برق یا زندگی مسئله این است!

برق یا زندگی مسئله این است!

امسال دولت چهاردهم در تصمیمی جسورانه بین برق یا آلودگی هوا توقف سوخت گازوئیل را قبل از شروع خاموشی های برنامه ریزی شده انتخاب کرد تا بحث در این زمینه مطرح شود.

به گزارش یومیر این اطلاعات نوشت: دولت می گوید برای اجرای عدالت تصمیم گرفته است که از سوختن مازوت در نیروگاه ها جلوگیری کند زیرا با سوزاندن مازوت نمی توان برق گرفت.

در حالی که خاموشی های برنامه ریزی شده در کشور از دیروز و امروز آغاز شد شاهد خاموشی در تهران خواهیم بود اما نگاه دولت چهاردهم به موضوع خاموشی و توقف سوخت در نیروگاه ها دوگانگی برق یا آلودگی را آشکار کرده است.

به دلیل کمبود گاز و گازوئیل بخش بزرگی از برق تولیدی نیروگاه ها در سال های اخیر از طریق گازوئیل تامین می شد. مشکلی که آلودگی شدید هوا در برخی از شهرهای کشور ایجاد شد و سلامت مردم را به خطر انداخت.

بنابراین دولت چهاردهم امسال در تصمیمی جسورانه بین دو موضوع برق یا آلودگی هوا توقف سوخت گازوئیل در برابر شروع خاموشی های برنامه ریزی شده را انتخاب کرد تا بحث در این زمینه مطرح شود.
در این راستا آمار مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا هر سال بیشتر از سال گذشته است و مرگ 30 هزار نفر و خسارت 597 هزار میلیارد تومانی طی سال گذشته تنها بخشی از اثرات آلودگی هوا در ایران است. همه ما روبرو هستیم از حدود هفت سال پیش تلاش برای کاهش این فاجعه انسانی در کشور با تصویب قانون هوای پاک آغاز شد.

کارشناسان بر این باورند که علاوه بر استفاده از خودروهای بی کیفیت با مصرف سوخت بالا و فرسودگی ناوگان حمل و نقل عمومی که بیشتر آن ناشی از مدیریت دولت بر خودروسازی ایران است سوختن گازوئیل در برخی نیروگاه ها برای تامین برق نیز نقش کلیدی در افزایش مرگ و میر دارند. و آلودگی هوای شهرهای بزرگ در فصل سرد سال نقش دارد.

نفت کوره به عنوان روش متداول تامین سوخت در صنایع مختلف و نیروگاه ها سال هاست که در بسیاری از کشورها از جمله ایران مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع سوخت به دلیل انتشار بالای آلاینده ها و اثرات مضر بر محیط زیست و سلامت همواره مورد انتقاد مسئولان سازمان محیط زیست و مردم بوده است اما تلاش دولت های گذشته در این زمینه چندان مفید نبوده است. محدودیت های مختلف در تامین منابع گازی شدن نیروگاه ها و تداوم مشکلات زیرساختی در انتقال انرژی نفت کوره در برخی نیروگاه ها و صنایع ایران ادامه یافته است.

سابقه استفاده از سوخت گازوئیل در ایران به چندین دهه قبل برمی گردد و با توجه به افزایش تقاضای انرژی و رشد صنایع مختلف و از طرفی دسترسی نسبتا آسان و قیمت ارزان آن نسبت به سایر سوخت ها استفاده از آن موجب شده است. به طور گسترده در نیروگاه ها استفاده می شود

اما با توجه به افزایش آگاهی مردم نسبت به خطرات زیست محیطی استفاده از سوخت گازوئیل و اهمیت استانداردهای بین المللی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای استفاده از این سوخت به عنوان سوخت جایگزین در کشور کاهش یافته و تلاش برای جایگزینی آن صورت گرفته است. سوخت های پاک تر مانند گاز طبیعی افزایش یافت اما تغییری در وضعیت آماری مشاهده نشد که نشان می دهد تلاش ها در این زمینه کافی نبوده و کشور نیازمند سرمایه گذاری جدی در زیرساخت های تامین انرژی و بهبود خطوط انتقال گاز و توجه ویژه است. به انرژی های تجدیدپذیر و جایگزین

همزمان در آستانه صد روزه دولت «مسعود مزیکیان» رئیس جمهور علیرغم همه سختی ها در تصمیم گیری در این زمینه عزم دولت چهاردهم برای نجات جان مردم ایران را چهارشنبه گذشته نشان داد. دستور توقف سوخت مازوت در سه نیروگاه در استان های اصفهان و البرز صادر شد.

