای منطقه مرطوب آنزالی اتفاق افتاده است اتفاقی است که برای مدت طولانی در خارج از تالاب اتفاق افتاده است و تأثیرات آن در داخل تالاب یافت شده است. عدم اجرای برنامه مدیریت فاضلاب برای شهرها و روستاهای اطراف مدیریت نادرست پسماند اجرای کامل طرح های تغییر آب بر روی تالاب اقدامات ناکافی برای کنترل گونه های تهاجمی و غیر نیت در تالاب و از همه مهمتر نتوانسته است وظایف موجود در واحدها را در اجرای این برنامه کنترل جامع جامد انجام دهد.
وی گفت: “در حقیقت برای بهبود تالاب ما باید علل خارج از تالاب را حل کنیم.” این دلایل محصول ظاهری جزئی و غیر ضروری است که هنوز هم وجود دارد. به عبارت دیگر باید اعتراف کنیم که آنچه امروز در منطقه مرطوب آنزالی می بینیم نوعی “اثر تجمعی” است. هنگامی که واحدهای مختلف سالها در انجام وظایف خود بی توجه (هرچند کوچک) بوده اند تمام کاستی ها و معایب در برخی از نقاط منعکس شده است و امروز می بینیم که اکوسیستم مانند منطقه مرطوب آنزالی پویایی و طراوت قبلی را ندارد و جامعه را نگران کرده است.
با این حال انصاری افزود: اقدامات مؤثر هنوز هم می تواند برای احیای تالاب و با آزار و اذیت و استمرار به امید احیاء تالاب در سالهای آینده انجام شود. من همچنین در این جلسه در کارگروه تالاب همان سفر را انجام دادم و امیدوارم که مقامات محترم در استان تمرکز ویژه ای بر مدیریت حق و اصلی منطقه مرطوب آنزالی داشته باشند. از آنجا که برنامه گسترده تالاب نه تنها برنامه ای برای احیای تالاب است بلکه برنامه ای برای اصلاح خطاها و از بین بردن نواقص در تالاب است که بخشی از اثرات تالاب آن است بلکه بخش مهم دیگر تأثیر معیشت مردم اقتصاد و فعالیتهای توسعه ناپایدار در تالاب است.
نکته دیگر در مورد برنامه گسترده مدیریت تالابهای انزالی این است که صرف وقت انرژی و هزینه برای مدیریت پایدار و ترمیم تالاب نوعی سرمایه گذاری است. شعار امسال نیز “سرمایه گذاری برای تولید” تنظیم شده است. آنچه در کتاب ها و متن های زیست محیطی جهان نوشته شده است این است که تالابها از جمله قابل حمل ترین اکوسیستم های جهان هستند و خدمات کاملی را به حومه آن ارائه می دهند. در حقیقت ما پول و انرژی بیشتری را برای احیای این کارخانه های طبیعی سرمایه گذاری کرده ایم ما در پایداری و سعادت جامعه سرمایه گذاری کرده ایم.
در پایان انصاری در یادداشت خود گفت: این چیزی است که من همیشه سعی می کنم در مکالمات با همکارانم در دولت و سایر آژانس های کشور بیان و توضیح دهم. سوالی که همه تصمیم گیرندگان از آن آگاه هستند شرایط زیست محیطی این کشور شاهد تغییر اساسی خواهد بود.
پایان پیام