«محمدجعفر قائم پناه» معاون اجرایی رئیس جمهور در این باره می گوید: آلودگی اراک کرج و اصفهان ناشی از سوختن گازوئیل است و بر اساس اطلاعات به دست آمده 16.5 میلیون تن گازوئیل است. مصرف می شود که نه تنها باعث بیماری و آلودگی هوا مرگ شهروندان می شود.

وی با بیان اینکه آمار مرگ و میر ناشی از آلودگی هوا زیاد است ادامه می دهد: با توجه به دستور پزشکان و اجرای عدالت تصمیم به توقف سوختن مازوت گرفته شده است زیرا نمی توانیم از نفت کوره برای تولید برق استفاده کنیم که یک بخشی از جامعه دارای قدرت هستند و بخشی از آن را با جان خود می پردازند.

شینا انصاری معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست نیز اظهار داشت: مقرر شد هر دو هفته یک بار جلسه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا با حضور نمایندگان سازمان های ذیربط برگزار شود. موضوع نفت کوره و آلودگی هوا در اولویت خواهد بود. به فصل سرد سال بسنده نکنیم و موضوع آلودگی هوا را با جدیت پیگیری کنیم.

اما برای بسیاری هنوز این سوال مطرح است که برای جلوگیری از سوختن مازوت حتی اگر در فصل سرد سال در تامین برق برخی مناطق کشور مشکل ایجاد کند اما چه سودی برای ایرانیان دارد.

بر اساس بررسی های کارشناسی یکی از مزایای اصلی جلوگیری از سوختن نفت کوره کاهش آلودگی هوا است زیرا نفت کوره به دلیل دارا بودن گوگرد زیاد و ترکیبات سنگین مقدار زیادی آلاینده مضر مانند دی اکسید گوگرد نیتروژن آزاد می کند. دی اکسید و ذرات معلق وارد هوا در هنگام سوختن می شوند و اثرات مضری بر کیفیت هوا و افزایش انتشار گازهای گلخانه ای و در نتیجه افزایش گرمایش زمین دارند.

علاوه بر این جلوگیری از سوزاندن نفت کوره باعث کاهش انتشار دی اکسید گوگرد می شود که به معنای کاهش باران اسیدی است که تأثیر عمده ای بر تخریب زمین منابع آبی و جنگل ها دارد. علاوه بر این قرار گرفتن در معرض آلاینده های ناشی از سوختن نفت کوره می تواند باعث بیماری های تنفسی مانند آسم و برونشیت بیماری های قلبی و حتی سرطان شود.

بنابراین جلوگیری از احتراق سوخت نه تنها کیفیت زندگی مردم را بهبود می بخشد بلکه باعث کاهش هزینه های بهداشتی و درمانی و صرفه جویی در نظام سلامت کشور می شود که می تواند تاثیر مستقیمی بر اقتصاد داشته باشد و منابع مالی بیشتری برای سرمایه گذاری در طرح های توسعه آزاد فراهم کند. کند

با کاهش استفاده از نفت کوره می توان انرژی های تجدیدپذیر مانند انرژی خورشیدی بادی و آب را نیز ارتقا داد و استفاده از این منابع انرژی نه تنها به کاهش انتشار آلاینده ها کمک می کند بلکه به تنوع بخشیدن به انرژی ها می انجامد. منابع انرژی کشور و در نهایت می تواند به جذب سرمایه گذاری خارجی در انرژی های نو و ایجاد فرصت های شغلی جدید کمک کند.

همچنین حمایت از توسعه انرژی های تجدیدپذیر می تواند به تحقق اهداف توسعه پایدار و تعهدات بین المللی کشور برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای و ارتقای شهرت بین المللی ایران در زمینه های زیست محیطی و اقتصادی کمک کند.

در نهایت می توان گفت که جلوگیری از سوختن نفت کوره توسط دولت چهاردم در آبان ماه 1403 گامی اساسی برای حفظ محیط زیست ارتقای سلامت عمومی و کاهش هزینه های اقتصادی است و این سیاست نه تنها به کاهش آلودگی هوا و بهبود کیفیت کمک می کند. زندگی هموطنانمان و همچنین توسعه انرژی پایدار و کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی به تدریج باعث بهبود وضعیت اقتصادی تقویت امنیت انرژی و حفاظت از منابع طبیعی ایرانیان می شود اهدافی که دولت چهارم در عمل نشان داده است. آنها را به طور جدی و بدون ترس از هیاهو بیش از حد تعقیب می کند.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا